icon

Prečo sú ceny stavebných firiem tak vysoké?

Dnes o 07:02

Baby ja už fakt neviem, či som sprostá ja, alebo si zo mňa stavebné firmy robia srandu. Pozerám si ceny materiálu a normálne mi z toho vychádza, že postaviť dom predsa nemôže stáť 250 000 €. Jeden kváder stojí 2 €, tak dobre, povedzme že ich potrebujem 835, to je 1 670 €. Plech na strechu stojí 8 € za meter štvorcový, strecha má 170 metrov, čiže 1 360 €. Okná, dvere, nejaký betón, izolácia, káble, rúry, dobre, nech som štedrá, ďalších 20 –30 tisíc. Ale potom mi niekto pošle cenovú ponuku 250 000 € a ja sa normálne pýtam, že KDE JE TÝCH ZVYŠNÝCH 200 TISÍC?! Veď tí chlapi tam predsa neprídu a nevyrobia mi nový dom každý jeden deň odznova. Postavia ho raz, materiál nakúpia za veľkoobchodné ceny a potom si za to vypýtajú štvrť milióna. A keď sa spýtam, prečo to stojí toľko, tak mi povedia práca, doprava, stroje, projekt, statika, revízie, odvody, DPH, réžia, zisk… No dobre, ale koľko môže stáť všetko toto?! Fakt mi chce niekto povedať, že zvyšných 200 000 € sú len ruky robotníkov, ktorí pár mesiacov skladajú kvádre na seba? Lebo ak áno, tak som si asi vybrala úplne nesprávne povolanie. Ja nechcem nikoho uraziť a viem, že postaviť dom nie je ako poskladať legO, ale úprimne mi príde choré, keď materiál podľa môjho laického výpočtu vyjde na pár desiatok tisíc a zrazu stojí celý dom 250 000 €. Veď na čom tam tí stavebníci zarábajú toľko?! Prosím niekto, kto sa tomu fakt rozumie, mi to normálne vysvetlite, lebo ja sa nad tým už od rána rozčuľujem a čím viac nad tým rozmýšľam, tým menej mi tá cena dáva zmysel.

Strana
z3
doriiis
Dnes o 07:08

Zvyšok 20 - 30 tisíc? Si sa zbláznila? Vieš koľko stojí drevo? Iba kotol nás stál 3000 €. Renovácia strechy 10 000.
Ty si úplne mimo

zojazoja
Dnes o 07:10

🙂 🙂 🙂 🙂 toto je krásny príbeh na ráno. to si si teraz vymyslela? .....strecha 1360 eur 🙂 🙂 🙂

autor
Dnes o 07:10
@doriiis

Zvyšok 20 - 30 tisíc? Si sa zbláznila? Vieš koľko stojí drevo? Iba kotol nás stál 3000 €. Renovácia strechy 10 000.
Ty si úplne mimo

@doriiis prepač ale čo ja mam s tým že nevieš kde nakupovať?

anonym_adb737
Dnes o 07:12

@anonym_autor Ešte máš možnosť stavať svojpomocne

klarissa25
Dnes o 07:12

Staviame akurat taky zahradny domcek mam pocit ze 3x10m… plech nas nan stal cca 1000e. 😂😂😂

sissy27
Dnes o 07:13

@anonym_autor a tak zas keď je to podľa teba také easy a lacné, tak nech ti dajú zoznam čo máš kúpiť, aké stroje prenajať, daj vypracovať projekt, zabezpeč si revízakov, statický posudok, všetko potrebné a ty im zaplať len prácu a dopravu.
Ja som dom nestavala, neviem to. Ale ako firma si občas potrebujeme prenajať napr. vysokozdvižnú plošinu. Prenájom na deň je cca 80€, doprava 2x 150€ v rámci mesta. To je jeden deň. Tebe dom za 1 deň nepostavia a tých strojov tam bude treba určite viac...

doriiis
@anonym_autor

@anonym_autor ... Tak isto. 😊
Tak nech sa páči, kúp si kvadriky, vrecia betónu a ideš. Stavaj

patrike

Tuto otazku ti zodpovie stavbar - rozpoctar. Pozeras sa na to velmi jednoducho a nechapes suvislosti. Na stavbu domu potrebujes plno strojov, naradia a pracovnikov, vsetko musis mat podla zakonov a predpisov, platit dane, odvody ...
Na tvorbu rozpoctu mas uz dnes programy v pocitaci, kde zadas napriklad murovanie v tehal kolko metrov, aku vysku a vyhodi ti to cenu. Budes velmi prekvapena ...
Najblizsie je mi profesne elektro, tam, kde ty vidis par kablikov, je :
- nakreslenie tras z projektu na stenu
- drazkovanie
- natahanie kablov, osadenie krabic
- odsadenie a vykablovanie rozvadzaca
- zahodenie drazok
- zapajanie vypinacov a zasuviek

