icon

Zistila som, že vysnívaný dom nie je pre mňa

Dnes o 12:06

Ahojte.
Som vydatá, mám muža, 2 deti. Bývame v meste viac ako 7 rokov, v malom byte síce, ale blízko centra. Deti sú tu šťastné, majú tu kopec detí okolo, všetky zariadenia max.10 minút peši. Cely čas som túžila po dome, so záhradou, psom…
Problém je, že keď som konečne vyriešila pozemok (dostala som ho dedičstvom, ale dlho trvalo vysporiadanie s inými vlastníkmi) tak som zistila, že jednoducho tam nechcem ísť bývať. Ja tu lokalitu poznám, je to na dedine, v blízkosti len 2 susedia, je to ďaleko aj od centra obce. Včera, keď som držala podpísané všetko zmluvy a doklady, som cítila paniku a stres, že cely čas som po tom túžila a teraz keď to konečne mám, zistila som, že to nechcem.. čo teraz? Manžel sa tešil, deti tiež, ale ja som tak na samote žila celé detstvo a jednoducho viem, že naše deti si tam dajú dobrú noc akurát tak so srnkami.. ja som si tu tiež našla známe, ktoré vidím aspoň na ihrisku, trochu sa socializujem. Tam nebude s kým. Ďalej kým sa to postaví, bojím sa, že sa tam zahrabeme, aj finančne. Že všetko pôjde do toho domu.. že budeme stále cestovať hore-dole autom (tu auto potrebujem raz za uhorský rok). Ja neviem. Predať to nemôžem (vedľa býva moj súrodenec) a s mamou sú zasadne proti tomu, aby som to predávala.. jednoducho ja tam vidím samé zápory. Keby som bola na dôchodku, možno by som tú lokalitu ocenila, teraz mi to príde ako z hororu. Ja som tiež cestovala každý deň do školy do mesta. Nenavstevovala som tam zariadenia. Nemám tam blízkych (okrem toho súrodenca s rodinou, ale to tiež nebudem s nimi nonstop v kontakte, tiež chcú mat súkromie).

anonym_084bc5
Dnes o 12:10

Môžeš predať (vieš to)

anonym_c34b1e
Dnes o 12:14

Je to výlučne len tvoj majetok. Vedľa býva brat? No a čo. On má svoj život, ty máš svoj život. Či brat, či mama, ich do toho nič. Bodka. Je to tvoj majetok.

sissy27
Dnes o 12:16

@anonym_autor najvacsie negativum vidim v tom, ze vedla byva surodenec a s mamou maju potrebu sa vyjadrovat k tomu, co ty mozes alebo nemozes robit s tvojim majetkom. Uz toto by bol pre mna taky redflag, ze by som sa toho pozemku okamzite zbavila. Mozes to ponuknut najprv im, ked maju problem sa toho vzdat, tak nech si to kupia a vybavene.

anonym_f7d5bc
Dnes o 12:16

Pre mňa je RD v tichej kľudnej lokalite zatiaľ nesplnený sen a cieľ, ale ty keď to tak necítiš, tak to predaj. Tiež teraz bývame v centre mesta, a ta výhoda ísť všade peši je naozaj na nezaplatenie. Ale ja potrebujem svoj kľud, prírodu, psa a pokoj od ruchu mesta 🙈.

anonym_f7d5bc
Dnes o 12:17

Pozemok je v akej lokalite ? 🙂

cyberk
Dnes o 12:17

Otvorene sa porozpravat s manzelom, detom povedat aj negativa. Ja by som sa tiez nezahrabala niekam do diery, byt v meste je topka, na dobre sa lahko zvyka. Spravte si tam chatu len 🙂

anonym_0a0f44
Dnes o 12:19

@anonym_autor nechajte pozemok pre deti, nechala by som to chvilu lezat

zmrzlinka8
Dnes o 12:45

Nechala by som pre deti, alebo by som si tam postavila domček, ktorý by som využívala ako chatu na víkendy. Aj vlk sýty, aj koza celá.

anonym_b298fc
Dnes o 12:49

Zatiaľ kým sú deti menšie by som to riešila nejakým malým mobilným domčekom na víkendy.

anonym_38bda2
Dnes o 12:52

@anonym_autor Suhlasim s tymi, co radia postavit nieco male a chodievat tam na vikendy napriklad.

