icon

Nezvládnutie maturity. Ako sa vyrovnať so zlyhaním?

24. máj 2026

Syn neurobil maturitu z jedného predmetu. Je prijatý na VŠ, teda podmiebecne. Co mi na to poradíte? O tom, že sa hanbím to povedať asi nemusí byť ani zmienka. Každý v robote a tak vedel, ze maturuje. Cítim to ako svoje zlyhanie

Strana
z2
anonym_f11da1
24. máj 2026

@anonym_autor Ty sa nehanbi, je to jeho problém, on chodil do školy. Cez prázdniny mu pripomínaj, že sa musí učiť a v septembri pôjde na opravné maturity. Ak sa mu učiť nechce, vysokú školu vôbec nerieš a pošli ho do práce. Zo zárobku ti bude samozrejme prispievať na bývanie a jedlo. Po roku takéhoto režimu pôjde študovať ochotne a rád. Je to vyskúšané v rodine.

anonym_23f97e
24. máj 2026

@anonym_autor Tak pojde maturovat na jesen, na VS to este tiez stiha, nie je isto jediny. A neviem preco sa Ty citis, ze si zlyhala, co si sa mala ucit za neho?

kacena4
24. máj 2026

prečo je to tvoje zlyhanie? je dospely takže si je sám zodpovedný za svoje konanie, ako može ísť na VŠ keď nezvláda učivo SŠ?? začiatkom septembra bude mať pravdepodobne opravné, snáď to dá...

autor
24. máj 2026
@anonym_f11da1

@anonym_autor Ty sa nehanbi, je to jeho problém, on chodil do školy. Cez prázdniny mu pripomínaj, že sa musí učiť a v septembri pôjde na opravné maturity. Ak sa mu učiť nechce, vysokú školu vôbec nerieš a pošli ho do práce. Zo zárobku ti bude samozrejme prispievať na bývanie a jedlo. Po roku takéhoto režimu pôjde študovať ochotne a rád. Je to vyskúšané v rodine.

@anonym_f11da1 ďakujem, ale vieš ako to je, všetci v robote vedia ze mal maturity. Co si mam vymýšľať? Zdá sa mi, ze aj učiteľka je na neho zasadená. Prijímačky na vš urobil bez problémov

anonym_c548e0
24. máj 2026

Nie je prvý ani posledný, netreba to vôbec rozmazávať, keď sa niekto bude pýtať, ani hanbiť a už vôbec nie ty, jednoducho nevyšlo, zopakuje si to v septembri... všetkým kolegom to bude srdečne jedno, pýtajú sa zo slušnosti... ja som mala spolužiačku, ktorá tiež bola na reparáte a normálne vyštudovala nie ľahkú VŠ a robí si aj tretí stupeň, bola to pre ňu facka, ktorú potrebovala, v období maturít mala ťažké obdobie

januska12323
24. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_f11da1 ďakujem, ale vieš ako to je, všetci v robote vedia ze mal maturity. Co si mam vymýšľať? Zdá sa mi, ze aj učiteľka je na neho zasadená. Prijímačky na vš urobil bez problémov

@anonym_autor nemusíš im nič vysvetľovať a kľudne môžeš aj klamať ak potom prestanú blbé poznámky. Syn má celé leto na študovanie, určite to v septembri zvládne.

anonym_a2219f
24. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Na ktorú VŠ sa dnes robia prijímačky? Nevyrývam....Inak, v komisii sedia traja, nie jedna. A nepotreboval kvôli zvoranej písomke zmaturovať aspoň na 3? V septembri to iste dá, ale nech sa pripraví. Nebude jediný.

dadis
24. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Nie je to prijemne... ale pokojne to priznaj, ti, ktorym na tebe zalezi ta podporia a ti ktori nie... to ti moze byt jedno. Syn mojich znamych minuly rok nezmaturoval, nepodarilo sa ani na opravnom. Normalne to priznali, ved to nie je nic, kvoli cimu by sa mali hanbit. Ich syn je inak sikovny, ale skor manualne, praxoval v elektrikarskej firme, teraz si robi nejaku ucnovku, popri tom brigaduje. Normalne slusna rodina a aj syn je uplne v poriadku, sikovny chalan. Mojho tiez prijali uz na VS (za olympiady) a skoro ho k maturite neprupustili z jedneho predemetu 😅. Nastastie to vytiahol na 3 a zajtra ide k zelenemu stolu. On je inak taky poloflakac - som vsak prekvapena, ze teraz to zobral seriozne a normalne sa cez akademicky uci - sem tam si ide zabehat, sem tam si zahra pc alebo sa ide vyvetrat ale normalne sa pomedzi to intenzivne uci. Ak tvoj syn spravil prijimacky, je urcite sikovny, neboj, opravne spravi. Aspon je to pre neho zdvihnuty prst, ze ma veci brat serioznejsie. Este ho zo skusky niekolkokrat poslu domov s F o to strach nemaj 😅🥴

anonym_2c8488
24. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor maturita je veľmi stresové obdobie pre študentov a stane sa, že z jedného predmetu vyletí rovnako ako vysokoškolský študenti pri skúškach. Neber to tragicky, opravnú skúšku spraví má na to 3 mesiace.

dadis
24. máj 2026
@anonym_a2219f

@anonym_autor Na ktorú VŠ sa dnes robia prijímačky? Nevyrývam....Inak, v komisii sedia traja, nie jedna. A nepotreboval kvôli zvoranej písomke zmaturovať aspoň na 3? V septembri to iste dá, ale nech sa pripraví. Nebude jediný.

