Sú špeciálne školy potrebné pre deti?
Chcem sa opytat, ci su specialne skoly potrebne? Budu tie deti niekedy pracovat, ked sa vzdelavaju? Rodicia chodia do prace a dieta treba niekde dat a treba ho aj nieco naucit, co doma rodicia nezvladnu, nemaju vedomost a podobne, ale co napriklad specialne skoly pre deti, ktore skoncili ZS, viac zamestnancov na ziaka ako ziakov a na co, aby pracovali dvaja z poctu 20 a to bude asi lepsi pripad, kvoli dvom platit tolko zamestnancov, ked su lepsi nech si s pomocou asistenta urobia vyucny list na beznej skole, alebo nech maju ulavu pri nejakom ucive, kvoli par ziakom sa umelo drzi skola a su tam aj ziaci, ktori nemaju na to aby sa udrzali v specialke. Peniaze sa mozu vyuzit na vyssie platy pre ucitelov, alebo zmysluplne veci v skolstve, ako nove ucebnice, vyucovacie pomocky. Ako to vnimate?
Dufam, ze je to vymyslene, a ze takto neuvazuje realna dospela osoba. Takych sme tu uz raz mali - co ako prvych vyhladzovali chorych, nevladnych, hendikepovanych, a vyhadzovali ich z okien.
Nie ze by clovek bol rad, ze to "nevychytal" on alebo jeho dieta. Vsetko je ale len do casu. Tym nikomu nic zle nezelam, ale az ked k Vam do rodiny nejaka facka a vazna diagnoza pride, az vtedy si clovek uvedomi...
@simsalabim Učiteľky v škole odpracujú pár hodín, finančne sú ohodnotené nadštandartne oproti iným kolegom z bežných škôl. Omnoho horšie sú na tom rodičia.
@anonym_99f07b moja asistentka, pardon pomocná vychovávateľka robí za minimálnu mzdu a počas dňa sa stará o šesť detí so špeciálnymi potrebami, vrátane prebaľovania, kŕmenia. Opatrovateľský je o čosi vyšší. A ešte povedz, že odpracuje len pár hodín! je v práci osem hodín ako ktokoľvek iný a rozhodne sa tam nenudí s vyloženými nohami 😠 ja som v práci o hodinu menej ako ona a tú hodinu robím doma písomnosti. Prosím neznevažuj našu prácu, keď netušíš, čo obnáša. Asistentov potrebujeme ako soľ. Poď k nám, keď je to podľa teba nadštandardne platená robota za nič!
@anonym_autor „Vive et sine alios vivere“ (Ži a nechaj iných žiť)
@svetlonos zamer zrusit specialne skoly,vsetky deti budu spolu.Vela deti vie uz pred nastupom citat,pisat no budu sa nudit,cele 3r.Druhe nebudu stihat,asistentov stale malo.A co stredne skoly,podla coho budu brat deti,kto viac zaplati??
Cele zle,ale tak rodicia to chcu.
@anonym_72ddaf
To chcú rodičia iba keď nevedia o čo ide. Kamoške sa to takto stalo. Tretiak a učiteľka zahlási, že má vedomosti prváka. Veď to je pre rodiča na skakteafenie! A takto potom začnú v škole riešiť, že by snáď mohli ti a hento a také úľavy alebo že by špeciálna škola. O ani, ťa bude super!
Keby to veľkú už aspom v tej druhej triede ok ale reagovali neskoro, čize, veď on to nejako.... No nedibehne! Hlavne keď matka riešila, že vlastne dieťa má disky rôzne! Učiteľku to vôbec nenapadlo. Celé fakt zle. To zlaté špeciálne školy, uľaví sa primárne deťom u rodičom pi dlhoročných bojoch a frustraciach, ktorýchohki byť usetreni všetci.
@anonym_99f07b moja asistentka, pardon pomocná vychovávateľka robí za minimálnu mzdu a počas dňa sa stará o šesť detí so špeciálnymi potrebami, vrátane prebaľovania, kŕmenia. Opatrovateľský je o čosi vyšší. A ešte povedz, že odpracuje len pár hodín! je v práci osem hodín ako ktokoľvek iný a rozhodne sa tam nenudí s vyloženými nohami 😠 ja som v práci o hodinu menej ako ona a tú hodinu robím doma písomnosti. Prosím neznevažuj našu prácu, keď netušíš, čo obnáša. Asistentov potrebujeme ako soľ. Poď k nám, keď je to podľa teba nadštandardne platená robota za nič!
@anonym_790ea7 Očakávam, že asistentky vymiznu, a budú učitelia a pomocné vychosky.
@anonym_72ddaf
To chcú rodičia iba keď nevedia o čo ide. Kamoške sa to takto stalo. Tretiak a učiteľka zahlási, že má vedomosti prváka. Veď to je pre rodiča na skakteafenie! A takto potom začnú v škole riešiť, že by snáď mohli ti a hento a také úľavy alebo že by špeciálna škola. O ani, ťa bude super!
Keby to veľkú už aspom v tej druhej triede ok ale reagovali neskoro, čize, veď on to nejako.... No nedibehne! Hlavne keď matka riešila, že vlastne dieťa má disky rôzne! Učiteľku to vôbec nenapadlo. Celé fakt zle. To zlaté špeciálne školy, uľaví sa primárne deťom u rodičom pi dlhoročných bojoch a frustraciach, ktorýchohki byť usetreni všetci.
