Čo študovať: Manažment alebo marketing?
Uz dlho sa neviem rozhodnúť čo ďalej pokračovala strednej O rok ma čaká maturita a to znamená, že na konci tohto/ začiatku ďalšieho kalendárneho roka budem musieť podávať prihlášky na VŠ. Je to pre mňa úprimne povedané ale španielska dedina. Predstaviť si čo asi sa na týchto odboroch študuje, čo sa budem učiť na ktorom predmete alebo ako sa z nich dá potom zamestnať. Vedeli by ste mi prosím poradiť,, čo z tohto by ste si vybrali skôr? Uvažujem nad manažmentom na UK alebo nad odborom Biznis a Marketing na EUBE. Alebo sú to oba zbytočné odbory? Baví ma organizovať podujatia, poprípade aj trochu moderovať, robiť výzdoby, riešiť veci a pod.
Baví ma organizovať podujatia, poprípade aj trochu moderovať, robiť výzdoby, riešiť veci a pod.
Na to nepotrebujes diplom. Zacni sa tym zivit teraz a nazahadzuj 4roky aktivneho zivota
Ja som celý tento odbor manažment nepochopila. Nech mi nikto nehovorí že do firmy zamestnajú človeka riadiť neviem 10/20/50 ľudí, len preto, že má výšku o tom ako ich viesť ale vie veľký prd o tom ako to v realite funguje napríklad v tej výrobe alebo vo fabrikách.. a je ešte ťažšie pre mňa veriť, že by niekto z robotníckej triedy, kto je v tej firme 20 rokov a vie o tom kde je každá krabička položená by úprimne rešpektoval takého manažéra a veril jeho schopnostiam a rozhodnutiam.
Ja som celý tento odbor manažment nepochopila. Nech mi nikto nehovorí že do firmy zamestnajú človeka riadiť neviem 10/20/50 ľudí, len preto, že má výšku o tom ako ich viesť ale vie veľký prd o tom ako to v realite funguje napríklad v tej výrobe alebo vo fabrikách.. a je ešte ťažšie pre mňa veriť, že by niekto z robotníckej triedy, kto je v tej firme 20 rokov a vie o tom kde je každá krabička položená by úprimne rešpektoval takého manažéra a veril jeho schopnostiam a rozhodnutiam.
@buberova ano, nepochopili ste tento odbor. Dobry manazer je pre firmu klucovy. A je to ako v kazdom.odbore, nie kazdy kto vystuduje to vie aj robit.
@anonym_autor tak toto vsetko co ta bavi je pod marketingom. Ja som manazer /ten prvoliniovy/, mam vystudovany manazment - ak by som sa rozhodovala znova by som to nesla studovat. Moja sesternica si akurat vcera prevzala diplom z marketingu. Podla mna je marketing klucovejsi a hlavne kreativnejsi. V dnesnej dobe robi manazera vacsinou dosadeny pajac natlaceny vedenim (skusenost co mam ja), my, co sme to studovali zbierame odrobinky. Takze ee, za mna nie. Pozri si odbory v Zline - marketing je tam fakt velmi dobre vyucovany, urcite odporucam
chémia - periodická sústava prvkov
fyzika - Mawxellove rovnice
matematika - Pythagorova veta
manažment marketing - ???
@anonym_ff559c neter má vystudovaný manažment, dostala aj cenu dekana za mimoriadne výsledky. V Ba kde je možnosti dosť pracuje niekoľko rokov ako faktitantka, doma v rodnom meste si ani prácu nenašla. Už isto čas hladá niečo iné kam by sa.posunula.
Som absolvwntka OA a ani jedno z týchto predmetov ma v škole ma nikdy nebavilo, šla som smerom učtariny, ale to bolo ešte v r,92,dnes je všetko inak
Nezabudni, že v marketingu je celkom pretlak, takže musíš byť lepšia než ostatní, aby to malo pre teba zmysel, ja napr. nemám marketing vyštudovaný a robím ho už pár rokov, lebo som sa rozhodla pre samovzdelávanie, ktoré mi dalo ďaleko viac, než kolegom, ktorý strávili 5 rokov v škole. K manažmentu sa vyjadriť neviem.
