Môže fajčenie a pitie počas tehotenstva uškodiť?
Pekny vecer
Idem na Vas s otazkou predtym ako kompletne zosaliem...Ja som si vzdy myslela ze mna taketo veci urcite neprekvapia a ani sa nestanu,ale uzivam antikoncepciu a este pred tyzdnom som mala slabsiu MS bola taka divna a preto som isla k dr,minuly mesiac tiez 4 dni klasika ale teda dnes rano ako som bola u doktorky a som padla z noh ze som cca v 14 tyzdni tehotenstva...
A ja som si veselo vyfajcovala jednu Iqos od druhej,pila miesane drinky bez zabran na dovolenke a bez tejto vedomosti
Mam teraz hrozne divny pocit a velmi dufam ze som babatku neuskodila..Mohla som nieco zavinit co by ovplyvnilo vyvoj?
Dakujem
@anonym_autor 14 týždňov je už pomerne dlhá doba. Iné by bolo keby máte tú vedomosť a robíte To. Pozrite, boli ženy , čo fakt fajčili a pili a deťom nič neni a sú ženy ktoré boli ako v bavlnke 9 mesiacov a majú bábätko s nejakou dg.
Už s tým neurobíte nič , pravdepodobne máte za sebou prvý veľký utz? Už si nemapamatam kedy sa robil ale tak okolo 12 TT samizda. Je tam všetko v poriadku ? Inak , fakt ste tak ďaleko už v tehotenstve nebadali na sebe nejaké zmeny ?
@anonym_autor ano mohla, fajcenie a pitie do 14 tyzdna moze zanechat nasledky na plode…toto by si mala ale otvorene konzultovat so svojim lekarom a ten ti povie co dalej.
@anonym_autor 14 týždňov je už pomerne dlhá doba. Iné by bolo keby máte tú vedomosť a robíte To. Pozrite, boli ženy , čo fakt fajčili a pili a deťom nič neni a sú ženy ktoré boli ako v bavlnke 9 mesiacov a majú bábätko s nejakou dg.
Už s tým neurobíte nič , pravdepodobne máte za sebou prvý veľký utz? Už si nemapamatam kedy sa robil ale tak okolo 12 TT samizda. Je tam všetko v poriadku ? Inak , fakt ste tak ďaleko už v tehotenstve nebadali na sebe nejaké zmeny ?
@majus2323 absolutne ziadne zmeny len ta MS bola ina ako zvykla byt,inak mi vobec nic nie je preto som ostala v soku
@anonym_autor Ženy casto v prvých týždňoch gravidity nevedia,ze sú v očakávaní a tak sa stane občas, že vystavujú plod nevedomky niečomu škodlivému.Ja som napr.v cca 7-8 týždni tehotenstva bola na CT vyšetrenie lumbalnej chrbtice.Pytala som sa lekárov, zdravotnikov,ale jednoznačnú odpoveď som od nikoho nedostala,s výnimkou jedného lekára/gynekológ-porodnik/, ktorý mi.povedal,ze príroda to väčšinou zariadi tak,ze pokiaľ sa v prvom trimestri plod poškodí, dochádza ku samovolnemu potratu....
@majus2323 poznám 3 deti s diagnózou FAS kt. matky pili v tehotenstve! Nezvratné poškodenie, organizmu, diagnóza na celý život, neskutočne smutné. Nepíš tu prosím také hlúposti, že deťom kedy matky pijú nič nie je. Tehotenstvo= nulová tolerancia alkoholu🚩
Autorke prajem bezproblémové tehotenstvo a zdravé dieťa.
@majus2323 poznám 3 deti s diagnózou FAS kt. matky pili v tehotenstve! Nezvratné poškodenie, organizmu, diagnóza na celý život, neskutočne smutné. Nepíš tu prosím také hlúposti, že deťom kedy matky pijú nič nie je. Tehotenstvo= nulová tolerancia alkoholu🚩
@jamimo áno ešte vyše strašte budúcu maminu gratulujem
@jamimo predpokladám, že píšeš o alkoholičkach, to predsa nemôžeš porovnávať. U takých žien je životny štýl absolútne odlišný. Nehovorím, že autorka žila zdravo ale s alkoholikom, ktorý si naleje hneď ráno namiesto raňajok, ju snáď nebudeme zrovnavat. Ani zdravie jej dieťaťa. Len ju stresujes.
