Ako sa dostať z učňovky na vysokú školu?
Dobry den, som prvacka na 3 rocnom odbore,
nevybrala som si to, nezobrali ma kvoli nedostatku miesta tak ma priradili sem a chcem prestupit tak ako aj moji spoluziaci. No stale neni istota, ze ma niekam prijmu.
Ak by ma neprijali, urcite by som isla na nadstavbu,
chcela by som ist na vysoku, jedna z uciteliek, ale povedala, ze nie na kazdu sa da, comu celkom nerozumiem, ved ak budem mat maturitu tak by sa malo, ci ? Chcela by som ist na ostetrovatelstvo, psychologiu alebo medicinu, jedno z toho. Len neviem, ci v tom bude
nejaky problem.
Určite chod. Nedaj sa. Niekedy zoberú aj bez prijímačiek lebo škola bude mať za teba peniaze aj keby si bola tam len celý akademický rok. Jediné ti radím učiť sa učiť sa a učiť sa. Prídeš do stresov možno depresii. Budeš plakať, nervózna atď. Držím palce 🙂 Pretože z VŠ majú problém aj gymnazisti nemáš vôbec čas.
Pozri, asi sa ti nepáči to, čo ti už skúsene mamy radia. Na medicínu, psychológiu… sa robia nielen extrémne náročné prijímačky. Lepšie VŠ bodujú aj školy, z ktorých prichádzaš. Najvyššie je hodnotené Gymko, potom odborná škola, neviem, cinza SOU niečo dostaneš, skôr nie. Za 3+2 roky si zvyknem na to, že nepotrebuješ extra výkon, aby sk prešla aj s lepšími známkami. Pokiaľ tá teraz nezobrali na 3 školy (teda predpokladám, že si robila prijímačky aj v druhom kole, keďže sa dávajú len 2 prihlášky a neuspela si ani v druhom, problém niekde bude. Nikto tá nechce deptat, ale nemaj príliš vysoké ambície. A pokiaľ ich naozaj máš, radšej obetuj teraz rok - a v mali si odmäk prihlaskubestwvraz (aktmi vôbec ide). Tak či tak by si ušetrila 1 rok.
@kk88899 dievcata ti dobre radia skusit inu skolu o rok, na sou je ucenie doplnkova cinnost. Na fympli kde nechces ist ta nutia 4r sa ucit, veci co ta aj nebavia, pisat esje, pravidelne sa pripravivat, zvladat objem uciva. Aj ja ako absolventka gympla povazujem za jeho najvacsi prinos vseobecny rozhlad a schopnost zatat zuby a driet. Nevravim ze sa to z inej skoly neda, ale clovek je tvor pohodlny. Bez urazky uz ta vidim ako sa po veceroch sama ucis to co ti netreba v skole..
Najlepší kamarát išiel zo strednej odbornej na vysokú a teraz ma už PhD. Všetko je to o tebe ako k tomu pristupis. Áno budeš to mat náročnejšie ako gymnazisti, ale nie nemozne
@lavanda84 Porovnávaš so stredoškolskom Táto dievčina je ale na trojročnej učňovke. O niečom to svedčí. Keby bola usilovnejsia, a dobrá ziacka...čo na medicínu treba, tak tam nie je. Ošetrovateľstvo ok...ale medicína je pre hlavičky, ktoré hodiny sedia nad knihami. Som z lekárskej rodiny, viem o čom vravím.
Ja som tiež zo strednej netechnickej školy a vyštudovala som jednu z najťažších technických škôl....učitelia má na začiatku šikanovali. Najťažšie predmety som dala na jednotky. Ale ja som vždy bola medzi najlepšími žiakmi, vždy som vedela matiku, fyziku, chémiu veľmi dobre...aj keď som v prvaku na VŠ mala čo doháňať lebo učebné osnovy na našej strednej boli úplne ine ako na gymnáziu. Dá sa všetko dohnať, ale musí mať na to bunky...a hlavne čo robila doteraz, keď je na učňovke?
@nelka93 aj moj muz aj kamos maju skoncenu sou, muz s maturou, kamos si dorabal maturitu a potom obaja sli na vysku. Ale vyska v odbore a teda tiez mali co robit na predmetoch ako matika a fyzika
@mantilka ako mozte vediet ako som na tom? niesom tupa, taktiez som napisala, ze prestupim 🙂 aj keby idem napr. na pedagogicku by som sa to musela rovnako ucit ako teraz. nemyslim si, ze to niekto mysli zle a vazim si kazdeho co mi poradi, ale nepotrebujem to takto. Aj moje spoluziacky su tam a nemyslim si ze by mali nasrate v hlave ako ste to aj naznacila a tiez prestupia. Ucit sa to urcite budem a sama si uvedomujem ze to nie je lahka skola.
