Ako kontrolovať priberanie v tehotenstve?
Baby, prosím Vás tie, ktoré máte skúsenosti s touto tematikou 😀. Rozmýšľam nad druhým dieťaťom. Pri prvom som pribrala ako prasa 24 kg, reálne som jedla neskutočne. Nechcem toto znova dopustiť. Dá sa to reálne zvládnuť a nežrať ako kyselina a nerobiť zo seba kontajner ?
Vyvážená strava, meal plan, veľa sebaovládania a stratiť výhovorku "však som tehotná, dieťa si pýta, mám chute,...".
Ja mám pocit, že som po prvom išla z pôrodnice chudšia ako pred tehotenstvom 😂 teraz čakám druhé a modlím sa, aby to bolo rovnako.
Ale niektoré ženy aj keby jedli piškótu denne priberú, či už ich zavodní, genetika, extrémne zlý metabolizmus,... Vtedy na sebe musia makať dvojnásobne.
@vkatush ja bez akýchkoľvek vyhovoriek som sa sprasila. Aj manžel pribral súcitne😀 večer sme v posteli tlačili do hláv. Katastrofa.
Vyvážená strava, meal plan, veľa sebaovládania a stratiť výhovorku "však som tehotná, dieťa si pýta, mám chute,...".
Ja mám pocit, že som po prvom išla z pôrodnice chudšia ako pred tehotenstvom 😂 teraz čakám druhé a modlím sa, aby to bolo rovnako.
Ale niektoré ženy aj keby jedli piškótu denne priberú, či už ich zavodní, genetika, extrémne zlý metabolizmus,... Vtedy na sebe musia makať dvojnásobne.
@vkatush je to individuálne ja som pri chalanoch pribrala do 15 kg a pri staršej dcére mi bolo dosť zle do 4 mesiaca tak som celkovo pribrala len 5 kg bolo to síce malo ale dcera bola v pohode takže je to od toho čo si dieťa žiada a určite to až tak neovplyvnis trošku možno ano ale keď dieťa pýta tak mu dam
Dá sa to zvládnuť, prve som pribrala 10kg a teraz idem rodit druhé po 6 rokoch a mam 11kg hore.
Ale veľa záleží na vyske a pôvodnej váhe, metabolizmu. Celý prvý trimester som jedla sladké šišky, buchty, vianocky a croissanty lebo nevoľnosti. Potom som to porazila a odvtedy jem normálne ako pred tehotenstvom.
Ja mam 160cm/a pôvodná váha 54kg
Dá sa to zvládnuť, prve som pribrala 10kg a teraz idem rodit druhé po 6 rokoch a mam 11kg hore.
Ale veľa záleží na vyske a pôvodnej váhe, metabolizmu. Celý prvý trimester som jedla sladké šišky, buchty, vianocky a croissanty lebo nevoľnosti. Potom som to porazila a odvtedy jem normálne ako pred tehotenstvom.
Ja mam 160cm/a pôvodná váha 54kg
@adeladulova pri prvom som začínala ako 62 kg, mám 164 cm a napriek tomu….😀 bola som proste pažravá
Ja som sportovala a cvičila dlho pred tehotenstvom, zdravá strava bola samozrejmosť, v tehotenstve som s tým pokračovala do deviateho mesiaca. Pribrala som cca 10kg. Ale v deviatom mesiaci, ja neviem co sa stalo (cukrovku som nemala) som priberala 6kg týždenne. Vedela som, že to nie je len tuk, no vyšplhala som sa na 90kg tuším, z 55🙆♀️ ale do troch mesiacov som bola opäť na pôvodnej váhe.
Ja som sice pribrala v oboch tehu vela, cca 19kg, ale aj to islo rychlo dole, proste voda v tele. Cize toto moze byt tiez problem. Ako ja zjem vela ovocia, zeleniny, len ta voda sa zbiera. Ale vedela som, co ma caka. Nerobila som si iluzie. Ja po 20:00 nic nejem, ani v tehu.
