Aké náročné je štúdium učiteľstva nemeckého jazyka?
Ahojte baby chcem sa spýtať tie čo ste študovali učiteľstvo nemeckého jazyka a literatúry nejaké skúsenosti ako veľmi je to náročné
Jazyk sa najlepsie studuje v kombinacii s inym jazykom. Ja mam slovensky jazyk a literaturu v komb. s obn. Mala som spoluziacky, ktore studovali sjl v komb. s nj, anj, rj a mali to jednoduchsie, hlavne kvoli literature. Jazyky su narocnejsie ako ine predmety, no ak ta nj bavi, urcite to zvladnes. Zalezi aj od univerzity, napr. V PO bola sjl o niecom inom ako v BA alebo BB. Urcite sa priprav na mnozstvo literatury, ktore budes musiet citat, preto je to hlavne casovo narocne studium. Kamos studoval medinu a mal viac casu na party pocas studia ako ja :D
@maskpure To je teda hlupost. Musela si byt slaba studentka, ked ta medik predbehol.
@anonym_autor ich bin ungáriše monterkabeťár, vónen vinkelbungalló, vas hamzí ribizli. Dojčen beťáros from österajch.
Zalezi od urovne jazyka … ja som ju mala perfektnu, takze som si mohla dovolit objavit sa len na skuskach a spoznat mojich profesorov … ja som si tu skolu vybrals hlavne preto, aby som mala na 5 rokov zabezpecene studentske viza a mohla sa flakat po svete (davno pred EU) z mojho pohladu nenarocne … dala sa kombinovat praca a skusky … nastastie nebolo nic online, ziadna kontrola a prezencku vzdy niekto podpisal. Nelutujem, nikdy som neucila ale nemcina ma vzdy posunula dopresu
Zalezi od urovne jazyka … ja som ju mala perfektnu, takze som si mohla dovolit objavit sa len na skuskach a spoznat mojich profesorov … ja som si tu skolu vybrals hlavne preto, aby som mala na 5 rokov zabezpecene studentske viza a mohla sa flakat po svete (davno pred EU) z mojho pohladu nenarocne … dala sa kombinovat praca a skusky … nastastie nebolo nic online, ziadna kontrola a prezencku vzdy niekto podpisal. Nelutujem, nikdy som neucila ale nemcina ma vzdy posunula dopresu
@anonym_44f56b tak ja som taketo lazo plazo nemala, prezencku nemohol podpisat hocikto, mali sme vela seminarov, kde sme pisali aj “zapoctove” pisomky, takze na skuske by mi tie body boli chybali. Studovala som v casoch, ked internet bol v plienkach, takze online nic.
ja som mala kombinaciu AJ-NJ a teda lahke to vobec nebolo, musela som ozaj dost ucit, velmi vela citat z tyzdna na tyzden - niekedy to vyslo aj na tri-pat knih za tyzden, co sme museli stihnut precitat do dalsej hodiny
tazsie boli predmety ako morfologia, lexikologia, fonetika, dejiny literatury, lahkym studiom by som to isto nenazvala
tiez to bolo este pred rokom 2000, myslim si, ze dnesne naroky na studentov klesli
@maskpure To je teda hlupost. Musela si byt slaba studentka, ked ta medik predbehol.
@anonym_0690b4 wau, ďakujem, vobec som nemala ten pocit (o com svedci aj moje dalsie studium, ci ucast na ved. konferenciach), ale ok. Samozrejme, mozes sa spoliehat na referaty.sk a podobne stranky (v tom case), ale ak mas precitat vsetku literaturu, tak to inac nedas ako poctivym citanim 🙂 Na kazdy tyzden pozorne nacitat 7-8 knih um. lit., ktore maju (v tom lepsom pripade) 300 stran, isty cas zaberie. Nehovoriac o mnzostve odbornej literatury z inych predmetov.
Zaujimalo by ma, kde si sjl studovala ty, ked si to mala take lazo-plazo 🙂
@anonym_autor poznam viac ludi a narocne to je, neni to len „ mam super nemcinu „, vela tam ten jazyk analyzujes a rozoberas detaily, ci uz struktura, literatura. Je to naozaj zaujimave tie predmety, ktore cloveka posunu dalej v tom, ako jazyk funguje. Za mna je to dobre studium. Kamoska ma nemcina- telesna, dalsi ma nemcina- Biologie, nemcina- historia a kulturologia, zalezi co cloveka bavi. Ja mam tiez, ale anglictinu. Nemcina je pre mna nutna ako uradny jazyk
Neviem, koľko ju začínalo, ale skončili ju 4 baby. Ďalší ročník po ani neotvorili a ten pred nami tuším tiež skončili 2 alebo 3 (od ktorých si potom zháňali materiály).
Časovo náročné, práca popri škole bola nereálna. Po škole učiť šla len jedna a aj tá už zvažuje iný sektor.
A ak už, vybrať si dobrú kombináciu, s ktorou sa uplatníš.
@anonym_autor Studovala som v Kosiciach pred 15 rokmi - v kombinaciu s AJ: zacinali sme 30 a skoncili 4. Zalezi na urovni tvojej nemciny, rataj s povinnym citanim literatury, lingvistikou, historickou lingvistikou, k tomu dejiny a kultura. Mna to velmi bavilo a zvladala som to v pohode ale objektivne bolo studium narocnejsie.
