icon

Pravidlá suplovania v školách

nelkaccc
13. feb 2026

Ahojte, viete mi niekto poradiť ohľadom suplovania ci je v zákone, ze suplovana hodina musi byt odučena podla rozvrhu alebo si škola/suplujuci učiteľ dá svoj predmet bez toho aby nastala zmena v rozvrhu. U dcéry sa bežne stáva ze namiesto napr. Dejepisu ktorý maju raz za týždeň maju slovenčinu a tým pádom dve za deň. Uz sa stalo ze mali tri anglictiny v jeden deň a to už tie deti strácajú chuť uplne. Napríklad manžel robí tiež učiteľa na inej škole a oni maju zakázané učiť inú ako hodinu podľa rozvrhu. Tak teda záleží to na škole a každá škola má voľnú ruku alebo ide škola protizákonne. Isto je zákon ale hľadať v tých vyhláškach je umenie a ak by niekto vedel poradiť budem vďačná.

Strana
z2
thirstymonk
13. feb 2026

@nelkaccc Dosť pochybujem, že to bude dajaky zakon riešiť.

anonym_f0b11c
13. feb 2026

U nás hneď na začiatku povedali, že si žiaci majú sledovať suplovanie, ak bude suplovaná hodina s učiteľom, ktorý ich učí, bude jeho predmet.
V zákone to asi upravené nie je

jajo1
13. feb 2026

v zákone to upravené určite nie je ... ale mne napr. príde omnoho efektívnejšie, že ak supluje učiteľ, ktorý daný suplovaný predmet neučí a v danej triede učí svoj predmet, že si odučí počas suplovanej hodiny svoj predmet, tá hodina je určite zmysluplnejšia ... a ešte otázka, prečo by napr. dve hodiny slovenčiny alebo tri hodiny anj (odučené odborne) raz za čas boli problém? Problém je skôr podľa nezmyselné sedenie a strácanie času počas neodborne odsuplovaných hodín, na ktoré niekedy pôvodný učiteľ ani nenechá zmysluplnú prácu a suplujúci učiteľ nevie, čo má so žiakmi robiť ...

anonym_af9781
13. feb 2026

@nelkaccc
Zákon neurčuje, že suplovaná hodina musí byť odučená presne podľa pôvodného rozvrhu. Ale, ak sa suplovanie opakuje pravidelné (čiže žiaci prichádzajú o hodiny povinného predmetu) už by to mohlo byť považovane za porušenie ŠVP.

zuzana76
13. feb 2026

@nelkaccc myslim, ze to je individualne, ak tam ide suplovat ucitel, co v danej triede uci, a nie je odbornikum na suplovany predmet, oduci si svoju hodinu

ibrunova
13. feb 2026

Neviem, či je efektívne suplovať angličtinu, ak ju suplujúci učiteľ neovláda. Asi je lepšie, keď si tam odučí svoju matiku napr.

euka210
13. feb 2026

@nelkaccc myslim, ze na toto zakon nie je.
Za mojich cias suplujuci dal nejaku pracu detom alebo samotny chybajuci ucitel nechal pokyny, co maju urobit...ucivo, poznamky, priklady a pod.
Teraz moji nerobia nic, casto supluje asistentka.
Ooobcas sa stane, ze suplujuci ucitel si tam da svoj predmet ked meskaju s ucivom...ale to dopredu vedia a fakt len obcas to je.

viestta
13. feb 2026

Za mna je lepsie ak maju 2 angliny za den, z toho jedna na suplovanom dejepise ako 3 volne hodiny, ked ich strazi upratovacka...

letfenixa
13. feb 2026

V našom školskom poriadku je veta: " Žiak má právo byť na každej vyučovacej hodine podľa rozvrhu svojej triedy."

nelkaccc
autor
14. feb 2026
@viestta

Za mna je lepsie ak maju 2 angliny za den, z toho jedna na suplovanom dejepise ako 3 volne hodiny, ked ich strazi upratovacka...

