icon

Je spravodlivé prideľovanie miest na stredných školách?

Dnes o 12:30

Tak som sa zamyslela.Kolko slovenskych deti sa nedostalo na ziadnu strednu skolu.A kolko deti z Ukrajiny-ci je vobec nejake.Nejde tu o vedomosti deti lebo vieme ze na skoly sa nedostalo kopec vybornych ziakov.Ide o princip.Porodnost az taka velka nebola zeby sa nemohli dostat ani na jednu.Kludne podte niektore do mna.Je mi to jedno ale je to pravda.Je mi to luto ze deti sa cele roky snazia a napokon im ostanu len oci pre plac.A potom sa dozviete ze vas predbehli deti, ktore asi vedia tu slovencinu menej ako vase.Cele zle.

Strana
z2
zuzana76
Dnes o 13:38
@anonym_ba410f

@zuzana76 prosím ťa, kde nájdem zoznam škôl, kde je voľné miesto?

@anonym_ba410f https://bratislavskykraj.sk/volne-miesta-pre-dr... tu je bratislavsky kraj

uhnakova
Dnes o 13:38
@zuzana76

@anonym_ba410f https://svs.edu.sk/prehlady.aspx tu by mali skoly postupne nahadzovat volne miesta, vpravo hore mas zalozku volne miesta

@zuzana76 bohužiaľ túto stránku nikto neaktualizoval už od apríla.

simca06022011
Dnes o 13:39

@anonym_autor nikoho nikto nepredbehol, ti co spravili prijimacky dobre, sa dostali... aki vyborni ziaci sa nedostali na ziadnu zo 4 skol na ktore sa hlasili??
Vzdy kazdy rok, ci je to novy automat, ci to bol system spred 30-40 rokov, niekto spokojni nie je.. a na to je jedina odpoved : bohuzial, sikovnejsi berie. Ostatne deti este stale mozu podavat odvolania, volne miesta na niektorych skolach ako vzdy budu, pojdu tam kde je miesto, vela aktivnych rodicov potom este deti preklada v prvom rocniku kade tade. Deti je malo, skol je dost, zmestia sa aj deti zo zahranicia a ak su sikovne, preco nie?

zuzana76
Dnes o 13:41
@uhnakova

@zuzana76 bohužiaľ túto stránku nikto neaktualizoval už od apríla.

@uhnakova ale podla mna by mali, minuly rok sme este koncom juna riesili neprijateho ziaka ani v druhom kole a miesto sa mu naslo, vlastne dvoch ziakov, obaja katastrofalne znamky (aj stvorky), jeden isiel za instalatera a druhy isiel na nejaky umelecky odbor s maturitou dokonca, ale v inom meste, musel ist na intrak.

anonym_5a1054
Dnes o 13:46

Ono treba uvažovať trošku strategicky. Cielene prezrieť štatistiky prijatých/neprijatých na školách za posledné roky, aby bol rodič trochu v obraze, dá sa napríklad cez svs.edu.sk. Tam, kde je najhorší pomer prijatých ku neprijatým, platí, že tí prijatí chodili niekoľko mesiacov na doučovanie. Zároveň pokiaľ ide o gymnázium, tak sú tam 3% najlepších zo široka zďaleka. Ale šialený nátresk je aj na priemyslovky, tu v Ba napr. na bilingválnu Adlerku. Dostal sa tam syn známeho a chodil od jesene na doučko. Čiže žiadne také, že moje dieťa je šikovné, skúsime a možno motyka vystrelí. Naopak cielená príprava od začiatku školského roka. Ak dieťa takto pracovať nechce, treba to zobrať do úvahy a nájsť školy, kam sa zvykne hlásiť čo najmenej uchádzačov. Proste nemať veľké oči.

uhnakova
Dnes o 13:47
@zuzana76

@uhnakova ale podla mna by mali, minuly rok sme este koncom juna riesili neprijateho ziaka ani v druhom kole a miesto sa mu naslo, vlastne dvoch ziakov, obaja katastrofalne znamky (aj stvorky), jeden isiel za instalatera a druhy isiel na nejaky umelecky odbor s maturitou dokonca, ale v inom meste, musel ist na intrak.