Zaver : zbytocne sa rozculujes (jedine nad vlastnou jednoduchostou), nic nechapes.

muchotrafka298
Dnes o 07:14

Ty si odkial spadla? VIes ako sa pohybuju ceny dreva, zeleza, celkovo tychto veci, potrebnych k stavbe?
Ked Ti to pride vela, tak si mozes stavat svojpomocne, kupis tehly vo velkosklade, miesacku v OBI aj cement a ides. Urcite postavis dom za par tisic.

anonym_e749d3
Dnes o 07:14

a okrem vyzsie sponetych kde mas zaratany material na vodoinstalaciu, elektroinstalacie, okna... ved ti tam chyba okrem priecok uplne vsetko

patrike
Dnes o 07:15
@anonym_autor

@anonym_autor Ty nakupovat vies ? Kolko stoji novy kotol so zarukou zapojeny autorizovanym technikom podla teba ?

anonym_58877d
Dnes o 07:15

Preto sme si dali dom postaviť na kľúč u živnostníka a nie u s.r.o.-cky. Nemuseli sme platiť ďalšie 3 sekretárky, piatich konateľov a pod. Živnostník dokonca platil za nas aj zálohy v stavebninach, ak to bolo potrebné (alebo manzel chodil priamo do stavebnin vyplácať faktury za material), peniaze za pracu dostal na účet až po vykonanej praci po etapách (stavbu "rozetapoval").

patrike
Dnes o 07:16
@muchotrafka298

Ty si odkial spadla? VIes ako sa pohybuju ceny dreva, zeleza, celkovo tychto veci, potrebnych k stavbe?
Ked Ti to pride vela, tak si mozes stavat svojpomocne, kupis tehly vo velkosklade, miesacku v OBI aj cement a ides. Urcite postavis dom za par tisic.

@muchotrafka298 To bude dalsia z rodu "mam 50 000 a chcem domcek pre nasu mladu rodinku".

muchotrafka298
@patrike

@muchotrafka298 To bude dalsia z rodu "mam 50 000 a chcem domcek pre nasu mladu rodinku".

@patrike aj s pozemockom uz samozrejme 👍👍👍👍

doriiis
@anonym_autor

@anonym_autor ... A ešte ti poviem novinku. Niektoré veci ako neprofesional bez certifikátu, bez IČO a pod. veci ani nekúpis.

anonym_3a353c
Dnes o 07:17

@anonym_autor ty si vtipná. 2€ kvadru si môžeš tak dať do vnútra nie na obvodové a nosné múry. Obvodové múry 1 kvádra okolo 10€ kus, takže pri tvojom počte to máme 8.5k Väzník na strechu cca 6.5k, materiál na strechu 4-6k. 🙂 zabudla si na základovú dosku a výkopové práce napojenie na kanalizáciu,.. myslím že sme 30-40k presiahli len na úplnom základnom materiáli - bez práce.

Okrem materiálu a miezd platia firmy marketing, kancelárske priestory, statika, projektanta,… 🤷🏼‍♀️ a áno, nik nerobí charitu, takže chcú aj niečo zarobiť. Tvoj dom môže stáť tak 150-180k - aj s prácou robotníkov. Zvyšné náklady majú dajme tomu 5-10k a potom ešte ich zárobok. Môžeš stavať sama, ušetríš 😂

ivicatolic
Dnes o 07:19

To dievča stavia lego stavebnicu??? 🤣😆🤣👀👀👀

muchotrafka298
Dnes o 07:20

Ja tiez poznam takych, co isli stavat a ze ako ich firmy okradaju, ozobracuju ludi, co chcu za lacno postavit. Tak isli stavat za pomoci roznych kamaratov, co nevedeli ani lopatu do ruky chytit. Lebo ako oni nebudu platit darmozracov...hm ako to asi dopadlo? Zakladova doska a tam skoncili.

autor

Orientačný materiálový rozpočet
Časť domu Materiál Úplné minimum
Základy betón, výstuž, štrk, hydroizolácia, debnenie 7 000 €
Podlahová doska betón, kari siete/výstuž, izolácia, fólie 5 000 €
Obvodové murivo cca 90 m² steny + rezerva 6 000 €
Vnútorné priečky pórobetón + lepidlo 2 000 €
Preklady, vence, železo, betón kompletný základný materiál 2 500 €
Krov lacné rezivo 4 000 €
Strecha plech, laty, fólie, skrutky, klampiarske prvky 3 500 €
Zateplenie strechy minerálna vata cca 200 mm + parozábrana 2 000 €
Fasáda EPS, lepidlo, sieťka, penetrácia, základná omietka 3 500 €
Okná najlacnejšie rozumné plastové 3 500 €
Vchodové + základné interiérové dvere 1 500 €
Elektroinštalácia káble, krabice, rozvádzač, ističe 2 000 €
Voda + odpady potrubie, tvarovky, základný materiál 1 500 €
Kúrenie základný materiál, rozvody 2 500 €
Vnútorné omietky/stierky materiál 2 000 €
Sadrokartón/strop + materiál 1 500 €
Komín lacný systémový komín 1 000 €
Drobnosti, kotvenie, PUR pena, lepidlá, pásky, spojovací materiál 2 000 €

