icon

Ako sa správať k dospelej 24 ročnej dcére?

irma28
7. jan 2015

Dcéra býva v našom byte, ktorého náklady všetky platím ja. Neskončila magisterske ǎtúdium VŠ napriek našej podpore( má skončené bakalára ). Teraz sa už4 mesiace snaží nájsť prácu - reaguje len na ponuky manager..... Vyssieho stupňa ,... Darmo jej dohovávam, že ma reagovať aj na ponuky nižšieho stupňa a že keď uvidia, že je šikovná tak sa posunie....

Mrzí ma to, viem že je šikovná. Nechcem aby zneužívala našu pomoc. Ako ju donútiť k vačšej aktivite??? Deti som viedla ku skromnosti a cielavedosti ale asi sa mi to celkom nepodarilo......

Prosim radte

Vopred dakujem

Irma

bonaqa2013
7. jan 2015

Navrhni jej aby išla do zahraničia.

macocha
7. jan 2015

Čítala som nedávno článok na podobnú tému tu: http://zena.pravda.sk/poradna/clanok/339258-bud...

sissy27
7. jan 2015

no v prvom rade prestať k dcérenke vzhliadať ako k bohyni - zas až tak šikovná nebude, keď nedokončila magistra napriek vašej podpore, nie? a ak je lenivá, tak to je ešte horšie, ako keby nebola najšikovnejšia...
a hneď potom ju prestať finančne podporovať, nech býva, ale nech prispieva na náklady spojené s domácnosťou a svoje aktivity nech si financuje sama... najprv bude prskať, ale ak zistí, že od vás € neuvidí, tak buď si narazí nejakého koreňa, čo ju bude vydržiavať, alebo sa začne správať adekvátne svojmu veku a prestane byť fajnová na prácu... nech si madam uvedomí, že titul bc. neskončila sama, plus naše VŠ chrlia každoročne absolventov viac ako dosť, tak nech si prestane namýšľať, že práve na ňu všade čakajú s červeným kobercom...

jana_eyre
7. jan 2015

mozes jej povedat, ze ak bude reagovat len na taketo ponuky tazko nejaku robotu najde.. moj muz sa vypracoval na poziciu manazera po 12tich rokov praxe.. jedine ze by jej islo iba o nazov pozicie - su aj taki manazeri, ze manazuju vykladanie tovaru v tescu, tak neviem.. teraz radi nazyvaju rozne pozicie inymi menami ako pred par rokmi..

kazdy sa musi vypracovat, malokomu spadne vysnena praca do lona len tak sama od seba.. no ale to musi pochopit ona casom, zrejme je takmer kazdy v tom veku, alebo resp. po ukonceni skoly taky naivny..

co sa tyka bavenia sa s dcerou - jednoducho by som si s nou dohodla pravidla, ze bude prispievat na domacnost.. pevna suma, ktora sa neznizuje podla lutostivych oci - jednoducho sa vzdy musi najprv zaplatit byvanie.. to by ju mozno mohlo trocha donutit pouvazovat na znizeni svojich narokov.. je dospela, ukoncena skola, musi zacat dospelo zit..

katrinka8
7. jan 2015

Pokús sa poprosiť admina o zmenu Otázky na Diskusiu, pretože v otázke každý môže reagovať len 1x a Ty už nemôžeš pridávať reakcie. V diskusii môžu maminy písať ľubovoľný počet príspevkov a tiež môžeš reagovať aj Ty.
Ja súhlasím s @sissy27 - nech prispieva na chod domácnosti a svoje aktivity financovať sama 😉 A tiež jej otvoriť oči, že ako absolventka s titulom Bc si musí reálne uvedomiť svoje šance. Ak chce uspieť, musí byť v niečom výnimočná (ale titul Bc to nie je)... Akú školu vyštudovala?

