Majú učiteľky právo odobrat' mobil?
Ahojte, synovi vzala ucitelka mobil. Kontrolovali hromadne tasky - osobne veci. Mobil nepouzil ani nezvonil/nerusil. Bol v taske v priehradke.
Maju pravo ucitelky sa hrabat v osobnych veciach ziaka a vziat mobil ktory ziak nepouzil? Dakujem.
Nevieš, čo sa mohlo v škole, alebo kľudne aj v danej triede stať. Mohla sa tam prevaliť šikana a takto zareagovala škola.
Ja v škole robím a naozaj si nerobte ilúzie o deťoch. Vedia byť veľmi zákerné, a aj tie, za ktoré by ste dali ruku do ohňa. Sama som sa tak už párkrát popálila.
Ja ako učiteľ som rozhodne za, aby dieťa nemalo mobil pri sebe vôbec. Aj keď ho má "len v taške" ako tvrdia nám a vám - rodičom.
@anonym_2bbaab ja to chapem ale ucitelka potvrdila namatkovu kontrolu bez predoslych poruseni, alebo indicii ze by nieco nebolo v poriadku. Proste to takto robia dlho nakolko som bola asi 50ty podpisany rodic pri odovzdani zhabaneho mobilu. Je to pokyn vedenia skoly (zrejme) Ucitelky neboli z toho vobec nadsene. Pri odovzdavani mobilu boli normalne.
@zabka79
a teraz preháňaš ty zločin 🤣
hovorím o porušení školského poriadku, s ktorým si aj ty ako rodič aj tvoj syn, ako žiak boli oboznámení.
a áno za porušenie bývajú následky.
uč si dieťa doma keď nedokážete rešpektovať ŠP.
@mondolina pocas piatich sk.rokov mal mobil vzdy v taske. V zivote ziadny problem. Volal mi 2x /ucitelka hlasity odposluch/ za tu dobu ked mal uraz a bolo mu v skole zle. Nie sme neprisposobivy obcania ani asociali , psychopati, konfliktne hadave typy. Len toto prehnali. To je vsetko.
...nečítam úplne celú diskusiu, takze netuším aky presne je ich školský poriadok. To priznám na začiatok. Predpokladám, ze maju zakázané mobily úplne . Ak aj nie, tak čisto pre tento argument podme predstierať, ze je tomu tak.
Dáva to škole právo porušiť osobné práva a spraviť osobnú prehliadku? Len tak, preventivne? Nemyslím si.
Viem si predstaviť požiadať žiaka aby sam vybral mobil z tašky a odovzdal ho ak s nim bol videný. Nie vsak rutinné námatkove kontroly. To je nejaka väzenská praktika a nemala by mat miesto v škole.
@mondolina pocas piatich sk.rokov mal mobil vzdy v taske. V zivote ziadny problem. Volal mi 2x /ucitelka hlasity odposluch/ za tu dobu ked mal uraz a bolo mu v skole zle. Nie sme neprisposobivy obcania ani asociali , psychopati, konfliktne hadave typy. Len toto prehnali. To je vsetko.
@zabka79
tak asi sa na škole situácia ohľadom používania MT vyhrotila a robili kontrolu.
pouč dieťa, že bez tvojej prítomnosti nebude nikomu ukazovať osobné veci vo svojej taške. alebo až keď učiteľka vyloží svoje 😉
bez mobilu ani na krok
@zabka79 tak načo ho sem pleties? Vyjsni si s tvojim synom,ze pokial ma byt mobil v skrinke, tak ho tam ma dať. Uplne jednoduché.
@lienka.7 chapem ze nie kazdy ma pravnika na telefone, ja ano. To sa obcas robi ked mas pocit ze tu nieco nesedi.. Debatujes a preberies to. Ty to mozno nerobis, nechces alebo nikoho takeho nemas tak nesud nepoucuj co mam ja komu volat nevolat.
@zabka79 tak u nás v škole nemohli učiteľky vliezť decku do tašky ani keď predtým do školy doniesol nôž, ktorým ohrozoval spolužiaka... 🙄 Jediné, čo mohli legitímne urobiť v rámci prevencie bolo, že ho požiadali, aby si tašku vysypal sám. Ale či ho nemal v nejakej zazipsovanej priehradke, z ktorej logicky nevypadol, to už nikto nezistil🙄 Psycho.
@zabka79
tak asi sa na škole situácia ohľadom používania MT vyhrotila a robili kontrolu.
pouč dieťa, že bez tvojej prítomnosti nebude nikomu ukazovať osobné veci vo svojej taške. alebo až keď učiteľka vyloží svoje 😉
@mondolina nebolo by skôr na mieste "poučiť " školu? Pochybujem, ze dieťa bude natoľko asertívne aby zvladalo takéto situácie. A teda ani by nemalo byt nútene sa v takychto situáciách ocitnúť.
Ako, u nás, kde máme seriózny problém s deťmi nosiacimi do školy nože, drogy a pod musí byt dôvodné podozrenie aby žiaka prehľadali. Žiadne, ze vysypanie tašky a prehliadky rad radom. Naozaj musí byt dôvod typu podozrenie na zbrane, alkohol, drogy alebo ukradnutý majetok. Ešte aj vtedy je najskôr snaha získať odobrenie.
