icon

Dá sa používať MacBook na strednej, keď požadujú Windows?

22. aug 2026

Dcéra ide od septembra na strednú priemyselnú školu, odbor elektrotechnika. Zo školy odporúčajú notebook s Windowsom kvôli programom, ktoré budú používať, lenže ona má rok starý MacBook.
Kupovať druhý notebook len kvôli škole sa mi teda veľmi nechce. Viete niekto z vlastnej skúsenosti, či sa dá na Macu pri takomto odbore fungovať alebo skôr či neskôr narazí na program, ktorý tam jednoducho nespustí?

anonym_43422c
22. aug 2026

@anonym_autor máte v zálohe doma nejaký notebook s windowsom, ktorý by mohla v stave núdze použiť? Spýtala by som sa v škole o aké programy ide a ktoré môžu robiť potenciálne problém. Môže ich odskúšať a budete vedieť. Ja mám Macbook a nikdy sa mi nestalo, že by mi na ňom nejaký program nešiel. Ale všetko závisí od konkrétnych programov, ak nevieš aké budú používať, tak nevieš či na macu fungujú.

anonym_e8e009
22. aug 2026

Neviem aky MacBook ma ale pro vie fungovat s dvoma operacnymi systemami (ja mam) ked sa prihlasuje vyberies si do ktoreho ides … len to treba preverit. Starsie ich mohli mat “fyzicky” … novsie niektore nie … ale myslim, ze vsetky programy uz funguju na obidvoch, len locencie su pre Macbook drahsie .

anonym_bf68f7
22. aug 2026

Ak bude treba Win pozri repasované https://www.pocitarna.sk/

autor
22. aug 2026
@anonym_43422c

@anonym_autor máte v zálohe doma nejaký notebook s windowsom, ktorý by mohla v stave núdze použiť? Spýtala by som sa v škole o aké programy ide a ktoré môžu robiť potenciálne problém. Môže ich odskúšať a budete vedieť. Ja mám Macbook a nikdy sa mi nestalo, že by mi na ňom nejaký program nešiel. Ale všetko závisí od konkrétnych programov, ak nevieš aké budú používať, tak nevieš či na macu fungujú.

@anonym_43422c Nie, doma používame už len Apple/Mac

anonym_6b9495
22. aug 2026

Mňa od Macu držia práve programy na prácu... oni samozrejme majú aj verzie na Mac, ale uni nemá na ne licenciu a platiť si ich sám je nereálne, bavíme sa tu o stovkách až tisíckach €... rôzne cracknuté verzie nemusia fungovať ako majú... popýtala by som sa na škole konkrétnejšie

patrike
22. aug 2026

Budu s tym len problemy, skola ma plno licencii programov pre Win a nahodia si ich aj studenti na svoje pocitace. Zozen druhy ntb, inej cesty niet. Zopar veci sa da zlozito a s nejasnym vysledkom obist, ale to je zabava pre skuseneho ajtaka.

veselo_neveselo
22. aug 2026

@anonym_autor mne pride divne, ze pises LEN kvoli skole. Co je prosim ta dolezitejsie ako skola pre stredoskolaka? Ved to ma byt bez debaty, co potrebuje do skoly mu zabezpec.
Popytaj sa v skole, co za softver budu potrebovat, mozno je aj verzia na mac, ale mozno to bude mizeria od zaciatku po koniec.

julia_romeo
22. aug 2026

Ved nic kupovat netreba.. Parallels Desktop a moze mat aj Windows 11 pre ARM. Ak ma starsi komp tak cez Boot Camp Assistant rozdelit na 2 casti a je vybavene...

lucik194
22. aug 2026

treba zistiť ake konkretne programy budu pouzivat.

napr. ja robim v programe, ktory sa na mac nainštalovať neda, proste verzia pre mac ani neexistuje. pri rozdelení to robi riadnu šarapatu ......

pochybujem, ze budu mať verzie Školské pre Mac 😟 skoly to nekupuju

kaktusik007
23. aug 2026

ako pise vyssie - proste cez parallels nainstalovat windows a v ramci virtualneho stroja tam potom uz das cokolvek.

parallels som pouzivala 13 rokov dozadu, dnes uz je ta kompatibilita uplne inde a programy funguju.... urcite nekupuj ziadny notebook, skola pise win lebo nemaju predstavu ze to ide inak, vela programov ma uz aj mac verzie - ak ma skola licenciu zakupenu, ma na vsetky platformy. ak ma skola kraknuty soft - akoze sorry, toto je uz iny fail.