@anonym_a2219f Mozno scio testy

anonym_0351d2
24. máj 2026

Hanbiť sa za syna že neurobil maturitu na prvý krát z jedného predmetu? Smutné. Môžeš byť rada , že ma vôbec ambíciu ísť na VŠ , veľa mladých na to prdí a ani sa im nečudujem. Ak nejde na medicínu, tak mu žiadny titul negarantuje svetlú budúcnosť a už vôbec nie v tomto štáte , strata času.

anonym_a2219f
24. máj 2026
@dadis

@anonym_autor Nie je to prijemne... ale pokojne to priznaj, ti, ktorym na tebe zalezi ta podporia a ti ktori nie... to ti moze byt jedno. Syn mojich znamych minuly rok nezmaturoval, nepodarilo sa ani na opravnom. Normalne to priznali, ved to nie je nic, kvoli cimu by sa mali hanbit. Ich syn je inak sikovny, ale skor manualne, praxoval v elektrikarskej firme, teraz si robi nejaku ucnovku, popri tom brigaduje. Normalne slusna rodina a aj syn je uplne v poriadku, sikovny chalan. Mojho tiez prijali uz na VS (za olympiady) a skoro ho k maturite neprupustili z jedneho predemetu 😅. Nastastie to vytiahol na 3 a zajtra ide k zelenemu stolu. On je inak taky poloflakac - som vsak prekvapena, ze teraz to zobral seriozne a normalne sa cez akademicky uci - sem tam si ide zabehat, sem tam si zahra pc alebo sa ide vyvetrat ale normalne sa pomedzi to intenzivne uci. Ak tvoj syn spravil prijimacky, je urcite sikovny, neboj, opravne spravi. Aspon je to pre neho zdvihnuty prst, ze ma veci brat serioznejsie. Este ho zo skusky niekolkokrat poslu domov s F o to strach nemaj 😅🥴

@dadis Ja žasnem, že niekto žasne nad tým, že sa niekto cez akademický aj učí...hlavne ten, čo takmer neukončil 4. roč.....!🙂

simsalabim
24. máj 2026
@anonym_23f97e

@anonym_autor Tak pojde maturovat na jesen, na VS to este tiez stiha, nie je isto jediny. A neviem preco sa Ty citis, ze si zlyhala, co si sa mala ucit za neho?

@anonym_23f97e VS podla mna nestiha, az ten dalsi akademicky rok. Ved skoly budu uzatvarat poradie prijatych v juni, ci? Mlady zmaturuje v septembri, treba ho pislat pracovat a VS skusi o rok, ak ju chce. Co ine sa da poradit?

simsalabim
24. máj 2026
@anonym_a2219f

@anonym_a2219f napr na medicinu alebo na pedagogicku…

anonym_bef43b
24. máj 2026
@simsalabim

@anonym_23f97e VS podla mna nestiha, az ten dalsi akademicky rok. Ved skoly budu uzatvarat poradie prijatych v juni, ci? Mlady zmaturuje v septembri, treba ho pislat pracovat a VS skusi o rok, ak ju chce. Co ine sa da poradit?

@simsalabim neviem kde ho zobrali na VŠ, ale na niektoré stíha

anonym_66fbc5
24. máj 2026
@anonym_a2219f

@anonym_a2219f na vsetky, bud scio testy alebo.prijimacky. Vela skol.preferuje scio.

@autorka neptijemne ale stava sa. Kamosky syn to.iste na VS prijaty a slovencinu neurobil. Robil v septembri, normalne nastupil na VS..

euka210
24. máj 2026

@anonym_autor 18r clovek je zodpovedny sam za seba a svoje studium...neviem preco to beries ako svoje zlyhanie.
Ma ponaucenie, ze sa musi ucit v lete a nebude mat krasne prazdniny. Na Vs moze ist aj o rok a dovtedy pracovat ako pisu.
U nas aj ked bola zla otazka, tak pomohli.nehovoriac o tom, ze prihliadali na 4r studia. Musel to riadne odflaknut.

anonym_65325f
24. máj 2026

@anonym_autor Netráp sa.Aj tak ťa pochopí len niekto, kto zažil niečo podobné Kolegov/kolegyne by som neriešila.Kazdy by si mal zametať pred vlastným prahom.Zvysok ti už napísali dievčatá.Len tak na okraj: Sama poznám p.Ing., ktorý išiel na opravnú ústnu maturitu z nemčiny.Po rokoch si už nikto na to ani nespomenie

januska12323
24. máj 2026
@simsalabim

@simsalabim on už prijatý je, len bude dokladať maturitné vysvedčenie neskôr. Maturitu spraví v septembri a ak bude zápis skôr len vysvetlí situáciu.