@zabka79 tak u nás v škole nemohli učiteľky vliezť decku do tašky ani keď predtým do školy doniesol nôž, ktorým ohrozoval spolužiaka... 🙄 Jediné, čo mohli legitímne urobiť v rámci prevencie bolo, že ho požiadali, aby si tašku vysypal sám. Ale či ho nemal v nejakej zazipsovanej priehradke, z ktorej logicky nevypadol, to už nikto nezistil🙄 Psycho.
@tiezjedna to je extrém. U nas môžu, ale teda vzdy sa najskôr pokúsia vyžiadať suhlas. Ak ho nedostanu, stále ma staff zelenú 🚦 na prehliadku ak je tam dôvodné podozrenie.
Nám práveže pani učiteľky prízvukovali na rodičovských združeniach aby sme deťom dohovárali aby odkladali mobily do skriniek, pretoze nemajú právo chodiť do tašiek. Niektoré deti totiž ignorovali toto nariadenie a tak sa to snažili riešiť takto. Ale tašky vyslovene že nemajú právo ísť dovnútra - vraveli ony sami.
Ja si myslím, že je dobre že deti musia odkladať mobil počas vyučovania a sama by som tie svoje riadne sprdla keby tak nerobili.
Prečo tu nenapíšeš, čo je v školskom poriadku? veľmi sa tejto otázke vyhýbaš. Je v školskom poriadku, že môžu mať mobil v taške alebo nie je? Ak je, tak ok, nemali na to právo...a ak nie je, že tam je, že musí byť v skrinke, tak porušil školský poriadok nie?
Ucitelka to nazvala "skolska kontrola" . Na o otazku ci ho syn pouzil odpisala znova " pri skolskej kontrole mu bol odobraty mobil". Mam si pre mobil prist ja do zborovne. Chcem priblizne vediet skusenosti ked tam pojdem co im poviem. Podla pravnika ziadna kontrola osobnych veci neexistuje a je to porusenie prav.
@zabka79 ja by som sa voči tomuto ohradila. Aj keby bolo v školskom poriadku zakotvené, že mobil má byť v skrinke, tak žiadna "školská kontrola" neexistuje!😨 Keby mu tam hulákal, rušil, alebo by sa s ním hral, to by bola iná - ale ani tak by nemali právo liezť mu do aktovky. Vyzvať a odobrať, v poriadku. Zavolať si ťa a prebrať to s tým, že porušuje školské nariadenie - v úplnom poriadku. Ale hrabať sa vo veciach, ani omylom.
@zabka79 mobil v škole môže mať, ale musí byť VYPNUTÝ (nie vypnuté zvonenie , nie letecký režim). Verím tomu, že sa učiteľka nehrabala v taške, ale deti dostali pokyn ukázať mobil a tam sa zistilo, že je zapnutý. U nás je to porušenie šk. poriadku a tiež voláme rodiča mobil prevziať+ karneval opatrenie
Prečo tu nenapíšeš, čo je v školskom poriadku? veľmi sa tejto otázke vyhýbaš. Je v školskom poriadku, že môžu mať mobil v taške alebo nie je? Ak je, tak ok, nemali na to právo...a ak nie je, že tam je, že musí byť v skrinke, tak porušil školský poriadok nie?
@earlgrey nieje to ale irelevantné? Nemôžeš obhájiť porušenie osobných práv tým, ze sa snažíš vynútiť dodržiavanie školského poriadku. Rovnako školský poriadok nemôže obsahovať niečo, co porušuje osobné práva ci zákon
riešili sme prehladavanie tašky ucitelkou cca 2 roky vzad. Vtedy sme to riešili aj s pravnikom, lebo ona mu vyhadzala vsetky veci pred ostatnymi ...a zosmiesnovala ho. Vyjadrenie pravnika bolo, ze mozu prehladavat ale: bud v pritomnosti rodiča, alebo policie, v pripade potreby s inou ucitelkou a pod kamerou. Bez pritomnosti inych deti.
P.S.: nic mu nenasla, ak by niekto si myslel ...len to bola gestapacka ...
@earlgrey aj keby ho porušil, v taške sa mu nemali čo hrabať. Mali mu povedať nech ho vyberie a odovzdá. Už samotná formulácia "školská kontrola" zaváňa magorizmom, ktorý sa tu prevádzkoval za vlády bolševika...
§151a školského zákona vyslovene rieši zákaz používania mobilov v školách, §144 školského zákona upravuje práva a povinnosti žiaka, okrem iného povinnosť dodržiavať školský poriadok (rieši aj právo dieťaťa na účtovné zaobchádzanie). Dodržiavanie školského poriadku overuje škola, preto ak požiadala o oznámenie, či majú deti mobil a teda či dodržiavajú školský poriadok, mala na to oprávnenie. Žiak sa sám priznal, škola voči nemu teda nemohla pochybiť (ako uvádzaš vo vzťahu k deťom, kde im vysypávala tašku).