malinka0001
7. jan 2015

S titulom Bc dieru do sveta veru neurobi, pre zamestnavatelov to nie je titul, nech sa pozviecha a ked chce v zivote nieco dosiahnut ( ako pises ze chce byt na vyssich manazerskych poziciach), nech si studium dokonci a dopracuje sa k normalnemu titulu na normalnej skole, nie na veskerych detasovynych pracoviskach katolickej univerzity, ktorej ziadosti absolventov o pracu koncia v kosi... a navrhla by som jej to na vlastne naklady, nech si najde brigadu alebo nech na cas si ide zarobit do zahranicia.. drzim prsty 🙂

mima4
7. jan 2015

takym ludom by prospel mozno realny zivot. A teda najst si podnajom a starat sa sam o seba a jednoducho musiet zarobit, aby si zaplatili izbu, stravu, dopravu...
tvoja dcera by mala brat aspon brigady, vsak co robi cele 4 mesiace doma? Keby mala sa starat sama o seba, vtedy by zistila, co je to kmitat...

miadi
7. jan 2015

mam pocit ze odpoved na tvoju otazku je v tvojej otazke...spravaj sa k nej ako k dospelej 24rocnej dcere. Inak hrozi ze ti ostane na krku nezamestnana lebo hocijaku pracu nezoberie chce robit rovno riaditelku banky 🙂
Je dospela nemozes vsetko platit ty. Pekne si vyrataj co ta stoji ju zivit vyrataj si kolko vas zije v dome a ake su tvoje ucty za spotrebu vody plynu atd..vydel to poctom dospelych osob vo vasej domacnosti a pekne jej tu ciastku oznam-kolko ti ma kazdy mesiac prispiet.
este jej mozes ukazat moznost B a to je podnajom aby si uvedomyla ze stale je to lacnejsie prispievat na zivot u rodicov ako sa starat sam o seba.
Ako sa zariadi je uz na nej.Je dospela uz by sa tak mohla zacat chovat a asi potrebuje aby ju k tomu okolnosti dohnali.

nasta55
7. jan 2015

Ked to citam tak clovek nema slov, ja mam o rok viac dve deticky, nieco odpracovane skoncenu vysku, z domu som uz vyse troch rokov. Od rodicov nic necakam a ani nechcem, kam tie decka speju, pomoooooc.

sue
8. jan 2015

Mno...chýba mi tam niekde aj pohľad otca,ale 🙂 keďže mám 26 ročného brata,ktorý visí rodičom na krku a nie sú schopní urobiť rázny krok, tak radím. : dať si deadline,termín do ktorého si dcéra MUSÍ nájsť brigádu alebo prácu - polrok mi pripadá optimálny,takže si dajte 1.3.2015. Od tohto termínu musí prispievať na domácnosť a samozrejme sa starať rovnako ako iní dospelí členovia rodiny. Ty ju nemáš prečo živiť. Zo zákona už na to nie je dôvod... A urobíte zo najlepšie pre ňu ! Ja som už v jej veku mala prvú VS za sebou a takmer trojročné dieťa 🙂 držím prsty - buďte tvrdí - raz sa vám poďakuje 🙂

miku1
8. jan 2015

Akonáhle som skončila školu, mama mi "vyúčtovala" sumu, ktorou budem prispievať do domácnosti. Poistky a všetky iné náklady (moje) od toho času ostali na mojom krku a starala som sa sama o to, aby bolo z čoho náklady uhrádzať. Ja som si však prácu našla hneď, nakoľko som nesiahala hneď po tom vyššom. Takže z môjho pohľadu ti radím, aby si to isté urobila svojej dcére. Nemá prácu? Nevadí. Urob si zošit, zapisuj si jej dlžoby, tak aby o tom vedela, a každý mesiac jej ukáž ako jej dlžná čiastka rastie. V dnešnej dobe s titulom Bc. dieru do sveta neurobí, a určite sa s ním na vedúcu funkciu ani nedostane. Držím palce.

eeffka
8. jan 2015

No to sa ti zrejme nepodarilo... doposial nebrigadovala? ocividne nie a chovali ste ju v bavlnke... Bc. nie je titul, pre mna je to synonymum lenivca co uz nebol schopny dokoncit 1,5r v skole.
Ak by pracu chcela, ma ju ( tesco ci iny retazec za pokladnou) , nevravim ze praca snov ale na ucty by bolo.
Dala by som jej termin, bud si najde pracu alebo sa stahuje. Ine je ak sa clovek snazi a nejde to, ale toto... ? 😠

jasminet
8. jan 2015

tiez by som stanovila datum od kt. ocakavas na stole € za byvanie, stravu a naklady s nou spojene - sumu by som jej polozku po polozke vysvetlila ak by sa jej zdalo vela... a ked nie, tak moze ist byvat do podnajmu.