@anonym_autor Ak máš už teraz výbornú úroveň nemčiny, štúdium ti nebude robiť problém. Len si zváž, či sa ti chce učiť lingvistika. My sme preberali úplné šialenosti, akoby sa z nás mali stať jazykovedci a nie učitelia. Bola to dosť otrava.
@anonym_0690b4 wau, ďakujem, vobec som nemala ten pocit (o com svedci aj moje dalsie studium, ci ucast na ved. konferenciach), ale ok. Samozrejme, mozes sa spoliehat na referaty.sk a podobne stranky (v tom case), ale ak mas precitat vsetku literaturu, tak to inac nedas ako poctivym citanim 🙂 Na kazdy tyzden pozorne nacitat 7-8 knih um. lit., ktore maju (v tom lepsom pripade) 300 stran, isty cas zaberie. Nehovoriac o mnzostve odbornej literatury z inych predmetov.
Zaujimalo by ma, kde si sjl studovala ty, ked si to mala take lazo-plazo 🙂
@maskpure Nemusis mi vysvetlovat, mam vystudovany jazyk a slusne sa nim zivim a stale vzdelavam. Budem si stat za svojim tvrdenim, ze medicina patri k najtazsim odborom. Keby som nemala v najblizsej rodine lekara, tak ti to mozno uverim.
@maskpure Nemusis mi vysvetlovat, mam vystudovany jazyk a slusne sa nim zivim a stale vzdelavam. Budem si stat za svojim tvrdenim, ze medicina patri k najtazsim odborom. Keby som nemala v najblizsej rodine lekara, tak ti to mozno uverim.
@anonym_0690b4 mam v rodine niekolko lekarov. Tiez mi to nemusis vysvetlovat 🙂 dokonca mam v blizkej rodine dve sestry, z ktorych jedna bola na medine a druha studovala sjl. 🙂
Pekny vecer 😉
@anonym_44f56b tak ja som taketo lazo plazo nemala, prezencku nemohol podpisat hocikto, mali sme vela seminarov, kde sme pisali aj “zapoctove” pisomky, takze na skuske by mi tie body boli chybali. Studovala som v casoch, ked internet bol v plienkach, takze online nic.
@zuzana76 za mojich cias sa nebodovalo … zapocet, znamka 1-3 alebo letis, 1 pokus normalny a 2 opravne myslim, nieco ako 1 dekansky a potom uz len opakujes rocnik. Zapoctove pisomky tesne pred skuskami, skusky 99% ustne. Takze casovo sa dalo naplanovat vela. Pocas semestra sa naozaj nerobilo vela …Len pred skuskami musel clovek zamakat a 1-2 tyzdne venovat exkluzivne uceniu a to 24/7, ale vsetko sa dalo… problem bola este prax … neviem, ci sa este z VS chodi praxovat na ZS alebo SS to bol horor najskor najst nejaku skolu, kt ti to umozni a potom este ucit ..
@zuzana76 za mojich cias sa nebodovalo … zapocet, znamka 1-3 alebo letis, 1 pokus normalny a 2 opravne myslim, nieco ako 1 dekansky a potom uz len opakujes rocnik. Zapoctove pisomky tesne pred skuskami, skusky 99% ustne. Takze casovo sa dalo naplanovat vela. Pocas semestra sa naozaj nerobilo vela …Len pred skuskami musel clovek zamakat a 1-2 tyzdne venovat exkluzivne uceniu a to 24/7, ale vsetko sa dalo… problem bola este prax … neviem, ci sa este z VS chodi praxovat na ZS alebo SS to bol horor najskor najst nejaku skolu, kt ti to umozni a potom este ucit ..
@anonym_44f56b chodi sa praxovat, my sme museli ansolvovat seminare, kde nas bolo len par okolo 10, takze ak by niekto chybal, urcite by si to vsimli, clovek mohol chybat maximalne 3x, ci to bola choroba, cokolvek, ak chybal viac, nemohol ist ku skuske, tiez znamky 1-3 a lreditovy system.
@anonym_44f56b Tak mne by dva tyzdne teda neboli stacili, neviem, no predmety ako historicka gramatika, fonetika, gramaticky proseminar boli zabijaky.
@anonym_44f56b asi si chodila na benevolentnu skolu u nas to takto nefungovalo, navyse ani tiw terminy skusok sa nedali nasukat do dvoch tyzdnov. Neviem vpratat 6-7 -8 skusok do 10 dni nebolo mozne u nas
@anonym_44f56b Stále sa chodí praxovať, ale nám školy vybavila univerzita. S čím som absolútne nebola spokojná, lebo som od prvého ročníka pracovala ako nemčinárka na gympli (brigádnik) a práve tento gympel univerzita nemala zazmluvnený...

Jazyk sa najlepsie studuje v kombinacii s inym jazykom. Ja mam slovensky jazyk a literaturu v komb. s obn. Mala som spoluziacky, ktore studovali sjl v komb. s nj, anj, rj a mali to jednoduchsie, hlavne kvoli literature. Jazyky su narocnejsie ako ine predmety, no ak ta nj bavi, urcite to zvladnes. Zalezi aj od univerzity, napr. V PO bola sjl o niecom inom ako v BA alebo BB. Urcite sa priprav na mnozstvo literatury, ktore budes musiet citat, preto je to hlavne casovo narocne studium. Kamos studoval medinu a mal viac casu na party pocas studia ako ja :D