@zuzana76 časom ju určite aktualizujú. Ale teraz sú zjavne všetci zavalení prácou so “skvelou” ePrihláškou.

tilly
Dnes o 14:24
@zuzana76

@anonym_ba410f https://bratislavskykraj.sk/volne-miesta-pre-dr... tu je bratislavsky kraj

@zuzana76 celkom dobré odbory zostali. TZB na ivanskej sa teda čudujem. To má výborné uplatnenie. Tak isto technik klimatizačných zariadení, teraz takého nájsť je pomaly zázrak a AI ich nenahradí celkom nikdy.

tilly
Dnes o 14:32
@anonym_5a1054

Ono treba uvažovať trošku strategicky. Cielene prezrieť štatistiky prijatých/neprijatých na školách za posledné roky, aby bol rodič trochu v obraze, dá sa napríklad cez svs.edu.sk. Tam, kde je najhorší pomer prijatých ku neprijatým, platí, že tí prijatí chodili niekoľko mesiacov na doučovanie. Zároveň pokiaľ ide o gymnázium, tak sú tam 3% najlepších zo široka zďaleka. Ale šialený nátresk je aj na priemyslovky, tu v Ba napr. na bilingválnu Adlerku. Dostal sa tam syn známeho a chodil od jesene na doučko. Čiže žiadne také, že moje dieťa je šikovné, skúsime a možno motyka vystrelí. Naopak cielená príprava od začiatku školského roka. Ak dieťa takto pracovať nechce, treba to zobrať do úvahy a nájsť školy, kam sa zvykne hlásiť čo najmenej uchádzačov. Proste nemať veľké oči.

@anonym_5a1054 úprimne. Moje deti sa dostali na školy bez akéhokoľvek doucka. Tak robili aj monitor. Teda pardon. Mladší mal jednu hodinu slj doučko a doma si prešiel biológiu na prijímačky, starší bol párkrát u svojej učiteľky, ktorá mu vysvetlila, aký typ príkladov bude na prijímačkách.
Ja tie niekolkomesacne doučovania nejak neuznávam. Ak potrebujes dvakrat týždenne niekolko mesiacov doucko, tak na tú školu nemáš
Máme pár známych, čo od septembra mali doucka, trápili sa a teraz sa trapia na tých školách. Na čo je to dobré.

anonym_fdab77
Dnes o 14:45

@anonym_autor neviem ako to bolo pri prijimackach, ale ako sem prišli ukrajinci, tak školy dostali befel, ze ich musia prijat. Dokonca aj skolky. U nás to bolo na úkor SK deti. A nie, nie som proti nim zaujata, ale je nefer, aby SK dieta nevzali, lebo nie je miesto, ale pre UA deti sa jednoducho do triedy dolozila lavica a bolo to.

lienka.7
Dnes o 14:46
@tilly

@anonym_5a1054 úprimne. Moje deti sa dostali na školy bez akéhokoľvek doucka. Tak robili aj monitor. Teda pardon. Mladší mal jednu hodinu slj doučko a doma si prešiel biológiu na prijímačky, starší bol párkrát u svojej učiteľky, ktorá mu vysvetlila, aký typ príkladov bude na prijímačkách.
Ja tie niekolkomesacne doučovania nejak neuznávam. Ak potrebujes dvakrat týždenne niekolko mesiacov doucko, tak na tú školu nemáš
Máme pár známych, čo od septembra mali doucka, trápili sa a teraz sa trapia na tých školách. Na čo je to dobré.

@tilly nesúhlasím s tebou, lebo veľmi veľa robí učiteľ. Pokial je ten na nic, nevie vysvetľovať, dieta ma smolu. Stačí iný učiteľ a všetko môže byť inak.

lukbe
Dnes o 15:06
@anonym_autor

@anonym_cb5c25 nie kazde dieta ktore ma jednotky sa hlasi na gymnazium.Hlasia sa aj na odborne skoly.Nieje hanba byt murar.Ale je hanba nerozvijat svoje vedomosti ak je dieta jednotkar ci?

