icon

Budem mať 40 rokov a rozmýšľam ako a kam sa posunúť

18. jan 2023

Ahojte,som tu na MK už nejaký ten rôčik,preto anonymne😀
Je tu síce veľa fór,ale verím,že pomôžete posunúť sa aj mne.
Tento rok oslávim 40.narodeniny a rozmýšľam,či a kde sa posunúť.Deti už mám odrastené,nastal čas venovať sa aj sebe.Rada by som si spravila aspoň maturitu,mám iba 3ročnú učňovku v odbore kuchár-čašník.No ale neviem,akú.Robila som v kuchyni ako kuchárka,táto práca ma ale nenapĺňa.
Chcela som sa prihlásiť na štúdium bezpečnostný technik,ale tento odbor sa dá iba ako 4 ročné denné štúdium,zo školy mi odpísali,že berú iba deti z deviatej triedy 😁
Ešte mi napadlo ísť na diaľkové na zdravotnų,ale nemám základy biológie a neviem,či nájdem s 2.rokimi školy uplatnenie ,teda čo by som mohla robiť .Neviem či ma chápete,je mi jasné,že za mňa nikto nerozhodne,len možno potrebujem počuť/vidieť nejaký názor,viacerým tu na fóre už viac názorov pomohlo.V čom nie som veľmi dobrá je matematika a fyzika,naopak mám rada slovenčinu,geografiu,možno chémiu.
Ďakujem za každý názor

sima338
•
18. jan 2023

Dorobiť nejakú večernú školu s maturitou. Sú aj také, je ešte veľa ľudí, čo si dorábajú externe maturitu. Zo zdravotníctva by sa dal napr. sanitár, keď máš na to papier, automaticky vyšší plat a plus im dávajú častokrát aj osobné. V zdravotníctve ľudí stále treba, takže áno, určite by ťa zobrali, obzvlášť, keď budeš mať nato papier. Popr. skús popremýšľať, či by ťa nebavilo napr. naučiť sa účtovať, niečo v službách...pokukať možnosti, kurzy, večerné školy. Držím palce!

autor
•
18. jan 2023

@sima338 Ďakujem za povzbudzujùcu odpoveď.
Účtovať nie,na čîsla nemám bunky.
Kurzy tiež veľmi nie,chcela by som tú maturitu .Jazyky mi tiež veľmi nejdù,ani počítače

marsmykkok
•
18. jan 2023

Takéto niečo nadväzuje na tvoj odbor https://www.skoly.sk/d-46825/spolocne-stravovan... . Podľa mňa je jedno aký odbor, hlavne, že budeš mať maturitu a potom je to o tom nájsť nejakú prácu, kde sa môžeš kariérne posúvať.

lucka_ke
•
18. jan 2023

na zdravotnú potrebuješ mať maturitu, čiže najskôr si dorobiť maturitu a potom nadstavbu

lea202
•
18. jan 2023

No bez vysokej školy je to v dnešnej dobe také nijaké. Akože asi málokomu sa podarí nejako "preraziť" bez vyššieho vzdelania. Ale tak mám aj spolužiakov, ktorí boli totálne vypatlaní (s prepáčením) a sú na tom dnes momentálne vďaka svojej šikovnosti neporovnateľne lepšie ako ja :D

tina5959
•
18. jan 2023

Alebo skus osetrovatelsky kurz. Prvú pomoc. V domovoch dôchodcov a soc. služieb stále hľadajú ludi.
Alebo odbor sanitar. To nie je také náročné na biológiu.

autor
•
18. jan 2023

@marsmykkok na jednej strane ano,je jedno aky odbor,ale povedzme si pravdu,ja uz nemam tolko casu budovat nejaku karieru ako 20 rocni.Cize by som chcela skolu a hned sa zamestnat a robit to,nie zas studovat

