icon

Ako sa efektívne učiť na vysokej škole?

eliseckaaa123
Včera o 14:55

Ahojtee, potrebovala by som poradiť od niekoho, kto už má vysokú školu za sebou alebo je vo vyššom ročníku.

Som prváčka na VŠ a mám momentálne úplný chaos v tom, ako sa vlastne mám učiť na vysokej škole. Na strednej som bola zvyknutá, že učiteľ povedal, čo sa máme naučiť, mala som poznámky zo školy a vedela som, z čoho sa pripravovať. Na VŠ mám zrazu pocit, že mám milión materiálov a vôbec neviem, čo z toho je naozaj potrebné.

Keď si napríklad sadnem, že sa idem učiť, neviem, na ktorý
predmet sa mám v daný deň zamerať,
či sa mám učiť z poznámok z prednášky, prezentácií, kníh,
ako funguje povinná a odporúčaná literatúra – znamená „povinná“, že mám reálne prečítať celú knihu? Alebo sa z nej čerpá len konkrétna časť učiva?
čo všetko si mám priebežne prechádzať a čo stačí až pred zápočtom/skúškou,
ako si mám určiť priority, keď mám naraz viac predmetov.

Najväčší problém mám asi s tým, že keď sa začnem učiť jeden predmet, po chvíli mám výčitky, že zanedbávam všetky ostatné. Keď sa zase presuniem na druhý, mám pocit, že nestíham ten prvý. A potom nakoniec strávim veľa času rozmýšľaním, čo vlastne mám robiť, namiesto samotného učenia.

Som ešte len na začiatku prvého ročníka, takže predpokladám, že mi možno chýba práve ten systém, ktorý človek pochopí až časom.

Ako ste sa naučili organizovať si učenie na VŠ vy?
Čo je podľa vás naozaj potrebné robiť priebežne počas semestra a čo už je zbytočné? Ako pracujete s povinnou/odporúčanou literatúrou? A podľa čoho si určujete, ktorému predmetu dať prednosť?

Budem vďačná za akékoľvek konkrétne rady, pokojne aj úplné základy. Momentálne mám pocit, že neviem vôbec nič.

anonym_a134e6
•
Včera o 15:01

V pondelok som sa zapísala na skúšku v piatok a ten predmet som sa učila.
S týmto systémom som urobila 2 školy a veľký doktorát

patrike
•
Včera o 15:02
@anonym_a134e6

@anonym_a134e6 Obraz nasho "vysokeho" skolstva.

anonym_a134e6
•
Včera o 15:03
@patrike

@patrike nášho asi sotva.
Ale ak súdim podla tvojej logiky tak katastrofa

anonym_e1ee2a
•
Včera o 15:04

A nemate na stranke skoly zverejnene aspon okruhy, z coho budu skusky? ja som si vypracovavala otazky k predmetu, alebo mi niekto poskytol vycuc
ucila som sa az pocas skuskoveho, niekedy velmi tesne pred skuskou, ucit sa na VS priebezne je neefektivne, okrem mediciny

anonym_aca2d0
•
Včera o 15:04

@eliseckaaa123 zalezi,aku vysokú skolu navštevujem.
Ja mam technickú univerzitu a mimo zápočty som sa učila len na skúšky.
Hlavne učivo su prednášky,tie si pred cvičeniami precitaj.
Ak si na medicíne,vzdy vsetko,vankúš pod zadok a ak si na soc.praci,nemusis sa ucit vobec🙂
Neboj,systém si nájdeš.

anonym_36c596
•
Včera o 15:09

Ku.kazdemu predmetu mate sylabus na kazdu prednasku aspon my sme to tak mali alebo ked chodis na prednasky vies, co s aprebera. Urcite vam dali aj povinnu a odporucanu literaturu tak na zaklade toho co sa prebera na prednaske sa uc a najdi si v materialoch. Nie je to ziadna veda. Idealne ak si sama spoznamkujes materialy a urobis si v nich poriadok, vyznacis si co uz vies, comu nerozumies,
- naco s aopytas na cviceni alebo spoluziakov, co je tazke, co je najdolezitejsie -co vyzdvihol prednasajuci a cviciaci ma semianari. Ako si to budes vyznacovat je na tebe.

anonym_dd3b5a
•
Včera o 15:14

určite budete robiť semestrálne práce.
Písať písomky - bez nich nedostaneš zápočet. To ťa prinúti učiť sa priebežne.
Na LF sa píšu písomky min. každý druhý týždeň. Ak nenapíšeš - opakuješ písomku, ale až v 14 týždni - zatiaľ sa druhý už učia na skúšky.

domkakvet
•
Včera o 15:18

@eliseckaaa123 na prvej prednaske zvyknu hovorit z coho bude skuska, zaklad byvaju prednasky a prezentacie plus povinna literatura, niekedy povedia, ktora je najdolezitejsia.

anonym_aec689
•
Včera o 15:21

@eliseckaaa123 napis, na akej presne VS a fakulte, prip. odbore si. Skor ti tu poradia. Je velky rozdiel medicina a socialna praca a tiez je vraj rozdiel pravo v BA a v TT.

anonym_fa4d23
•
Včera o 15:29
@anonym_dd3b5a

Na LF sa píšu písomky min. každý druhý týždeň. Ak nenapíšeš - opakuješ písomku, ale až v 14 týždni - zatiaľ sa druhý už učia na skúšky.

