Je bezpečné jesť syr Niva počas tehotenstva?
Ahojte,viem že je tu veľa tém ohľadom plesňových syrov a bryndze..ale,v 5 tt som jedla nivu každý deň (nevedela som že som tehu),teraz som v 10 tt a dosť sa sledujem a panikárim či nemám prejavy listerie,nakoľko mám akoby nádchu a trochu ma bolí hrdlo,horúčku nemám
Moja otázka znie,prejavila by sa mi listeria po takomto čase?chcem ísť aj na krvné testy až takú mám úzkosť 🤦🏻♀️
Neviem ako je to s nivou ale podelím sa s mojou skúsenosťou, v tehu som jedla veľa syra. Syrové polievky syrové omáčky syr na chlieb atď. Až dlho po pôrode som sa dozvedela ze dcérka má hypermobilne kĺby. A je to v podstate mojou vinou 😔 tie syry ako karicka obsahujú iste látky už neviem presne ako sa volajú sú to tie co držia tomu syru taky konzistenciu. A tie rozkladajú kĺby,. 🥺 Takže k syrom toľko
Keby si mala listeriozu, uz davno o nej vies
Neviem ako je to s nivou ale podelím sa s mojou skúsenosťou, v tehu som jedla veľa syra. Syrové polievky syrové omáčky syr na chlieb atď. Až dlho po pôrode som sa dozvedela ze dcérka má hypermobilne kĺby. A je to v podstate mojou vinou 😔 tie syry ako karicka obsahujú iste látky už neviem presne ako sa volajú sú to tie co držia tomu syru taky konzistenciu. A tie rozkladajú kĺby,. 🥺 Takže k syrom toľko
@anonym_2d2e45 to mi je ľúto 😔
Ja si syry veľmi nejdem akurát vtedy som mala také obdobie že proste každý deň som musela mať,inak sa stravujem v podstate vegansky (čo tiež nie je veľmi ok)
Keby si mala listeriozu, uz davno o nej vies
@viestta pevne dúfam,ja stresujem z každej možnej choroby
Určite nedostaneš listériu zo syru kúpeného v klasickom obchodnom reťazci
@anonym_2fd19e konkrétne to bola bezlaktozova niva(mám intoleranciu na laktózu)čítala som že je z pasterizovaneho mlieka ale človek má i tak strach keďže je to plesňový syr😐
@anonym_autor ja som riešila teraz toto iste lebo som zjedla v 1 trimestri sušenú šunku a vôbec som si neuvedomila že sa nemôže. A potom aj v druhom úplne na začiatku. Tiež sa stále sledujem. Bola som aj u lekárky a pre môj pokoj mi dala ziadanku na ster z konečníka tak si to ako samoplatca idem dať spraviť. A dajú sa urobiť aj serologicke krvné vyšetrenia ale tie niečo úkazu najskôr po mesiaci.
@anonym_autor ja som riešila teraz toto iste lebo som zjedla v 1 trimestri sušenú šunku a vôbec som si neuvedomila že sa nemôže. A potom aj v druhom úplne na začiatku. Tiež sa stále sledujem. Bola som aj u lekárky a pre môj pokoj mi dala ziadanku na ster z konečníka tak si to ako samoplatca idem dať spraviť. A dajú sa urobiť aj serologicke krvné vyšetrenia ale tie niečo úkazu najskôr po mesiaci.
@anonym_3fbbd7 popytam sa u mojej dr na ten ster,lebo ako sa poznám budem v napätí kým nebudem vedieť že som ok
@anonym_3fbbd7 popytam sa u mojej dr na ten ster,lebo ako sa poznám budem v napätí kým nebudem vedieť že som ok
@anonym_autor ja som ju vyslovene uprosila lebo som už nemohla spávať.. ale tie serologicke si vieš aj bez ziadanky. Už by mohli niečo ukázať.
@anonym_2d2e45 ja som syry nejedla a dcéra je tiež hypermobilka..
@anonym_autor ja som ju vyslovene uprosila lebo som už nemohla spávať.. ale tie serologicke si vieš aj bez ziadanky. Už by mohli niečo ukázať.
