Aké sú výhody titulu PaedDr?
Ahojte, ako sa postupuje v prípade, ak by som chcela ísť touto cestou? Veľa ľudí ma odhovára, že tento titul je zbytočný...
Ak chceš ísť touto cestou, tak asi vieš, na ktorej škole a fakulte by si chcela absolvovať rigorózne konanie a v akom odbore + či sa tam taká možnosť v budúcom akademickom roku vôbec ponúka. Keď toto všetko vieš, tak si tam pošleš prihlášku do stanoveného dátumu. Čo všetko by mala obsahovať, nájdeš na stránke príslušnej fakulty vybranej univerzity (na tej našej je to v sekcii Rigorózne konanie). Ak Ťa príjmu, zaplatíš stanovenú sumu, zúčastníš sa úvodnej konzultácie (iná už nebude; RP nie je BP ani DP, kde máš školiteľa, čo Ťa vedie - tu si ujasníš tému a všetko robíš sám; RP sa totiž neškolí, lebo je to Tvoja samostatná práca) a máš 10 mesiacov na napísanie a odovzdanie rigoróznej práce. Potom nasleduje rigorózna skúška (z tematických okruhov a predmetov, ktoré sa dozvieš hneď na začiatku) a obhajoba RP. Či sa Ti to oplatí, závisí od toho, čo od rigorózneho konania očakávaš. Kedysi sa tým v školstve dal zvýšiť plat, potom sa tým dala nahradiť niektorá z atestácií, ale mám silný pocit (neviem to naisto), že to už neplatí. Ak to robíš pre seba a svoj dobrý pocit, tak sa Ti to oplatí. Alebo ak si zberateľka titulov a tento jeden Ti chýba. 🙂 Ty musíš vedieť, čo od toho očakávaš a prečo o tom uvažuješ (poznám človeka, čo s týmto titulom robí "za pásom" - z môjho pohľadu mu je titul zbytočný, ale on na to môže mať iný pohľad...).
PaedDr je titul, ktory nikde inde ako na svk a v cr neexistuje. Vyzera to lepsie ako "obycajne" mgr. A ako sa pise nado mnou, prinosy si musis zvazit sama...
@anonym_autor nie je zbytocny, za rok napises rigoroznu pracu, potom ju obhajis a urobis rigoroznu skúšku. Ak pracujes v skolstve, da ti to nejake eura k platu naviac, ako atestacia.
PaedDr je titul, ktory nikde inde ako na svk a v cr neexistuje. Vyzera to lepsie ako "obycajne" mgr. A ako sa pise nado mnou, prinosy si musis zvazit sama...
@guiseppinka PaedDr. je viac ako Mgr.
@zmrzlinka8 ja viem aku ma hodnotu. Je to maly doktorat, je to trochu viac ako mgr, ale menej ako phd. Tieto male doktoraty nikde vo svete nepoznaju, lebo neexistuju
@zmrzlinka8 ja viem aku ma hodnotu. Je to maly doktorat, je to trochu viac ako mgr, ale menej ako phd. Tieto male doktoraty nikde vo svete nepoznaju, lebo neexistuju
@guiseppinka a? u nás existujú.
Ja viem aj o "odvratenej" stranke toho mat titul len kvoli par euram v skolstve - kamoska, ked si hladala pracu, tak jej jeden riaditel vyslovene povedal, ze ju nevezme, lebo by jej musel dat vyssi plat, ako "obycajnej" Mgr.. Tak si teda vyber.. Mozno ak si uz na nejakej skole, mas zmluvu na neurcito, tak ta nevykopnu kvoli tomu samozrejme.. Ale hladanie prace to moze paradoxne aj stazit..
Ja viem aj o "odvratenej" stranke toho mat titul len kvoli par euram v skolstve - kamoska, ked si hladala pracu, tak jej jeden riaditel vyslovene povedal, ze ju nevezme, lebo by jej musel dat vyssi plat, ako "obycajnej" Mgr.. Tak si teda vyber.. Mozno ak si uz na nejakej skole, mas zmluvu na neurcito, tak ta nevykopnu kvoli tomu samozrejme.. Ale hladanie prace to moze paradoxne aj stazit..