@anonym_dd3b5a pochybujem, ze v dnesnej dobe AI este niekto vyzaduje pisanie semestralnych prac. jedine tak na skolach bez urovne

lapersefona
•
Včera o 15:45

Ahoj je pochopiteľné ze si zmätená ty si svoj manual nájdeš po prvých skúškach. Vyskúšaš na čo kolko potrebuješ casu a pod.
Ja som sa začala učiť pred zápočtami.V elektronickom študijnom systéme mas ku každému predmetu sylaby a zároveň aj témy ktore sa budu preberať tie si postupne vypracuj z povinnej literatúry alebo skript. Odporúčaná literatúra je zvycajne doplnkova. Ucitel niekedy aj povie ze preštudujte si konkrétnu knihu/y tu potrebujete na skusku
Na skúšku si vymedz par dni. Ja som si dala vždy posledný deň pred skúškou opakovaci. Drzim palce.

lapersefona
•
Včera o 15:48

Urcite ti žiaden ucitel nedá konkrétne otázky. Odkaze ta na sylaby alebo si mozes vymeniť kontakt so študentmi zo starších rocnikov

anonym_569248
•
Včera o 16:00

studovat vysoku skolu a text o tom si nechat pisat GPT chatom sa dost vylucuje.

lneviemmeno
•
Včera o 16:01

Ja študujem osetrovatelstvo externu formu, už 2.rocnik.. učím sa tak že tesne pred skúškou. Nám väčšinou materiály posielajú takže z toho. Priebežne u mňa zmysel nemalo, nakoľko keď nie som v strese že mám skúšku za dverami sa neprinútim učiť. Ale to som ja, každá škola to má inak a každému vyhovuje iný systém 🤷🏻‍♀️ my máme len skúšky, žiadne zápočty atd

drianaa
•
Včera o 16:13

Úprimne by ti asi najviac poradilo, keby si sa porozprávala s nejakým starším študentom. Ja som mala od starších ich materiály, poradili mi na čo sa sústrediť, čo netreba a podobne. Ale my sme mali aj počas semestra dosť učenia na zápočty, ktoré bývali z niektorých predmetov aj každý týždeň, labaky a prípravu protokolov, takže veľmi nebol čas sa zamýšľať nad tým, čo sa učiť. Proste to išlo, čo bolo treba. Ak som mala niektorý deň viac zápočtov, vždy som sa učila tak, že aby som vedela na každý niečo, nikdy nie tak, že som sa 2 naučila a do jedného ani nepozrela

anonym_f0697e
•
Včera o 16:57

Ja momentálne fungujem tak. Čo treba tak robím priebežne. Na zápočty som sa učila tak 4 dni vo pred maximálne. A na skúšky stále som si maximálne dávala 2 do týždňa s tým aby som stihla jeden dva dni napísať poznámky z materiálov čo nám posielajú učitelia. A potom 3 dni sa učím.
Ono my máme šťastie že veľa profesorov nám hovoria čo bude na skúške na co sa mame zameriať a posielajú nám prezentácie a materiály. Už ani učebnice sa nepoužívajú ani knihy

sisska96
•
Včera o 17:49
@patrike

@patrike buď klame alebo chodila na noname "vysokú školu" U nás také nehrozilo

anonym_e29791
•
Včera o 18:23
@anonym_a134e6

@anonym_a134e6 to co bol za odbor? sociálna praca? ci animátor voľného casu?

anonym_dd3b5a
•
Včera o 19:48
@anonym_fa4d23

@anonym_dd3b5a pochybujem, ze v dnesnej dobe AI este niekto vyzaduje pisanie semestralnych prac. jedine tak na skolach bez urovne

@anonym_fa4d23 neviem čo si predstavuješ pod semestrál. prácou ty, ale jasné že existuje. a ak je technika podľa teba ľahká tak potom si menší génius.

