icon

Ako zvládnuť stres pred bakalárskymi štátnicami?

vendy1990
Včera o 08:26

Ahojte,
Viete mi dať rady z Vašich skúseností? O týždeň ma čakajú štátnice a veľmi sa ich bojím..
Jednak sa bojím že si vyberiem zlé otázky a nebudem vedieť odpovedať, a taktiež sa bojím aj možného okna zo stresu..
Študujem externe ale príprave a učeniu sa venujem už cca mesiac, no počas učenia a opakovania mám pocit že ma postupne opúšťajú vedomosti ktoré som načerpala predtým.
Mali ste podobné pocity aj vy a nakoniec ste na štátniciach vedeli?
Ďalší stres ktorý mám je, že idem prvá - to som absolútne nechcela a bojím sa, že práve preto je tu dôvod na vytiahnutie si tých horších otázok keďže budem vyberať spomedzi všetkých otázok…
Ďakujem za rady a tipy ako to zvládnuť!

anonym_d58df6
Včera o 08:30

to dáš, len dýchaj

demografka
Včera o 08:34

ano, cim sme sa viac ucili a blizili k terminu, tym som mala vacsi pocit, ze nic neviem 😀 je to normalne, stres posobi... neboj, bude to dobre a oni ta navedu... a poradie - ist prva je praveze super, necakas v strese na chodbe a nepozeras na spokojnych uz ukoncenych spoluziakov 😀 len klud, dychaj a bude to dobre
moja dcera ma bakalarske obhajoby dalsi tyzden, verim, ze to v pohode date 😉

januska12323
Včera o 08:47

@vendy1990 ku každej otázke sa nauč v bodoch najdôležitejšie veci, keď nebudeš vedieť na túto tému otoč ju na ktorú vieš, hlavne rozprávaj, čím dlhšie tým lepšie, menej sa budú pýtať. Držím palce, to zvládneš

lindous
Včera o 08:50

Na Mgr. štátnice som išla s tým, že však ja to neurobím, nie je šanca a odišla som so samými Ačkami... dobre bude, aj k tým horším otázkam nech vieš aspoň niečo sama začať a zvyšok z teba vytiahnu, aj keď teraz máš pocit, že si zabudla čo už si sa naučila, v tej hlave to niekde je, všetci v komisiách vieme, že ste v strese... Ísť prvá je fajn, si predstav, že by si išla posledná a všetci pred tebou by vytiahli tie dobré, ktoré si chcela... a aj keď neverím zrovna na manifestáciu, tak vždy keď som myslela na to, čo si chcem vytiahnuť a nie na to, čo nechcem, tak mi to vyšlo, takže odporúčam myslieť pozitívne... veľa šťastia

anonym_362dd3
Včera o 08:50

Nauc sa vsetky otazky tak aby si ku kazdej vedela aspon zacat. Navyse statnice nie su nove ucivo ale vsetko, co ste preberali a mali z toho uz skusku alebo minimalne zapocet takze ak mas pocit, ze zabudas to co sa naucis tak chyba bola uz pocas studia v priprave. Pre mna statnice boli najlahsie, zodpovedne som sa drvila na postupove skusky takze na statnice som len opakovala.

orisker
Včera o 10:12

1. Najdôležitejšie pravidlo je - pokojná a jasná myseľ. Akékoľvek negatívne myšlienky si nepripúšťaj. Pri čo len náznaku paniky zhlboka dýchať do brucha.
2. Keď si potiahneš otázku, komisii ju oznám pokojným a vyrovnaným hlasom a choď si pokojne sadnúť ku príprave.
3. Aj keď sa Ti to teraz vôbec tak nezdá, ale naštudované vedomosti sa Ti niekde uložili. Ak sa Ti to nevybaví okamžite, pokojne zhlboka dýchaj a pokojne v lavici počkaj pár minút, kým Ti to nenaskočí.
3. Veľmi dobrý dojem urobíš, keď sa po položení doplňujúcej otázky nakrátko zamyslíš, napriek tomu, že odpoveď vieš.
4. Hovor sebaisto a, pokojným hlasom a radšej pomalšie.
A opäť: šťastie Tí priať nejdem, zdá sa, že ho nebudeš potrebovať.
Pokoj a rozvahu!
🙂

sisska96
Včera o 10:14

Naučiť sa

vendy1990
autor
Včera o 10:25

Ďakujem Vám všetkým veľmi pekne za pozitívne odpovede! Po ich prečítaní ma trošičku ten stres opustil 🙏🏻
Odpovede typu že sa mám naučiť pre mňa relevantné nie sú, pretože tak ako som napísala - posledný mesiac sa každý deň venujem po práci naplno opakovaniu a učeniu sa štátnicových otázok..
skôr som chcela počuť skúseností ľudí ktorí si podobnými stavmi prešli a majú rady a tipy ktoré mi vedia poskytnúť.. a preto veľmi pekne ďakujem za to, že sa tu takí aj našli a vnukli mi nový pohľad na vec! 😊