icon

Pripravujeme sa na stretnutie s architektom – čo nezabudnúť?

valikadzm
Včera o 19:41

Prajem všetkým pekný večer.
Plánujeme stavať dom a ideme sa stretnúť s architektom. Mam približnú predstavu, no chcela by som si od vás vypýtať nejaké rady /vychytávky, na čo nezabudnúť.
Ďakujem 🙂

anonym_0bea0f
Včera o 19:43

čo ti máme radiť keď ani nevieme aký typ domu chceš, aký máš pozemok... nič konkrétne.

anonym_1f6993
Včera o 19:44

Vypínače a zástrčky. Všade, všade a veľa.

jaja1979
Včera o 19:45

@valikadzm ja by som dala kuchyňu k terase, Lebo keď grilujeme, všetky veci z Kuchyne musím prenášať cez obývačku. To je len jeden z mojich postrehov.

simsalabim
Včera o 19:46

@valikadzm rozhodne technicku miestnost aj na zahradne zalezitosti.

anonym_b13ef2
Včera o 19:46

Oddelena kuchyna a obyvacka za mna. Ale vec vkusu. Architekt bude mat isto lepsie vychytavky. Ak tak hod potom navrh a my ti ho tu rozobereme na srobiky 🤣🤣

jaja1979
Včera o 19:47

@valikadzm a zabudli sme vyviesť zástrčky von na terasu a dopredu pred dvere a musíme naťahovať predlzovacky, keď davame na dom vianočné svetielka.

anonym_07676b
Včera o 19:51

@valikadzm riešila som podobne aj čítala veľa v skupinách a najčastejšie opakujúce mať špajzu blizko kuchyne ideálne v kuchyni..technická miestnosť dostatočne veľká, šatník, rekuperácia, stropné chladenie, hliníkové okna s predprípravou na ext. Zaluzie, veľa zásuviek, niekto je aj fanúšik inteligentnej domácnosti to bolo spomenuté tiež celkom často..a potom keď je projekt myslieť na kopec veci napr interiérové dvere ak skryte zárubne treba to pripraviť pred odmietkami je toho strašne veľa sme aj my v procese a normálne laika by nenapadlo na aké rôzne detaily treba myslieť..

zznmsk
Včera o 19:59

Super vec sú núdzové svetla na batériu. Mame na prízemí aj poschodí. Keď vypne elektrina, tak tieto sa rozsvietia (intenzita svetla aj dizajn je na tebe).

anonym_6598e1
Včera o 20:04

-Ja súhlasím so zásuvkami. Veľa, aj skryté, ale naozaj v každom "kúte".
-Mne sa veľmi páči otvorený priestor - kuchyňa, jedáleň a obývačka. Ale. Už by som aj to nedala, kebyže staviame teraz. Hocičo varím, pečiem, vyprážam, cítim ešte dva dni z gauča.
-Okno do kúpeľne a do šatníka (na nezaplatenie) - pre mňa samozrejmosť,ale napr. susedia nedali a dnes tiež ľutujú.
-Technicka miestnosť (my máme aj v dome aj kumbal v garáži). Garáž máme prepojenú, vieme z nej prejsť do chodby v dome.
-Kupelna prepojená so spalnou
- a ešte...ja som minimalista, ale úložný priestor. (Máme dva šatníky, jeden pre nás dospelých, jeden pre deti menší a ešte 3 vstavané skrine (na chodbe, v technickej a v spálni na všetko ostatné)

To som ti napísala to, čo máme my a čo teda sme si navrhli sami. Ale na množstvo detailov nás upozornil projektant. Proste sme dali hlavy dokopy, my sme mu vraveli ako to chceme, on ako by sme to mali mať a spoločne sme robili kompromisy.
Ťažko radiť konkrétne, keď nevieme či chces bungalov, poschodak, aký máš pozemok, orientácia domu, susedstvo. Či chces garáž, ale máš možnosti finančné a hlavne, aký veľký pozemok, resp.dom má byť.

anonym_a9a7b6
Včera o 20:09

Čo by som už teraz dala inak - klímu hneď pri stavbe, vonkajšie žalúzie, rovno zasklieť terasu, šatník minimálne do spálne, ale aj do detských, priestor na sušičku hneď pri práčke.

anonym_5e5d73
Včera o 20:09

@valikadzm Sú to desiatky, ak nie stovky vecí.

Sadni si večer k PC, vyhľadaj si články o stavbách a čítaj. Čím viac budeš čítať, tým viac zistíš, že o tom nič nevieš. Ja som pred stavaním študoval možno aj pol roka veci o stavbách a až potom sme sa pustili do projektu. A počas fázy projektu sme tiež všetko detailne prechádzali.

Ale hlavne nezabudni na financie. Na stavbu minieš všetko, čo máš, celú hypotéku, u rodiny sa zadlžíš a aj tak ti bude málo na dokončenie domu. Presný rozpočet sa dopredu nedá vypočítať, stavba vždy zoberie viac, než si predpokladala. A hlavne sa držať pri zemi, nelietať v oblakoch a nevymýšľať hovadiny, ako barové sedenie, ostrovčeky v kuchyni, výsuvné digestory, a pod.

anonym_43badd
Včera o 20:12

V predsieni sprška na umývanie psích labiek a topánok.

lilyianka
Včera o 20:21

@valikadzm šatník, špajza určite

belllinka
Včera o 20:24
@anonym_a9a7b6

Čo by som už teraz dala inak - klímu hneď pri stavbe, vonkajšie žalúzie, rovno zasklieť terasu, šatník minimálne do spálne, ale aj do detských, priestor na sušičku hneď pri práčke.

@anonym_a9a7b6 a naco je potom dobra terasa, ked je zasklena?

ilena
Včera o 20:34

Balkon pri kuchyni, WC s predsienkou, každá izba samostatné dvere. Ale to by sa páčilo mne.

anonym_6aeb70
Včera o 20:49

Vypinac na svetlo mat aj pri posteli..proste poruke aby bol a veľká technická a komora..

biba_18
Včera o 21:12

@ilena čo znamená každá izba samostatné dvere?

valikadzm
autor
Včera o 21:16
@biba_18

@ilena čo znamená každá izba samostatné dvere?

@biba_18 ja som to pochopila ako samostatný vchod. Aby sa neprechádzalo cec jednu do druhej

loliki
Včera o 21:17

2 WC, 1 izba navyše-raz sa zíde.

anonym_12aea0
Včera o 21:25

Spálňa, čo najďalej od detských izieb 😀😀😀

biba_18
Včera o 21:41

@valikadzm aha. to akože niekto v súčasnosti stavia dom s priechodzími izbami? 😲 to mi nenapalo, preto som nad tým dumala…

thereisabear
Autor odpoveď zmazal
anonym_fb3625
Dnes o 02:05

@valikadzm
Dajte si trojfazovy prud EV sa nabije 3X rychlejsie ako z normalnej zastrcky, a pripravte zastrcku na EV nabijanie aby ste nemali dlhe kable,, skontrolujte uhol strechy na najlepsiu lokalitu fotovoltiky,pripravte bezpecne miesto pre baterie.

anonym_0bea0f
Dnes o 03:13

na tieto vychytávky bude potrebovať o 1/3 vyššiu hypo.
Takže radšej sa drž pri zemi