unicornlady
Dnes o 12:57

Tiež mi to príde ako fajn nápad, ísť tam občas na víkend, ako na chatu, oddýchnuť si od hluku mesta. Prejsť sa do prírody. Možno v lete si tam dať bazén.

marci9
Dnes o 13:03

Pozemok na samote/polosamote sa v dnešnej dobe ťažko zháňa. Určite by som ho nepredávala. Postavte si tam postupne víkendový domček. Čím budeš staršia, tým viac ťa to bude ťahať do prírody a do kľudu.

marci9
Dnes o 13:04

Taký domček /tiny house, maringotku.../ na polosamote v prírode môžeš využiť aj na krátkodobý prenájom a mať z toho pekný príjem.

aliziana
Dnes o 13:21

Čo tak nejaká chatka či mobilný domček a využívať to len cez víkendy/prázdniny?

autor
Dnes o 13:22

Ďakujem vám. Mne takéto riešenie vôbec nenapadlo, ale vyriešilo by to všetko. 😀🙈

zuzanaete
Dnes o 13:46

Presne. Ako su teraz horuce dni, tak vidim tiny house a bazen. 😀 Ak je to blizko k bytu, tak super na detske oslavy.

pe_mi
Dnes o 13:49

Dostala si ho dedičstvom , čiže ťa nič netlačí k tomu, aby ste terajšie bývanie predali, ak správne chápem.
Postavte si , dajte si postaviť chatu a máte víkendový domček , do ktorého sa na starobu viete presťahovať a budú za vami deti s vnúčatami chodiť na víkend s radosťou

michaela329
Dnes o 13:57

Však ale nemusíš nič 🤷 Bývať máte kde, nič vás netlačí. Žite si ako chcete a možno až deti dorastú, tak budete zas mať iné potreby. Vôbec by som to nehrotila, nič netreba riešiť.

anonym_c522a3
Dnes o 15:24

Daj si tam mobilny dom a mate vikendovy a prazdninovy unik ako pisu vyssie … cez tyzden byt a na vikend srnky … nikto ta nenuti stahovat sa a nejaky mobilny alebo modularny dom das dokopy a neprides o oblicku

tilly
Dnes o 15:33

Nepredávaj. Uvidíš, možno sa ti to rozleží, alebo na dôchodok tam pôjdeš a byt necháš deťom.
Páči sa mi tá myšlienka tiny house alebo karavanu. To vieš aj za par tisíc kúpiť a môžeš víkendovať

anonym_f4b5c2
Dnes o 15:37

To miesto je podla popisu uplne idelane - ale iba na chalupu, vikendy… ja som by som nikdy neodisla z mesta na ktorom som uplne zavisla lebo tam mam pracu, deti skolky, skoly, kruzky, obchody, kultura atd ja absolutne nevidim vyznam byvat v dome, ktory ma tiez svoje pozitiva, ale za vsetkym potom cestovat, riesit odvoz/dovoz deti… za mna ak tak dom v meste, inak ostavam v byte a snivam (poriesim) dom na vikendy. Nepoznam nikoho kto sa s detmi odstahoavl do domu v okoli mesta a ma nepresvedcil o opaku…

katkazatka
Dnes o 15:45
@anonym_f4b5c2

To miesto je podla popisu uplne idelane - ale iba na chalupu, vikendy… ja som by som nikdy neodisla z mesta na ktorom som uplne zavisla lebo tam mam pracu, deti skolky, skoly, kruzky, obchody, kultura atd ja absolutne nevidim vyznam byvat v dome, ktory ma tiez svoje pozitiva, ale za vsetkym potom cestovat, riesit odvoz/dovoz deti… za mna ak tak dom v meste, inak ostavam v byte a snivam (poriesim) dom na vikendy. Nepoznam nikoho kto sa s detmi odstahoavl do domu v okoli mesta a ma nepresvedcil o opaku…

@anonym_f4b5c2 čo sa da reálne robiť cez víkendy na takom mieste, ktoré je doslova zapadákov? Mňa by tam šlak trafil od nudy, žiadne sociálne vyžitie, žiadna kultúra, žiadni susedia, obchody, nič. Neviem si predstaviť, čo by som tam cez víkendy s deťmi robila. Umrela od nudy.