@svetlonos toto su tie pilotne skoly,co sa do toho dali dobrovolne,takze uz vidime prve zle vysledky.
Ucila som roky v špeciálnej školy. Áno, moji žiaci mali potenciál pracovať. Mali mentálne postihnutie, potvrdené aj rediagnostikou vo vyššom veku. Všetci vedeli čítať, písať a počítať. Vedeli ako funguje pošta, vedeli pomôcť variť v kuchyni, upratať ju, vedeli si nasit gombík aj zašiť dieru, vedeli ako sa sejú semienka, že ich treba polievať. Správali sa pomerne empatický, akékoľvek vysmievanie som hneď stopovala a riešili sme. To bola moja trieda A variant, 8 deti. Mala som veľa času sa im venovať, keďže ich bolo málo. Na bežnej škole máš v triede cca 20 deti. Máš tam dieťa nadpriemerne inteligentné, veľmi šikovné deti, priemerné, aj deti v hraničnom pásme. Do toho máš aspoň 3 deti s vývojovými poruchami učenia, prípadne s ADHD. Ďalšie dieťa s emocnymi problémami. A k tomu ak máš dieťa s mentálnym postihnutím, tak toto dieťa nemá šancu. Naozaj nemá. Dieťa nešťastne, učiteľ nestastny. Na špecku nám chodili deti na druhý stupeň z bežnej skoly a nevedeli čítať. Učili sme ich v 7 mej triede čítať. Ak prišli na prvý stupeň, bolo to pre ne jednoduchšie. Mala som niekoľko detí z bežnej ZS, naučila som čítať všetky.
Dovolím si tvrdiť, že áno, moji žiaci mali veľmi veľkú perspektívu vyučiť sa na odbornom učilišti a pracovať. Poznám nejedného dospeláka s ľahkým mentálnym postihnutím, čo ma špecku a pracuje. V bežnom prude zamestnávania, nie chránená dielna. A potom aj veľa takých, čo nepracujú. A tí si nezaslúžia vzdelanie? Majú nan rovnaké právo ako ostatní. A škola nie je len o vzdelávaní....
A ako by si to princezna predstavovala? Zavriet vsetky tie deti doma nech neobtazuju vas nadludi? Ja len dufam, ze ty deti nemas, ze im neodovzdas tieto tvoje mudre predstavy o fungovani spolocnosti 🤮
A ano, mam dieta s pas a vies co? Vie sa spravat slusne, v autobuse pusti sadnut starsieho, vie sa pozdravit, podakovat.. vela jeho zdravych rovesnikov toto nerobi, lebo maju takych "dokonalych" rodicov ako si ty! Hanbi sa.
Môžeš byť rada že take dieťa nemáš a nemusíš to riešiť. Za mňa je super že aj taketo ine deti chodia do školy čo je mimochodom povinná školská dochádzka aj pre ne a naučia sa aspoň základ do života aj keď väčšinou sú odkázaní na rodičov. Tieto deti si nezaslúžia mať pekné detstvo a spoznávať kamarátov?
Dufam, ze je to vymyslene, a ze takto neuvazuje realna dospela osoba. Takych sme tu uz raz mali - co ako prvych vyhladzovali chorych, nevladnych, hendikepovanych, a vyhadzovali ich z okien.
Nie ze by clovek bol rad, ze to "nevychytal" on alebo jeho dieta. Vsetko je ale len do casu. Tym nikomu nic zle nezelam, ale az ked k Vam do rodiny nejaka facka a vazna diagnoza pride, az vtedy si clovek uvedomi...
@anonym_056aae chceš povedať, že táto doba a tento systém ich nevyhladzuje? Si si taká istá, kde máš štatistiky. O akom šťastí tu meliete. Tento systém nechráni hendikepovaných, možno tak len na papieri. Nehanbia sa ich okrádať a prenasledovať. Ukáž mi tých šťastných hendikepovaných. Šťastie je niečo prirodzené, čo vidíš na tvárach tých ľudí.
Absolútne neviete o čom hovoríte! 😡😡😡 Mám dieťa ZTP, s MR, čoskoro 15 ročne. Nikdy nebude pracovať!!! Nikdy nepôjde študovať na strednú školu!!! A áno, bude ZIT aj z vasich @anonym_autor odvodov. Píšem to preto, lebo jeden kamoš mi raz povedal, keď som požiadala o príspevok na auto a schválili nám ho, že dobre sa mi bude voziť za cudzie peniaze. Zabolelo. Tak ako aj váš príspevok. Myslíte si, že by som nebola rada, ak by som tento rok riešila výber strednej školy, pubertu, prvé lásky??? Myslíte, že som užitočná, keď sa starám už 15 rok a som nonstop doma. Do speci školy chodí na necelé štyri hodiny. Mňa nechce nikto zamestnať. Čiže som rada za takúto školu. Aspoň si vybavím čo potrebujem, nakupim, navarim. Ja stále hovorím, že ani narodenie zdravého dieťaťa nie je zárukou, že celý život bude zdravé.
@anonym_autor už tu v dejinách takáto teória pred pár desiatkami rokov bola.

Neviem, ci ste si uvedomili, ale takto postavena tema je cisto na rozduchanie vasne. Nieco podobne, ako “ucitelka”, co napisala, ze vyzaduje ako darcek len urcite znacky cokolady.