@jamimo predpokladám, že píšeš o alkoholičkach, to predsa nemôžeš porovnávať. U takých žien je životny štýl absolútne odlišný. Nehovorím, že autorka žila zdravo ale s alkoholikom, ktorý si naleje hneď ráno namiesto raňajok, ju snáď nebudeme zrovnavat. Ani zdravie jej dieťaťa. Len ju stresujes.
@nikpa nikto ju nestresuje. Nikdy nemôžeš vedieť, kedy, koľko a v akom vývinovom období, práve "neškodný" pohár poškodí dieťa. To ti povie aj gynekológ, že neexistuje bezpečný pohárik a bezpečné obdobie 🚩Predstav si, matky PAS detí neboli alkoholičky ktoré by vypili fĺašu vína denne. Takáto diskusia tu už kedysi bola, presne také reakcie som čakala. Čo už čakať v národe, kde je vysoko pozitívny vzťah a tolerancia k alkoholu 🤷♀️ a nízka mentálna kapacita pochopiť fakt, že alkohol v tehotenstve je tabu a škodlivý. Odporúčam ťuknúť do google a prečítať pár odborných zdrojov.
@anonym_autor fajčila som celý prvý trimester, nevedela som, že som tehotná. Dieťa je zdravé. Poznám zase jednu ženu, ktorá fajčila pri všetkých 4 deťoch celé tehotenstvo, deti sú tiež zdravé. Týmto nechcem zohľadňovať fajčenie, len dávam príklad, ak má byť bábätko zdravé, tak zdravé bude, ak nie, bolo by choré tak či tak. Snaž sa myslieť pozitívne, nezmeniš to už. Aj ja som si búchala hlavu, že som na to neprišla skôr. Ale taký stres ti k tomu tiež nepomôže. Držím palce.
@jamimo pani zlata som sa starala o deti ktoré mali mami alkoholicky ...mne fakt nemusíte toto vysvetľovať ale uvedomte si v akej je autorka situácii že už to nejde vrátiť späť a načo ju tu stresujete??? Proste načo ?
@majus2323 pani zlatá, mne sa nemusíte spovedať, tiež viem svoje👉 z praxe. Práve preto tvrdím, že alkohol je tabu a som realista. Ak sa autorka stresuje, zodpovedá za svoje činy. Tak už to v živote chodí, to pani neviete? Ak by si pozorne čítala, popriala som jej vyššie bezproblémové tehotenstvo a zdravé dieťa.
PS: Viem na MK je veľmi nepopulárne vyjadriť názor, fakty, tak ako sú, nebodaj napísať inú odpoveď, ako "autor" očakáva. To ja nerobím. Nie som prvá čo to tak vidí.
@nikpa nikto ju nestresuje. Nikdy nemôžeš vedieť, kedy, koľko a v akom vývinovom období, práve "neškodný" pohár poškodí dieťa. To ti povie aj gynekológ, že neexistuje bezpečný pohárik a bezpečné obdobie 🚩Predstav si, matky PAS detí neboli alkoholičky ktoré by vypili fĺašu vína denne. Takáto diskusia tu už kedysi bola, presne také reakcie som čakala. Čo už čakať v národe, kde je vysoko pozitívny vzťah a tolerancia k alkoholu 🤷♀️ a nízka mentálna kapacita pochopiť fakt, že alkohol v tehotenstve je tabu a škodlivý. Odporúčam ťuknúť do google a prečítať pár odborných zdrojov.
@jamimo súhlas tým, že alkohol v tehotenstve je škodlivý, nikde som nenapísala opak. Vlastne vždy je škodlivý, o tom netreba diskutovať. Skôr som myslela na to, že je zbytočné už teraz matku stresovať.