anonym_dd3b5a
•
Včera o 19:50
@anonym_f0697e

Ja momentálne fungujem tak. Čo treba tak robím priebežne. Na zápočty som sa učila tak 4 dni vo pred maximálne. A na skúšky stále som si maximálne dávala 2 do týždňa s tým aby som stihla jeden dva dni napísať poznámky z materiálov čo nám posielajú učitelia. A potom 3 dni sa učím.
Ono my máme šťastie že veľa profesorov nám hovoria čo bude na skúške na co sa mame zameriať a posielajú nám prezentácie a materiály. Už ani učebnice sa nepoužívajú ani knihy

@anonym_f0697e radosť študovať na súčas. vš.
Pred x rokmi sa inak skapíňalo.

euka210
•
Včera o 20:30

@eliseckaaa123 zavisi od skoly a aka je narocna
- stale sa zistovalo od starsich...ci otazky, ci info co treba vediet alebo to, ze musis prist v sukni k danemu profesorovi, lebo inak skusku neurobis
- co sa hovori na prednaskach, urcite budes musiet vediet
- na zapocet su rozne systemy...pisomka, viac mensich pisomiek za semester, semestralka v nasich casom sa este robila a odprezentovala sa pred skupinou
-ucila som sa, ked bolo treba...na pisomku, na zapocet, taky tyzden ucenia na skusku stacil. Na medicine ci prave sa musia ucit pravidelne, inde staci tak ked treba a uzivas si popritom VS zivot.

anonym_bd6aab
•
Včera o 20:49

Uc sa s prednasok priebezne aby si nebola vymleta na cvikach a na skúšky sa uč z prednášok a cvík.

lapersefona
•
Včera o 22:49
@sisska96

@patrike buď klame alebo chodila na noname "vysokú školu" U nás také nehrozilo

@sisska96 ja tomu verím su takí co maju veľmi dobrú fotografickú pamäť alebo taki co sa učiva aj 18 hodin vkuse za den tak to za 3 dni tymto tempop daju. Pokial uz maju pripravene co sa maju ucit presne

d_ivana
•
Dnes o 01:16

@eliseckaaa123 Na celú povinnú literatúru nebudeš mať čas. Skús sa opýtať spolužiakov, či nemajú od starších nejaký výcuc. Čo sa prípravy na skúšky týka, mne sa osvedčilo učiť sa nárazovo priamo na skúšku, nie postupne od začiatku semestra.

anonym_4cf86f
•
Dnes o 03:05
@anonym_aca2d0

@eliseckaaa123 zalezi,aku vysokú skolu navštevujem.
Ja mam technickú univerzitu a mimo zápočty som sa učila len na skúšky.
Hlavne učivo su prednášky,tie si pred cvičeniami precitaj.
Ak si na medicíne,vzdy vsetko,vankúš pod zadok a ak si na soc.praci,nemusis sa ucit vobec🙂
Neboj,systém si nájdeš.

@anonym_aca2d0 ten komentar o soc.praci si si mohla odpustit. Ja ju studujem ako druhu vs a len take lahke to urcite nie je. Zvlast ak niekto studuje pocas plnom uvazku, domacnosti a detoch

anonym_f0697e
•
Dnes o 03:45
@anonym_dd3b5a

@anonym_f0697e radosť študovať na súčas. vš.
Pred x rokmi sa inak skapíňalo.

@anonym_dd3b5a však už ani bakalárske prace nepíšeme, len skúšky budeme mať🤷🏼‍♀️ale tak ako hoboria niektorí učitelia ani by to nemalo význam nakoľko všetko už sa rieši cez AI.
Ale úprimne ani vyučujúcimi sa niektorým nechce. To vidno.

anonym_aca2d0
•
Dnes o 03:51
@anonym_4cf86f

@anonym_aca2d0 ten komentar o soc.praci si si mohla odpustit. Ja ju studujem ako druhu vs a len take lahke to urcite nie je. Zvlast ak niekto studuje pocas plnom uvazku, domacnosti a detoch

@anonym_4cf86f je to ľahké.
Preto to mas ako 2.skolu,2.by si si asi nedala medicínu.
Je nepodstatne v tomto rozhovore, ci mas rodinu,to nezvyšuje kvalitu skoly.
Zasa vieme,ako je to u nas s tymto odborom a naco sluzi :D

zuzinabila
•
Dnes o 05:20
@anonym_dd3b5a

@anonym_dd3b5a a ako vies na akej skole studuje ked to nepisala? Na skolach ako je medicina,farmacia,prirodovedne odbory,umelecke atd.sa ziadne semestralne prace nerobia.

eliseckaaa123
autor
•
Dnes o 06:15
@anonym_aec689

@eliseckaaa123 napis, na akej presne VS a fakulte, prip. odbore si. Skor ti tu poradia. Je velky rozdiel medicina a socialna praca a tiez je vraj rozdiel pravo v BA a v TT.

@anonym_aec689 Študujem na UPJŠ na prírodovedeckej fakulte, odbor biológia-psychológia 🙂