Ja som sportovala a cvičila dlho pred tehotenstvom, zdravá strava bola samozrejmosť, v tehotenstve som s tým pokračovala do deviateho mesiaca. Pribrala som cca 10kg. Ale v deviatom mesiaci, ja neviem co sa stalo (cukrovku som nemala) som priberala 6kg týždenne. Vedela som, že to nie je len tuk, no vyšplhala som sa na 90kg tuším, z 55🙆♀️ ale do troch mesiacov som bola opäť na pôvodnej váhe.
@lucia13022023 to bola voda, zial vie to byt hroza.
@lucia13022023 to bola voda, zial vie to byt hroza.
@kiki68 určite, ved ku koncu som mala pery ako kucerenko a nos sa mi 3x zväčšil 😁
@kiki68 určite, ved ku koncu som mala pery ako kucerenko a nos sa mi 3x zväčšil 😁
@lucia13022023 zväčšený nos je topka 😃 tiež som mala bambulu
@lucia13022023 hej cely ksicht opuchnuty 😂
Ja som teraz na konci 4. tehotenstva a pribrala som 20kg 🙈 isla som z 49kg a mam 69kg; a bude to asi voda, lebo v tomto tehotenstve som mala velke nechutenstvo, v dosledku anemie som ani nemala chut jest, aktualne nejem niekolko mesiacov vobec sladke, na ranajky len suchare + jablka, obed a vecera (ak vobec). Ale teraz co tyzden tak + 2kg. Podla mna nie je v tehotenstve velmi realne spoliehat sa na to, ze ak strava bude ok tak priberanie nebude.
Ja som teraz na konci 4. tehotenstva a pribrala som 20kg 🙈 isla som z 49kg a mam 69kg; a bude to asi voda, lebo v tomto tehotenstve som mala velke nechutenstvo, v dosledku anemie som ani nemala chut jest, aktualne nejem niekolko mesiacov vobec sladke, na ranajky len suchare + jablka, obed a vecera (ak vobec). Ale teraz co tyzden tak + 2kg. Podla mna nie je v tehotenstve velmi realne spoliehat sa na to, ze ak strava bude ok tak priberanie nebude.
@carduelis presne ako u mna, ja som do 14tt nabrala 7kg a zvracala x krat denne. Sladke som nemohla ani vidiet. Ani pecivo. Jedla som listovy salat ako nejaky kralik 😂😂😂 Podla mna to priberanie je ako strie, jedna ma od 25tt brucho ako tiger a dalsia nema ani jeden pasik.
@carduelis presne ako u mna, ja som do 14tt nabrala 7kg a zvracala x krat denne. Sladke som nemohla ani vidiet. Ani pecivo. Jedla som listovy salat ako nejaky kralik 😂😂😂 Podla mna to priberanie je ako strie, jedna ma od 25tt brucho ako tiger a dalsia nema ani jeden pasik.
@kiki68 no a brucho mam obrovske, ale ze fakt 😂 to bude tym ze inak som utla a dcera sa nema kde ulozit tak sa vyvalila vonku 🙈 a mam teda pozehnane tych strii, pri prvych 2 tehotenstvach nic 🙂 ale detom sa tie strie pacia, volame to pamiatky na babatko 🥰
"Dá sa to reálne zvládnuť a nežrať ako kyselina a nerobiť zo seba kontajner?"
Ano da sa. Ked je to priberanie prezieranim, proste nezer.
A to hovorim ako clovek co miluje jedlo.
Kazde tehotenstvo som si davala poriadny pozor aby som sa neprejedala. Vedela som, ze ak priberiem 20-30kg a pod len kvoli prejedaniu, uz sa toho budem mat obrovsky problem zbavit.
Takze da sa to. Je to len o pevnej voli.
"Dá sa to reálne zvládnuť a nežrať ako kyselina a nerobiť zo seba kontajner?"
Ano da sa. Ked je to priberanie prezieranim, proste nezer.
A to hovorim ako clovek co miluje jedlo.
Kazde tehotenstvo som si davala poriadny pozor aby som sa neprejedala. Vedela som, ze ak priberiem 20-30kg a pod len kvoli prejedaniu, uz sa toho budem mat obrovsky problem zbavit.
