icon

Je možnosť uplatniť sa v laboratóriu po štúdiu biológie?

13. júl 2026

Dobrý deň,
vie mi niekto prosím podať spoľahlivú informáciu, či je možné sa zamestnať v laboratóriu, či už štátnom alebo súkromnom, ak vyštudujem biológiu alebo medicínsku biológiu na Prírodovedeckej fakulte? Hľadala som všade, a neviem, ako to vlastne je, tie informácie sa rôzne prekrývajú, alebo sú neaktuálne. V minulosti vraj stačilo si dorobiť 6-mesačné doplnkové štúdium, to je asi zrušené. Teraz asi je nutné mať vyštudovaný odbor Laboratórny diagnostik na Slovenskej zdravotníckej univerzite, neviem či aj nejaký iný odbor je možný. Nie je žiadna možnosť pracovať s odborom Biológia z Prírodovedeckej? Viem, že sa potom robia ešte atestácie, už počas práce, ale teda neviem, či je podmienka SZU. Neviete ma nasmerovať, kde sa nachádzajú relevantné informácie? Trochu problém je, že neviem, čo presne hľadať, ako sa ten prípadný proces volá. AI nepomohla, dala mi nepravdivé informácie. Ďakujem.

anonym_e4d1b3
13. júl 2026

Pytala by som sa priamo na fakulte, pripadne v labakoch. Ale vies, co a ako bude o 6 rokov, to Ti nikto negarantuje...

autor
13. júl 2026
@anonym_e4d1b3

Pytala by som sa priamo na fakulte, pripadne v labakoch. Ale vies, co a ako bude o 6 rokov, to Ti nikto negarantuje...

@anonym_e4d1b3 pozerala som inzeráty, kde hľadajú laboratórnych pracovníkov, a tam je všade podmienka, že VŠ SZU. V zákone sú dve protichodné informácie - že stačí biológia, na inom mieste zase, že treba zdravotnícke vzdelanie (ale možno to zle interpretujem). Ale je pravda, že čo je pravda dnes, o 6 rokov byť nemusí ☹

anonym_d74f4c
13. júl 2026

Aké laboratória myslíš? Kamoška robila v labakoch v Medirexe napríklad už počas štúdia biochémie na PriF UK a po štúdiu ešte nejakú dobu v podobnej firme… rovnako sa vedia uplatniť bio/medbio, samozrejme záleží aj na odbore, ktorý si vyberieš na magistra… ale teda absolventov je veľa a rozumne platenej roboty málo

autor
13. júl 2026
@anonym_d74f4c

Aké laboratória myslíš? Kamoška robila v labakoch v Medirexe napríklad už počas štúdia biochémie na PriF UK a po štúdiu ešte nejakú dobu v podobnej firme… rovnako sa vedia uplatniť bio/medbio, samozrejme záleží aj na odbore, ktorý si vyberieš na magistra… ale teda absolventov je veľa a rozumne platenej roboty málo

@anonym_d74f4c bežné laboratóriá v nemocniciach alebo poliklinikách. Presne toto som našla, že sa to dalo, ale vraj to zrušili. A neviem nikde nájsť, ako je to teraz. Čo som našla, tak sa to možno (?) dá, ale bez atestácie (stále je to len pomocný laborant, nie samostatný diagnostik)

autor
13. júl 2026
@anonym_d74f4c

@anonym_d74f4c a práveže som myslela, že je tých pracovníkov nedostatok 🙂 všade sa píše, že je zdravotníctvo personálne poddimenzované.

anonym_c0c29f
13. júl 2026

@anonym_autor v sylaboch píšu pri Mgr. Biologia že je uplatnenie aj v laboratóriách
"...Absolventi sa uplatňujú aj na pracoviskách rezortov zdravotníctva (biochemické a genetické laboratóriá, špecializované pediatrické oddelenia, súdnolekárske oddelenia)"

https://fns.uniba.sk/studium/informacie-pre-uch...

anonym_c0c29f
13. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_d74f4c a práveže som myslela, že je tých pracovníkov nedostatok 🙂 všade sa píše, že je zdravotníctvo personálne poddimenzované.