Ono nemusis na gympel, ale musis mat pre medinu maturitu myslim z biologie a chemie. Urcite aj vedomosti. Bud budes 4 roky externe na tomto makat, alebo prestupis na taku skolu a Este budes malat dalej douckom. Inak to na tento typ skoly nejde. Tam ani gympel nestaci sam za seba . Ale zase neni taky Maler z SOU ist na vysku. Od nas ma jedna holka z rodiny cukrarinu SOU a vystudovala technicky smer na vyske. Ma dobre platenu pracu, je odbornicka, robila neskor aj doktoraf k tomu.
@kk88899 vela z toho, co ti tu zhrniem odoznelo, no este predtym mna zaujima to, co sama prezentujes
- skolu, na ktorej si, si si nevybrala, ano?
- pisala si, ze sa chystas prestupit - plati to? kam?
- na gympel ist nechcem, pretoze tam bez vysky mi to bude cele zbytocne. ...Tak tejto vete nerozumiem .....mas ambicie ist na VS alebo nie? Lebo ak ano, tak samozrejme gymnazium je najlepsia volba, dovod je jednoduchy, je to priprava na VS
- ak je to vyhnutie sa matike, tak asi tusis, ze na psychologii je statistika? Nijak nestrasim, no je to aplikovana matematika, teda skor ako vyhnutie a frei od matiky 4 roky je dobre, zacat to cvicit
medicina nema matiku - statistiku neviem ci maju teraz, ked uz sa pise zaverecna praca aj tam - no biofyziku a biochemiu maju isto - to len, ak by vyhybave spravanie bolo nielen k matike, ale aj fyzike
Pisala si, ze by si chcela mat VS - to na Slovensku skoro kazdy, aj preto je taka devalvacia vzdelania - skor by si mala mat predstavu o tom, co chces s VS robit a teda porad sa - skolsky psycholog je tam aj k tomu - bud je sam aspon ciastocne aj karierovy poradca alebo ta na najblizsieho nasmeruje. Kedze pises, ze je to trojrocna ucnovka, tak len pre istotu ti pisem - ze karierovy poradca nie je vychovna poradkyna na skole alebo na internate, teda sa nechaj nasmerovat spravne, bud ma skola alebo kraj a okresy maju v ramci CPPa P niekoho.
Karierovy poradca s tebou vie urobit testy, budes vediet na co sa hodis, kde mas limity - limit nie je strop - vsetko sa da cvicit a je super ak mas ambicie a motivaciu k tomu, len je potrebne aj zotrvat, teda mat aj vydrz, aj chut prekonavat prekazky.
Tiez sa dozvies, ze je fajn, ak si po 3rocnej ucnovke urobis nadstavbu, no maturita smerom na tie VS, ktore si zvolila bude chciet maturitu s klasickych predmetov, biologia, chemia, matika ....nie vymyslim si cosi s potravinami alebo netusim ake dalsie mozne aprobacie ponuka k maturite ucnak.
Problem obvykle nie je v tom, ze by sa to ziaci z takych skol nevedeli nadrvit, ak chcu, ale skor v tom, ze nevedia o probleme uvazovat, pozriet sa nan z viacerych hladisk, pracovat samostatne...kriticky uvazovat. Pre niektore odbory - najma tie, ktore si si zvolila, kde clovek velmi vstupuje do zivota inych - medicina, psychologia, je to problem a ano je to vidiet, aj ked ma niekto taky skoncenu VS, tak je to vidiet. Kolegovia, co s takym niekym studuju vedia, kolko krat a kde rozne sa taki ludia zaseknu, ako maju problem s citanim viac stran ako 50 - ako je problematicke pre takeho cloveka napisat nie pracu v zmysle citacii a presneho od do citovania od niekial, co sa schematicky naucia, ale pracu v zmysle uvahy nad problemom - tvorby projektu - navrhu vlastnej strategie...intervencie...o tom ako velmi im nejde nielen statistika, ale aj filozofia ani nehovorim. Aj preto, cim skor akoby ''prepnes'' na tento typ myslenia, tym lepsia mozes byt v obore, ktory si si zvolila. U nas sa hovori o skonceni skoly, to skoncis, pretoze chcu pridavat miesta a najlepsi odchadzaju, otazka je skor aka lekarka a aka psychologicka z teba bude? A nad tym uvazuje malokto?
