icon

Ako sa uplatniť v práve po štúdiu?

Včera o 15:52

Dobrý deň, nájde sa tu niekto, kto študuje právo? V rodine nemám žiadneho právnika, preto ma od toho každý odhovára, vraj je to dlhé lakte. Je naozaj problém nájsť kanceláriu pre advokátskeho koncipienta? Dá sa zamestnať už počas štúdia? Ako sa postupuje, ak nechcem mať vlastnú advokátsku kanceláriu, ale radšej by som sa uplatnila v štátnej inštitúcii? A v poslednom rade, akú úroveň majú jednotlivé univerzity?

Budem vďačná.

anonym_bfc351
Včera o 16:06

najst sa da podla lokality ale je to praca za minimalnu mzdu

sssss123
Včera o 16:08

V BA statne institucie hladaju permanentne pravnikov,
pozri profesiu alebo register vyberovych konani na cisss.gov.sk

anonym_603ab2
Včera o 16:37

@anonym_autor majú pravdu. Bohužiaľ. Slobodné povolania (lekár,advokát) idú lepšie v " rodinnej línii".

lucik194
Včera o 17:48

v BA institucie (statne, verejne) hladaju vzdy pravnikov, aj juniorov. mnohi z nich po par rokoch potom odidu do sukromnej sfery (uz s praxou)

anonym_b0a614
Včera o 18:19

Záleží v akom meste si budes hladat prácu. V Bratislave nebudeš mať problém. Co sa týka fakult, tak odporucam bud právnickú fakultu TRUNI alebo UK BA. Ak ta zaujima nieco konkrétne, tak sa pýtaj.

autor
Včera o 19:56
@lucik194

v BA institucie (statne, verejne) hladaju vzdy pravnikov, aj juniorov. mnohi z nich po par rokoch potom odidu do sukromnej sfery (uz s praxou)

@lucik194 čiže rozhodne nehrozí, že sa nebudem vedieť uplatniť s týmto vzdelaním?

autor
Včera o 19:59
@anonym_b0a614

Záleží v akom meste si budes hladat prácu. V Bratislave nebudeš mať problém. Co sa týka fakult, tak odporucam bud právnickú fakultu TRUNI alebo UK BA. Ak ta zaujima nieco konkrétne, tak sa pýtaj.

@anonym_b0a614 volila by som ideálne Košice… verím, že tam je to s uplatnením porovnateľné ako v BA

lucik194
Včera o 20:23
@anonym_autor

@lucik194 čiže rozhodne nehrozí, že sa nebudem vedieť uplatniť s týmto vzdelaním?

@anonym_autor v BA co viem, nie

anonym_4a3181
Dnes o 06:36

Uz si vybite z hlavy ten malomestsky nazor, ze na to aby sa pravnik uplatnil treba mat znamosti… to platilo mozno pred 20+r.
Uplatnis sa kde chces (a to aj na najvyssich miestach vratane sudkyne) ak budes sikovna a budes na sebe makat. Ak budes leniva budes robit za minimalny plat nikde na urade alebo v lidli. Konkurencia je velka. Prve roky nezarobis nic a ani potom to nie je terno a v statnej sprave uz vobec. Chod do toho len ak ta to bavi. A uplatnis sa najlepsie v BA kde je najviac AK ako aj firiem kde mozes robit pravnicku ako zamestnanec, detto kopa uradov. Mimo BA bieda, v KE mozes snivat ze by si si nasla pracu ako firemna pravnicka (co je podla mna naj uplatnenie, sama to robim vyse 15r).
Uz je tu na to viac diskusii pozri si starsie

anonym_4a3181
Dnes o 06:41

A celkovo mi z tvojich otazok mi pride, ze o tom nic nevies len by sa ti to pacilo - skus si naozaj o tom pozriet veci a ci by ta to bavilo lebo budes velmi sklamana ked prides do reality a zistis co robi pravnik na urade, za akych podmienok a za ake peniaze (a aka je tam karierna prognoza).

anonym_cde5d8
Dnes o 07:15

Ja som právnička, manžel je právnik. Ani jeden nepochadzame z prostredia právnikov a obaja sme sa uplatnili. Ale svoje deti by som k tejto profesii neviedla (ak by chceli, nezakazem, ale ak by riešili so mnou, skôr odhováram). Za mňa ak sa dobre učíš, skôr ideálne medicínske smery..