Spolu približne: 53 000 € s DPH.

anonym_180864

V prvom rade nie je material ako material, stavebne firmy aspon tie kvalitne nekupuju najlacnejsie ale najkvalitnejsie, v druhom rade neplatis len za material ale aj pracu robotnikov. Navyse ved aj ked das napriklad upiect kolace cukrarke vyjde ta to viac ako keby si si napiekla doma takzr s tymto je to to iste. A ked ti vadi vysoka cena tak si kup svojpomocne.

anonym_f4ba8f
Dnes o 07:21

@anonym_autor odpoveď na tvoju prvú vetu, nie, nie si sprostá len nemáš celkový obraz. Dom sa dá postaviť aj lacno, videla som. Známy staval svojpomocne, najlacnejšie materiály, minimum robotníkov, dom dokončil tak, že to bolo na zaplakanie, v izbách mal krivé stropy, vonku bolo treba kopu opráv od odborníkov, síce ušetril ale bolo to na tej stavbe vidieť.

anonym_140221

@anonym_autor
Ked si taka sikovna zaloz su firmu a stavaj, good luck

anonym_3a353c
@anonym_autor

Orientačný materiálový rozpočet
Časť domu Materiál Úplné minimum
Základy betón, výstuž, štrk, hydroizolácia, debnenie 7 000 €
Podlahová doska betón, kari siete/výstuž, izolácia, fólie 5 000 €
Obvodové murivo cca 90 m² steny + rezerva 6 000 €
Vnútorné priečky pórobetón + lepidlo 2 000 €
Preklady, vence, železo, betón kompletný základný materiál 2 500 €
Krov lacné rezivo 4 000 €
Strecha plech, laty, fólie, skrutky, klampiarske prvky 3 500 €
Zateplenie strechy minerálna vata cca 200 mm + parozábrana 2 000 €
Fasáda EPS, lepidlo, sieťka, penetrácia, základná omietka 3 500 €
Okná najlacnejšie rozumné plastové 3 500 €
Vchodové + základné interiérové dvere 1 500 €
Elektroinštalácia káble, krabice, rozvádzač, ističe 2 000 €
Voda + odpady potrubie, tvarovky, základný materiál 1 500 €
Kúrenie základný materiál, rozvody 2 500 €
Vnútorné omietky/stierky materiál 2 000 €
Sadrokartón/strop + materiál 1 500 €
Komín lacný systémový komín 1 000 €
Drobnosti, kotvenie, PUR pena, lepidlá, pásky, spojovací materiál 2 000 €

Spolu približne: 53 000 € s DPH.

@anonym_autor ceny si vyhrabala v roku 2015? 😂
Ešte si prosím prirátaj aj ceny certifikácii, aby si vôbec dostala nejakú hypotéku naň a mohla skolaudovať

autor
Dnes o 07:22

Základy a prípojky už mame. Projekt tiž.

autor
Dnes o 07:23
@anonym_3a353c

@anonym_autor ceny si vyhrabala v roku 2015? 😂
Ešte si prosím prirátaj aj ceny certifikácii, aby si vôbec dostala nejakú hypotéku naň a mohla skolaudovať

@anonym_3a353c načo hypoteka?

anonym_3b092b
Dnes o 07:24
@anonym_autor

@anonym_autor ... Tak prečo do toho nejdete sami? Zober si svojich 50 000,nakup všetko tak, ako si písala a ides. Potom daj vedieť ako ste dopadli

anonym_f4ba8f
@anonym_autor

@anonym_autor vchodové dvere aj s vnútornými 1500? My sme iba za vchodové dali 2000.

anonym_3a353c
@anonym_autor

@anonym_3a353c načo hypoteka?

@anonym_autor 😂 veď hej, ani kolaudovať netreba.

eva8

Oslov viac firiem, pozri recenzie. Zisti, co firmy ponukaju. Mali by ti dat, ked poziadas, predbezny rozpocet, t.j. za co kolko zaplatis, nielen vyslednu sumu.

autor
Dnes o 07:25
@anonym_3b092b

@anonym_autor ... Tak prečo do toho nejdete sami? Zober si svojich 50 000,nakup všetko tak, ako si písala a ides. Potom daj vedieť ako ste dopadli

@anonym_3b092b ale ved píšem že uz sme zacali sami, zaklady a dosku uz mame.

Strana
z3