Teda ak je nedostatok vole uz teraz limit, preco prestupit na gymnazium, tak je to problem. Ak je to obava, ze zlyhas opat v tychto predmetoch, tak to hovori o tom, ze si na zakladke uz mala skusenost, ze ti to nejde tak dobre ako spoluziakom a teda ak aj zostanes na strednej lazo-plazo ....tak by to malo znamenat vlastnu pracu doma - ucebnice sa daju kupit, aj tie, co maju na gymnaziu, teda ano technicky vies ist z ucnovky k maturite a potom na VS, no bude za tym este viac samostatnej prace a doucovani ako u gymnazistov.
Jednoducho uz teraz musis pracovat na tom, aby to nebolo len utrpenie pre teba - pretoze primacky sa rozvolnuju, ludi je potreba viac - nie su take prisne ako boli napr. ked sli do skol moje rocniky, - teda sa skor na VS dostanes ako nedostanes. No potom to musis este 5-6 rokov zvladnut a bude to iny objem studia ako budes zvyknuta, teda ak nemienis teraz 3-4roky urobit ani Ň - tak ver, ze zazijes jednak kulturny sok a jednak si pripravis krusne chvile, ktore budu bez prehanania skoro cele studium na hranici vyhodenia (jednoducho ano, su aj studenti, ktori skoro kazdu skusku vyuziju po tri terminy a ano je to ine ako ich urobit v decembri na prvykrat a stihat ine - ine myslim, nie len alkohol a party, ale aj praxe, SVOCky, teda veci suvisiace s povolanim, na ktore ty nebudes mat ziaden cas).
A teda su tri roviny toho - technicka - ano, dnes nezijes v komunizme, kedy to vobec neslo, teraz sa to da - ucnovka - maturita - a si na VS.
Okrem technickej je tu prakticka stranka toho - mna to desi, pretoze cim viac clovek nevie, tym viac potrebuje v ruke nastroje, technikalie, ktorych sa drzi tak rigidne, ze nie je schopny ziadnej integracie poznatkov, ziadnej dynamiky, v zmysle uvahy o systeme v istom individualnom rozmere a tiez v zmysle komplexity.
Teda to, co pre teba bude znamenat - nejak som to dala a nejak bude, pre pacienta bude znamenat ohrozenie zdravia, zivota. Pisem ti to takto na rovinu, lebo poslednu dobu mam v tejto krajine pocit, ze uz je vsetkym vsetko jedno. A kedze mam x, vlastnych aj usmevnych zazitkov z brigad, tak viem, aky velky ten rozdiel moze byt (pravdaze nemusi jednoznacne). A pre teba to znamena uvahu nad tym, poradenstvo a pracu navyse - doma. Pretoze obavam, ze budem mat 4 roky peklo na matike a fyzike rozumiem, no ak podlezies zaklad, tak si predstav v akom lufte visi doslova nadstavba, pretoze to je ako dom s nie idealnymi zakladmi, jednoducho ta pevnost a to na com stavias dalej az po strechu, je v ohrozeni aj bez nejakeho vacsieh vykyvu. A kedze medicina je o vykyvoch - ludia prichadzaju s roznymi aj zavaznymi stavmi, veci nebudu ako su v ucebnici, pretoze malokto ma jedno ciste ochorenie, kde sa da kuknut a vyrapotat nejake diagnosticke voditka, ludia maju polytraumy, su ludia, ktori maju komorbidity (teda viacero ochoreni, poruch) a budes presne ako taky dom v jemnom vetre, zruti sa to (ty aj to, co vies, resp. kolko toho nielen nebudes vediet, ale ani nebudes schopna nad tym uvazovat, pretoze to je presne cast matiky, ktora vyuziva logiku, ktora vyuziva aj take veci ako je uvazovanie o variaciach, o pravdepodobnostiach akurat v kontexte mediciny alebo psychologie a budes mimo, jak mimonak a ti ludia s tebou).
Teda prakticka stranka uz ma trhliny, co chce nie vypustit 4 roky, ale uz teraz by si asi mala makat viac ako na gympli, kedze vies, ze tam limity velke uz zo zakladky mas.