@anonym_autor áno, zdravotníctvo je poddimenzovane ale v profesiách sestry a lekári

autor
13. júl 2026
@anonym_c0c29f

@anonym_autor áno, zdravotníctvo je poddimenzovane ale v profesiách sestry a lekári

@anonym_c0c29f tak asi nie je moc dobrý nápad to študovať ☹

autor
13. júl 2026
@anonym_c0c29f

@anonym_autor v sylaboch píšu pri Mgr. Biologia že je uplatnenie aj v laboratóriách
"...Absolventi sa uplatňujú aj na pracoviskách rezortov zdravotníctva (biochemické a genetické laboratóriá, špecializované pediatrické oddelenia, súdnolekárske oddelenia)"

https://fns.uniba.sk/studium/informacie-pre-uch...

@anonym_c0c29f áno, píšu to tam, ale zmiatlo ma, že v inzerátoch, kde ponúkajú prácu, je podmienka SZU. Či to na tej stránke nie je neaktuálna informácia

anonym_d74f4c
13. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor pracovníkov nedostatok je, hlavne kvalitných, aj preto kamoši odtiaľ (Medirex, Unilabs) poodchádzali, lebo ľudí malo, roboty veľa, takže tlak, stres a ohodnotenie biedne… ale nechcem sa ta odradiť od štúdia, ak ťa to láka a baví, mam tiež kamošky biochemičky, molekularničky, genetičky z PrifUk, ktoré majú fajn uplatnenie aj v labakoch, len to nie sú tieto nemocničné, ale nejaké startupy, menšie firmy, niektoré zostali vo výskume, PhD.… ale to sa sama vyprofiluješ počas toho štúdia

autor
13. júl 2026
@anonym_d74f4c

@anonym_autor pracovníkov nedostatok je, hlavne kvalitných, aj preto kamoši odtiaľ (Medirex, Unilabs) poodchádzali, lebo ľudí malo, roboty veľa, takže tlak, stres a ohodnotenie biedne… ale nechcem sa ta odradiť od štúdia, ak ťa to láka a baví, mam tiež kamošky biochemičky, molekularničky, genetičky z PrifUk, ktoré majú fajn uplatnenie aj v labakoch, len to nie sú tieto nemocničné, ale nejaké startupy, menšie firmy, niektoré zostali vo výskume, PhD.… ale to sa sama vyprofiluješ počas toho štúdia

@anonym_d74f4c no mňa láka tá genetika práve. len to som si myslela, že uplatnenie je horšie, preto som uvažovala nad tými bežnými labákmi. a inde sa dá uplatniť (mimo bežných labákov)?

anonym_d74f4c
13. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_d74f4c no mňa láka tá genetika práve. len to som si myslela, že uplatnenie je horšie, preto som uvažovala nad tými bežnými labákmi. a inde sa dá uplatniť (mimo bežných labákov)?

@anonym_autor Nie to úplne ľahké, ale ja vždy hovorím, že kto chce a niečo preto aj spraví, teda sa venuje tomu aj nad rámec štúdia, je aktívny, získava prax, kontakty už počas školy, uplatnenie si nájde v akomkoľvek odbore

anonym_c0c29f
13. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_c0c29f tak asi nie je moc dobrý nápad to študovať ☹

@anonym_autor to neviem, mám kamarátku biologicku, uz starsiu a do Medirexu by nesla ani za nic. Hovorí že veľmi zlé podmienky za málo peňazí. Možno ako brigáda fajn.
Na druhej strane taký Mistrík (ak si niekto pamatá, kandidát na prezidenta https://sk.wikipedia.org/wiki/Robert_Mistrík) vyštudovaný chemik vybudoval na labákoch a prepojení chémie s IT svoj biznis a predal ho za ťažké peniaze američanom. To píšem len v skratke ale hlavne preto aby bolo jasné, že v každom odbore sa dá presadiť, rásť, zarobiť. A takisto sa dá neuplatniť, zakrpatieť a byť chudobný.

matus229
13. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ano, genetika ma slabé uplatnenie na Slovensku, zopár startupov a PhD. Čo sa týka labakov, tak na to máš konkrétne VŠ. Ale je tam nízky plat a robíš s rizikovými vzorkami