icon

Tepelné čerpadlo: Výhody a náklady na prevádzku

16. jún 2026

Ahojte velmi rozmyslame nad tepelnym cerpadlom.Kolko vas to stalo,kolko platite za elektrinu,aku mate spotrebu elektriny a kolko kw tepelne cerpadlo mate,vykuri to dostatocne??
Dakujem za odpovede.
Rozmyslame,ze system drevo/pelety ponechame ako to je.Akumulacku kotol ma,vykuruje aj bojler.Ten ale chceme vykurovat tepelnym cerpadlom aj cez leto,teda kedze mame aj fotovoltiku islo by zadarmo.Dom je zatepleny,strecha aj stropy,plastove okna.Teraz platime za elektrinu 51eur,ale musime kupovat a uskladnovat pelety,tak rozmyslame ci do toho ist,ci neist.
Ako to mate u vas doma,ste spokojne??

Strana
z2
autor
16. jún 2026

Dnes ma prist na obhliadku aj firma,co sa s tym zaobera,tak hladam viac info pre lepsie rozhodnutie.

alkoholik
16. jún 2026

4000€ 9kW Samsung split. Ano vykuri.

autor
16. jún 2026
@alkoholik

4000€ 9kW Samsung split. Ano vykuri.

@alkoholik celkovo aj s pracou??

alkoholik
16. jún 2026

Ano ale TC som si kupoval sam v zahranici. A urcite by som neprepajal 2 systemy. Peletky by som odpojil predal. Na TC potrebujete mensi bojler na teplu vodu( podla poctu obyvatelov). TC sa napaja rovno na podlahove kurenie.

autor
16. jún 2026
@alkoholik

Ano ale TC som si kupoval sam v zahranici. A urcite by som neprepajal 2 systemy. Peletky by som odpojil predal. Na TC potrebujete mensi bojler na teplu vodu( podla poctu obyvatelov). TC sa napaja rovno na podlahove kurenie.

@alkoholik mame radiatori,teda podlahovku nejdeme robit

autor
16. jún 2026
@alkoholik

@alkoholik predstavujeme si to tak,ze sa bud bude kurit tc alebo ked bude velka zima,dohreje sa to peletami alebo drevom.Odlahcit to trochu tomu tc.Plus nechceme zase byt zavisli na 1 zdroji kurenia.

oskvarka
16. jún 2026

Tiež sme v podobne situácii mali sme plyn ale kotol plynový dosluzil a zvažujeme but nový alebo tepelné čerpadlo.. nám bolo povedané že čerpadlo sa nedá zapínať vypínať. Ze to musí stále bežať a v zime samozrejme podľa polohy to veľa žerie ak sú veľké mrazí..čo by sme tým drevisplynovacim asi dobehli

ik70
16. jún 2026

My sme mali dlhé roky kotol na tuhé palivo, v decembri 2021 sme si kúpili tepelné čerpadlo ktoré si môj manžel pozapájal. Pripojil ho paralerne ku kotlu, pred kotlom zatvoril ventil aby cez kotol necirkulovala voda, ked sa kúri tepelným čerpadlom. Kotol máme v zálohe ak by sa niečo stalo s tepel. čerp. Na prízemí máme podlahové kúrenie a na poschodí radiátory. A v pohode to tie radiátory vykúria ked ide len tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlo zohrieva vodu na 40 °C, samozrejme, že sa dá nastavit aj na viacej, do 60°C, ale nám to stačí. Súčasne zohrieva aj vodu v bojleri. Tiež máme fotovolt.el. takže nás kúrenie vychádza lacno cca 70€/mes za el. Chceli by sme ešte akumulačnú nádrž na teplú vodu, ale nemáme ju kam dať. Od jari do jesene zohrievame vodu trubicovými solárnymi panelmi.

martinmmartin
16. jún 2026
@anonym_autor

@alkoholik predstavujeme si to tak,ze sa bud bude kurit tc alebo ked bude velka zima,dohreje sa to peletami alebo drevom.Odlahcit to trochu tomu tc.Plus nechceme zase byt zavisli na 1 zdroji kurenia.