kiki68
Dnes o 15:49

@anonym_autor Nesla by som do toho, mozno predat pozemok vacsi byt niekde v okoli, proste o max ulicu dalej nez byvate . Ano, budes zavoznik, u nas to teraz zacina. Napr bolo stavanie Maja a teda u nas je Maibaumwache a to je vecer, cize doma hodinu a hned ist naspat a tam lietal s deckami,Lenze je to 15 min autom a to tiez kamosi jeho tie vacsinou autom. Proste taxikar pre deti. Sama vies, ze co to je a co nechces

anonym_760f76
Dnes o 16:24

@anonym_autor porozprávaj sa s manželom, prešla som si podobnou frustraciou ako ty. Mali sme kupovať dom z developerského projektu, boli sme sa naň pozrieť, keď som ho videla, tak si vravím áno, ideme do toho. Avšak keď sme ho mali reálne kúpiť, tak som cúvla. Môj muž bol najskôr taký že, “to nemyslíš vážne” ale vysvetlila som aj jemu, aj deťom dôvody. Kúpili sme väčší byt a muž mi do dnes hovorí, “ako dobre, že si sa takto rozhodla”.

citronove_koliesko
Dnes o 16:39

@anonym_autor tiez by som sa nehrnula byvat tam.kde su 2 susedia aj to matka a surodenec.
Mozno by som.tam postavila nieco mensie a vyuzivala ako.chalupu, na vikendy, dovolenku. Mam.susedov co byvaju 4 dni z tydna v BA a zbytok v dome na dedine 10km od BA.

simca06022011
Dnes o 16:47

@anonym_autor nechces tam ist, nechod. Pozemok nechaj. Akonsa hovori, ten jest nepyta. My sme sa takto.odstahovali a ja to lutujem, detom je naj tam kde maju aj vyzitie a veci blizko.

anonym_265878
Dnes o 16:54
@katkazatka

@anonym_f4b5c2 čo sa da reálne robiť cez víkendy na takom mieste, ktoré je doslova zapadákov? Mňa by tam šlak trafil od nudy, žiadne sociálne vyžitie, žiadna kultúra, žiadni susedia, obchody, nič. Neviem si predstaviť, čo by som tam cez víkendy s deťmi robila. Umrela od nudy.

@katkazatka ja ti poviem presne - ked som bola mladsia, tak rodicia mali takuto “chalupu”. Takze v piatok po praci sa rychlo zbalit, presunut sa na chalupu, aby tam cely vikend robili okolo zahrady, chaty, mama varila, potom bolo treba spratat kuchynu, vecer prisli kamosi, takze ich pohostit a v nedelu poobede domov, aby dala prat spinave veci z vikendu a navarit na pondelok 🙈 ja ako decko som to tam nenavidela, lebo tam nebolo co robit, kam ist, ziadne kamosky a nasi zaneprazdneni kosenim, opravovanim atd. Neskor ako pubertacka som tam uz nechodila vobec. A ani o tu chalupu nemam zaujem, pre mna vikendovy oddych vyzera inak ako toto.

nekonecna_katastrofa
Dnes o 17:06

@anonym_autor sme v podobnej situácii. Roky čakáme na pozemok, snívala som o dome a keď konečne môžeme stavať, ja už po tom netúžim. Zas začínať odznova, hľadať si nové kontakty, meniť školu deťom. Navyše by som za úspory radšej cestovala než ich hádzala do domu. Teraz už nemáme hypo, v pohode si žijeme, aj dosť ušetríme (a všetko sa odkladá na dom). Deti už nie sú maličké, konečne sa s nimi bude dať cestovať na poznávačky do zahraničia a mňa desí, že budeme cez víkendy doma, bude sa treba starať o záhradku, furt sa niečo bude kupovať do domu. Muž ten dom chce, ja som sa prestala aj do toho starať, v podstate by sme mohli začať riešiť stavbu aj hneď, ale nechávam to tak, že možno nejak osud zasiahne 🙄

zmrzlinka8
Dnes o 17:10
@katkazatka

@katkazatka ved nemusi úplne každý víkend tam byť, len keď bude chuť vypadnúť

katkazatka
Dnes o 17:11
@zmrzlinka8

@katkazatka ved nemusi úplne každý víkend tam byť, len keď bude chuť vypadnúť

@zmrzlinka8 kolko krat v roku pojdes do zapadakova, aby ta žrali mrle od nudy?