icon

Rok pauza po strednej a potom vysoká škola

25. mar 2025

Mali ste niekto rok pauzu po strednej a potom ste šli na VŠ? Ak áno bolo to ťažké sa piť m začleniť a začať sa znovu učiť? Rozmýšľam že by som si dal rok pauzu a nastúpil až potom ale všetci mi hovoria že to nie je dobrý nápad že sa mi už nebude chces a bude sa mi ťažko zacinat

luccija
•
25. mar 2025

A čo máš v pláne ten rok robiť?brigádovať, učiť sa na prijímačky, ísť do zahraničia?
Ja si myslím, že treba hneď pokračovať za ten rok môžeš začať spekulovat 😂veď si zarobím xy to mi stačí...ak využijes ten čas zmysluplne a rodičia súhlasia tak to je ine

marca12
•
25. mar 2025

Zalezi od dovodu pauzy. Si mlady,takze ak si das rok pauzu nic sa nedeje,mozog ti este funguje a nemal by si mat problem s ucenim a zaclenenim sa. Otazne je,ci sa ti bude chciet. Ked clovek zacne zarabat a zapaci sa mu,ze pracuje,uz sa tazko vracia do skolskych lavic.

autor
•
25. mar 2025

@luccija tak skôr príprave na vysokú keďže tento rok má nezobrali na odbor čo chcem ísť ja a niečo iné študovať nechcem nebavilo by ma to

olimuc
•
25. mar 2025

Mala som rok pauzu a bola som pracovat v zahranici … nie nebolo tazke znova sa ucit, len bolo tazke zvyknut si, ze nemam tolko € … takze som skusky robila vzdy co najrychlejsie aby som sa mohla “vyparit” a zarobit. Na statnice som uz isla rovno zo zahranicia a hned po nich znova odisla. Napr po 20 rokoch si uz neviem predstavit ist na VS aj ked nad tym znovu uvazujem

chrobak7
•
25. mar 2025

Bolo to síce v roku 1987, ale neprijali ma VŠ. Tak som rok robil a potom ma prijali. Nebol žiadny problém s učením. Kto sa vie učiť a páli mu to, tak za ten rok nič nestratí.

simona20201309
•
25. mar 2025

Ja som mala pauzu 3r. Nemala som vôbec problém začleniť. Práve naopak. Bola som už potom z prace, oveľa ľahšie mi išlo štúdium, bola som oddýchnutá od tých otravnych školských povinnosti.
Tak určite to skus znovu o rok. Držím palce.

dasa234
•
25. mar 2025

Písal sa rok 2004 a mňa po maturite neprijali na LF. Tak som išla pracovať ako au pair do Londýna, cesta plným busom z Prešova, žiadny net v mobile a ani google maps alebo translater. Bola som tam rok. Pomaly 2 tisícky km bez rodiny, sama v cudzom meste. Najlepšia škola môjho života. Rok po úspešnom prijatí na VŠ, som si pomyslela, čo sú to za "problémy" sa len učiť....

ibrunova
•
25. mar 2025

Ten rok budeš vedená ako čo? Budeš si platiť poistné ako samoplatca? Alebo pôjdeš do práce? Ideál je ten rok nevynechávať.

autor
•
25. mar 2025

@simona20201309 ďakujem❤️

annyejnji
•
25. mar 2025

Ja som tak bola, za rok som sa učila aj veci do školy, aj jazyky a mala som kurz v jazykovke, takže som nevypadla z učenia úplne. Možno aj tebe to pomôže, že nevypadnúť a učiť sa niečo pre seba, aj keď nie si na škole.

luccija
•
25. mar 2025

@ibrunova môže ísť na úrad práce ako absolvent možno aj nejakú kurz si spravit neviem aké sú teraz podmienky

domkakvet
•
25. mar 2025

Urcite si daj pauzu a chod na tu VS po ktorej tuzis, ale ak by ta opat nezobrali potom si uz pauzu nedavaj a zariad sa inak. Za ten rok co budes doma hladaj docasnu pracu.

