icon

Stavať nový dom alebo kúpiť starší so záhradou?

Dnes o 11:56

Ahojte, ak by ste mali na vyber, co by ste si vybrali a preco?
1. Postavit novy dom na zdedenych pozemkoch od rodiny. Maly pozemok, na dvor vojde max trampolina. Nie su este vysporiadane, nie su tam inzinierske siete (v blizkosti ano) ani prijazdova cesta, tu by sme museli spravit my. Je to v okresnom meste.
2. Kupit starsi rodinny dom so zahradou (3000m2) v dedine, 15 minut od jedneho okresneho mesta kde pracuje manzel, 20 minut od dalsieho okresneho mesta, kde pracujem ja. Su tam vsetky inzinierske siete aj kanalizacia…..

Co by ste si vybrali? Byvame v byte, ale je nam to uz male a velmi vahame co dalej.

januska12323
Dnes o 11:59

Možnosť číslo 2 podľa stavu domu alebo hľadala ďalej.

kremlika
Dnes o 12:00

@anonym_autor aj ja isto moznost cislo 2, vacsi pozemok ocenite alebo skuste este pohladat nieco ine

anonym_0fd9ae
Dnes o 12:02

1. Nikdy by som nestavala na nevysporiadanych pozemkoch. Kym vysporiadas (ak vobec), vyriesis pripojky, cestu, a postavis dom, rataj s tym ze ide o x rokov.
2. Nevybrala by som si ani tuto moznost. Deti mate? Furikovat kazdy den (v spicke to isto bude viac 🙂) a kazdy inym smerom, a ak plus deti, nesla by som do toho.

Ja by som si z tychto dvoch moznosti vybrala tretiu, radsej kupila vacsi byt ak je jedinym problemom ze ten aktualny je maly 😁 ak mate nasporene alebo viete navysit hypo. Co asi mate, ak zvazujete taketo stavby a kupy a prerabky...

anonym_db9422
Dnes o 12:10

Možnosť 3. hľadať väčší byt

anonym_83c229
Dnes o 12:15

jednoznačne možnosť č.2 .... tisíce ľudí na Slovensku dochádzajú aj desiatky km denne za prácou, autom, busom, vlakom. 10-20 minút je nič.

huxy
Dnes o 12:16

1.na nevysporiadanom pozemku určite nestavať
2.starý nebude NIKDY ako nový a je žrút peňazí, akokoľvek by si ho opravila. Plus ten pozemok je až príliš veľký, niekedy je to úplne zbytočné a nič okrem robenia okolo domu poznať nebudete.
3.hľadať inú možnosť

citronove_koliesko
Dnes o 12:16

@anonym_autor cislo 2 ak je stav domu dobry a viete si to overit. Pocitajte ale s tym ze treba mat peniaze na postupnu rekonstrukciu a ked nieco vyskoci.

zuzana76
Dnes o 12:30

moznost 3, hladala vacsi pozemok a postavila novy dom, moznost c 1 - zdedene nevysporiadane pozemky? akoze vam patri len nejaka mala cast? neperpektivne, moznost c 2. mozno ok, ak mate dost energie na prerabky, tie su horsie ako stavba noveho domu

jaja1979
Dnes o 12:31

@anonym_autor
Za mňa:
1. Nie
2. Nie...vieš si predstaviť, čo je to 3000m2?
To ani nedovidis konca....to je tak strašne veľa roboty v exteriéri, že si to ani nevieš predstaviť. Už aj keby ste len trávu dali, si

magdalienka11
Dnes o 12:32

@anonym_autor nový

anonym_ef25e7
Dnes o 12:33

@anonym_autor na takýchto veciach sa v dnešnej dobe (JA mám právo rozhodovať sa tak, ako to MNE vyhovuje) nezhodnú ani manželia, nieto ešte viacerí diskutujúci na fóre. Čiže po vypočutí si mnohých názorov a argumentov budete ešte nerozhodnejší.

anonym_f2be20
Dnes o 12:35

@anonym_autor
Zdá sa, že na MK všetci rozmýšľajú prvoplánovo. Jasné, že ten pozemok 3 000 m² a za 10 rokov sa môže všetko zmeniť, aj územné plány. Stačí ho rozdeliť na 3 × 1 000 m².