@akvi to bol asi p. riaditeľ ako u nás. Starý pán, ktorý sa triasol o svoju stoličku.
@guiseppinka existovali napriklad aj v byvalom vychodnom Nemecku, len to malo inu skratku.
@guiseppinka existovali napriklad aj v byvalom vychodnom Nemecku, len to malo inu skratku.
@anonym_454ee3 vychodne nemecko nie je uz davno. Ani mgr titul nie je vsade rovnaky a ani napr rakusania nevedia, co je mgr... kedze oni maju mag alebo msc alebo ma alebo milion dalsich inych skratiek. Ale mgr nemaju...
@anonym_454ee3 vychodne nemecko nie je uz davno. Ani mgr titul nie je vsade rovnaky a ani napr rakusania nevedia, co je mgr... kedze oni maju mag alebo msc alebo ma alebo milion dalsich inych skratiek. Ale mgr nemaju...
@guiseppinka ved jasne, Mag. v Rakusku znamena Magister, takze je to to iste, čo Mgr. u nás
@anonym_autor Ak nemas zaujem ucit alebo ist vedeckym smerom, tak ano, je ti zbytocny. Budes prekvalifikovana.
Zbytočný titul.
Určite nie je zbytočný. Kazde dalsie vzdelanie nieco človeku da. A komu sa nechce si robit rigorozne pokračovanie, tak bude tvrdit, ze PaedDr., PhDr., JUDr., RNDr. je zbytočné. Ale nie je.
Aj pravnik, advokat vyzera lepsie, ak je JUDr. a nie iba Mgr. ako kazdy, kto skoncil pravo.
este doplnim, právnik s titulom JUDr. má aj oficialne o stupeň vyššie akademické vzdelanie než právnik iba s Mgr. Ale samozrejme nizsie ako PhD.
Oslovenie je v oboch pripadoch doktor.
A akademicky ten isty titul ako PaedDr., PhDr., JUDr., RNDr. je aj MUDr.
Určite nie je zbytočný. Kazde dalsie vzdelanie nieco človeku da. A komu sa nechce si robit rigorozne pokračovanie, tak bude tvrdit, ze PaedDr., PhDr., JUDr., RNDr. je zbytočné. Ale nie je.
Aj pravnik, advokat vyzera lepsie, ak je JUDr. a nie iba Mgr. ako kazdy, kto skoncil pravo.
@zmrzlinka8 zbytocne z hladiska toho, kde chces posobit. V podstate kazde dalsie vzdelanie je pre teba plusom. Pokial vsak chces robit v sukromnom sektore, tak s titulmi XXXDr. si prekvalifikovana a draha. Samozrejme, ze Dr. Tituly vyzeraju lepsie. Ale stale to je "len" ukoncene VS vzdelanie 2. stupna.
Mudr. je inak brany, lebo tan nerobis rigorozku...
@akvi blbosť.
Obyčajná Mgr. 🙂 s 2. atestaciou má vyšší plat, ak si ju PaedDr neurobí.
@zmrzlinka8 V čom je viac? Napísala a obhájila som jednu rigoróznu prácu, písanie mi trvalo cca mesiac a som PhDr. Ako mladá som si myslela, že to využijem. V práci v štátnej sfére mi to ale nikdy nepomohlo, dokonca mi to bolo na škodu - školstvo, veľmi to tam totiž nechcú. O tom, že by mi tá rigorózna práca niečo dala sa nejdem ani baviť. Bol to rovnaký zbytočný kompilát ako všetky atestačné práce v školstve, proste zbytočnosť, kde píšeš to, čo sa od teba očakáva, cituješ ľudí, ktorí to hodnotia a veríš, že dostaneš o pár eur viac. V podnikaní to absolútne nepotrebujem, tu sa vyžadujú úplne iné zručnosti ako titul.
@anonym_d23521 čo je podľa teba blbosť? To, že je diskriminovaná učiteľka s titulom? To je fakt, nie blbosť.
@akvi hej. Mám Mgr. a najvyšší možný plat v školstve, dve atestácie a všetky príplatky.