17alexis
8. jan 2015

Moja kamoska je bc a robila v potravinach, kde v zime bolo podla jej slov teplejsie v chladnicke ako v obchode. Dalej nesla studovat kvoli peniazom. Je pritom velmi sikovna, rychlo ucenliva, vystudovala nieco s marketingom, ale s Bc ju nikde nechcu. Dcerenka nech sa popozera po inej praci. Mimochodom, ja robim od zaciatku predaj a vacsinou zarobim viac ako moji kolegovia Ing (!!!), lebo som proste lepsia. Titul je iba schopnost naucit sa teoriu. Sikovnost je o inom. A sama byvam od skoncenia strednej, 200 km od rodicov.

katka1981
8. jan 2015

No zial, vacsina luydi, co idu na VS, ocakavaju aj adekvatne miesto. Mne to tiez nejaky cas trvalo, kym som pochopila, ze realita je uplne ina. Len co som skoncila VS, tak som si nasla pracu, samozrejme kde stacila maturita a kedze som mala priatela, odisli sme do podnajmu spolu. Kym som nemala pracu, byvali sme u nasich. Dnes ajked mas dokoncenu VS, mas problem najst si taku pracu ako ona chce, pokial nemas super referencie, preto ja uz karieru neriesim. Nech sa ide poradit sem na kona, mozno jej baby dohovoria. Rodicov deti moc nepocuvnu.

jersey333
8. jan 2015

dat jej ultimatum/ bud si najde pracu a bude prispievat do spol.domacnosti alebo nech si pobali jeden kufor na ktory ma narok a vezme si zivot do svojich ruk,...taketo dcerenky budu aj do 30r sediet na riti lebo im nic nechyba a uspokoja sa s 5e od rodicov aby mohli vynst raz za den na cafe ,.. prepac tvojej dcera krivdit nechcem ale urcite nie je taka sikovna ako si namyslas ,...dnes je zazrak ak si najde mlady clovek bez praxe aj pracu za vyskozdviznym vozikom v tescu/ sama viem o com hovorim ,..ja som taka stara ako tvoja dcera mam 24r zijem 4r v zahranici mam skoncenu VS/ ktoru som si financovala sama, mam pracu, 3 mesacne dieta a od rodicov som od mojich 18r nevidela ani cent ,.sama ich pozivam raz do roka na dofcu ku mne,..a vobec som sa nevydala za niejakeho prachateho dedeka ako si vacsina bude namyslat ,...jednoducho aj napriek VS titulu som makala ako casnicka ci predavacka v pekarni,...a ani ma nenapadlo si vyberat :D mozno aj vdaka tomu som tam kde som a mam to co mam ,..keby som cakala ze mi praca v oblasti medzinarodneho prava ktore mam vystudovane padne z neba asi by som doteraz sedela u rodicov ako tvoja dcera ,..drzim palce a vela trpezlivosti

lubiduch
8. jan 2015

Len taka poznamka, mam kamarata ktory ma skoncenu VS dokonca v zahranici a je to uz pekny par mesiacov co si na SVK nevie najst pracu (ma trochu problem s anglictinou, aj ked dohovori sa, ale nie je 100% uroven)...
a poviem ti po par mesiacoch sa obzera aj po poziciach ako casnik a neviem co, zial neuspeje ani tam, mu povedia ze je prekvalifikovany....resp vzdy otazka ze ako je to mozne ze tak dlho po VS nepracuje,.....
ak dcera uz dlhsie pracu nema, titul Bc je v dnesnej dobe vo firmach viac na smiech nez realne oceneny, lebo firmy vedia ze ani Mgr ani Ing titul neprinasa patent na rozum, ludia su ako tabula rasa ked nastupia do prace....
a tych Mgr a Ing je tak vela ze tyh Bc fakt prevalcuju....

a manazerske pozicie? akoze pardon, zila som na SVK, robila som aj s muzom vyssie pozicie na ktore sme sa po VS prepracovali tvrdou pracou a tym ze obaja ovladame 3 svetove jazyky...A ja napr napriek tomu ze mam VS na SVK ukoncenu, tak si robim dalsie vzdelavanie popri tom....Dnes uz ani obycajny Ing titul v konkurencii na trhu prace nie je dost...treba dalsie a dalsie tituly a zostat v obraze vzdy...