jazula
•
25. mar 2025

Ja som mala pauzu 3 roky (zdravotné dôvody) a teda nezapadla som veľmi. Hlavne aj v práci po výške som bola okamžite staršia od väčšiny nováčikov

kiki68
•
25. mar 2025

Mala som a bolo to ok, tesila som sa, mne nevysiel vyber skoly, nakolko umelecke skoly su take, ake su. Dalsi rok som isla na nieco ine a to uz vyslo. Spravila som v tom roku medzitym vodicak, ucila sa dva jazyky a brigadovala. Za mna dobre vyuzity cas

barborka2_2
•
27. mar 2025

Ja som mala kvázi pauzu...síce som nastúpila na VŠ ale vykašľala som sa na to pretože ma to nebavilo. o rok som začala nové štúdium. Uplna pohoda teraz budem štátnicovať. Moja najlepšia kamarátka mala úplnú pauzu lebo ju nezobrali a je na tom rovnako ako ja. A z ďaleka nie sme jedine. Urob si hlavne ako tebe vyhovuje. Nezabudaj, že dnes chodia na výšku aj 30 ročný ľudia a úspešne to zvládnu.

tina_tar
•
30. mar 2025

Ja som mala "pauzu" 3 roky, pretože som si myslela že mi VŠ netreba, nepotrebujem ju 😂 išlo mi to potom úplne v pohode, žiadny problém s učením som nemala a nemám 😊

brrunetkaa
•
30. mar 2025

Ja som mala pauzu skoro 3 roky po strednej a neľutujem. Zatiaľ som pracovala v tom, čo som ukončila strednú - ekonomicky smer ale vedela som, že v tom pokračovať nechcem. Pripravovala som sa potom časom na VŠ úplne iný, technicky/prirodovedny smer. Začlenila som sa úplne v pohode, skôr by som povedala že som mala výhodu oproti spolužiakom zo strednej kde väčšina boli strateni v živote ,,bez mamininej pomoci” 😀 Bola som sebestačnejšia, menej som stresovala kvôli skúškam a celkovo štúdiu, viac uvedomela som bola a nebrala som školu len ako povinnosť, ktorú si musím splniť a rodičia ju očakávajú. Robila som to kvôli sebe. A na VŠ party aj všetky cvika semináre atd nikto nikdy neriesil a mnohí ani netušili že mám o pár rokov viac. Za mna to bolo super rozhodnutie. Vyber VŠ s odstupom času by som zvolila iny ale to je už další príbeh 😀

autor
•
1. apr 2025

@brrunetkaa a ako je to prosím potom s financiami? Neplatí sa tam potom vo vyšších ročníkoch? Či to funguje úplne inak?

123kika1234
•
1. apr 2025

Ja som mala pauzu 4 roky, najprv zdravotné problémy a potom práca a momentálne práca a škola.. myslím, že s momentálnym nastavením mi škola ide viac ako keby som šla po strednej hneď

brrunetkaa
•
3. apr 2025

Neplatí sa. Máš normálne bezplatne 3 roky Bc 2 roky mgr 4 roky phd. Jedine ak budeš opakovať ročník alebo prestúpiš na inú školu Napr na škole A si absolvoval 2 roky z 3 na Bc a zistil že to nie je pre teba tak si išiel ba školu B na iné bakalárske vzdelanie tak tam si z troch Bc rokov musíš platiť tie 2 ktoré si absolvoval na škole A. Kvôli veku, že už nebudeš mat 26 nie sú poplatky jedine prídeš o nejaké výhody na isic karte

cindy22
•
19. apr 2025

Za mňa blbosť. Nejakú VŠ si vyber a skús, prinajhoršom zistíš, že ti daný odbor nesedí a ďalší rok prestupis. Poznala som pár ludi co si dali pauzu od školy a ver tomu, že potom je už veľmi ťažké nabehnúť na ten režim.

123kika1234
•
19. apr 2025

@cindy22 no asi ako pre koho..ja som išla po 4 rokoch od strednej a cítim, že keby som šla hneď nemala by som takú disciplínu ako mám teraz.