U nás majú 3 PaedDr., nejaké sú PhDr, dokonca tri PhD.
Nikdy vedenie nepozeralo na titul ako nevýhodu
@zmrzlinka8 V čom je viac? Napísala a obhájila som jednu rigoróznu prácu, písanie mi trvalo cca mesiac a som PhDr. Ako mladá som si myslela, že to využijem. V práci v štátnej sfére mi to ale nikdy nepomohlo, dokonca mi to bolo na škodu - školstvo, veľmi to tam totiž nechcú. O tom, že by mi tá rigorózna práca niečo dala sa nejdem ani baviť. Bol to rovnaký zbytočný kompilát ako všetky atestačné práce v školstve, proste zbytočnosť, kde píšeš to, čo sa od teba očakáva, cituješ ľudí, ktorí to hodnotia a veríš, že dostaneš o pár eur viac. V podnikaní to absolútne nepotrebujem, tu sa vyžadujú úplne iné zručnosti ako titul.
@anonym_58ef9c toto je absolútna pravda. Píšu sa práce, tak ako sa očakáva, témy stále tie isté dookola, v praxi žiadna zmena. A plné pivnice prác aby mali myši čo žrať.
@akvi hej. Mám Mgr. a najvyšší možný plat v školstve, dve atestácie a všetky príplatky.
U nás majú 3 PaedDr., nejaké sú PhDr, dokonca tri PhD.
Nikdy vedenie nepozeralo na titul ako nevýhodu
@anonym_d23521 to, že tvoja skúsenosť je iná, tak to znamená, že je jediná možná? Či ako? Ja nerozumiem tomuto spochybňovaniu za každú cenu. Napísala som skúsenosť kamarátky. Ty máš inú. Ale to neznamená, že kamoskina skúsenosť je blbosť. Až mám chuť napísať, že typická učiteľská reakcia. Ale to by som urazila normálne učiteľky.
V školstve je pedagóg s PaedDr. v tej istej platovej triede ako pedagóg s 1. atestáciou. Ak už 1. atestáciu máš, finančne si nepolepšíš. Samozrejme, ak chceš ten titul, sprav si ho.
@anonym_58ef9c toto je absolútna pravda. Píšu sa práce, tak ako sa očakáva, témy stále tie isté dookola, v praxi žiadna zmena. A plné pivnice prác aby mali myši čo žrať.
@anonym_b8061b a co ako? to by sa dalo povedat aj o všetkých diplomových prácach predsa
@anonym_58ef9c okrem práce si robila aj skúšku, nie? Síce neviem, aký odbor, ked nejaká sociálna práca a pod., tak sa nedivím, ze nemáš pocit, že si urobila niečo viac ako Mgr.
@anonym_b8061b a co ako? to by sa dalo povedat aj o všetkých diplomových prácach predsa
@zmrzlinka8 áno, aj o diplomových prácach. Stará literatúra, oponent má problém so zahraničnou literatúrou, v závere prác odporúčanie do praxe. Stále to istém A nič sa nezmenilo. Ani v praxi, ani ochote niečo meniť, učiť sa od lepších. A ak áno, tak v súkromnom sektore. Či už pedagogike, medicíne alebo športe 🤷♀️
@anonym_58ef9c okrem práce si robila aj skúšku, nie? Síce neviem, aký odbor, ked nejaká sociálna práca a pod., tak sa nedivím, ze nemáš pocit, že si urobila niečo viac ako Mgr.
@zmrzlinka8 Anglický jazyk. Ale robili to aj z iných predmetov a výsledok je rovnaký. Je to proste titul pre titul, dobre to vyzerá pred menom, ak si na to niekto potrpí, ale nič viac. No stretla som sa aj s tým, že učiteľka PaeDr. sa nechala oslovovať pani doktorka, čo mi prišlo fakt mimo.
Mňa osobne posunul kariérne oveľa viac ročný pobyt v zahraničí počas štúdia.

Ja ti síce neviem poradiť ako sa postupuje ja ti viem len povedať, že žiadne vzdelanie nie je zbytočné. Pokiaľ máš čas a energiu, kľudne do toho.