@anonym_autor nie je jednotka ako jednotka. Aj na gymnáziu sme mali takych, ktorí prišli zo ZŠ ako jednotkari a u nás z nich boli trojkári.

ullala
Dnes o 15:11
@zuzana76

@anonym_autor dostalo sa 50 000 deti a 4000 nie, okolo, nepamatam si presne cisla, pocuvala som rano, pracovala som v skolstve a teraz bol deviatak syn a mozem povedat, ze vacsina ukrajinskych deti sa nehlasi na gymnazia, ale na odborne skoly. Ucila som ukrajincov a ti sikovni sa dostali aj na gympel a na zdravotnu a ti menej sikovni, taki trojkari na stredne odborne skoly tak, ako aj nase slovenske deti. Volne miesta ale na skolach su, dokonca aj na gymnaziach, vacsinou sa nedostanu ti, co si zle zvolia skolu, napr ziak co ma dvojky, viac ks a ide na gymnazium a este ma aj zly den na prijimach, tak je jasne, ze sa nemusi dostat. Treba vyberat rozumne. Bratislavsky kraj uz zvrejenil volne miesta na strednych skolach a bl tam aj gympel, aj hotelova a ine podla mna zaujimave odbory.

@zuzana76 musela som si pozriet tie volne miesta na skolach, kedze som bola zvedava, aky gympel sa nenaplnil. A ide o gympel s vyucovacim jazykom madarskym. To vacsine deti nepomoze. Okrem polygrafie a este teda mozno tej mikovinky, podla mna nic moc.

anonym_55576f
Dnes o 15:18
@anonym_59b63c

@anonym_55576f neblázni, prijímačky stoja eurá.
musíš zabezpečiť dozor, učiteľov, je potrebné vypracovať zadanie testov.
toto robiť x krát?

@anonym_59b63c stačí aby mala každá škola vlastný termín prijímaček, nie?

anonym_5a1054
Dnes o 15:54
@tilly

@tilly ide aj oto, aké staré máš deti. V BA je to každým rokom horšie a horšie, počty miest na stredných školách sa nenavyšujú a populačný prírastok v Bratislave rástol minimálne do roku 2021, t. j. deti, čo sú teraz v základnÿch školách ba dokonca v škôlkach, budú mať sakra problém sa kamkoľvek dostať v najbližších rokoch. Druhá vec je samozrejme aj to, akú úroveň má základná škola. V škole môjho syna sa neustále menia učiteľky, každý školský rok dojdú tak do dvoch tretín učebnice a koniec, viac sa nestihlo. Na prijímačky dávajú zásadne chytáky a rôzne výnimky, to proste bez doučka nedáš. Z môjho okolia všetky deti známych chodili na doučovanie aspoň pár mesiacov, tí, čo išli na prestíźne školy (Gamča, Metodova), tak od začiatku októbra. Nijako na tých školách netrpia, naopak darí sa im a sú tam spokojní, pretože konečne nemusia čakať na omnoho pomalších spolužiakov, takí sa tam nevyskytujú.

zuzana76
Dnes o 16:25
@ullala

@zuzana76 musela som si pozriet tie volne miesta na skolach, kedze som bola zvedava, aky gympel sa nenaplnil. A ide o gympel s vyucovacim jazykom madarskym. To vacsine deti nepomoze. Okrem polygrafie a este teda mozno tej mikovinky, podla mna nic moc.

@ullala ok, to som nepozerala, ale aj minuly rok boli volne miesta na gympli v Novych Zamkoch, Topolcanoch a este nieco v tomto okoli. Pred dvoma rokmi dokonca robilo druhe kolo aj gymnazium v Nitre. Jasne, ze ten vyber je uz dost velmi obmedzeny, ale stale sa da najst ako tak schopna skola, bohuzial, to dieta pojde na nu zrejme s nechutou, kedze malo vyhliadnutu inu skolu. Avsak stale si myslim, ze ziak, ktory sa nedostane na skolu, tak to je hlavne zly vyber skoly, bud na to to dieta nema, alebo sa hlasi velmi vela ziakov, a ak ten ziak nie je excelentny, tak sa jednoducho na prve pozicie nedostane. Cize treba byt realista, v Ba je situacia este horsia, tam podla mna uz ani ziaci s 2-3 dvojkami nemaju velku sancu na gymnazium.

bambulka79
Dnes o 16:27

@anonym_autor netrep...

bambulka79
Dnes o 16:28
@anonym_fdab77

@anonym_autor neviem ako to bolo pri prijimackach, ale ako sem prišli ukrajinci, tak školy dostali befel, ze ich musia prijat. Dokonca aj skolky. U nás to bolo na úkor SK deti. A nie, nie som proti nim zaujata, ale je nefer, aby SK dieta nevzali, lebo nie je miesto, ale pre UA deti sa jednoducho do triedy dolozila lavica a bolo to.