@anonym_autor Radiator nemoze teplopumpa vykurit , tam je mozne iba podlahove lebo na radiator musis mat ovela teplejsiu vodu "z ohna" co teplopumpa nedokaze. Pumpy su efektivne iba do ca 30-45C co je akurat tak na to podlahove

ik70
16. jún 2026
@martinmmartin

@anonym_autor Radiator nemoze teplopumpa vykurit , tam je mozne iba podlahove lebo na radiator musis mat ovela teplejsiu vodu "z ohna" co teplopumpa nedokaze. Pumpy su efektivne iba do ca 30-45C co je akurat tak na to podlahove

@martinmmartin Aj si to skúšal? alebo zase, že niekto povedal. My to máme a v pohode to stíha vykúriť, voda v tepelku 40°C, radiátory plechove. Teplota v miestnosti 23°C

martinmmartin
16. jún 2026
@ik70

@martinmmartin Aj si to skúšal? alebo zase, že niekto povedal. My to máme a v pohode to stíha vykúriť, voda v tepelku 40°C, radiátory plechove. Teplota v miestnosti 23°C

@ik70 Ano 40C horny limit tepelneho cerpadla (plus minus) a zaroven velmi nizka teplota pre obycajne radiatory ktore su stavane na teploty ze sa ich nechytis, cize to cerpadlo ide na max zbytocne vela casu
Sa pozri aku plochu ma radiator a aku plochu podlaha a obidvaja maju ten isty job - vykurit dom . Tam je ten rozdiel. Kym na obrovskej ploche ti staci menej C v malom radiatore musis mat vyssie C .

autor
16. jún 2026
@ik70

@ik70 dakujem za super odpoved.Ono aj my mame trubicovy solar ale je to viac na samotiaz,takze je tam slabsi prud vody.Preto by sme chceli bojler cez tc aj v lete zohrievat.
Ved to,ze kotol bude ako zalozny zdroj,hybrid system a ono ked mame este aj na drevo,tak sa to vola multivalentny vykurovaci system.Boze studujem to od vcera cely bozi den.

autor
16. jún 2026
@ik70

@ik70 my akumulacku mame,prak.kotol vzdy zohrieval akumulacku,bojler a seba,potom sa dal do utlmu.Takto nejako si to teda predstavujeme aj pri tc,nahreje akumulacku,bojler a vypne sa.Ked klesne teplota pusti sa akumulacka,potom zase tc na dohrievanie

autor
16. jún 2026
@martinmmartin

@ik70 Ano 40C horny limit tepelneho cerpadla (plus minus) a zaroven velmi nizka teplota pre obycajne radiatory ktore su stavane na teploty ze sa ich nechytis, cize to cerpadlo ide na max zbytocne vela casu
Sa pozri aku plochu ma radiator a aku plochu podlaha a obidvaja maju ten isty job - vykurit dom . Tam je ten rozdiel. Kym na obrovskej ploche ti staci menej C v malom radiatore musis mat vyssie C .

@martinmmartin su tc robene aj na vyssie teploty a tie su urcene pre radiatori.

anonym_a88572
16. jún 2026

@anonym_autor mame 140 m2 dom a platime za elektriku 80 mesacne. TC je najlepsia vec na svete.

martinmmartin
16. jún 2026
@anonym_a88572

@anonym_autor mame 140 m2 dom a platime za elektriku 80 mesacne. TC je najlepsia vec na svete.

@anonym_a88572 voda - voda? vzduch? podlahove kurenie?

autor
16. jún 2026
autor
16. jún 2026
@anonym_a88572

@anonym_a88572 super,asi sa do toho predsa len pustime.Ono aj ten peletovy kotol ma 4r,takze aj preto by bola skoda ho davat prec.A,ako zaloha,ak by sa nieco pokazilo az nepomrzneme.Vyhoda,ze firma sidli v meste,takze ani servis by nemali daleko.

rybka1987
16. jún 2026
@martinmmartin

@anonym_a88572 voda - voda? vzduch? podlahove kurenie?