@lucka_ke maturitu by som mohla spravit aj na zdravotnej skole

@lea202 vsetci nemozu mat vysoku,kazdy to nezvladne,niekto sa uchyti aj bez nej a niekomu ani vs nepomoze,kolko je takych na urade prace

autor
•
18. jan 2023

@tina5959 nad tym sanitarom premyslam.Kurz nechcem,najprv maturitu a mozno potom kurz nejaky,skola je skola.Tiez ked som robila v kuchyni,mala som kolegynu,ktora si urobila hygienicke minimum za 2dni po 8 hodin .Ale stale to nebolo take,ako my v skole ked sme sa drvili teoriu,hygienu,recepty,chodili na prax .

lucka_ke
•
18. jan 2023

na externé ťa bez maturity nevezmú, a ak by si si chcela robiť maturitu na strednej zdravotnej musela by si sa učiť aj iné predmety ako slovenčinu a matematiku...

fiafia
•
18. jan 2023

Tak sanitar nieje finančne bohvieaka výhra, treba rátať so zmenami a zistiť si podrobnosti a tom akú prácu vykonávajú. Robila som v nemocnici,dokonca aj sanitarku ale môžem povedať,že práca je to ťažká. Velmi veľa závisí od toho kde sa zamestnáva, dd sú skoro všade plne a personálu malo a v nemocnici nieje oddelenie ako oddelenie. Držím palce v rozhodovaní ☺️

autor
•
18. jan 2023

@lucka_ke napr sanitar sa da Zalezi aj od skoly Co som pozerala,tak matematiku maju 1 hodinu tyzdenne,co sa da,myslela som to tak,ze mat.nie je pre vyucbu priorita,skor ine predmety.Je mi jasne,ze ich bude viac ako dva😀

@fiafia mne ani tak velmi nejde o bohovsky plat,skor sa niekde uchytit,ci posunut,robit nieco zmysluplne a uzitocne.A kto vie? Mozno sa mi studium zapaci a pojdem dalej na celkom iny odbor.Dakujem za mile slova 😃

sunny_g
•
18. jan 2023

A čo tak hľadať vo svojom vnútri? ☺️

jasadaresa
•
18. jan 2023

Ahoj a chces dostudovat kvoli vyssiemu prijmu, alebo kvoli tomu robit nieco co ta bavi? Lebo od toho by som sa odrazila. Pri druhom dovode nemusis nutne dorobit maturitu, i ked ta nikdy nemoze byt na skodu. Ale mozno tu pracu cestu najdes mimo skoly. Mne sa napr.zacali otvarat obzory, ked som sa zacala zaujimat o canisterapiu a terapiu za asistencie zvierat. Tolko zaujimavych veci som sa dozvedela. A veru som rozmyslala aj nad tym dorobit si VS v tomto smere, lebo by ma tato praca bavila. (A to mam obchodnu akademiu 🤭 ) Ale spoznala som nejakych ludi z odboru a vidim ze su uzitocne aj rozne kurzy zamerane na prax a popritom samovzdelavanie. Zacala som sa venovat strazeniu psov a proste vstrebavam rozne podnety a hladam si informacie.. a uz ma to posuvalo stale blizsie... no ale teraz si zas dam pauzu na nejaky cas, lebo som otehotnela, takze moje plany padli 😅 Len chcem povedat, ze mozno ist za tym, co Ta bavi. Levo povedzme si uprimne, nakoniec kazda praca cloveku zovsednie, nastanu konflikty v kolektive a bude mat potrebu hladat nieco ine...

lucka_ke
•
18. jan 2023

áno sanitár sa dá, to je len 1 rok, ale úprimne je to veľmi náročná a nie veľmi dobre platená práca, to si môžeš urobiť aj opatrovateľský 3-mesačný kurz a ísť robiť opatrovateľku... začala by som maturitou potom budeš mať oveľa viac možností či už na externé 2-ročné alebo aj vysokú školu

cherryyyy_lady
•
18. jan 2023

Ak chcete študovať externe zdravotníckeho asistenta, musíte už maturitu mať, (na sanitára stačí stredná škola bez maturity) každopádne myslím, že nájsť si prácu z takej školy nebude problém, praktických sestier je málo. Matematika na externom štúdiu vôbec nie je, len odborné predmety- ošetrovateľstvo, anatómia, zdravie a klinika chorôb, psychológia a pod.