Aké kurzy účtovníctva odporúčate pre začiatočníkov?
Ahojte. Som mamička na RD (učiteľka), no v budúcnosti by som sa chcela venovať účtovníctvu. Máte niekto skúsenosti so stránkou MIDARO? Popr. aké kurzy /AKREDITOVANÉ/ by ste odporúčali pre začiatočníka?
Ďakujem 🙂
Budem úprimná, šanca byť v dnešnej dobe junior účtovníčka je takmer 0. Takže ak máš niekoho, kto ťa potom vezme a naučí, smelo do toho, ak takého človeka nemáš, tak máš smolu.
Budem úprimná, šanca byť v dnešnej dobe junior účtovníčka je takmer 0. Takže ak máš niekoho, kto ťa potom vezme a naučí, smelo do toho, ak takého človeka nemáš, tak máš smolu.
@anonym_37c35a a na to si ako prisla? to akoze kazda uctovnicka skoncila skolu a hned bola senior a uctovala velku firmu ano?
@anonym_37c35a to vôbec nie je pravda. Je množstvo firiem/spoločností, ktoré prijmú na účtovníctvo či mzdy začiatočníkov a skúsené firemné účtovníčky/mzdárky ich naučia na ich systém. Detto množstvo účtovníckych firiem často krát radšej zoberie začiatočníka, ktorého si zaučí podľa seba. Problémom je skôr niečo iné - že ľudia si často neuvedomujú, že cesta zo začiatočníka na seniora má niekoľko rokov, veľa účtovania, veľa neustáleho učenia (celoživotne), veľa práce.
@anonym_autor v podstate je to takmer jedno. Ak budeš mať iba kurz, tak ak to bude akreditovaný kurz, tak je viac menej jedno ktorý. Podstatné je, prečo chceš ísť touto cestou a zvlášť ako učiteľka po RD. Pretože:
- ako účtovníčka budeš mať menej voľna, výrazne menej, zabudni že budeš doma o pol 3, zabudni že si budeš brať dovolenku úplne podľa seba (budeš riešiť dovolenku vtedy, keď sa nerobia mzdy, keď sa nerobia DPH-čky, keď sa nepodávajú DP). Poznám učiteľky, ktoré odišli zo školstva, zdalo sa im veľa, ak mali 30 hodinový týždenný úväzok, išli robiť účto, robia 50-60 hodín týždenne.
- s kurzom budeš junior, ktorý ani náhodou nemôže robiť nič samostatne - takže pozeraj sa na to, aké máš možnosti v okolí. Máš tam účtovnícke firmy alebo veľké spoločnosti, ktoré prijímajú účtovníkov začiatočníkov? Ak áno, fajn, počítaj samozrejme s tým, že samostatná účtovníčka budeš až za pár rokov a počítaj s tým, že budeš neustále sledovať zákony, vyhlášky, usmernenia, ktoré sa menia a dopĺňajú v priebehu roka viac krát.
@anonym_autor autorka, kľudne mi napíš súkromnú správu, poradím s literatúrou, ako sa u to učiť čo najefektívnejšie, resp.ako som začala ja, tiež robím uctovnictvo
@anonym_autor v podstate je to takmer jedno. Ak budeš mať iba kurz, tak ak to bude akreditovaný kurz, tak je viac menej jedno ktorý. Podstatné je, prečo chceš ísť touto cestou a zvlášť ako učiteľka po RD. Pretože:
- ako účtovníčka budeš mať menej voľna, výrazne menej, zabudni že budeš doma o pol 3, zabudni že si budeš brať dovolenku úplne podľa seba (budeš riešiť dovolenku vtedy, keď sa nerobia mzdy, keď sa nerobia DPH-čky, keď sa nepodávajú DP). Poznám učiteľky, ktoré odišli zo školstva, zdalo sa im veľa, ak mali 30 hodinový týždenný úväzok, išli robiť účto, robia 50-60 hodín týždenne.
- s kurzom budeš junior, ktorý ani náhodou nemôže robiť nič samostatne - takže pozeraj sa na to, aké máš možnosti v okolí. Máš tam účtovnícke firmy alebo veľké spoločnosti, ktoré prijímajú účtovníkov začiatočníkov? Ak áno, fajn, počítaj samozrejme s tým, že samostatná účtovníčka budeš až za pár rokov a počítaj s tým, že budeš neustále sledovať zákony, vyhlášky, usmernenia, ktoré sa menia a dopĺňajú v priebehu roka viac krát.
@melanta A ľudí, ktorí študovali ekonomiku a účtovníctvo je dosť veľa, každoročne prídu noví absolventi, tak radšej zoberú takého ako niekoho s kurzom.
@melanta A ľudí, ktorí študovali ekonomiku a účtovníctvo je dosť veľa, každoročne prídu noví absolventi, tak radšej zoberú takého ako niekoho s kurzom.
@petronelag ak ide o absolventa, tak áno, lepší absolvent VŠ účtovníctva ako kurzu účtovníctva. Otázne je, koľko absolventov z takýchto štúdií aj reálne ide robiť účto. Lebo ekonomické odbory chrlia každý rok neskutočné množstvo absolventov a obrovské % z nich nakoniec robí niečo úplne iné.
Toto je ale podľa mňa doména modrého koníka - urobím si kurz účtovníctva a budem robiť účtovníčku, urobím si kurz na IT a budem robiť v IT, urobím si kurz neviem čoho atď. Už som tu videla aj otázku na kurz zdravotnej sestry. Také často veľmi naivné predstavy žien, ktoré hľadajú cesty dobre platenej a časovo pohodovej práce bez riadneho adekvátneho vzdelania, zručností a praxe. Mimo MK sa s týmto stretávam veľmi výnimočne, ale tu na MK je to doslova obrovský boom.
Ja viem aká je práca účtovníčky zložitá, musí ovládať potrebné programy, dodržiavať terminy, poznať predpisy, preto mi to tiež pripadá zvláštne, že to chce niekto robiť úplne bez základov, minule tu bol nejaký muž, že už nechce robiť za pásom, že by chcel robiť účtovníctvo...
@anonym_autor ak máš kde mať dieťa, počas "silných" dní smelo do toho. Lebo tu nehrozí, že padne 14:00, či 14:30 a ideš domov.
Ja som počas daňového obdobia skončila v nemocnici a hádam, čo som tam robila - pracovala. Mám termíny, kedy nehrozí dovolenka, lebo som vo firme na to sama.
Zobrať človeka po škole, či kurze nie je problém, lebo si ho firma zaučí podľa seba.
@anonym_autor ak máš kde mať dieťa, počas "silných" dní smelo do toho. Lebo tu nehrozí, že padne 14:00, či 14:30 a ideš domov.
Ja som počas daňového obdobia skončila v nemocnici a hádam, čo som tam robila - pracovala. Mám termíny, kedy nehrozí dovolenka, lebo som vo firme na to sama.
Zobrať človeka po škole, či kurze nie je problém, lebo si ho firma zaučí podľa seba.
@kalifka ja som takto "pracovala" v pôrodnici medzi kontrakciami, keď sa na to pozriem spätne "úplne na hlavu". Tým chcem autorka povedať, že keď chce robiť túto robotu ozaj dobre, chce to celého človeka.

@anonym_autor ahoj, ja by som odporučila "kurz" priamo u účtovníčky ;)