@martinmmartin vzduch-voda, podlahove 🙂

alkoholik
16. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_a88572 super,asi sa do toho predsa len pustime.Ono aj ten peletovy kotol ma 4r,takze aj preto by bola skoda ho davat prec.A,ako zaloha,ak by sa nieco pokazilo az nepomrzneme.Vyhoda,ze firma sidli v meste,takze ani servis by nemali daleko.

@anonym_autor to ze firma sidli v meste nic neznamena. Zajtra tam byt nemusi. Cim viacrj systemov budete kombinovat tym je to zlozitejsie a drahsie riesenie. ( Pokial si to ovsem neviete urobit vsetko samy) Dufam ze mate dobru kalkulacku a preratate navratnost TC za 12€+ praca. + Kolko kWp mate v FVE. Ono je to zlozite a 1 den vam nato nestaci ja som to prerataval tyzden.

autor
16. jún 2026
@alkoholik

@anonym_autor to ze firma sidli v meste nic neznamena. Zajtra tam byt nemusi. Cim viacrj systemov budete kombinovat tym je to zlozitejsie a drahsie riesenie. ( Pokial si to ovsem neviete urobit vsetko samy) Dufam ze mate dobru kalkulacku a preratate navratnost TC za 12€+ praca. + Kolko kWp mate v FVE. Ono je to zlozite a 1 den vam nato nestaci ja som to prerataval tyzden.

@alkoholik nie je vsetko o navratnosti,to by sme si ani fotovoltiku nedavali.

ik70
16. jún 2026

My sme, (teda manžel) bol odporca tepelného čerpadla kvôli návratnosti, ale ked našiel tepelné čerpadlo za výhodnú cenu a prerátal si návratnosť, tak už nad tým uvažoval. Boli sme sa pozrieť u predajcu tepl. če., dohodli sme sa, že si to budeme robiť sami. Za tri dni to manžel popripájal. Už nás nebavilo každý rok kupovať drevo, porezať a pokálať ho, ukladať a potom každý deň zakurovať. Predsa už aj stárneme a síl bude ubúdať, aj kopec času sa minie s chystaním dreva. Teraz ked máme aj fotovolt. el. a tep.č. tak nás to cenovo vyjde ročne ako cena dreva na rok akurát to máme bez roboty. Ešte výhoda, že sa to spúšta automaticky a ked prídeme z roboty domov už máme teplo.

autor
16. jún 2026
@ik70

My sme, (teda manžel) bol odporca tepelného čerpadla kvôli návratnosti, ale ked našiel tepelné čerpadlo za výhodnú cenu a prerátal si návratnosť, tak už nad tým uvažoval. Boli sme sa pozrieť u predajcu tepl. če., dohodli sme sa, že si to budeme robiť sami. Za tri dni to manžel popripájal. Už nás nebavilo každý rok kupovať drevo, porezať a pokálať ho, ukladať a potom každý deň zakurovať. Predsa už aj stárneme a síl bude ubúdať, aj kopec času sa minie s chystaním dreva. Teraz ked máme aj fotovolt. el. a tep.č. tak nás to cenovo vyjde ročne ako cena dreva na rok akurát to máme bez roboty. Ešte výhoda, že sa to spúšta automaticky a ked prídeme z roboty domov už máme teplo.

@ik70 ked sme kupili dom,bol tam stary viadrus.Ako obrovska vyhoda,ze netrebalo obehovku a vsade aj na poschodi bolo rovnomerne teplo.Ale to zralo,stale prikladat.Tak sme ten stary dali prec,kupili co vydrzi 24hod,horel ako sviecka.Ale bolo trebalo aj tak drevo,tak uz vtej dobe sme rozmyslali na tc,alebo pelety.Vtedy vyhral kombi kotol drevo/pelety.
A teraz uz to tc asi predsa len dame.

autor
16. jún 2026

Tak bol u nas jeden na obhliadku,vyslo by to okolo 10tisic aj s pracou a 12kw cerpadlo.A uz vsetko bude zavisiet od teploty,na aku budeme kurit,taku spotrebu bude mat.