@jamimo ale to sa jedna skor o alkacky, nie zeny, co nahodne boli v 8tt na nejakej oslave a nevedeli, ze su tehu. Lebo takych je kopec. Podobne zeny, co napr mali nejake lieky nevhodne v tehu. Mne sa tiez podarilo v tehu nevedomky nieco vypit. Nie vela, ale podarilo sa. Test bol negativny a o dva tyzdne bol pozitivny. Ja som som ale bola v case tej party tehu. Problem je led to zena opakuje a robi to dalej vedome do konca tehu. Ako nie je to idealne mat tieto rozne nehody, ale ked sa to uz stane…
@jamimo matky PAS deti su zdrave zeny a vacsina z nich nepila, nefajcila v tehu a ani pred tehu. Ale maju smolu. Rovnako moze byt skodlive nieco ine, co uz neovplyvnis. Toto nikto nevie pri PAS, co konkretne sposobuje toto poskodenie. Vsade pisu iba o viac faktoroch.
@majus2323 pani zlatá, mne sa nemusíte spovedať, tiež viem svoje👉 z praxe. Práve preto tvrdím, že alkohol je tabu a som realista. Ak sa autorka stresuje, zodpovedá za svoje činy. Tak už to v živote chodí, to pani neviete? Ak by si pozorne čítala, popriala som jej vyššie bezproblémové tehotenstvo a zdravé dieťa.
PS: Viem na MK je veľmi nepopulárne vyjadriť názor, fakty, tak ako sú, nebodaj napísať inú odpoveď, ako "autor" očakáva. To ja nerobím. Nie som prvá čo to tak vidí.
@jamimo preboha ty si úplne mimo, porovnávať pitie alkoholu počas celého tehotenstva a obdobím keď ešte žena ani nevie, že je tehotná. Cítiš sa dôležito? Píšeš absolútne z cesty a porovnávas neporovnateľne
@jamimo ale však ona nepije ani nepila vedome, preboha 🙄🙄 prečo ju strašiť.
@jamimo matky PAS deti su zdrave zeny a vacsina z nich nepila, nefajcila v tehu a ani pred tehu. Ale maju smolu. Rovnako moze byt skodlive nieco ine, co uz neovplyvnis. Toto nikto nevie pri PAS, co konkretne sposobuje toto poskodenie. Vsade pisu iba o viac faktoroch.
@kiki68 kde píšem o PAS? Treba si urobiť poriadok v dojmoch a pojmoch, potom reagovať. Píšem o FAS.
@luliu to sa snažím pani vysvetliť. Že síce je múdra ale malo empatická.
@majus2323 nikto netvrdí, že som múdra. Sú aj múdrejší. Moja empatia a sociálna zodpovednosť sa prejavuje netoleranciou alkoholu v tehotenstve a upozorňovaním na riziká. Ale na MK to nie je populárne, to mi je úplne jasné 😉
Nikde nelynčujem autorku, popisujem fakty. Nuž, ale tu darmo niekomu vysvetľovať 🤷♀️
@jamimo preboha ty si úplne mimo, porovnávať pitie alkoholu počas celého tehotenstva a obdobím keď ešte žena ani nevie, že je tehotná. Cítiš sa dôležito? Píšeš absolútne z cesty a porovnávas neporovnateľne
@luliu neexistuje bezpečné množstvo alkoholu, ktoré by sa dalo odporučiť tehotnej, to nevieš? To tvrdí odborná obec a množstvo kazuistík. Čo je na tom nepochopiteľné?
@luliu neexistuje bezpečné množstvo alkoholu, ktoré by sa dalo odporučiť tehotnej, to nevieš? To tvrdí odborná obec a množstvo kazuistík. Čo je na tom nepochopiteľné?
@jamimo ale ona nepila ako tehotná. Ešte o Tom nevedela. A v tom je ten rozdiel. Už to pochop a nehadz do jedného vreca alkoholika a ženu, čo si vypije na párty a nevie o tom, že čaká dieta
Stále píšeš o tehotenstve, ale ona nevedela, že je tehotná. Vieš čítať s porozumením?
@jamimo ale ona nepila ako tehotná. Ešte o Tom nevedela. A v tom je ten rozdiel. Už to pochop a nehadz do jedného vreca alkoholika a ženu, čo si vypije na párty a nevie o tom, že čaká dieta
Stále píšeš o tehotenstve, ale ona nevedela, že je tehotná. Vieš čítať s porozumením?