@viestta tak mat 3 ang za sebou je moc a deti ju uz začínajú nenávidieť

anonym_4db85b
14. feb 2026
@nelkaccc

@nelkaccc a inde platíme ťažké €, aby deti mali viac angličtín. 🙂 Inak si myslím,že žiaden učiteľ 3 hodiny svojho predmetu v jeden deň naplno neodučí, skôr dá potom nejaké hry, niečo na rozvoj. Ale napr. na angline deťom jazyk bude znieť v uchu, alebo budú konverzovat.
Inak napr. jedno naše dieťa na gympli má tak, že ak nepríde priamo aprobovany učiteľ, namiesto chýbajúcich chodí iný učiteľ, ktorý si oduci svoju hodinu, a potom v priebehu týždňa tá hodina už nebude. Ale často to znamená viaceré zmeny v rozvrhu v priebehu daného dňa, posúvajú sa často aj iné hodiny, a končia potom decká skôr. Čiže každé ráno si musia odsledovať EduPage.
Druhému dieťaťu tiež na gymku supluje občas učiteľ, ktorý tam učí,a samozrejme svoj predmet. Majú potom viac hodín predmetu v týždni. Taktiež sledujú Edupage.
Oba gymple z prvej trojky. A čo mám informácie, inde, aj na ZŠ (tiež učím), veľmi zriedkavo len tak sedia s dozorom.

sulavikova
14. feb 2026

Suplujem = vyštudované predmety po dohode s chýbajúcou vyučujúcou (nie so žiakmi/rodičmi). Čiže si ich vymeníme! Zaujímala by ma konkrétna škola vášho pána manžela a ich PP v súlade s konkrétnym zákonom. (neuvádzate). Zároveň si viem “živo” váš cirkus Humberto predstaviť počas suplovanej hodiny TSV a úraze podľa rozvrhu.

viestta
14. feb 2026
@nelkaccc

@nelkaccc stale tvrdim, ze lepsie su 3 angliny za sebou ako biologia a slovencina s upratovackou

anonym_f0b11c
14. feb 2026
@nelkaccc

@nelkaccc 3 hod. sú ok, nenávidieť jz začínajú kvôli zlému prístupu

viestta
14. feb 2026
@anonym_f0b11c

@nelkaccc 3 hod. sú ok, nenávidieť jz začínajú kvôli zlému prístupu

@anonym_f0b11c takze to nie je problem toho, ze ju maju na suplovanych hodinach. Ten problem maju aj ked je anglina podla rozvrhu, vsak?

anonym_f0b11c
14. feb 2026
@viestta

@anonym_f0b11c takze to nie je problem toho, ze ju maju na suplovanych hodinach. Ten problem maju aj ked je anglina podla rozvrhu, vsak?

@viestta áno, poznám pár nudných učiteľov, ktorí nedokážu zaujať, stačí s nimi 45 minút, žiaci sa nevedia dočkať zvonenia
Naopak zase výborných učiteľov, žiaci sa tešia, nemajú problém ani s 3 hodinami.
Konkrétne anglinu majú 2 hodinovku v normálnom rozvrhu, tak isto aj slovenčinu

viestta
14. feb 2026
@anonym_f0b11c

@viestta áno, poznám pár nudných učiteľov, ktorí nedokážu zaujať, stačí s nimi 45 minút, žiaci sa nevedia dočkať zvonenia
Naopak zase výborných učiteľov, žiaci sa tešia, nemajú problém ani s 3 hodinami.
Konkrétne anglinu majú 2 hodinovku v normálnom rozvrhu, tak isto aj slovenčinu

@anonym_f0b11c vsak ani ja som nespadla z jahody a viem, ze ucitelia su taki aj onaki. Tu bola rec o suplovani a ja som doplnila svoju skusenost. Ty svoju. Najlepsie je ak su hodiny oducene, deti hodina zaujme a nieco sa na nej naucia, ale, zial, nezijeme v idealnom svete a zivot prinasa rozne situacie.

nelkaccc
autor
15. feb 2026
@viestta

@viestta nie angličtinu maju/mali radi ale tak s cim mas ty konkretne problém?

viestta
15. feb 2026
@nelkaccc

@viestta nie angličtinu maju/mali radi ale tak s cim mas ty konkretne problém?

@nelkaccc ja nemam problem s nicim, niekto iny sa stazoval, ze po troch hodinach angliny ju decka zacinaju nenavidiet

nelkaccc
autor
15. feb 2026
@viestta

@viestta ta moja poznamka pateila tomu divnemu anomymu🤮😂

nelkaccc
autor
15. feb 2026
@viestta

@nelkaccc ja nemam problem s nicim, niekto iny sa stazoval, ze po troch hodinach angliny ju decka zacinaju nenavidiet

@viestta lenže ono je to tak mudra teta ze led chýba telocvikár maju anglictinu 6x do týždňa napr ale kasli na to nestojí o tvoju odpoveď. 🥴🤌

natalka13
15. feb 2026

AJ 6x do tyzdna mavali synovia bezne podla rozvrhu.
Ako rodic bud rada. Ved to je dnes najdolezitejsi predmet.

nelkaccc
autor
15. feb 2026
@natalka13

AJ 6x do tyzdna mavali synovia bezne podla rozvrhu.
Ako rodic bud rada. Ved to je dnes najdolezitejsi predmet.