anonym_896c71
Dnes o 12:57

väčší byt v okresnom meste aj kvôli školám, krúžkom a pod.
bratranec teraz predáva dom, lebo doň stále tlačí peniaze a už nevládze furt niečo opravovať, kosiť, starať sa... v byte máš pohodlie, kúrenie, teplú vodu, výťah a môžeš vyrážať na výlety

anonym_264ce8
Dnes o 13:04
@anonym_896c71

väčší byt v okresnom meste aj kvôli školám, krúžkom a pod.
bratranec teraz predáva dom, lebo doň stále tlačí peniaze a už nevládze furt niečo opravovať, kosiť, starať sa... v byte máš pohodlie, kúrenie, teplú vodu, výťah a môžeš vyrážať na výlety

@anonym_896c71 presne. Ja už od detstva som za byt. Stačilo že naši postavili dom a videla som aké to je. Otec tam je teraz sám, mama pracuje v zahraničí a vyzerá to tam ako v džungli, otcovi sa nič nechce okolo domu už. Nikdy by som nešla do domu ja osobne...lenže ja sa poznám a viem že vo voľnom čase radšej niekde pôjdem než byť otrokom v záhrade alebo robiť okolo domu.

huxy
Dnes o 14:01
@anonym_f2be20

@anonym_autor
Zdá sa, že na MK všetci rozmýšľajú prvoplánovo. Jasné, že ten pozemok 3 000 m² a za 10 rokov sa môže všetko zmeniť, aj územné plány. Stačí ho rozdeliť na 3 × 1 000 m².

@anonym_f2be20 a čo keď rozdelíš na 3x1000m? Ak je pozemok situovaný tak, že by si ho nevedela rozdeliť tak, aby každý mal svoj vlastný prístup, tak to je to na nič.

2691
Dnes o 14:08
@anonym_ef25e7

@anonym_autor na takýchto veciach sa v dnešnej dobe (JA mám právo rozhodovať sa tak, ako to MNE vyhovuje) nezhodnú ani manželia, nieto ešte viacerí diskutujúci na fóre. Čiže po vypočutí si mnohých názorov a argumentov budete ešte nerozhodnejší.

@anonym_ef25e7 myslím, že rozumný človek sa nechá poučiť.

2691
Dnes o 14:14

@anonym_autor ahoj, keby bola možnosť rozdeliť ten veľký pozemok na tri parcely, tak by som si dala postaviť nový dom.
Totiž prva možnosť je asi časovo i financne veľmi náročná.
Pri druhej možnosti platí, že " z hovna bič neupletieš.....
Jednoznačne tretia moznostu

anonym_2cb404
Dnes o 14:43

Starú rašplu opravovať nikdy.😵‍💫 radšej menší, ale nový, podľa predstáv, máš pokoj do konca života.

anonym_3a6e73
Dnes o 14:48
@jaja1979

@anonym_autor
Za mňa:
1. Nie
2. Nie...vieš si predstaviť, čo je to 3000m2?
To ani nedovidis konca....to je tak strašne veľa roboty v exteriéri, že si to ani nevieš predstaviť. Už aj keby ste len trávu dali, si

@jaja1979 30 arov traktorovou kosackou za 3500 eur pokosis cca za 1.5 hodky (vozenia)... to keby tam len trava bola...

zalka
Dnes o 15:33

@anonym_autor čiže teraz jeden z vás dochádza 35 minut?
Ja by som zvolila možnosť 2. Je to tak v strede medzi robotami, nie je to zle.
Ano rekonštrukcia je náročná, zo starého nové nebude bla bla bla.
Ale máš hotovú stavbu. Upravís na bývanie 2-3 izby a pomaly riešiš rekonštrukciu.
Bratanec kúpil pozemok, za 7 rokov sa nedopracoval k všetkým povolenia aby mohol stavať dom. Čiže možnosť č 1 je na dlho a stále sa tlačís v malom byte. A nech máš smolu a vybavovačky ti potrvajú 4-5 rokov, kt. si už mohla bývať v staršom dome... No na zváženie.

2691
Dnes o 16:12

@anonym_autor koľko rokov má ten dom?

bielasovicka
Dnes o 16:12

Určite 2.moznost
@anonym_autor

anonym_12a1e6
Dnes o 17:59

Radšej kúpiť si starší rodinný dom a môžeš hneď bývať poprípade prerobiť si čo treba.
My sme si takto kúpili za dobrú cenu 10 minút od mesta a s domom máme aj veľký pozemok aj záhradu.