Na tvojom mieste by som si vybrala školu, ktorá bude mať istú budúcnosť (napr pedagogika, psychológia,...) nemusíš to robiť hneď ale možno to o pár rokov oceníš. 🙂
Nezabudni, že v marketingu je celkom pretlak, takže musíš byť lepšia než ostatní, aby to malo pre teba zmysel, ja napr. nemám marketing vyštudovaný a robím ho už pár rokov, lebo som sa rozhodla pre samovzdelávanie, ktoré mi dalo ďaleko viac, než kolegom, ktorý strávili 5 rokov v škole. K manažmentu sa vyjadriť neviem.
Na tvojom mieste by som si vybrala školu, ktorá bude mať istú budúcnosť (napr pedagogika, psychológia,...) nemusíš to robiť hneď ale možno to o pár rokov oceníš. 🙂
@a0 veľmi pekne ďakujem za radu, a som si aj plne vedomá všetkého čo píšete. Ale zároveň som si aj vedomá toho, že študovať psychológiu, právo, medicínu... by ma neskutočne ubíjalo, pretože to proste nie sú veci pre mňa
@buberova to samozrejme nie je ani cieľom ísť potom hneď do vedenia. Viete mi však povedať nejakú lepšiu alternatívu? Pretože touto vašou odpoveďou ste mi veľmi nepomohli si v tom urobiť väčší prehľad
obidva odbory sú také, že "neviem, čo študovať, ale chcem mať VŠ, tak si zvolím toto". Management = vedenie (čohokoľvek, nemusí to byť hneď vrcholové vedenie firmy), ako píše @buberova, nemôžeš viesť niečo, o čom odborne nič nevieš. Správny postup je vyštudovať nejaký odbor a potom prípadne postgraduál (za mňa bystrejším stačí aj kvalitný kurz) z oblasti managementu. Pre marketing platí v podstate to isté. Ver mi, v žiadnej firme nebudeš akceptovaná a uznávaná, ak budeš len vyštudovaný "manager" bez odborných znalostí. Žiadny iný odbor by si nechcela študovať?
obidva odbory sú také, že "neviem, čo študovať, ale chcem mať VŠ, tak si zvolím toto". Management = vedenie (čohokoľvek, nemusí to byť hneď vrcholové vedenie firmy), ako píše @buberova, nemôžeš viesť niečo, o čom odborne nič nevieš. Správny postup je vyštudovať nejaký odbor a potom prípadne postgraduál (za mňa bystrejším stačí aj kvalitný kurz) z oblasti managementu. Pre marketing platí v podstate to isté. Ver mi, v žiadnej firme nebudeš akceptovaná a uznávaná, ak budeš len vyštudovaný "manager" bez odborných znalostí. Žiadny iný odbor by si nechcela študovať?
@danica2711 toto sú jediné veci čo ma bavia, všetkého čo vravíš som si samozrejme vedomá no v ničom inom sa nevidím a nechcem študovať niečo, čo ma nebude baviť a potom to aj tak robiť nebudem... som ozaj stratená, to čo ma baví je podľa všetkého absolútne zbytočná škola no inú cestu mi nikto ponúknuť nevie
zbytočné odbory.
@anonym_73e3e4 ďakujem, veľmi ste mi týmto pomohli v tom, že si viem už presne predstaviť ako to na týchto školách funguje.
@danica2711 toto sú jediné veci čo ma bavia, všetkého čo vravíš som si samozrejme vedomá no v ničom inom sa nevidím a nechcem študovať niečo, čo ma nebude baviť a potom to aj tak robiť nebudem... som ozaj stratená, to čo ma baví je podľa všetkého absolútne zbytočná škola no inú cestu mi nikto ponúknuť nevie
@anonym_autor Namiesto takýchto hlúpostí choď radšej na dva-tri roky do zahraničia. Napríklad do hotela. Získaš pracovné skúsenosti, vylepšíš si jazyk, nájdeš kontakty a zbytočnú školu si urobíš aj externe, ked uz budeš mať prácu.
@anonym_autor ani jedno skôr financie bankovníctvo investovanie

zbytočné odbory.