Nastupujem na UKF: čo očakávať a ako sa pripraviť
V septembri nastupujem na bakalárske štúdium na UKF (učiteľstvo sj a chémie). Nemám v okolí nikoho kto by študoval na vysokej škole, čiže neviem vôbec ako to prebieha. Ako to je s dochádzkou, celý ten systém ako to tam funguje, čo sa robí na zápise, ako často budem mať prednášky, čo sú voliteľné predmety, ako funguje skúškové a známkovanie…. Je to naozaj take ťažké ako sa vraví, že nebudem mať čas na nič iné ? Neviem vôbec na čo sa psychicky pripraviť a som dosť stresman. Budem rada za hocijaké rady, objasnenie, skúsenosti.. Pokojne aj z iných fakúlt.
Neboj, vsetko vam povedia na zapise
Nehovor, že stresuješ. Stres v tomto veku majú iba psychicky labilní s psychiatrickou diagnózou. Zdravý človek stres nesmie si pripustiť, je to veľká hanba pre teba aj rodinu. Oboma nohami musíš pevne stáť na zemi. Štúdium na VŠ vôbec nie je náročné a organizácia na začiatku? Budeš robiť to, čo ostatní. Prehľad o prednáškach, cvičeniach, atď. dostaneš. Ak ťa baví aprobácia, ktorú si si vybrala, štúdium ti pôjde ľahko.
@anonym_autor Ahoj, na zápise vypíšeš nejaké papiere (nezabudni si OP), zober aj tlačivá na zľavy na cestovnom, ak potrebuješ potvrdiť. Pani zo študijného oddelenia vám povie čo a ako. Ešte v ten deň (alebo po začatí semestra v iný deň - dozvieš sa vopred) budete mať stretnutie s ročníkovým tútorom za každý odbor a tam vám vysvetlia kreditový systém, rozvrhy, prácu s AIS. Na katedre (jednej a druhej) už možno budú na nástenke vyvesené rozvrhy. Koľko dní budeš v škole, záleží od toho, aký budeš mať rozvrh. Niektoré odbory sa učia pondelok - stredu, iné majú rozvrhy na celý týždeň. Na seminári/cvičení môžeš chýbať maximálne 2-krát za semester (u nás na FF UKF, predpokladám, že na chémii to nebude iné), prednášky sú voľnejšie, ale závisí od pedagóga (niektorí vyžadujú účasť, iným "nechýbaš" celý semester, len Tebe to potom bude chýbať na skúške (= vedomosti)). V závislosti od predmetu v priebehu semestra odovzdávaš seminárne práce, môžeš mať priebežné hodnotenie (zohľadňujú sa aktivity na hodinách, testy, prezentácie, laboratórne cvičenia atď.) alebo skúšku (písomnú/ústnu). To sa dozvieš začiatkom semestra na jednotlivých hodinách od konkrétnych vyučujúcich. Skús pozrieť aj infolisty k predmetom na stránkach oboch katedier.
@ivanaks Ďakujem veľmi pekne za radu ❤️
Nehovor, že stresuješ. Stres v tomto veku majú iba psychicky labilní s psychiatrickou diagnózou. Zdravý človek stres nesmie si pripustiť, je to veľká hanba pre teba aj rodinu. Oboma nohami musíš pevne stáť na zemi. Štúdium na VŠ vôbec nie je náročné a organizácia na začiatku? Budeš robiť to, čo ostatní. Prehľad o prednáškach, cvičeniach, atď. dostaneš. Ak ťa baví aprobácia, ktorú si si vybrala, štúdium ti pôjde ľahko.
@evkatk Zdravím, asi Vás vyvediem z omylu, no stres je u ľudí (vrátane detí a dospievajúcich) viac ako bežný. Je úplne normálne cítiť stres aj bez diagnózy 🙂 A ak Vás to upokojí, tak som neurologický pacient od svojich štrnástich rokov kvôli panickým záchvatom a tetánii. Nemyslím si, že je vhodné hovoriť niekomu, koho ani len meno neviete, že je hanba pre rodinu. Keby šlo o Vašu dcéru, nechali by ste CUDZÍCH, aby sa o nej takto vyjadrovali, len za to, že má rešpekt pred novou etapou života? Želám Vám trochu viac empatie a pekný večer 🙂
@anonym_autor stres je normálna vec. Každý občas stresuje. Takže za to že máš stres z novej školy sa nemusíš hanbiť. Ja som tiež na začiatku stresovala, ale zvykla som si na nový systém a potom to už išlo. Najhoršie je to prvý pol rok potom si zvykneš na fungovanie na VŠ. Hlavne keď budú skúšky nedaj si naraz veľa termínov v krátkom čase za sebou. Väčšina mojich spolužiakov, ktorí urobili túto chybu vypadlo. Na skúškach je aby si prešiel na E nutné mať aspoň tak 70%. Znie to desivo, ale zvykneš si. Preto si nenasekaj všetko naraz aby sa to dalo zvládnuť. Ináč je to v pohode, len musíš byť viac samostatný ako na SŠ. Rozvrh si musíš urobiť sám. Máš predmety ktoré sú povinné a ktoré voliteľné. Na začiatku je tých voliteľných málo. Takže to nie je náročné si to rozvrhnúť. Ak niečomu z administratívy, alebo rozvrhu nebudeš rozumieť na študijnom ti ochotne pomôžu. Študovala som na UKF a je to tam fajn.
@evkatk no to čo píšeš je blbosť. Ja keď som bola na VŠ a niekto pokazil nejakú skúšku, alebo zápočet tak sa všetci výhovárali na stres. To bola najčastejšie výhovorka na všetko. Tak asi tak k tvojej hanbe za stres.

@anonym_autor Ahoj, na zápise vypíšeš nejaké papiere (nezabudni si OP), zober aj tlačivá na zľavy na cestovnom, ak potrebuješ potvrdiť. Pani zo študijného oddelenia vám povie čo a ako. Ešte v ten deň (alebo po začatí semestra v iný deň - dozvieš sa vopred) budete mať stretnutie s ročníkovým tútorom za každý odbor a tam vám vysvetlia kreditový systém, rozvrhy, prácu s AIS. Na katedre (jednej a druhej) už možno budú na nástenke vyvesené rozvrhy. Koľko dní budeš v škole, záleží od toho, aký budeš mať rozvrh. Niektoré odbory sa učia pondelok - stredu, iné majú rozvrhy na celý týždeň. Na seminári/cvičení môžeš chýbať maximálne 2-krát za semester (u nás na FF UKF, predpokladám, že na chémii to nebude iné), prednášky sú voľnejšie, ale závisí od pedagóga (niektorí vyžadujú účasť, iným "nechýbaš" celý semester, len Tebe to potom bude chýbať na skúške (= vedomosti)). V závislosti od predmetu v priebehu semestra odovzdávaš seminárne práce, môžeš mať priebežné hodnotenie (zohľadňujú sa aktivity na hodinách, testy, prezentácie, laboratórne cvičenia atď.) alebo skúšku (písomnú/ústnu). To sa dozvieš začiatkom semestra na jednotlivých hodinách od konkrétnych vyučujúcich. Skús pozrieť aj infolisty k predmetom na stránkach oboch katedier.