Ako sa stať zdravotnou sestrou?
Pekný večer nastúpila som do prvej triedy na szš odbor praktická sestra. 4 ročné štúdium s maturitou. Myslela som si ze po vystudovaní môžem byť zdravotná sestra no čítala som nejaké fóra o tomto odbore a každý písal niečo iné. Ze po vyštudovaní tohto odboru je človek len asistent a stará sa o chorých (prebaluje ľudí atd..) Ako sa môžem stať ozajstnou zdravotnou sestrou? Napr. niekde v ambulancii? Treba na to 2rocnu nadstavbu "diplomovaná všeobecná sestra, ošetrovatelstvo bc" alebo vyššie vysokoškolské vzdelanie? Preto píšem sem ci ma s týmto niekto skúsenosť. Budem rada ak niekto vie ako to je a poradí mi. Vopred vďaka 😊
@modrykolibrik ved to viem, ved píšem a pislaa som, ze musíš mat zdravotnú strednú a tak môžeš študovať 3r na DK forme... Ved ja viem, chodila som tam.... A mám tam do dnes kolegyne, spoluziacky, učiteľky a atd....
@modrykolibrik denná kombinovaná forma sa to tak volá preto aby to bolo 3r a nie 4r...ale je to ako externé!!! V škole si 2x do týždňa maximálne a ráta sa prax z tvojho zamestnania!!!!
@w3ronika77 pisala som do RK a vraveli mi ze iba v piatky su povinne cvika ze vo stvrtky su prednasky a tie nie su povinne. Nakoniec sa mi ale podarilo zistit ze v Presove sa da studovat na strednej odbor prakticka sestra 2 rocny, uci sa jeden den v tyzdni plus kazdy mesiac este 1 dalsi den, co mi vyhovuje, a super je aj to ze je to bezplatne, plati sa iba nejaky sponzorsky prispevok ci co. Takze mozem skusit to a potom pokracovat na UNIPO osetrovatelstvo externe, uz budem v obraze aj s tym co asi ocakavat, a ci to budem zvladat.
@aneta129 hej to som aj ja citala preto tam teraz mna nezoberu ale ked budem mat tu prakticku sestru a zamestnam sa v odbore tak by mohli
@kvojtanikova no urcite toto budes mat urcite najlepsie, VS sa ti bude uplne inak studovat ked to ponaturitne neodflaknes😉....,ano oni ti v RK povedia, ze to nie je povinne,a prednasajuci ti povedia cosi uplne ine, a ved ako by sa to aj dalo zodpovedne naucit, keby viac nez polovicu vynechas.... tak drzim palce😉
@kvojtanikova ahoj, môžem prosím vedieť ako si sa nakoniec rozhodla? Budeš nastupovať na SZŠ a potom Bc?
@marquetina ahoj, áno, idem na SZŠ a potom sa uvidí, zrejme bude potrebné aj Bc., lebo bez neho si iba prakticka sestra, t.j. skoro ziadne pravomoci, ziadne injekcie, IV lieky.
Neviem preco tu niektori znehodnocujete prakticke sestry. Som prakticka sestra na oddeleni, robim len vsetko co sestra a sanitarske veci vobec. Prijmam pacientov, zapisujem do dekurzov, robim odbery, chystam lieky a infuzie a aj ich podavam sama!, podavam injekcie vsetkeho druhu, asistujem lekarom. Jedine co som nerobila co robia sestry - zavadzanie pernamentneho katetra ale inak uuuplne vsetko denne robim. 🙂 sanitari robia svoju robotu u nas a ja pomaham sestre a robim sesterske veci. A viem, ze to nie je len u nas lebo moje byvale spoluziacky ktore robia inde funguju rovnako.
@lneviemmeno ahoj ja iba pisem co nam povedali na zapise, ake budeme mat ulohy, konkretne spominali presne ziadne injekcie ani infuzie, zaujimala som sa o to aj preto lebo manzelovi podavam intramuskularne injekcie a vraj prakt.sestra ani toto nemoze.Nechcela som nikoho dehonestovat, ja budem len rada ak budem moct vselico robit.
@kvojtanikova co ja viem, tak intramuskularky sme sa normalne ucili na strednej ze mozme 🤷🏻♀️ iba intravenozne sa nemozu oficialne, ostatne hej.. akurat ze realita a skola je nieco ine, v realite chcu od teba aby si robila vsetko, lebo inak im tam si zbytocna a s nicim nepomozes v podstate. aspon na zopar odd som toto zazila, nie je istota ze vsade to je jasne
@lneviemmeno po novom od juna sa muskularky tiez nemozu, pozrite nove kompetencie praktickej sestry

@aneta129 na SV. Alžbete externé študovať nemôžeš pokiaľ si nemala zdravotnú školu v pozícii diplomovana,detská sestra a si zamestnaná ako normálna sestra. Precitaj si co píšu podmienkach prijatia. Riešila som to tiež a nevzali ma. Som na dennej kombinovanej a mame 4 roky tak netrep blbosti