@anonym_fdab77 netrep...

anonym_8b0991
Dnes o 16:29
@anonym_5a1054

@tilly ide aj oto, aké staré máš deti. V BA je to každým rokom horšie a horšie, počty miest na stredných školách sa nenavyšujú a populačný prírastok v Bratislave rástol minimálne do roku 2021, t. j. deti, čo sú teraz v základnÿch školách ba dokonca v škôlkach, budú mať sakra problém sa kamkoľvek dostať v najbližších rokoch. Druhá vec je samozrejme aj to, akú úroveň má základná škola. V škole môjho syna sa neustále menia učiteľky, každý školský rok dojdú tak do dvoch tretín učebnice a koniec, viac sa nestihlo. Na prijímačky dávajú zásadne chytáky a rôzne výnimky, to proste bez doučka nedáš. Z môjho okolia všetky deti známych chodili na doučovanie aspoň pár mesiacov, tí, čo išli na prestíźne školy (Gamča, Metodova), tak od začiatku októbra. Nijako na tých školách netrpia, naopak darí sa im a sú tam spokojní, pretože konečne nemusia čakať na omnoho pomalších spolužiakov, takí sa tam nevyskytujú.

@anonym_5a1054 tiez sa pripajam k tvojmu nazoru. kopa jednotkarov co isli v BA na gymnazia, chodila aj na doucovanie na prijimacky a boli prijati. nasledne aj zmaturovali na same 1 respektive s nejakou dvojkou. cize ja by som to urcite nestavala na tom, ze ved ma dieta same 1, nepotrebuje sa ist doucovat. lebo na tych doucovaniach aj robili testy, vyskusali si ake to je v casovom ohraniceni vypocitat vsetky priklady, presli si aj testami so vselijakymi chytakmi. a veru nie je 1 ako 1. poznam pripad, kedy prislo dieta ako cisty jednotkar na strednu odbornu skolu do BA. Hned prvy polrok 4 a 5 z hlavnych predmetov. Prestupil na gymnazium vo svojom okrese a na konci 1.rocnika bol vyznamenany. Tak trosku divne...

zuzana76
Dnes o 16:33

A tiez nesuhlasim s tym, ze teraz je velmi obtiazne sa dostat na strednu skolu. Kedysi bolo ovela menej skol a viac deti, ano, bolo viac tried v rocnikoch, len v nasom meste boli kedysi dve gymnazia a teraz 5, aj strednych skol je dost vela. Ano, dnes su triedy s mensim poctom ziakov a menej tried, ale ruku na srdce, kto dnes da ziaka s dvojkami od hora dole, ziadna trojka na ucnovku? Kedysi bezna prax. Na ucnovky kedysi isli ziaci, ktori by dnes isli na strednu skolu s maturitou, pripadne aj na slabsie gymnazium. Dnes aj trojkar na ZS sniva o studiu na vysokej skole a nejaku tu papierovu skolu si aj urobi. Vzdelanie velmi devalvovalo a je to aj vinou rodicov, vsetci tlacia len na znamky, ale realne je malo takych, ktorym zalezi aj na vedomostiach. Navyse dnes pod vplyvom well-beingu na skolach sa deti uz nemusia ani ucit. Na Zs uplne bezna prax, ze nebyvaju ulohy, ze dieta sa uci len v skole a doma ucivo nijako neupevnuje.

anonym_fdab77
Dnes o 16:44
@bambulka79

@anonym_fdab77 netrep...