@anonym_3fbbd7 určite sa opýtam na všetky možné vyšetrenia,určite bude prevracat očami ,keďže minule tehotenstvo som si dala spraviť na toxoplazmu ako samoplatitel,ale človek má proste strach
@anonym_3fbbd7 určite sa opýtam na všetky možné vyšetrenia,určite bude prevracat očami ,keďže minule tehotenstvo som si dala spraviť na toxoplazmu ako samoplatitel,ale človek má proste strach
@anonym_autor áno jasne opýtaj sa. Ja som to so vseobecnou riešila. Len tým že som brala antibiotiká tak čakám kým sa vyplavia a pôjdem na ten odber. Priamo v ambulancii to nevedela spraviť.
Tu kultiváciu z konečníka/ posvy robia v Medirex napríklad a serologiu robí unilabs to je z krvi.
ja rozmýšľam,ako prežili tehotenstvo ženy pred internetom....
@anonym_autor plesnovy syr neodporuca, z dovodu tej plesne a nie listeriozy, tu mozes skor dostat z neumyteho ovocia a zeleniny. Inak uz si uvazovala o skodlivosti stresu?
@anonym_2fd19e Ano dostane. Ja ked som bola tehotna, tak stahovali bryndzu z trhu lebo obsahovala listeriu.
@anonym_2d2e45
Nie, konzumácia tavených syrov počas tehotenstva nespôsobuje hypermobilitu u dieťaťa.
Hypermobilita (nadmerná ohybnosť kĺbov) je väčšinou:
1. Geneticky podmienená – často sa vyskytuje v rodinách. Môže súvisieť s mierne odlišnou stavbou kolagénu (bielkoviny v spojivových tkanivách).
2. Súčasťou syndrómov – napr. Ehlers-Danlosov syndróm alebo Marfanov syndróm.
3. Fyziologická – niektoré deti (hlavne dievčatá) sú prirodzene ohybnejšie, bez zdravotných následkov.
Tavené syry obsahujú emulgátory, soľ, tuk, niekedy aj taviace soli (fosforečnany), ale nijako neovplyvňujú vývin kĺbov či väzív tak, aby vyvolali hypermobilitu.
Zhrnutie:
Nie, neexistuje žiadny dôkaz, že by konzumácia tavených syrov počas tehotenstva viedla k hypermobilite u dieťaťa. Hypermobilita je väčšinou daná geneticky.
Ja neviem, dala som si normalne Nivu obcas, aj hermelin, parmezan kazdy den, susenu sunku tiez obcas, aj kavu, aj proste vsetko mozne. Nejedla som surove maso a surove vajicka, nepila som alkohol, ani energy drinky a nefajcila som (tie posledne vymenovane veci nerobim, ani ked nie som tehotna). Zila som normalny zivot ako predtym.
Odpadnem, ze z taveneho syru hypermobilita klbov, to uz co si ludia nevymyslia.🥲
@anonym_2d2e45
Nie, konzumácia tavených syrov počas tehotenstva nespôsobuje hypermobilitu u dieťaťa.
Hypermobilita (nadmerná ohybnosť kĺbov) je väčšinou:
1. Geneticky podmienená – často sa vyskytuje v rodinách. Môže súvisieť s mierne odlišnou stavbou kolagénu (bielkoviny v spojivových tkanivách).
2. Súčasťou syndrómov – napr. Ehlers-Danlosov syndróm alebo Marfanov syndróm.
3. Fyziologická – niektoré deti (hlavne dievčatá) sú prirodzene ohybnejšie, bez zdravotných následkov.
Tavené syry obsahujú emulgátory, soľ, tuk, niekedy aj taviace soli (fosforečnany), ale nijako neovplyvňujú vývin kĺbov či väzív tak, aby vyvolali hypermobilitu.
Zhrnutie:
Nie, neexistuje žiadny dôkaz, že by konzumácia tavených syrov počas tehotenstva viedla k hypermobilite u dieťaťa. Hypermobilita je väčšinou daná geneticky.
@beata_k PS: s láskou ChatGPT ❤️
Nie plesnove syry sa nemozu jest v tehotenstve. Ale ked si uz jedla nic sa nestane. Keby su mala problemy pocitis to hned. Budes vediet ze uz si mas davat pozor.