anonym_c74c8e
24. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor aj moja kamoska klamala o dcére, ktoré neurobila štátnice na 1x. Každému povedala, že si posunula štátnice kvôli chorobe, reálne po štátniciach ochorela a skončila na par dni v nemocnici.Nic sa nedialo, len dcera sa musela učiť, učiť..z akého predmetu neurobil.

anonym_23f97e
24. máj 2026
@simsalabim

@simsalabim Ak je prijaty, tak ak zmaturuje v septembri, tak sa to da zvladnut.

janka1011
24. máj 2026
@anonym_a2219f

@anonym_a2219f napr.na ekonomickú, medicínu, zubárinu a mnoho iných. A myslím prijímačky, nie scio testy. Zasa si nemysli, že vsetci idú všade bez prijímačiek.

simsalabim
24. máj 2026
@anonym_23f97e

@simsalabim Ak je prijaty, tak ak zmaturuje v septembri, tak sa to da zvladnut.

@anonym_23f97e no ja viem tak, ze prijatie podmiene maturitou. Viem, ze moja dcera musela minuly rok maturitne vysvedcenie dolozit do 2t po maturite a koncom juna skola zverejnila definitivny zoznam. Ale mozno sa to lisi od skoly ku skole, no to sa mi nezda, lebo by drzali miesto pre niekoho, kto mozno opat nezmaturuje.

@januska12323 mas s tym skusenost? Ako pisem, nezda sa mi to. No mozem sa mylit.

anonym_6f5921
24. máj 2026

@anonym_autor neber to prosim tragicky ja som tiež maturovala v septembri skrz ochorenia ..a na vš som sa dostala.

lienka.7
24. máj 2026

@anonym_autor v žiadnom pripade to neber ako zlyhanie. Ani ty, ani syn. Stáva sa. Musí zmaturovať najneskôr do 14.9. Lebo potom už ide zber údajov na Ministerstvo. Treba ho podporiť a najmä komunikovať s fakultou, kam sa hlási. Drzim palce ✊🍀

januska12323
24. máj 2026
@simsalabim

@anonym_23f97e no ja viem tak, ze prijatie podmiene maturitou. Viem, ze moja dcera musela minuly rok maturitne vysvedcenie dolozit do 2t po maturite a koncom juna skola zverejnila definitivny zoznam. Ale mozno sa to lisi od skoly ku skole, no to sa mi nezda, lebo by drzali miesto pre niekoho, kto mozno opat nezmaturuje.

@januska12323 mas s tym skusenost? Ako pisem, nezda sa mi to. No mozem sa mylit.

@simsalabim na mojej strednej škole bola maturita prvý týždeň v septembri a zápis na vš až na konci, takže daný človek len potvrdil záujem a na zápis už prišiel so spravenou maturitou. A ja osobne som podobne robila bakalárske štátnice, nebol žiadny problém.

anonym_23f97e
24. máj 2026
@simsalabim

@simsalabim neviem, ci to tak funguje na kazdej VS, ale niekde naozaj staci dolozit v septembri.

oblecenie99
24. máj 2026

Keby mi to povedala kolegyňa, určite by som nemyslela nič zle, práve naopak, snažila by som sa ju podporiť, že všetko bude v poriadku. Takéto veci sa proste stavaju. Ak syn robil prijímačky a dokonca bol aj prijatý na VŠ, tak nebude classic flákač, proste mal smolu. Alebo sa učil a jednoducho to nevyšlo, možno niečo preletel pvrchne, možno niečo vynechal, možno niečo zle pochopil, .. je to aj pre neho veľké ponaučenie. Zíde sa mu to aj do budúcna na skúškach na VŠ. Iste že je to určite veľmi nepríjemné, ale nech sa horšie nestane. Nemáš sa za čo hanbiť. Svet sa nezrútil, banku nevylúpil, on cez leto pridá a ide sa ďalej.

anonym_a987bb
24. máj 2026

Prepac ale si fakt myslis ze niekoho to o rok, ci o 5 rokov bude zaujimat? 🤣 Nie nebude. Moj brat aj sestra maturity opakovali (lebo lajdaci), brat vyborna praca, segra studuje VS. Ja uz som 10r po VS - opakovala som dvoje statnice, tiez som sa na to vybodla. A som dobra vo svojej profesii. Ci myslis, ze tato info niekedy zaujimala mojho zamestnavatela alebo manzela? 😁
Klidek, na tom zivot fakt nestoji.

zuzana76
24. máj 2026
@anonym_a2219f

@anonym_a2219f moj robil prijimacky napr na STU FIIT, sice podla toho co pisali, ho mali brat bez prijimaciek, ale nakoniec mu prisla pozvanka, tak isiel, urobil a vzali ho

Strana
z2