@natalka13 toto bol jeden z príkladov ale ako je na Slovensku bežné dostávam odpoveď na otázku ktorú som sa nepytala, nič zistím si to na skolskej inspekcii lebo som zabudla ze tu je to o hubu s debnutymi matkami😂🥴, pekný deň

natalka13
15. feb 2026
@nelkaccc

@natalka13 toto bol jeden z príkladov ale ako je na Slovensku bežné dostávam odpoveď na otázku ktorú som sa nepytala, nič zistím si to na skolskej inspekcii lebo som zabudla ze tu je to o hubu s debnutymi matkami😂🥴, pekný deň

@nelkaccc cakali sme slovnik pristavneho robotnika👍

nelkaccc
autor
15. feb 2026
@anonym_af9781

@nelkaccc
Zákon neurčuje, že suplovaná hodina musí byť odučená presne podľa pôvodného rozvrhu. Ale, ak sa suplovanie opakuje pravidelné (čiže žiaci prichádzajú o hodiny povinného predmetu) už by to mohlo byť považovane za porušenie ŠVP.

@anonym_af9781 konečne normalny koment, napr dejepis co mali raz za týždeň jeden a pol mesiaca mali supel slovenčinou..

nelkaccc
autor
15. feb 2026
@natalka13

@nelkaccc cakali sme slovnik pristavneho robotnika👍

@natalka13 nuZ co je pravda je pravda, človek ide po radu a je za debila ale to je slovenskeee hlavne treba byt slušný ze ale aj ked blbec tak slušne 😂

anonym_2f160c
15. feb 2026

A v akom zákone by si to prosím ťa chcela hľadať? Myslíš, že v parlamente sa budú zaoberať takouto hlúposťou ? Ja keď som zastupovala zanejakú kolegynu, väčšinou nechala robotu pre žiakov a držala som sa toho. Alebo som im pustila film s danou tematikou. Akurát telesnú som si netrúfla zastupovať, to som im radšej pustila film alebo mali voľnú hodinu v triede

nelkaccc
autor
15. feb 2026
@anonym_4db85b

@nelkaccc a inde platíme ťažké €, aby deti mali viac angličtín. 🙂 Inak si myslím,že žiaden učiteľ 3 hodiny svojho predmetu v jeden deň naplno neodučí, skôr dá potom nejaké hry, niečo na rozvoj. Ale napr. na angline deťom jazyk bude znieť v uchu, alebo budú konverzovat.
Inak napr. jedno naše dieťa na gympli má tak, že ak nepríde priamo aprobovany učiteľ, namiesto chýbajúcich chodí iný učiteľ, ktorý si oduci svoju hodinu, a potom v priebehu týždňa tá hodina už nebude. Ale často to znamená viaceré zmeny v rozvrhu v priebehu daného dňa, posúvajú sa často aj iné hodiny, a končia potom decká skôr. Čiže každé ráno si musia odsledovať EduPage.
Druhému dieťaťu tiež na gymku supluje občas učiteľ, ktorý tam učí,a samozrejme svoj predmet. Majú potom viac hodín predmetu v týždni. Taktiež sledujú Edupage.
Oba gymple z prvej trojky. A čo mám informácie, inde, aj na ZŠ (tiež učím), veľmi zriedkavo len tak sedia s dozorom.

@anonym_4db85b angličtina bol príklad...ako tu sa dostať k odpvedi na otázku je na pevné nervy ešteže par jedincov vie čítať a porozumením 🥴

nelkaccc
autor
15. feb 2026
@anonym_4db85b

@anonym_4db85b u manžela na skole majú pripravené od učiteľa ktorý chýba a supluju jeho hodinu .

nelkaccc
autor
15. feb 2026
@anonym_2f160c

A v akom zákone by si to prosím ťa chcela hľadať? Myslíš, že v parlamente sa budú zaoberať takouto hlúposťou ? Ja keď som zastupovala zanejakú kolegynu, väčšinou nechala robotu pre žiakov a držala som sa toho. Alebo som im pustila film s danou tematikou. Akurát telesnú som si netrúfla zastupovať, to som im radšej pustila film alebo mali voľnú hodinu v triede

@anonym_2f160c zeby v školskom?😂

Strana
z2