Ako efektívne učiť angličtinu v spojených ročníkoch?
3. júl 2026
Dobrý deň,
od septembra nastupujem ako učiteľ anglického jazyka na ZŠ a budem učiť spojené triedy (napr. 3. a 4. ročník, rovnako aj ďalšie ročníky budú vyučované spolu).
Rád by som sa opýtal učiteľov, ktorí už majú s takýmto spôsobom výučby skúsenosti. Ako si plánujete a organizujete hodiny, aby sa dalo efektívne pracovať s dvoma ročníkmi naraz? Čo sa vám najviac osvedčilo?
Zároveň by som bol veľmi vďačný za tipy na učebnice, ktoré sa dajú dobre skombinovať pri spojených triedach. Hľadám také, kde je obsah jednotlivých ročníkov čo najviac prepojený alebo na seba prirodzene nadväzuje, aby sa dali niektoré témy učiť spoločne. Ak máte konkrétne odporúčania budem rád za každú skúsenosť.
Vopred ďakujem za všetky rady, tipy a odporúčania.

Idealne je rozdelit triedu na ½ 15min jedna trieda robi nieco vo dvojiciach alebo samostatnu pracu v pracovnom zosite, pracovnych listoch, citanie, pisanie eseje da sa toho vela vymysliet, co deti zabavi a nebude nudit... druhu ½ 15min sa im venujes s novym ucivom. Zvysok hodiny je na prezencku, vysvetlenie samostatnej prace, spravne odpovede zo samostatnej prace... Pisomky vzdy pisat v rovnaky termin s oboma rocnikmi aby ich nic nerusilo. Ja velmi za spojene ucebnice nie som pretoze stale potom sikovnejsi ziaci zo starsieho rocnika sa budu nudit a bude ich ta vyuka brzdit vo vedomostiach preto je za mna idealne ked sa hodina takto rozdeli.