icon

Medicína na Slovensku a v zahraničí

27. mar 2022

Dobrý deň mám taký problém, o rok maturujem a po maturite by som chcela študovať medicínu, ibaže neviem kde, lebo proste z každej strany len počúvam aké je to štúdium medicíny na Slovensku o ničom, medici nemajú prax,... A vraj je to tak aj v ČR. Chcela by som Vás poprosiť o radu, že kde v zahraničí, teda v Európe sú naozaj kvalitné medicíny s dostatkom praxe, na ktoré by sa mohol človek normálne dostať tak aby si to nemusel financovať na vlastné náklady?

mogaa
•
27. mar 2022

no neviem ako si teda predstavuješ štúdium v zahraničí, ale teda skoro všade to bude finančne náročné.....neter študuje v Holandsku a teda len prenájom bytu stojí dosť(klasické internáty tam nemajú) + strava, pomôcky do školy, bežné výdaje na život spojené so samostatným bývaním.....

lindous
•
27. mar 2022

Nemám osobnú skúsenosť, ale skúsim sprostredkovať skúsenosti veľmi dobrých kamarátiek medičiek - prvá z LF UK v BA je z prístupu tu úplne na nervy, kvalita praxe závisela samozrejme od pracoviska, ale väčšinou biedna, takže kvalitnú prax si zabezpečila sama brigádou v nemocnici a stážami ( Čechy, Nemecko, Belgicko), takže sa to dá aj tu, ale musela všetko riešiť sama a nemala žiadnu podporu školy v tomto, iba že jej to povolili...finančne ju to ale myslím vyšlo stále menej ako celé štúdium v zahraničí (nerátam Čechy)... No a druhá, ktorá je v Brne, tak tá je nadšená z prístupu ako vyučujúcich, tak aj lekárov na praxi a nové stimulačné centrum, ktoré je dosť unikátom je vraj úplne skvelé a tiež bola aj na stáži v zahraničí ako dobrovoľníčka, ale v tomto prípade si nemusela všetko riešiť sama, lebo to bolo cez projekty, ktoré má škola..

abbey1
•
27. mar 2022

Pridám len skúsenosť mojich študentov. Každý rok mám maturanta, ktorý ide študovať medicínu.. Všetci odchádzajú študovať do Čiech: Brno, Praha, Olomouc. Jedna išla do Talianska. Sú veľmi spokojní s úrovňou škôl v Čechách.
Každý rok sa konajú veľtrhy univerzít. Choď na ne, i do Čiech. Porozprávaj sa tam so študentami, pedagógmi. Daj na svoj dojem a na reálne skúsenosti študentov.
Držím ti päste.
Aj moja dcéra študuje v zahraničí, ale nie medicínu. Je to náročné, i finančne, ale určite sa to dá zvládnuť. ČR a Dánsko úplne bez problémov finančných. Majú štúdium "zadarmo ".

nnncr
•
Autor odpoveď zmazal
•