Takze da sa to. Je to len o pevnej voli.
@colsami a koľko si pribrala keď si si dávala pozor ?
Vacsinou cca normalnych 12 kg. Uz som si zazila z cias mladosti co je to chudnut 20kg a viem, ze by som to uz nedala. To som mala este na taketo veci kopu casu a bez deti.
Proste si povedz, ze to robis pre babatko. Aby bolo zdrave, nebudes sa prejedat hlupostami. Urcite milujes svoje dieta, tak to sprav pren ho 😉
Mne sa napríklad chute nezmenili a okrem donutu som jedla zdravo aj počas tehotenstva a pribrala len 12kg - do dvoch týždňov boli preč a to mám 40 na krku čoskoro. No sestra napríklad pri prvom doslova zrala a priberala, skončila+25kg. Pri druhom si dávala pozor a...+27kg. Myslím si, že nie vždy sa to dá ovplyvniť. Ale snažiť sa samozrejme treba.
Ja som 12-15 ale to som na zaciatku stale 5kg dole.
Ale mne bolo zle. Grcala som napr pri poslednom tehu aj 5x denne. Takze ja som bola rada ze nieco aj zjem. Nieco aj zostane dnu a ukaze sa to na vahe.
Mne sa napríklad chute nezmenili a okrem donutu som jedla zdravo aj počas tehotenstva a pribrala len 12kg - do dvoch týždňov boli preč a to mám 40 na krku čoskoro. No sestra napríklad pri prvom doslova zrala a priberala, skončila+25kg. Pri druhom si dávala pozor a...+27kg. Myslím si, že nie vždy sa to dá ovplyvniť. Ale snažiť sa samozrejme treba.
@michaela329 a nemôže to byt tak, že si človek len mysli, že si dáva pozor, ale realita je taká, že jednoducho to daný človek prezerie? Pripadne konzumuje vysokokalorické potraviny? Lebo veď nepriberie človek 20 kg na vode a krvi nie?
Samozrejme, že môže - ale u jej to takto nebolo. Keďže tých predošlých 25 kíl krvopotne chudla a keď druhýkrát otehotnela, mala svoju vysnívanú postavu. To len tak nezahodis
Ja som mala tazku tehotensku cukrovku a musela som si kontrolovat uplne kazde jedlo. Pribrala som len 10 kil, teda skutocne len vahu dietata, plodovej vody, krvi, prs... samozrejme ze som chcela zjest plech kokosovych jezov, ale proste nemohla som. Takze ano, da sa aj nezrat ako kyselina, vsetko zalezi len na pevnej voli.
Nuž proste dodržiavať základy zdravej výživy - obmedziť sladkosti a údeniny, biele pečivo vymeniť za celozrnné, jesť dostatok zeleniny a ovocia (ovocie je ideálna náhrada, keď máš chuť na sladké), dostatok bielkovín - mäso, strukoviny, dostatok vlákniny (ovsené vločky, tam pozor tiež na už hotové müsli s vysokým obsahom cukru), dostatok tekutín (obmedziť sladené nápoje, čo najviac čistej vody, prípadne čaj, džúsy). Samozrejme, že tehotná žena býva viac hladná, ale tak je rozdiel, či si dáš čokoládovú buchtu alebo celozrnnú žemľu napr. so syrom, šunkou a zeleninou namiesto toho. Proste počítať s hladom a mať pri sebe po ruke niečo zdravé. A hlavne nejesť nasilu za 2, lebo si tehotná. Samozrejme nedržať diétu v zmysle obmedzenia kalorického príjmu. Proste zdravá strava ako aj mimo tehotenstva. Samozrejme, že každý má nejak nastavený metabolizmus a samozrejme, že v tehotenstve žena priberie, ale keď ješ bez rozmyslu ako kyselina, priberieš aj mimo tehotenstva.
A samozrejme obmedziť všelijaké pochutiny ako čipsy a spol., zmrzlinu. Keď si dáš jogurt, tiež nie je jedno či biely či sladký, ochutené tvarohy majú v sebe tiež priveľa cukru, sladidlám by som sa tiež vyhla.