@luliu ja viem. Mnoho žien konzumuje alkohol a nevedia, že sú tehotné. Nebudem tu však tvrdiť a chlácholiť sa, že to je v poriadku. Nie, nie je. Takisto, ako v tom nieje rozdiel, či vedela, alebo nevedela. Alkohol je alkohol. Plod, nedokáže odbúrať alkohol. Treba si tému naštudovať. Ej, ale som vám tu všetkým stúpila na otlaky 🙄
@kiki68 prešla som si diskusiu, prikladám foto, píšem o FAS, v druhom mi to napísalo PAS. Možno korekcia, lebo používam často túto terminológiu a píšem rýchlo. Ale stále píšem a myslím FAS. Fetal alkoholový syndróm.
Pýtala si sa lekárky?? Určite ti podá relevantné informácie. Lepšie a kvalifikovanejšie ako tu od žien z modrého koňa.
Napr. moja svokra fajčila pri oboch tehotenstvách od začiatku do konca. Deti sú zdravé. Ale nepila, ona všeobecne nepije alkohol.
Pre alkohol v tehotenstve je nulová tolerancia. Škodí to. Je to vedecky dokázané. Teraz na tom už nič nezmeníš. Hlavné je, aby si bola v pohode, lebo nedokážeš zmeniť to čo bolo, ale za to, sa môžeš sústrediť na to, čo ťa čaká. A ja ti želám len jedno, aby bolo tvoje dieťatko zdravé a ty tiež.
@anonym_autor Tak zavisi, kolko si pila a fajcila. Ak vela, tak moze
Ja mam kamosku LEKARKU, ktora ked bola tehotna isla si dala kludne 1 drink za vecer vonku. Jeden. Ked sme sa o tom rozpravali, povedala mi, ze vedecke studie ukazuju ze 0 a 1 drink je rovnake - nema to ziaden efekt. Ma zdrave, mudre dieta. Ja som bola tehotna par rokov neskor. Vtedy som si tie studie vyhladala a mala pravdu. Tak som si sama dala prilezitostne mini drink, napriklad som im povedala, ze dajte tam menej alkoholu. V takej miere, ze som to necitila proste v krvi. Dva krat odskusane, obe deti su zdrave a super inteligentne. Uz je to 10+rokov dozadu. V skole preskocili obaja triedy. V sportoch sutazia so starsimi. Hraju na klavir + bubny obaja. Takze ti odporucam, chod na scholar.google.com a hladaj info tam a nie tu, pretoze tu sa riadia odporucanim, o ktorom nevedia, ako vzniklo. Ako vzniklo? Kedze vela zien ma problem ostat pri 1 pohariku, tak odporucanie dali ziaden alkohol. Tak neviem, kolko si pila? Ak striedmo, zrejme ziaden problem; ak si sa nevedala zvdihnut z lehatka, isla by som na vsetky 3D doppler ultrazvuky a testy co existuju a konzultovat s ozajstnymi expertami v oblasti
Co sa tyka fajcenia, zober si, ze miliony ludi na celom svete ziju v mestach ako Delhi, Teheran, mesta v udoliach, kde je kvalita vzduchu ako keby si denne vyfajcila 6 cigariet (Teheran) a mozno tak 20 v indickych mestach. Rodia sa im aj zdrave deti, ze? Inak to nie je reklama na fajcenie, ja ho neznasam, ale myslim, ze risk choroby naozaj zalezi od toho kolko toho bolo

@anonym_autor nemyslím si. Vieš koľko žien zistilo, že sú tehotne až neskôr a tiež nežili v tom čase najzdravšie? Ja medzi nimi. Pri prvom som oslavovala svoju 30ku, pila som 2 víkendy. Pri druhom som bola jeden víkend na rozlúčke so slobodou a na druhy víkend na svadbe, tiež som toho dosť popila 🙈 oba razy samozrejme v nevedomosti. Takže sa nestresuj, to tiež vôbec neprospieva. Už s tým aj tak nič nenarobis.