Ako efektívne písať bakalársku prácu?
Ahojte, chcela by som sa poradiť. Momentálne píšem bakalársku prácu, ale úprimne, nie som veľmi talentovaná na písanie a dosť s tým bojujem. Navyše som nemala úplne šťastie na školiteľku, takže veľa usmernenia nemám.
Chcela by som sa preto spýtať, či by ste mi vedeli poradiť nejaké tipy, ako si lepšie zorganizovať písanie bakalárky . napríklad ako začať, ako si rozdeliť kapitoly alebo ako sa prinútiť písať pravidelnej alebo aj iné. Mám vlastnú tému, čo je možno výhoda, možno nevýhoda, to ešte neveim.
Budem vďačná za akékoľvek rady alebo skúsenosti, ktoré vám pri písaní pomohli. Ďakujem 🙂
no v prvom rade, preco neverim tejto teme?
ako zacat sa pytas? sorry ale v marci sa nezacina pisat bakalrska praca ani nahodou...... temy su uz davno dane..... a kazdy ma uz aspon tretinu napisanu......
@lucik194 nemám napísané nič. Bola som pn, nedalo sa mi na to sústrediť.
Ja som musela pisat naraz, nie postupne, inak by som stratila nit. Takze naraz som napisala teoreticku cast a potom naraz prakticku. Potom som to este dva tyzdne pred terminom takmer cele vymazala a za dve noci napisala celu pracu znovu, lebo sa mi nepacilo, akym stylom bol vyskum vedeny. Cize ja najlepsie pracujem pod tlakom. Ty sama musis prist na to, co tebe vyhovuje. Kazdy pracuje inak, kazdemu vyhovuje nieco ine.
Ja som musela pisat naraz, nie postupne, inak by som stratila nit. Takze naraz som napisala teoreticku cast a potom naraz prakticku. Potom som to este dva tyzdne pred terminom takmer cele vymazala a za dve noci napisala celu pracu znovu, lebo sa mi nepacilo, akym stylom bol vyskum vedeny. Cize ja najlepsie pracujem pod tlakom. Ty sama musis prist na to, co tebe vyhovuje. Kazdy pracuje inak, kazdemu vyhovuje nieco ine.
@anonym_b4c639 ja sa po pn k tomu neviem dokopať, ešte mi ani školitelka neodpisala na mesiac stare maily.. všetky seminárky čo som kedy písala mohli byť cez Ai ako nám bolo vždy povedané od profesorov a teraz musím pracovať sama, čo som 3 roky nerobila.
bola si kolko chora? tri mesiace? no v tomto pripade len pevna vôľa
no nech je ako je, treba ist co najskor (uz vcera bolo neskoro) za svojou skolitelkou a riesit to s nou.
nevieme, ci tvoja tema je cisto teoreticka, ci musis mat aj vyskum, ci riesis dotazniky..... na toto by Ta mala ona nasmerovat......
Choď za školiteľkou osobne, síce ťa sprdne ale aspoň trocha pomôže. Ty si zožeň knihy, stránky sadni na zadok a píš. Nič lepšie ti neporadím.
@anonym_b4c639 ja sa po pn k tomu neviem dokopať, ešte mi ani školitelka neodpisala na mesiac stare maily.. všetky seminárky čo som kedy písala mohli byť cez Ai ako nám bolo vždy povedané od profesorov a teraz musím pracovať sama, čo som 3 roky nerobila.
@anonym_autor no tak si si sama podkopala nohy. Aspoň sa zbadáš, že si mala písať práce sama a nie s AI. Choď za vedúcou, výpýtaj si rady, sadni ku knihám a píš. Ale záleží od školiteľky, u nás boli také, ktorým sa musela posielať práca postupne, nie naraz polovica, vtedy to ani nečítali. Ak sa nedonútiš sama teraz, čas ťa donúti, inak proste neprejdeš.
Začni štruktúrou, nie písaním textu. Najprv si rozdeľ prácu na základné časti. Štandardná bakalárka má úvod, teoretickú časť, metodiku, výsledky, diskusiu a záver. Do každej kapitoly si napíš len body, čo tam má byť. Bez viet. Len heslá. Tým vznikne kostra práce. Potom píš po malých úsekoch. Nie kapitolu naraz. Napríklad 1–2 strany denne. Dôležité je písať aj nedokonalý text, úpravy rob až neskôr. Väčšina ľudí sa zasekne, lebo chce písať hneď dobre. Začni najľahšou časťou. Úvod sa často píše až na konci. Najjednoduchšie býva začať teoretickou časťou alebo opisom témy. Ak máš vlastnú tému, je to skôr výhoda, už máš smer. Nevýhoda býva len v tom, že musíš sama viac určovať hranice témy. Najprv si k téme nájdi približne 10–15 odborných zdrojov a z každého si vypíš hlavné myšlienky. Z týchto poznámok potom skladáš text.
si žiarivým príkladom toho, že nadmerné využívanie AI vedie k degenerácii mentálnych schopností slabších jedincov. Neostáva ti nič iné, len sa násilím dokopať k samostatnej práci, snáď sa na teba v tej škole niečo nalepilo, či nie? Nejaké skúšky si zjavne aj urobila...
ako zacat sa pytas? sorry ale v marci sa nezacina pisat bakalrska praca ani nahodou...... temy su uz davno dane..... a kazdy ma uz aspon tretinu napisanu......
@lucik194 ja som bakalárku začala písať tak 3 týždne pred odovzdaním 😅 na praktickej časti som robila vyše roka, ale samotné spisovanie bolo úplne na poslednú chvíľu, nebolo to ideálne, ale školiteľ odo mňa nevyžadoval žiadne priebežne spísané kapitoly a ja som naivne netušila do čoho idem, keď si to nechám na záver... v marci ešte neexistoval ani súbor v mojom počítači
Začni štruktúrou, nie písaním textu. Najprv si rozdeľ prácu na základné časti. Štandardná bakalárka má úvod, teoretickú časť, metodiku, výsledky, diskusiu a záver. Do každej kapitoly si napíš len body, čo tam má byť. Bez viet. Len heslá. Tým vznikne kostra práce. Potom píš po malých úsekoch. Nie kapitolu naraz. Napríklad 1–2 strany denne. Dôležité je písať aj nedokonalý text, úpravy rob až neskôr. Väčšina ľudí sa zasekne, lebo chce písať hneď dobre. Začni najľahšou časťou. Úvod sa často píše až na konci. Najjednoduchšie býva začať teoretickou časťou alebo opisom témy. Ak máš vlastnú tému, je to skôr výhoda, už máš smer. Nevýhoda býva len v tom, že musíš sama viac určovať hranice témy. Najprv si k téme nájdi približne 10–15 odborných zdrojov a z každého si vypíš hlavné myšlienky. Z týchto poznámok potom skladáš text.
@anonym_a52ea1 ďakujem !
@anonym_autor ked si vedela vyuzit ai na pisanie prac, tak ju vyuzi aj na to, nech ti da navod na to, ako napisat bakalarku, nie?
Tot obraz SK skolstva. Seminarky pisane AI, nulove ponatie o bakalarke- v marci. Ach.
Tot obraz SK skolstva. Seminarky pisane AI, nulove ponatie o bakalarke- v marci. Ach.
@anonym_3bffc4 bohužiaľ 🙂 počas choroby som bola rada že žijem a nie riešila školu