Dalsia vec toho celeho je nieco, s cim sa teraz stretavame vsade, pretoze ani predavacka nie je jedno aka je - malokde sa stretnes s niekym, kto tam nie je len na vykladanie, prekladanie, ale ze ti vie aj poradit. Uz vobec nevravim o tom ako vyzeraju murari a elektrikari, po ktorych prichadzaju stale dalsi a dalsi opravari z oboru, ktori vravia, ze to je tak, ked clovek chce zadarmo a kvalitne a clovek aj plati a vela a aj tak je vysledok ako ten konik malovany 4 rocnym dietatom a ambicia, ze to bude kresba blizka Da Vincimu je vzdialena, lebo to dnes uz realne ani neocakavas, ze by si dostala kvalitu tohto druhu kdesi. No v situacii, ze sa bavime o zdravi, o detoch ma to desi.
Teda nielen kvoli sebe to skus brat vazne.
No a v neposlednom rade, je tu aj rovina osobna, taky clovek konci skolu a je cely cas v strese, frustrovany z toho, ako mu je "dokazovane" kolko toho nevie, v nasich koncinach sa to berie skor ako ublizovanie, teda co myslis, co je prve, co taky clovek s diplomom v ruke urobi? Ano, zapise sa na PhD a jak zacne aj on skusat, tak niet nikoho v prilahlom vesmire mudrejsieho - a vyzadujuceho - a pri samotnych pacientoch dolezitejsieho. A aj toto premysli. Ja chapem, ze preco by si ty mala "vyzrat" cosi, co sa tu tyka mnohych, no presne za tym ucelom to tu pisem, ze si to snad precitaju aj ini, co uz teraz ucia a v indexoch im svieti skoro vsade D na treti pokus. A nie, nie je to D ako dokonaly, ani E ako excelentny, teda takto asi.
Jednoducho skola by ta mala aj bavit, nema to byt utrpenie a ak ta desi gymnazium s tym, ze ti pride, ze to bude vela a mozno zbytocne, co povies sediac v prvaku nad anatomiou? Myslis, ze toho bude malo? Menej?
Teda odpoved je jednoznacna - da sa to, ale bude to drina, lebo aj zo zdravotnej strednej alebo z ekonomickej to drina je a videla som vela takych ludi a skoro stopercent z nich drelo viac ako gymnazisti. S tym pocitaj. Aj preto je prestup na gymnazium najlepsia moznost v zmysle, nepridat si dalsie navyse k tym, ktore sa ti uz na kopku aj toto neviem skladaju.
Napriek vsetkemu napisanemu vyssie ti drzim palce, lebo clovek ked chce, vela dokaze a mozog ako sval toho zvladne tiez dost, teda ho cvic, rozvijaj a ono to moze ist aj tvojim vytuzenym smerom.
Ahoj, môžeš urobiť akúkoľvek výšku. Ak máš SOU, tak si musíš dorobiť maturitu( napr. Na súkromných bratislavských gymnáziach). A musíš sa veľmi dobre naučiť chémiu, biológiu a fyziku( tá je v Čechách na prijímačkách). Najlepšie je si nájsť súkromného doučovateľa, ktorý sa ti bude venovať a učiť ťa od nuly. Za rok ak sa budeš veľmi snažiť, tak to môžeš dobehnúť. ( ak to hneď nevýjde, tak môžeš skúsiť na ďalší rok).Záleží to len na tebe. Známky pri prijímaní nehrajú rolu ani maturita( je jedno z čoho ju máš). Tak veľa šťastia a držím palce. (Píšem ohľadom medicíny. S inými fakultami nemám skúsenosti.)
@kk88899 Nehovorím o tuposti...ale medicína je pre makacov, ktorí makajú a nemajú problém s umiestnením na strednej skole. Medicína je výberová škola a za tym si stojim.
Keď si všimnes, napísala som že ošetrovateľstvo áno. Psychologia tiež možno, to neviem posúdiť. Treba si zvoliť primerane ciele.
Ak chces ist na medicinu, tak naozaj chod o rok na gymnazium. Ak si dobre pamatam, tak chirurgia, interna, pediatria a gynekologia su statnicove predmety. Nemyslim si, ze medicinu robi niekto kvoli titulu. To nie je skola, kde s tebou jednaju v rukavickach a medici sa nesprtaju na jednotky, ale su radi, ked z niektorych predmetov vobec dostanu E na treti termin a nevyrazia ich zo skoly. Nechcem vynasat sudy ani ta velmi hodnotit, lebo ta nepoznam, ale podla mna mas mizivu sancu sa na medicinu dostat a este mizivejsiu skoncit - je to podla toho, ako sa prezentujes... chod o rok na zdravotku a odtial na osetrovatelstvo, tam budes v odbore, ale predsa s mensim usilim. Sen si splnis.
