icon

Je spravodlivé prideľovanie miest na stredných školách?

Dnes o 12:30

Tak som sa zamyslela.Kolko slovenskych deti sa nedostalo na ziadnu strednu skolu.A kolko deti z Ukrajiny-ci je vobec nejake.Nejde tu o vedomosti deti lebo vieme ze na skoly sa nedostalo kopec vybornych ziakov.Ide o princip.Porodnost az taka velka nebola zeby sa nemohli dostat ani na jednu.Kludne podte niektore do mna.Je mi to jedno ale je to pravda.Je mi to luto ze deti sa cele roky snazia a napokon im ostanu len oci pre plac.A potom sa dozviete ze vas predbehli deti, ktore asi vedia tu slovencinu menej ako vase.Cele zle.

Strana
z2
anonym_dc7371
Dnes o 12:33

cele slovensko ide to riti

anonym_cb5c25
Dnes o 12:33

A čo je teda pointa? Že sa niekto dostal úplatkom alebo ako? Nuž pravda je aj taká, že plno ľudí nevie odhadnúť svoji schopnosti, alebo rodičia preceňujú dieťa. Ja som to videla ako učiteľka na gymnáziu… plno detí, čo mali ísť radšej na odborné školy, kde by mali z matiky len základný level. A keď som doučovala decká na odborných školách, podobný problém, nezvládali ani pomer alebo obsah obdĺžnika - týchto by som odporučila na učňovky. Ale mám dojem, že dnes sa učiť za murára je hanba, hoci je to také potrebné povolanie.. :/

anonym_b51e19
Dnes o 12:35

@anonym_autor akoze ani deti z Ukrajiny sa nedotali ci ako? Nemaju oni rovnake podmienky prijatia ako nase ci co presne je problem? Ze tvoje sa nedostalo a "tie hnusne" ano?

anonym_1c614a
Dnes o 12:37

Ak boli výborní, dostali sa. Pod čiarou zostali tí menej výborní.

anonym_25e069
Dnes o 12:41

Ja mám dve deti na dvoch stredných školách a na žiadnej nie je ani jedno ukrajinské dieťa. Nechápem o čom tu píšeš. Vezmi rodinu a choď do Ruska, keď sa ti tu nepáči a nenávidiš Ukrajinu.

anonym_b51e19
Dnes o 12:42

@anonym_autor na margo porodnosti... nastuduj si prosim ta, ako sa posledne roky znizovali pocty tried a aky je masakralny natresk... alebo skus zmenit informacne zdroje odkial cerpas svoje dojmy...

loliki
Dnes o 12:43

Chápem, že rodičia sú nahnevaní, keď sa ich dieťa nedostane na žiadnu školu, hoci sa celé roky snažilo. To je sklamanie, ktoré bolí. Ale spájať to s ukrajinskými deťmi jednoducho nesedí.

1. Na stredné školy sa nedostalo veľa slovenských detí, ale nie preto, že by ich „predbehli“ Ukrajinci. Kapacity škôl sú dlhodobo poddimenzované, najmä v mestách. To je problém systému, nie detí z inej krajiny.

2. Ukrajinské deti nemajú žiadne výhody. Naopak – musia robiť prijímačky v jazyku, ktorý sa učia krátko. Ak sa niektoré dostali, tak preto, že to zvládli. Nie preto, že by im niekto „držal miesto“.

3. Porovnávať deti podľa národnosti je nespravodlivé. Sú slovenské deti, ktoré majú slabú slovenčinu aj po rokoch. Sú ukrajinské deti, ktoré sa ju naučia rýchlo. Je to individuálne, nie národnostné.

4. Problém nie je v tom, že niekto iný uspel. Problém je, že systém nedokáže zabezpečiť dostatok miest.

5.Úspech jedného dieťaťa nie je dôvodom, prečo iné dieťa neuspelo.
To je len ľudská frustrácia, ktorá sa potom ľahko obráti proti tým, ktorí sú „viditeľní“ – v tomto prípade proti cudzincom.

autor
Dnes o 12:45
@anonym_cb5c25

A čo je teda pointa? Že sa niekto dostal úplatkom alebo ako? Nuž pravda je aj taká, že plno ľudí nevie odhadnúť svoji schopnosti, alebo rodičia preceňujú dieťa. Ja som to videla ako učiteľka na gymnáziu… plno detí, čo mali ísť radšej na odborné školy, kde by mali z matiky len základný level. A keď som doučovala decká na odborných školách, podobný problém, nezvládali ani pomer alebo obsah obdĺžnika - týchto by som odporučila na učňovky. Ale mám dojem, že dnes sa učiť za murára je hanba, hoci je to také potrebné povolanie.. :/