§151a školského zákona vyslovene rieši zákaz používania mobilov v školách, §144 školského zákona upravuje práva a povinnosti žiaka, okrem iného povinnosť dodržiavať školský poriadok (rieši aj právo dieťaťa na účtovné zaobchádzanie). Dodržiavanie školského poriadku overuje škola, preto ak požiadala o oznámenie, či majú deti mobil a teda či dodržiavajú školský poriadok, mala na to oprávnenie. Žiak sa sám priznal, škola voči nemu teda nemohla pochybiť (ako uvádzaš vo vzťahu k deťom, kde im vysypávala tašku).
@anonym_d014eb a ako ho porušuje/používa ked je v taške?
Ešte doplním, že zákon hovorí o používaní. Avšak následne je na nete zverejnená instrukcia ministerstva školstva, ktorú školy prebrali do školských poriadkov. Nadväzne je v školskom poriadku upravený zákaz nosenia mobilov do tried. Takže ak si napriek zákazu mobil do školy priniesol, porušil školský poriadok. Moje dieťa si úplne odmietalo presne z tohto dôvodu do školy mobil zobrať. Ale ako píšu dievčatá vyššie, všetko je upravene v školskom poriadku a teda asi aj to, čo píšem, keďže ho stale neriešiš (evidentne zámerne). Právny základ odobratia telefónu je teda v zákone a školskom poriadku. Odobratie realizuje poverený zamestnanec (napr. Triedny učiteľ).
@anonym_d014eb a ako ho porušuje/používa ked je v taške?
@haley7897 ešte doplním, na margo tvojej otázky, že za použitie sa podľa dôvodovej správy považuje vôbec nosenie ho do školy, nie to bežné použitie, ako to aj ty chápeš. Používa ho tým, že ho tam má.
@anonym_d014eb Zákon hovorí o používaní mobilu v škole.
Školský poriadok môže vyžadovať, aby ho mal žiak uložený.... Avšak i pri poriseni školského poriadku nemôžu prehľadávať osobné veci. Školský poriadok nemôže ísť nad rámec zákona.
@zabka79 mobil je vec schopna zvukoveho a obrazoveho zaznamu, ziak nim teda môže nahravat nie len ucitela ale aj svojich spoluziakov ktory o to ale ze vôbec nemusia stat a teda porusuje ich pravo na sukromie, o to horsie ak to jednak zverejni na socialnych sietach tak k tomu este prevadzkuje kyberšikanu, co sa tyka samotneho prehladavania tašiek, dnes je vela ziakov "zmagorenych" a dochadza tak k vyhrazaniu sa smrtou/fyzickou likvidaciou alebo ublizenim spoluziakovi, rovnako sa nosia do škôl drogy alebo material inak podliehajuci 18 veku, ja som za taketo akcie, inak by sa malo ešte pritvrdit a mobil uplne zakazat na zakladnych skolach a to I a II stupna, nie je absolutne potrebny, o vsetkom potrebnom sa dozvie prave rodič dieťaťa navštevujúceho predmetnu zakladnu školu.
@haley7897 ešte doplním, na margo tvojej otázky, že za použitie sa podľa dôvodovej správy považuje vôbec nosenie ho do školy, nie to bežné použitie, ako to aj ty chápeš. Používa ho tým, že ho tam má.
@anonym_d014eb príde mi to celé extrémne. Ak by ho s mobilom videli a požiadali o odovzdanie, ok. Ale takéto väzenský štýl namatkove kontroly.. celé zle 🥴
@anonym_d014eb Zákon hovorí o používaní mobilu v škole.
Školský poriadok môže vyžadovať, aby ho mal žiak uložený.... Avšak i pri poriseni školského poriadku nemôžu prehľadávať osobné veci. Školský poriadok nemôže ísť nad rámec zákona.
@abbey1 ale jej dieťaťu tašku nikto neprehliadal, nič neporušili. Odovzdal ho sám a tak sa zistilo, že porušil školský poriadok. Pozri, som právnička, neriešim to prvýkrát. Rozumiem, že tu bude veľa rozhorčených žien. Píšem, čo upravuje zákon a (konkrétne u nás), aj školský poriadok. Vy si môžete skúsiť spraviť svoj výklad zákona a potom ho tak aj použiť.
@anonym_d014eb príde mi to celé extrémne. Ak by ho s mobilom videli a požiadali o odovzdanie, ok. Ale takéto väzenský štýl namatkove kontroly.. celé zle 🥴
@haley7897 extrémne by bolo ak ťa zastaví policajt a vyžiada si tvoj mobil na kontrolu či v ňom nemáš zakázané aplikácie
@haley7897 áno jasne, ale to ja už nehodnotím. Preto som odpovedala vecne.

@mondolina ziadny zlocin sa z nasej strany neudial. A tym by som to asi uzavrela...
@zabka79
a teraz preháňaš ty zločin 🤣
hovorím o porušení školského poriadku, s ktorým si aj ty ako rodič aj tvoj syn, ako žiak boli oboznámení.
a áno za porušenie bývajú následky.
uč si dieťa doma keď nedokážete rešpektovať ŠP.