Mam kamošku ktorá skončila medicínu. Šla po gympli, skončila ju 2 roky dozadu. Každú skúšku musela spraviť na prvý krát, pretože by nemala kedy ísť na opravný termín aj keď samozrejme boli vypísané. Prijímačky robila na 2x a to chodila na doučovanie oba roky. Vravela ze keby cely život nechcela byť doktorka tak sa na to zvysoka vykasle. A najhoršie prišlo keď skončila a chcela ísť na chirurgiu alebo na plastiku kde ju ani nevzali a skončila na gynekologii. Lebo na chirurgiu nemala dosť kontaktov... ja som po zdravotke šla na prijímačky na medicínu a chodila som aj na doucka a na jednu ma nevzali a na druhej som bola par miest pod čiarou a aj tak som sa nedostala. Ak ta nevzali ani na strednú ktorú si chcela niekde bude problém.
To, čo tu píšu niektorí užívatelia, nie je pravda. Na medicínu zdravotná sš ROZHODNE nestačí a človek sa tam z nej NEDOSTANE. Na medicínu sa dá dostať len z gymnázia, pretože to je najťažší univerzitný odbor, ktorý sa dá študovať len denne, a musí byť človek naučený sa učiť. Čo sa týka ošetrovateľstva, tam je ideálna zdravotná sš, ale tam sa dostať dá aj z iných. Keď by ste sa báli, že kam vás zoberú, tak na MTF STU berú bez prijímacích skúšok na základe študijného priemeru, len tam sa humanitnejšie zameraní ľudia potrápia s matikou a fyzikou, tá škola má široký záber, ľudia zo stredných priemysloviek sú pripravení na technické kreslenie, ale ako gymnazistka som na STU mala s tým problém. Ale zobrali tam aj ľudí z učňoviek a keď si dali hneď doučovania z matiky a fyziky, tak to spravili. A celkom dobrá je aj súkromná vysoká škola všem, tam učili aj niektorí pedagógovia z STU, je to síce o 200% ľahšie ako štátna univerzita, lebo tam človeku vyjdú maximálne v ústrety, keď si to platí, a keď robí viac ako 2x skúšku, tak sa za každý ďalší termín platí, ale kto sa chce naučiť, ten sa tam neučí a nemá tam také nervy ako na STU.
@guiseppinka vyštudoval fyziku a dal to aj s priemyslovkou, proste makal viac ako ostatní a bol jeden z najlepších v ročníku 🙂 na matfyze len v prvom semestri bolo 19 hodín matiky, ktorú na strednej nemáš v takej kvalite
@atinkaa ako dlho si to písala...že máš nervy na taký dlhý text..hmmm
@nelka93 len siel z podobne skoly. Ale casnik a medicina? Ved tam nemas 1 spolocny predmet...
@fairestofthemall Zaujímavé. Ja som nechodila na gympel a študujem medicínu v Brne a som už v 4. ročníku. Tak asi ani tie tvoje informácie nebudú celkom pravdivé. Dostať sa dá aj z inej školy, len človek potrebuje všetko dobehnuť cez doučovania.
@jozef11111111 max 2-3 minuty, nikdy sa tym dlhsie nezaoberam. Ale ano, pre ludi nepisucich, necitajucich max dvojslovne nadavajucich to moze vyzerat ako opajcnuta diplomovka🙈😅. Pobavil si ma, pozdravujem!
Anna freudova 1 zo šiestich detí žijúca v Viedni. S jej otcom v dome .Ma mladšiu sestru Sofiu s ktorou večne bojuje o pozornosť ich otcami.Ma aj matku ktorú zaujíma jej staršia dcéra hlavne a jej venuje jej pozornosť. Po druhej svetovej vojne sa pomalú sťahujú do Anglicka konkrétne do Londýna kde bývajú všetci po kope aj s jej vernou kamarátkou z Ameriky. Sú ako dve najlepšie kamarátky. Kúpili si spolu keď ešte boli v wiedni malú farmu alebo skôr chatu kde trávili svoj voľný čas.....skúšal som koľko dokážem napísať za 3 minúty.
@jozef11111111 tak kazdy mame schopnosti na inej urovni a inak si ich cvicime😅mozno ste mali na zakladke tiez -take tie zvieratka - ako kto plava, cita - tak ja by som bola asi v inej kolonke ako ty.
Aj ked chapem - dnes sa spochybnuje vsetko.
@guiseppinka kde je napisane, ze treba mat take iste predmety ? 🙂 Nie vsetci co to studuju
isli z gympla alebo zdravotky, taktiez chcem logicky prestupit

@kk88899 a to si mala tak zle napisany Monitor alebo prospech zo zš, ze ta nikde nezobrali na prvykrat?