@anonym_cb5c25 nie kazde dieta ktore ma jednotky sa hlasi na gymnazium.Hlasia sa aj na odborne skoly.Nieje hanba byt murar.Ale je hanba nerozvijat svoje vedomosti ak je dieta jednotkar ci?

autor
Dnes o 12:46
@anonym_b51e19

@anonym_autor akoze ani deti z Ukrajiny sa nedotali ci ako? Nemaju oni rovnake podmienky prijatia ako nase ci co presne je problem? Ze tvoje sa nedostalo a "tie hnusne" ano?

@anonym_b51e19 napriklad.Chces povedat ze vedia lepsie slovencinu ako tie nase?Tak bravo len tak dalej.

autor
Dnes o 12:47
@anonym_25e069

Ja mám dve deti na dvoch stredných školách a na žiadnej nie je ani jedno ukrajinské dieťa. Nechápem o čom tu píšeš. Vezmi rodinu a choď do Ruska, keď sa ti tu nepáči a nenávidiš Ukrajinu.

@anonym_25e069 dakujem za radu.Ocividne mas k nim blizko.

katkaseiner
Dnes o 12:47

Tiez uplne nechapem temu, dcera sa na strednu skolu nedostala ale teda skusala z 8.rocnika. Nemam vobec informaciu ci v poradi pred dcerou boli ukrajinske deti... cize nemam sa na koho nahnevat, proste boli sikovnejsie deti. Ja som v podstate spokojna ako dcera urobila prijimacky, automat ju este posunul vyssie, zial nie dost vysoko. Taky je zivot... mozno ju prave caka v zivote nieco uplne ine...

martinka13
Dnes o 12:50

Tak videla som, že rodičia dali ako obe priority jednu školu, kde sa hlásilo 350 detí a brali 30. Tak mohli predpokladať, že môže nastať aj situácia, že sa nedostanú..... Myslím, že tento systém je spravodlivý. Je ťažšie ho obísť (samozrejme urcite nie nemožné). Druhá vec je, že vyhodnotenie malo trvať maximálne deň a nie 3 týždne. Ale to je Slovensko. Hlavne že je minister spokojný.

anonym_409ece
Dnes o 12:51

Kapacity škôl nie sú ani náhodou poddimenzovane. Koľko "jednotkarov" s vymyslenymi alebo mamičkou vydobytymi jednoteckami sa v minulosti dostalo na gymnáziá a potom to tam zvládali len podpriemerne, studovali bez záujmu, ofucani, že rodičia ich tam donútili ísť. Teraz sa situácia podstatne zlepšila a dúfam, že to bude aj na vyučovaní cítiť.
K tým jednotkám - nie je jednotka ako jednotka, niekde sa kvôli nej musia žiaci snažiť podstate viac a niekde len tak trošku.

zuzana76
Dnes o 12:52

@anonym_autor dostalo sa 50 000 deti a 4000 nie, okolo, nepamatam si presne cisla, pocuvala som rano, pracovala som v skolstve a teraz bol deviatak syn a mozem povedat, ze vacsina ukrajinskych deti sa nehlasi na gymnazia, ale na odborne skoly. Ucila som ukrajincov a ti sikovni sa dostali aj na gympel a na zdravotnu a ti menej sikovni, taki trojkari na stredne odborne skoly tak, ako aj nase slovenske deti. Volne miesta ale na skolach su, dokonca aj na gymnaziach, vacsinou sa nedostanu ti, co si zle zvolia skolu, napr ziak co ma dvojky, viac ks a ide na gymnazium a este ma aj zly den na prijimach, tak je jasne, ze sa nemusi dostat. Treba vyberat rozumne. Bratislavsky kraj uz zvrejenil volne miesta na strednych skolach a bl tam aj gympel, aj hotelova a ine podla mna zaujimave odbory.

aurelia2000
Dnes o 12:55

Pozri ako známky tvojho dieťaťa korespondovali s výsledkami Testovania. Na niektorých školách považujú za normálne, keď jednotkari napíšu na 50%, aj menej. Celý hodnotiaci rebríček majú posunutý. Bude si treba vážiť učiteľky, ktoré deti naučia a nielen ich mojkaju a chvália za každú samozrejmosť.

zuzana76
Dnes o 13:02
@anonym_autor

@anonym_cb5c25 nie kazde dieta ktore ma jednotky sa hlasi na gymnazium.Hlasia sa aj na odborne skoly.Nieje hanba byt murar.Ale je hanba nerozvijat svoje vedomosti ak je dieta jednotkar ci?