@bambulka79 ty netrep, keď nevieš

anonym_e59248
Dnes o 16:45

Pritom by stačilo tak málo - všetky stredné školy na Slovensku premenovať jednotne na gymnáziá bez ohľadu na ich učebné plány (plus dať tam aj nejaké všeobecné a nič nehovoriace zameranie typu humanitné, prírodovedné, kultúrne, športové...) a malomestiacke duše slovenských matiek by boli spokojné. Kedy to už niekoho napadne?

anonym_158fc6
Dnes o 17:04
@loliki

Chápem, že rodičia sú nahnevaní, keď sa ich dieťa nedostane na žiadnu školu, hoci sa celé roky snažilo. To je sklamanie, ktoré bolí. Ale spájať to s ukrajinskými deťmi jednoducho nesedí.

1. Na stredné školy sa nedostalo veľa slovenských detí, ale nie preto, že by ich „predbehli“ Ukrajinci. Kapacity škôl sú dlhodobo poddimenzované, najmä v mestách. To je problém systému, nie detí z inej krajiny.

2. Ukrajinské deti nemajú žiadne výhody. Naopak – musia robiť prijímačky v jazyku, ktorý sa učia krátko. Ak sa niektoré dostali, tak preto, že to zvládli. Nie preto, že by im niekto „držal miesto“.

3. Porovnávať deti podľa národnosti je nespravodlivé. Sú slovenské deti, ktoré majú slabú slovenčinu aj po rokoch. Sú ukrajinské deti, ktoré sa ju naučia rýchlo. Je to individuálne, nie národnostné.

4. Problém nie je v tom, že niekto iný uspel. Problém je, že systém nedokáže zabezpečiť dostatok miest.

5.Úspech jedného dieťaťa nie je dôvodom, prečo iné dieťa neuspelo.
To je len ľudská frustrácia, ktorá sa potom ľahko obráti proti tým, ktorí sú „viditeľní“ – v tomto prípade proti cudzincom.

@loliki zatiaľ mám iba ôsmaka, tak sa celkom neorientujem ešte. Ale ak píšeš, že je nedostatok miest, lebo sa znižovali aj kvôli pôrodnosti kapacity a "zrazu" pribudnú deti z Ukrajiny tak musí byť ten tlak zákonitejšie väčší. Možno aj toto mala na mysli autorka...

bambulka79
Dnes o 17:29
@anonym_158fc6

@loliki zatiaľ mám iba ôsmaka, tak sa celkom neorientujem ešte. Ale ak píšeš, že je nedostatok miest, lebo sa znižovali aj kvôli pôrodnosti kapacity a "zrazu" pribudnú deti z Ukrajiny tak musí byť ten tlak zákonitejšie väčší. Možno aj toto mala na mysli autorka...

@anonym_158fc6 to sú totálne bludy a ničím nepodložené info, že berú skôr Ukrajincov ako slovenské deti na SŠ. Slováci majú geneticky zakódované za svoje vlastné zlyhanie hľadať vinníka všade naokolo...viď 4-krát zvolený neschopný premiér tejto smutnej krajiny. Škoda tu plytvať časom....

zuzana76
Dnes o 17:37
@anonym_158fc6

@anonym_158fc6 ale tych miest je stale dost, jednoducho musia umiestnit kazde dieta, skolska dochadzka je totiz 10-rocna, nikto nemoze skoncit so ZS, jedine, ze by prepadol. Moj nazor, ze slovenski rodicia, nie vsetci, chcu vidiet svoje deti na najlepsich skolach, ale zaroven uz nepestuju v detoch zmysel po vzdelani. To, ze je tu par cudzincov, nie je to az take dramaticke, by nemalo sikovnemu slovenskemu dietatu ublizit. Ak by to slovenske dieta normalne pracovalo, tak musi 3x preskocit ukrajinske. Ak ukrajinske predbehne slovenske dieta, znamena to, ze ten ziak nepracoval dosledne a logicky teda by mal pocitat s inou skolou. Ziadne ukrajinske dieta nepredbehlo slovenske preto, ze je ukrajinske, predbehlo ho preto, ze bolo lepsie a lepsie urobili prijimacky.

zuzana76
Dnes o 17:40
@anonym_158fc6

@anonym_158fc6 a ja ten vacsi tlak kvitujem, konecne sa napr na gympel nedostane dieta s trojkou na ZS, co bolo pred 15-10 rokmi mozne, ziak aj s dvoma - troma trojkami na gympli.

Strana
z2