autor
17. jún 2026

Tak som rozmyslala,ze teda tuto zimu by sme to nechali tak ako to je,teda myslim kotol na pelety/drevo,akumulacku a bojler,lebo vlastne aj tepelne cerpadlo ma svoj vlastny bojler.Teda vyzistili ci bude,nebude treba prikurovat a pod.A dalsi rok by sme tu zostavu predali,kotol s akumulacku ma 4r,bojler obojzivelnik ma 2r tak by sa este aj vratilo zo par tisic spät.Aspon sa urobia potom este nejake upravy,podlaha ta je este pôvodna od predoslych majitelov.Zamurovanie dveri,otvor z inej strany.Tym by sa ziskal väcsi priestor pre chodbu.Tak uvidime ako bude cez zimu,po zime a pri vyuctovani elektriny v auguste.

autor
17. jún 2026

Ponukli nam celkovo 11kw,znacky Grubmann Ecosilent r 11,teda 11kw,pekne sa da prepojit s fotovoltikou.Servis 120eur,cena celkom zo vsetkym 7700eur,dotaciu si poslu na svoj ucet.Takze toto je pre nas konecna suma.Strata tepelna 10.7kw,spotreba za elekrinu rocne 1016eur.

alkoholik
17. jún 2026
@anonym_autor

@alkoholik nie je vsetko o navratnosti,to by sme si ani fotovoltiku nedavali.

@anonym_autor Zial tak potom mate zlu kalkulacku. Mne FVE dava navratnost 3-4 roky...

autor
Včera o 06:59

Zohnan normalnu firmu je dnes velke umenie.1 bol na obhliadke,ze posle cenovu ponuku,od utorka ani obraz,ani zvuk.Dalsi slubil,ze pride na obhliadku tak isto,ani obraz ani zvuk.Ze dalo by sa mu dnes alebo zajtra.
Tato firma,pekne vsetko rozpisala,vypocitali tep.stratu,nacenila vsetko.Realne sa tam uz nic nebude na tej cene nebude menit.Dotacia je tam vyse 4000eur,tu si pekne oni sami vybavia a ked sa im to neujde,tak aj tak nic nedoplacame.Zmluve pekne bude vsetko napisane,do 2tyzdnov mozu prist montovat.
Komunikacia uplne super,aj ta rychlost s cenovou ponukou.
Teraz akurat ale riesime akumulacku,aj tu nam tam nacenila,ale my uz naozaj nemame miesto,tak uvidime ci sa da to da zapojit aj do tej nasej,takze by cena bola este nizsia.
Som ale sklamana ako jednaju taketo pidi firmi s ludmi.

autor
Včera o 07:06

A teraz tiez taka arogancia,lebo som sa pripomenula,na tu cenovu ponuku.Ze no viete ja nesedim cely den pri pc,dnes alebo zajtra vam ju poslem.Kokos,ako aby sa clovek este doprosoval.Taketo jednanie tak nenavidim.

oskvarka
Včera o 07:23
@anonym_autor

Zohnan normalnu firmu je dnes velke umenie.1 bol na obhliadke,ze posle cenovu ponuku,od utorka ani obraz,ani zvuk.Dalsi slubil,ze pride na obhliadku tak isto,ani obraz ani zvuk.Ze dalo by sa mu dnes alebo zajtra.
Tato firma,pekne vsetko rozpisala,vypocitali tep.stratu,nacenila vsetko.Realne sa tam uz nic nebude na tej cene nebude menit.Dotacia je tam vyse 4000eur,tu si pekne oni sami vybavia a ked sa im to neujde,tak aj tak nic nedoplacame.Zmluve pekne bude vsetko napisane,do 2tyzdnov mozu prist montovat.
Komunikacia uplne super,aj ta rychlost s cenovou ponukou.
Teraz akurat ale riesime akumulacku,aj tu nam tam nacenila,ale my uz naozaj nemame miesto,tak uvidime ci sa da to da zapojit aj do tej nasej,takze by cena bola este nizsia.
Som ale sklamana ako jednaju taketo pidi firmi s ludmi.

@anonym_autor a s kadiaľ si ak sa chcem spýtať mňa to čaká najbližšie týždne tiež riesit a tiež sa mi nechce tie firmy hľadať a zisťovať ktorá je ok.

Strana
z2