@anonym_autor nehladaj problem v ukrajinoch, tie deti treba brat ako nase, ci kedze sa tu nenarodili, tak sem nepatria? Jednoducho sa hlasilo na stredne skoly okolo 60 000 deti a mame aj tolko volnych miest na strednych skolach pre vsetky, len niektore su na ucnovkach, co uz malokomu vonia. A uz aj trojkari na ZS sa hlasia na stredne skoly s maturitou, logicky dvojkari chcu ist na gymple, ale tam ich vysachuju zase jednotkari. Cely tento vyber je o strategii, zladit tuzbu dietata a rodica aj s jeho kognitivnymi schopnostami a vykonom. Ak sa tvoje dieta nedostalo, tak problem bol v zlom vybere skoly - velke oci, nepozerali ste, kam sa kolko deti hlasi, dalo sa to an stranke - stredne skoly vupoctove strediska.

anonym_239bf3
Dnes o 13:10

murár nepotrebuje matiku? potom postaví krivú stenu, neodhadne materiál, nespočíta kalkuláciu...

anonym_55576f
Dnes o 13:11

Ja vôbec nechápem, prečo treba obmedzovať počet pokusov niekam sa dostať. Nech robia prijímačky aj na desiatich školách, kam sa dostanú, tam budú prijatí, teda na tú najlepšiu školu, na ktorú mali schopnosti. Idiotský systém.

muzula
Dnes o 13:11

@anonym_autor Kde sa dostali ukrajinské deti s horšími výsledkami ako slovenské? Daj konkrétny príklad. A ešte info pre teba: po bodke vo vete nasleduje pred ďalšou vetou medzera.

anonym_59b63c
Dnes o 13:12

neboj sa , aj učňovkári chodia na vš.
murári, cukrári, kuchári sa veselo hlásia na vš . Každá technika má málo študentov, jasné že ich zoberú, len horšie čo potom. Veľakrát títo študenti majú obrovské vedomostné medzery v matematike.

anonym_59b63c
Dnes o 13:15
@anonym_55576f

Ja vôbec nechápem, prečo treba obmedzovať počet pokusov niekam sa dostať. Nech robia prijímačky aj na desiatich školách, kam sa dostanú, tam budú prijatí, teda na tú najlepšiu školu, na ktorú mali schopnosti. Idiotský systém.

@anonym_55576f neblázni, prijímačky stoja eurá.
musíš zabezpečiť dozor, učiteľov, je potrebné vypracovať zadanie testov.
toto robiť x krát?

abbey1
Dnes o 13:19

@anonym_autor Ono treba vedieť aj trosku sebakriticky zhodnotiť svoje schopnosti. Nie každý musí ísť na vysokú školu a ideálne z gymnázia. Musíme uznať, že kvalitné odborné školy upadli. Všetci sa tlačia na gymnázia, obchodné akadémie a podobne.
Nemyslím, že šikovné dieťa zostalo neprijaté, pokiaľ rodičia uvažovali trochu racionálne a nedali prihlášku na 2 prestížne školy.
Staršia generácia musí uznať, že kedysi bolo sakra obtiažne dostať sa na gymnázium, elektrotechnické školy, na zdravotnú, pedagogickú.
Tento rok si s automatom užil svoje asi každý z nás.ake vyolakávať, že deti nemali šancu a podobne je, bo úprimne povedané, trápne.

abbey1
Dnes o 13:20
@zuzana76

@anonym_autor nehladaj problem v ukrajinoch, tie deti treba brat ako nase, ci kedze sa tu nenarodili, tak sem nepatria? Jednoducho sa hlasilo na stredne skoly okolo 60 000 deti a mame aj tolko volnych miest na strednych skolach pre vsetky, len niektore su na ucnovkach, co uz malokomu vonia. A uz aj trojkari na ZS sa hlasia na stredne skoly s maturitou, logicky dvojkari chcu ist na gymple, ale tam ich vysachuju zase jednotkari. Cely tento vyber je o strategii, zladit tuzbu dietata a rodica aj s jeho kognitivnymi schopnostami a vykonom. Ak sa tvoje dieta nedostalo, tak problem bol v zlom vybere skoly - velke oci, nepozerali ste, kam sa kolko deti hlasi, dalo sa to an stranke - stredne skoly vupoctove strediska.

