Prvák na strednej: Aké otázky vás zaujímajú?
Ake otazky si kladiete, na co by ste chceli vy, prip, vase dieta vediet odpoved.
A čo si chcela vedieť Ty, keď si šla ako prváčka na SŠ? Aké otázky sa preháňali Tvojou hlavou? To isté trápi decká aj o cca 20 rokov po Tebe... Mňa v tom čase asi tiež zaujímalo len to, či si tam s niekým "sadnem" a s kým si reálne sadnem, keďže okrem mňa v tej triede nebol z mojej ZŠ nikto. Triednu som neriešila (načo aj, veď aj tak som ju nepoznala - či už ako človeka, alebo ako pedagóga), ani farbu stien na chodbách, ani nič iné. Keď sa nad tým zamyslím, netrápila som sa vopred žiadnymi otázkami (skôr tým, akú budem mať tašku a papuče, lebo také ako na ZŠ sa mi už zdali trápne a "dospelácke" mi zasa nechcela kúpiť mama)...
Mna trapilo, co si obleciem prvy den. A aki chlapci tam budu 😃. Syna nezaujimalo ze vobec nic.
Takže som sa spýtala syna, ktorý nastupuje na SŠ a tu sú jeho otázky: Budú mi chýbať moji kamaráti zo ZŠ? Budem mať čas/príležitosť sa s nimi ešte stretávať? Nájdem si tam nových kamarátov? Bude sa mi tam dariť (nebudem zaostávať oproti ostatným)? Bude mi tam dobre (zapadnem medzi spolužiakov, nebudú ma šikanovať decká/učitelia)? Budeme dobrý kolektív? S kým budem sedieť? Neviem, či je to práve ten typ otázok, čo si chcela...
Takže som sa spýtala syna, ktorý nastupuje na SŠ a tu sú jeho otázky: Budú mi chýbať moji kamaráti zo ZŠ? Budem mať čas/príležitosť sa s nimi ešte stretávať? Nájdem si tam nových kamarátov? Bude sa mi tam dariť (nebudem zaostávať oproti ostatným)? Bude mi tam dobre (zapadnem medzi spolužiakov, nebudú ma šikanovať decká/učitelia)? Budeme dobrý kolektív? S kým budem sedieť? Neviem, či je to práve ten typ otázok, čo si chcela...
@ivanaks hej, a este skor nejake administrativne, fungovanie skoly, predmety, studijne, system ..
Ja stresujem uz teraz. Moje dieta si mysli, ze sa vsetko nauci a zisti za pochodu. Ide na intrak a vobec ho netrapi aky kufor si vezme, ci ako sa tam vobec dostane 😆 len sa boji, ze nebudu varit jeho 5 oblubenych jedal a ze nebude blizko lidl, aby si mohol kupit praclik 😃
Ja stresujem uz teraz. Moje dieta si mysli, ze sa vsetko nauci a zisti za pochodu. Ide na intrak a vobec ho netrapi aky kufor si vezme, ci ako sa tam vobec dostane 😆 len sa boji, ze nebudu varit jeho 5 oblubenych jedal a ze nebude blizko lidl, aby si mohol kupit praclik 😃
@martinkatinka ako rodic z coho stresujes?
@martinkatinka ako rodic z coho stresujes?
@keira mam jedinacika. Ide do ineho mesta, na intrak... Tak stresujem.
@keira mam jedinacika. Ide do ineho mesta, na intrak... Tak stresujem.
@martinkatinka to verim
Ja ako rodic,som nestresovala vobec.Ani syn nie,iba cez skusky,vedela som aku skolu si vybral,ze tam chodi aj jeho naj kamos,len to budenie je hrozne.Uz ide do 3tieho rocnika a musime ho stale my budit aj ked ma budik.
Je najlepsi z praxe ale lenivy vstavat,a to im prax zacina skor tak vzdy,ze pojde neskor a ono mu tieto neskore prichody profesor toleruje,lebo je najlepsi.No niektori chlapci na skolu kaslu a tak aj dopadli,ze opakuju rocnik.
No skor sa bojim u druheho syna ako si ten zvykne chodit sam vlakom a na opacny konec ako brat.
@ivanaks hej, a este skor nejake administrativne, fungovanie skoly, predmety, studijne, system ..
@keira Toto (čo spomínaš ) by som riešila, keby šiel na VŠ (a teda nie ja, ale on). Akú administratívu máš na mysli? Prihlášku na stravu sme vypĺňali ešte na prelome mája/júna a bola som ju odniesť vedúcej jedálne. EduPage si prehodia na škole aj sami, keby nie, budem riešiť začiatkom septembra. Ponuka na ISIC nám už tiež prišla ešte pred prázdninami. Predmety som si pozrela v rozvrhu minuloročných prvákov na stránke školy (mali to tam zverejnené) aj mená učiteľov, aj keď práve ich môže učiť niekto iný. Navyše, tie mená mi veľa nehovoria, netuším, akí sú to ľudia a akí kvalitní pedagógovia, takže nevidím dôvod to riešiť už teraz. Aj keby som zistila, že niektorý z nich za veľa nestojí, čo by som akože mala robiť? Písať riaditeľke a dupkať nožičkami, kým im ho/ju nevymení? Beztak rozvrhy budú isté až koncom augusta... Všetko ostatné, čo píšeš, Tvoje dieťa (a Ty) zistíte za pochodu, ak ste si to nezisťovali pred tým, ako ste tam podali prihlášku, resp. potvrdili nástup. A čo myslíš fungovaním školy? Nejaké voľnočasové aktivity, ERASMUS, školský parlament alebo taký ten bežný prevádzkový poriadok? Lebo to všetko im (predpokladám) ozrejmia na úvodných triednických hodinách a nám na prvom rodičovskom... Keď sa nad tým zamyslím, mňa ako rodiča naozaj trápi len to, ako tam syn "zapadne" a aká je tam klíma a vzťahy medzi deckami navzájom a učiteľmi a žiakmi, či sa mu bude dariť a bude ho to baviť, a teda nebude ľutovať, že si vybral práve túto školu...
Prípadne by ma ešte zaujímala kvalita školy v zmysle, že aké percento absolventov sa dostane na vysokú školu (percento z tých, ktorí sa na ňu hlásia, nie zo všetkých) a drop out rate, teda aké percento školu nezvládne (nulové by nemalo byť).
Prípadne by ma ešte zaujímala kvalita školy v zmysle, že aké percento absolventov sa dostane na vysokú školu (percento z tých, ktorí sa na ňu hlásia, nie zo všetkých) a drop out rate, teda aké percento školu nezvládne (nulové by nemalo byť).
@ivka225 ano, ano, rozumiem, ale kopec info sa da vyhladat na nete, niekedy tam nie su tie veci, ze co by ste ocenili , aby ste si vedeli dohladat

Akých budem mať spolužiakov? Kto bude triedny? Aký bude rozvrh?