Takze by som dcere dohovorila, co je asi komplikovane...tazky vek ma, vyzera ze dcere je pohodlne nic nerobi, byt financovana a hlasit sa na pozicie kde je iste ze ju nevezmu,....Vyzera v tom veku ako super zivot nie? Po par rokoch jej to moze byt naozaj velmi velmi uskodene toto obdobie...
Skusila by som ju nejakemu personalnemu coachovi poslat a ten je snad privedie k rozumu na ake pozicie sa ma hlasit, ako vystupovat a podobne....

ivet1371
8. jan 2015

Nepodporovat finančne.ani euro.nech si ide zarobit.moj syn ma 22a uz 3roky robi.školu nechcel dokončit teda maturu tak musel ist robit.a dcera po mature sa tiez zamestnala nasetrili si niećo traz uż Zo zatkom a maju babo a svoj dom.a to bude mat teraz za mesiac 24

siusinocka
8. jan 2015

ja som bola na VŠ ked som sa zasnúbila.. túžila som po svadbe... no otec ma rýchlo vyviedol z omylu... ak sa vydám musí ma živiť muž... do skončenia skoly ešte 3 roky, budúci manžel tiež v škole, tak nebolo východisko, len dokončiť skolu.. ked som skončila tak mi otec povedal... do konca augusta maš posledné prádzniny a od septembra prispievaš na domácnosť... našťastie som si našla robotu a bolo všetko OK. v oktobri som sa vydala a odsťahovala s manželom 🙂 takže len tvrdo, ona to pochopí.. inak sa bude mať v tomto svete veľmi ťažko, ak jej budete pomáhať... čím skôr príde na to, že sa musí starať, tým je to pre nu lepšie. viac jej tak pomôžete. Z

elizita
14. jan 2015

Pises, ze si 4 mesiace hlada pracu. Preco neprispieva na domacnost? Ved nech si najde zatial brigadu hocijaku, kym nema pracu. Chapem, ze je zrejme na urade prace. Po 3 mesiacoch uz mala byt minimalne na absolventskej praxi.

myskacici
14. jan 2015

no ja mám 25 rokov, pracujem od 19tich, po SŠ som bola doma asi 2 mesiace. V auguste 2008 som začala pracovať v takej práci, kde máme momentálne 9stupňov, pre tú sprostú robotu som si úplne dodrbala zdravie, aj momentálne mám zápal moč. ciest a aj tak chodím do roboty. LEBO MUSÍM ! VŠ som vyšudovala popri robote. Bolo to peklo, hrozné, ale zvládla som to. A aj napriek tomu som stále v tom istom zamestnaní. Vydala som sa pred tromi mesiacmi, manžel nechce aby som tam pracovala. Ale kde inde pôjdem? Moji rodičia ma po škole doslova donútili ísť do roboty. Ja som chcela študovať denne, ale peniaze sme na to nemali.....tak som začala makať a školu som si platila sama. A poviem vám, že som veľmi rada, že to takto naši zariadili, som im veľmi vďačná. Takže radím "hodiť" mladú do "vody" nech sa učí zodpovednosti.

gabrielachochulka
23. apr 2015

babeny zaujímavý článok, všetko prináša táto doba
http://aktualne.atlas.sk/hotel-mama-slovaci-nie...

dorottka
8. jún 2018

@17alexis nie, titul nie je len o schopnosti naucit sa teoriu, mam technicku skolu a bola to riadna fuska, praktickych veci sme tam mali az az, naucili sme sa ako pristupovat k neustalym novym znalostiam z odboru a do praxe sme prisli uz znacne dobre pripraveni. Ale zvysok suhlasim maximalne.