@zuzana76 Do bodky súhlasím.

anonym_ba410f
Dnes o 13:25
@zuzana76

@anonym_autor dostalo sa 50 000 deti a 4000 nie, okolo, nepamatam si presne cisla, pocuvala som rano, pracovala som v skolstve a teraz bol deviatak syn a mozem povedat, ze vacsina ukrajinskych deti sa nehlasi na gymnazia, ale na odborne skoly. Ucila som ukrajincov a ti sikovni sa dostali aj na gympel a na zdravotnu a ti menej sikovni, taki trojkari na stredne odborne skoly tak, ako aj nase slovenske deti. Volne miesta ale na skolach su, dokonca aj na gymnaziach, vacsinou sa nedostanu ti, co si zle zvolia skolu, napr ziak co ma dvojky, viac ks a ide na gymnazium a este ma aj zly den na prijimach, tak je jasne, ze sa nemusi dostat. Treba vyberat rozumne. Bratislavsky kraj uz zvrejenil volne miesta na strednych skolach a bl tam aj gympel, aj hotelova a ine podla mna zaujimave odbory.

@zuzana76 prosím ťa, kde nájdem zoznam škôl, kde je voľné miesto?

michaela329
Dnes o 13:27

Tak nám sa z dvoch UA žiakov jeden na strednú nedostal, asi ten systém nevedel, že je z UA a podľa Teba teda mal miesto isté 🤔 A teraz vážne, Ukrajina nemôže za to, že sa niekto nedostane na SŠ, ani za iné veci, čo sa Ti v živote dejú. Obvykle sú za tým jednoducho iné okolnosti - v tomto prípade sa asi zrazili očakávania a realita.

tilly
Dnes o 13:28

Tento rok bol celý ten systém na prd. Už minulý rok sme to mali zlé, ale nebol v tom taky bordel. To, čo vymysleli tento rok, to je katastrofa. A nemôžu za to Ukrajinci, ale drucker a spol...
Inak, tiež mám syna na SŠ na odbore, kde sa hlásilo veľa detí a brali 30 a ukrajinca/ku v triede nemá.

anonym_d5e5a2
Dnes o 13:31

@anonym_autor ak si vedela kde má dieťa slabšie miesto, tak ešte stále ste mohli zvoliť doučovanie. Isté nedošlo slabšie z sj iba teraz. Veď to nie je hanba....
Ale je ľahšie obviňovať iného ako uznať vlastnú chybu;/slabosť...však?

anonym_59b63c
Dnes o 13:34
@abbey1

@anonym_autor Ono treba vedieť aj trosku sebakriticky zhodnotiť svoje schopnosti. Nie každý musí ísť na vysokú školu a ideálne z gymnázia. Musíme uznať, že kvalitné odborné školy upadli. Všetci sa tlačia na gymnázia, obchodné akadémie a podobne.
Nemyslím, že šikovné dieťa zostalo neprijaté, pokiaľ rodičia uvažovali trochu racionálne a nedali prihlášku na 2 prestížne školy.
Staršia generácia musí uznať, že kedysi bolo sakra obtiažne dostať sa na gymnázium, elektrotechnické školy, na zdravotnú, pedagogickú.
Tento rok si s automatom užil svoje asi každý z nás.ake vyolakávať, že deti nemali šancu a podobne je, bo úprimne povedané, trápne.

@abbey1 po iné roky si rodičia tiež užili - aj bez automatu. Ak sa niekto dostal na 3-4 školy, mal istý čas na odpoveď a..... pritom kto sa nedostal čakal, či sa mu újde miesto ktoré odmietol schopnejší uchádzač. Tiež to nebola záležitosť pár dňová.

zuzana76
Dnes o 13:36
@anonym_ba410f

@anonym_ba410f https://svs.edu.sk/prehlady.aspx tu by mali skoly postupne nahadzovat volne miesta, vpravo hore mas zalozku volne miesta

uhnakova
Dnes o 13:37
@anonym_ba410f

@anonym_ba410f majú byť údajne dostupné priamo v ePrihláške, školy majú nahadzovať voľné miesta od 3.6. do 6.6.

Strana
z2