Ako zvládnuť vysnívané štúdium medicíny?
Chcem sa stať lekárkou a potrebujem pomoc. Dlho som váhala, či tieto riadky vôbec napísať. Nie je pre mňa ľahké prosiť o pomoc, no prišla som do bodu, keď už nemám na koho sa obrátiť..
Mám sen – stať sa lekárkou a raz pomáhať ľuďom v ich najťažších chvíľach. Život mi však zobral veľa skôr, než som stihla dospieť. O otca som prišla, mama je vážne chorá a nemám rodinu, ktorá by mi vedela podať pomocnú ruku. Každý deň sa snažím byť silná, no finančne to sama nezvládam.
Štúdium je pre mňa nádejou, že raz bude lepšie. Že všetka bolesť a snaha budú mať zmysel. Chýbajú mi však prostriedky na knihy a základné veci potrebné k štúdiu. Aj malá pomoc pre mňa znamená veľmi veľa.
Ak by ste sa rozhodli prispieť čo i len symbolickou sumou, prijmem to s obrovskou vďakou a pokorou. Ak by ste vedeli aj o nejakej inej pomoci budem taktiež veľmi rada. Každý cent použijem výlučne na štúdium. Raz by som chcela pomáhať tak, ako dnes potichu prosím o pomoc ja.
Ďakujem za prečítanie, za pochopenie a za ľudskosť. 🤍
teraz si kde na skole v akom rocniku ? ake knihy konkretne potrebujes ?
@jolanaa7 existuje sociálne aj prospechové štipendium, keď ťa prijmú na medicínu.
@anonym_50efe6 Ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď a za informáciu. Áno, viem o sociálnom aj prospechovom štipendiu, no tie je možné získať až po prijatí a po splnení podmienok. Moja situácia je momentálne náročná najmä v prechodnom období – ešte pred nástupom na štúdium.
Už samotný proces prijatia je spojený s viacerými výdavkami, ako sú poplatky za prihlášky, cestovanie a neskôr učebnice a študijné materiály. Práve tieto prvotné náklady si momentálne bez pomoci neviem dovoliť.
Aj napriek tomu sa snažím hľadať každú možnosť, ako to zvládnuť. Ešte raz vám ďakujem za vašu reakciu a ochotu poradiť.
teraz si kde na skole v akom rocniku ? ake knihy konkretne potrebujes ?
@mamina7070 Momentálne som v maturitnom ročníku na strednej škole. Chcela by som sa hlásiť na Lekársku fakultu v Bratislave.
Najviac by mi momentálne pomohli študijné materiály k biológii a chémii – učebnice, zbierky úloh alebo prípravné skriptá. Okrem toho sú pre mňa veľkou položkou aj poplatky za prihlášky a cestovanie na prijímacie skúšky, ktoré si sama nedokážem zabezpečiť.
@anonym_50efe6 Ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď a za informáciu. Áno, viem o sociálnom aj prospechovom štipendiu, no tie je možné získať až po prijatí a po splnení podmienok. Moja situácia je momentálne náročná najmä v prechodnom období – ešte pred nástupom na štúdium.
Už samotný proces prijatia je spojený s viacerými výdavkami, ako sú poplatky za prihlášky, cestovanie a neskôr učebnice a študijné materiály. Práve tieto prvotné náklady si momentálne bez pomoci neviem dovoliť.
Aj napriek tomu sa snažím hľadať každú možnosť, ako to zvládnuť. Ešte raz vám ďakujem za vašu reakciu a ochotu poradiť.
@jolanaa7 preco nejdes do Kosic ? co najblizsie k domu ? Skusala si pisat do skupin na fcb zvykli cvicebnice aj darovat, netreba mat tie uplne aktualne, ucebnice si pozicaj u vas v skole (predpokladam, ze si na gympli) ale popravde ked sa len teraz zacinas ucit na prijimacky tak to je neskoro, na pripravu potrebujes vyrazne viac casu ako tri -styri mesiace
ak sinv maturitnom rocniku zarobot si 30€ na prihlasku, vlak mas zadarmo nemoze byt problem napr na brigade v tescu
tazke zmaturuj chod na rok robit (napr aj donzahranicia opatrovatelku) popri tom sa uc odloz si peniaze na studium
takto to robia ti co nemaju a studium mediciny je finnacne narocne
ak teda vazne chces lebo zatial to tak nevyzera
Prepac,ale ty nemas finsncie ani na zakladne veci,ved ten poplatok ani cesta nestoja stovky eur. Mamlu choru nechaš samu? A do KE maš ovela blizsie...Ako si to cele prefstavuješ.ze ti niekto bude pisielat peniaze raz na to ,potom na ono? Ak to so studiom mysliš vazne chod pracovat aspon na rok,dva,naspor si a popri tom sa uč na prijimačky....o 2 roky budeš stale mladá na studium
Ja by som tiež odporúčala na rok-dva sa zamestnať, zarobiť, našetriť vrámci možností, pri tom sa pripravovať (začať teraz už môže byť pri tom pretlaku ďaleko, neviem ako na tom si) a potom ísť do toho… času máš dosť, nič ti neujde… mať sen je super, ale málo, treba makať, veľa šťastia..
