icon

Bude vysoká škola povinná pre učiteľky materských škôl?

kvicko123
15. jan 2026

Ahojte dievčatá – pani učiteľky, trošku som zmätená z novej reformy, ktorá má byť od roku 2029 bude teda povinná vysoká škola v prípade ak chcem učiť predškolákov? Alebo bude stačiť len jedna učiteľka s vysokoškolským titulom v predškolskej triede a druhá bez triednictva a môže mať len strednú školu?

anonym_42d478
15. jan 2026

@kvicko123 inovačné vzdelávanie každých 7rokov

kvicko123
autor
15. jan 2026
@anonym_42d478

@kvicko123 inovačné vzdelávanie každých 7rokov

@anonym_42d478 pocula som o tom ale zvazovali ze to neprejde…cize urcite staci inovacne aj po roku 2029? S tym ze mozem ist aj do predskolskej? Byvam na zapadnom slovensku…

kacena4
15. jan 2026

co som čítala tak v zakone je ze ucitelka v predskolskej triede musi mat bc

nairobi
15. jan 2026

@kvicko123 obidve učiteľky musia mať minimálne Bc.vzdelanie v predškolskom veku (obidve vzdelávajú a nie iba jedna)

ivicatolic
15. jan 2026

@kvicko123 preboha, to načo

anonym_c09b01
15. jan 2026
@nairobi

@kvicko123 obidve učiteľky musia mať minimálne Bc.vzdelanie v predškolskom veku (obidve vzdelávajú a nie iba jedna)

@nairobi spm zvedava, ako to vyriešia v jednotriedkach, kde nemá učiteľka VŠ, alebo aj v dvojtriedkach, kde nemá VŠ ani jedna z troch učiteliek. To dve prepustí? A kde vezme náhradu? I

nairobi
16. jan 2026
@anonym_c09b01

@nairobi spm zvedava, ako to vyriešia v jednotriedkach, kde nemá učiteľka VŠ, alebo aj v dvojtriedkach, kde nemá VŠ ani jedna z troch učiteliek. To dve prepustí? A kde vezme náhradu? I

@anonym_c09b01 učiteľkám dávajú teraz možnosť,aby šli študovať a do r.2029 budu mať bakalara,,,,alebo dufat, že sa zmení vláda a zrušia túto podmienku (co pochybujem)

anonym_c09b01
16. jan 2026
@nairobi

@anonym_c09b01 učiteľkám dávajú teraz možnosť,aby šli študovať a do r.2029 budu mať bakalara,,,,alebo dufat, že sa zmení vláda a zrušia túto podmienku (co pochybujem)

@nairobi a kde majú ísť študovať, keď VS majú určite kapacity? Moju kamarátku už dva krát nezobrali pretože sa ich hlasi niekoľko násobne viac, ako môžu prijat

mironka
16. jan 2026

Volala som s pani z ministerstva,keďže to riešim aj ja. V triede predškolákov musia mať obidve učiteľky minimálne Bc. z predprimárnej pedagogiky.

anonym_c09b01
17. jan 2026
@mironka

Volala som s pani z ministerstva,keďže to riešim aj ja. V triede predškolákov musia mať obidve učiteľky minimálne Bc. z predprimárnej pedagogiky.

@mironka áno, taká je vyhláška, iba by ma zaujímalo, ako to vyriešia v MŠ, kde má VŠ len riaditeľka, kde vezmú tú druhú učiteľku, ktorá sa na VŠ hlási, no nezobrali ju, Robil vôbec niekto prieskum, koľko učiteliek v MŠ má len strednú školu?

hubka51
17. jan 2026
@anonym_c09b01

@anonym_c09b01 nuž možno vysoke školy dostanu zhora prikazom že budu musieť uprednostniť už fungujuce učiteľky 🤷‍♀️

anonym_c09b01
17. jan 2026
@hubka51

@anonym_c09b01 nuž možno vysoke školy dostanu zhora prikazom že budu musieť uprednostniť už fungujuce učiteľky 🤷‍♀️

@hubka51 to je dosť možné, logické by bolo dať dlhší časový horizont, ale to by sa nemohli v roku volieb oháňať tým, čo dokázali...že sú z toho niektoré riaditeľky na nervy, lebo nemajú ani jednu učiteľku, ktorá by mala VŠ

hubka51
17. jan 2026
@anonym_c09b01

@hubka51 to je dosť možné, logické by bolo dať dlhší časový horizont, ale to by sa nemohli v roku volieb oháňať tým, čo dokázali...že sú z toho niektoré riaditeľky na nervy, lebo nemajú ani jednu učiteľku, ktorá by mala VŠ

@anonym_c09b01 ono o tomto sa rozprávalo už dávno.Hádam keď som sa ja rozhodovala či isť na VŠ alebo pracovať(a to je už dávno 😅).No stále to bolo len v štádiu uvažovania.Podľa mňa verzia VŠ alebo po určitych odpracovaných r. nejaké inovačné vzdelávanie bolo najidealnejšie.Ja si myslim že aj my čo tu VŠ máme vždy budeme potrebovať nejake inovačne vzdelávanie lebo sa to rokmi mení.Ja keď som študovala strednu a VŠ som prešla 3vzdelávacimi programami 😅 čo sa stale niečo menilo.Takže aj teraz je rozdiel či som si robila VŠ pred 15rokmi alebo teraz nie?