1. prihláška stojí 90e na LF na SK
2. prihláška do ČR stojí 35e
3. Knihy a ostatné mater. si vieš zohnať aj cez net
4. Do BA cestovať nemusíš. UK robí prijímačky v každom krajskom meste na sK. Dcéra
bola v ZA. Učila sa z materiálov KE ktoré boli vydané pred viac ako 12 rokmi.
5. Daj si pozor na termín prihlášok - neprešvihni ho.
6. Ak ťa príjmu môžeš dostávať štipendium približne 400e/mesiac. Prospechové,
sociálne.
7. chodíš na gymnázium?
Choď do KE, ak z Teba má byť skvelý lekár, je jedno, kde študuješ, základy sú všade rovnaké. Tvoj zápal rozhodne o všetkom.
veď študenti majú vlaky zadarmo
Ako si na tom teraz financne? Pises, ze to nezvladas uz teraz, co presne to znamena? Vychadzate doma len tak tak alebo ste v minuse? Prispevky vsetko zakonne cerpas, na ktore mas narok vramci sirotskeho?
Ako ti tu uz radili, vyber si fakultu, ktoru mas najblizsie domu, k materialom sa vies dostat zadarmo na internete, takze tie ta vedia vyjst na 0€…, cestovanie by si mala mat ako studentka zadarmo, nie? Skus oslovit stranky ako ludialudom.sk.. tam by sa nasli ludia, ktori by ti prispeli.. Byt tebou, tak si rozmyslim, ci studovat teraz alebo az o rok, s tym, ze dovtedy by si pracovala, setrila si a poriadne sa ucila na prijimacky. Nasledne pocas skoly cerpat socialne stipko, sirotske a na prospechove na medicine bude treba makat, vacsinou treba priemer 1,1.. + asi to budes musiet dokryvat aj nejakymi brigadami. Drzim palce.
ešte nevieš, či ťa prijmú. chcieť je pekné, treba sa hlavne učiť
Ako cca 15-ročná už registrovaná na MK? Na stránke pre mamičky? Tiež by som rada pokračovala v externom Mgr. štúdiu na VŠ, ale finančne to už nedám....mám si tu tiež aj ja pýtať peniaze?
A neda mi nedodat, nepremyslala si nad inym odborom? Zdravotna sestra, dentalna hygiena ta nelakaju? Studuje sa kratsie, nie su tak narocne ako medicina, pocas studia vies brigadovat /aj v odbore/, pracu po skole mas tiez zarucenu. Ja by som sla radsej robit zdravotnu sestru na tvojom mieste, prepac, nechcem byt zla, ale mozno to bude v tvojich podmienkach ta lepsia cesta. Pomahat budes aj ako sestra.
Ako cca 15-ročná už registrovaná na MK? Na stránke pre mamičky? Tiež by som rada pokračovala v externom Mgr. štúdiu na VŠ, ale finančne to už nedám....mám si tu tiež aj ja pýtať peniaze?
@viera77 myslim, ze nebude fejk, v roku 2021 sa tu pytala, na aku strednu ist, ak chce byt lekarka… tak mozno ked jej v okoli nema kto poradit, pomoct, vyuzije internet… 🙁
Prepac, ale ak si v maturitnom rocniku, na zhananie materialov k prijimackam je velmi neskoro, odporucam rovnako najst si na rok pracu a ucit sa na buducorocne prijimacky...ak ste v tazsej socialnej a financnej situacii, ocakavala by som, ze budes od 16 brigadovat
Sorry, toto zneje ako financny troll?
@jolanaa7 https://stipendia.portalvs.sk/ pozri toto
Nechcem byt zla, ale ani ja nemam v zivote vsetko, co chcem. Nemozes proste cakat, ze ti 5-6 rokov skoly zaplatia cudzi ludia.
@mamina7070 Momentálne som v maturitnom ročníku na strednej škole. Chcela by som sa hlásiť na Lekársku fakultu v Bratislave.
Najviac by mi momentálne pomohli študijné materiály k biológii a chémii – učebnice, zbierky úloh alebo prípravné skriptá. Okrem toho sú pre mňa veľkou položkou aj poplatky za prihlášky a cestovanie na prijímacie skúšky, ktoré si sama nedokážem zabezpečiť.
@jolanaa7 Doposiaľ so sa pripravovala z čoho?
Lebo na medicínu by si už mala finišovať. Ak chceš, napíš mi SS a môžem ti nejaké materiály zohnať, skontaktovať ťa s deckami, ktoré tam už študujú, určite ochotne nejaké materiály budú vedieť posunúť.
Nemyslím, že pýtať peniaze je najlepšia cesta, ako uspeješ. Rieš školu v blízkosti brigádu, knihy od deciek a podobne.
Ty si šikovné dievčatko,rozhodím siete na MK,FB a potichučky čakám.
Vieš lebo ľudia sú sprostí oni nestudovali tak nevedia ako sa veci majú

@jolanaa7 existuje sociálne aj prospechové štipendium, keď ťa prijmú na medicínu.