Zničila som si život štúdiom. Má niekto podobnú skúsenosť?
Isla som na bakalar, motom na magister, potom na doktorat. Veda v medicinskej/zdravotnickej oblasti. Nulove uplatnenie mimo akademie a vyskumu, a aj tam su pozicie extremne obmedzene a strasne zle platene. Na Slovensku ako aj v zahranici. Momentalne pracujem na pozicii uplne mimo oboru, na ktoru som prekvalifikovana, ale nic ine som po roku bez prace nenasla. Najhorsie je, ze nemam vyhliadky na lepsiu buducnost. Na ine studium nemam financne prostriedky, cas vratit nemozem, a realita je, ze "na papieri" neviem robit nic ine.
Este niekto?
to je smutné, ale plán by bol asi taký, že pracovať aj tam, kde nechceš, zarobiť si na štúdiu a študovať externe to, čo ťa baví
ano, som na tom podobne. Mala som studovat nieco ine, ale zas nie je to koniec sveta. Hlavu hore
to je smutné, ale plán by bol asi taký, že pracovať aj tam, kde nechceš, zarobiť si na štúdiu a študovať externe to, čo ťa baví
@danielahamar Ak strati dalsie roky externym studiom niecoho "co ju bavi", to vobec neznamena najdenie dobrej prace.
jasné že takých žien nájdeš veľa. Najmä matky na opatrovateľskom čo sa starajú o svoje ZŤP deti. Tie nemusia mať vôbec žiadne vzdelanie ku takej otročine . Diplom môžu rovno odovzdať.
@anonym_autor rok štúdia na slovenskej vš stojí tuším 800-900€, ak sa v niečom ozaj nájdeš, tak ti bude stačiť bc. a zvyšok doženieš praxou. Naozaj za 3 roky nie si schopná našetriť necelých 3000€? Resp. 900€/rok, to je 75€ mesačne.
Mám pocit, že si si len našla výhovorku, ktorú si sa rozhodla živiť a utápať sa v nej, lebo ti to príde ako jednoduchšia cesta.
Aj v zahranici malo platene? Isto? Chapem, ze u as je to tak, ale neviem, ci sa s tym zahranicim nemylis.
@anonym_autor no a este si zabrala miesto niekomu kto by toto studium vedel zuzitkovat. Fnukanie nepomoze. Daj dokopy v com si dobra a zacni sa zdokonalovat. Ked si vystudovala VS tak hadam na juniorske miesto v nejakom korporate to staci. A tam si uz len vyber smer a hajde certifikovat sa. Co ine? Len prilis dlho nevahaj a nehladaj vyhovorky, lebo o chvilu budes aj na toto stara.
@anonym_autor o aký odbor sa jedná? Nepíšeš nič konkrétne.
farmacia, lekaren?
@anonym_autor rok štúdia na slovenskej vš stojí tuším 800-900€, ak sa v niečom ozaj nájdeš, tak ti bude stačiť bc. a zvyšok doženieš praxou. Naozaj za 3 roky nie si schopná našetriť necelých 3000€? Resp. 900€/rok, to je 75€ mesačne.
Mám pocit, že si si len našla výhovorku, ktorú si sa rozhodla živiť a utápať sa v nej, lebo ti to príde ako jednoduchšia cesta.
Nemyslela som naklady na studium ako take, ale skor naklady na zivot, kedze by som nemohla pracovat na plny uvazok.
Aj v zahranici malo platene? Isto? Chapem, ze u as je to tak, ale neviem, ci sa s tym zahranicim nemylis.
@anonym_0bf82e Vzhladom na zivotne naklady ano. Vedecky pracovnik v Nemecku zarobi okolo 2500-3000 v cistom, a dve tretiny das len na existenciu.
@anonym_0bf82e Vzhladom na zivotne naklady ano. Vedecky pracovnik v Nemecku zarobi okolo 2500-3000 v cistom, a dve tretiny das len na existenciu.
@anonym_autor a toto si zistila až dnes, keď si šla na Phd tak si o tomto nevedela?
Ľudia v mojom okolí stíhali aj popri práci.
@anonym_autor
Úprimne, vôbec si nemyslím, že si si zničila budúcnosť. ❤️ Chápem, že po toľkých rokoch štúdia a doktoráte, keď teraz pracuješ úplne mimo odboru, to musí pôsobiť strašne frustrujúco. Ale tie roky nie sú stratené.
Doktorát nie je len „papier“ dokazuje, že vieš premýšľať, učiť sa, riešiť zložité veci a dotiahnuť niečo náročné do konca. To všetko sa dá využiť aj inde, aj keď možno teraz ešte nevidíš kde.
A hlavne, to, že si momentálne v práci pod svoju kvalifikáciu, neznamená, že tam zostaneš. Možno nemusíš začínať od nuly, len nájsť inú cestu, ako využiť to, čo už máš. ❤️
no ak si isla studovat PhD preco si uz pocas studia nepraxovala a nerobila. Povacsine ak ides na PhD tak predpokladas, ze zostaves vo vede. preco si si nehladala pracu uz pocas studia....
cele zle nastavenie. ci muchy žerte ma a lutujte.
za cele toto si mozes len a len sama. predpokldam, ze si o tom vedela, ale aj tak si isla robit PhD, vsak su to este dalsie 3 roky "k dobru", no nie su, ak si s tym odborom nevies najst pracu.....
a za mna vobec si si neznicila zivot, len si premrhala prilezitost studovat nieco, co by Ta bavilo..... takto musis rozmyslat, co dalej. mohla si mat uz vystudovane uplne nieco ineho....
ked si po roku prace nic lespieho nenasla, tak treba zmenit miesto prace, dist do ineho mesta, inej oblasti, do zahranicia...... vsak nepredpokladam, ze mas viac ako 30 rokov, dokelu, vsak este len zacinas zit...... si strasne pesimisticky naladena......
a tvoja poznamka, ze v nemecku mas 2500-3000 eur v cistom a 2/3 das za zivot, no a co? stale Ti tretina zostava...... si myslis, ze na SK je to lepsie?
mas uplne zle nastavenie
@anonym_autor Takýchto ľudí je veľa. Aj ja som vyštudovala dejiny umenia a nikde som sa s tým nedokázala uplatniť, tak pracujem v realitnej kancelárii. Ale mne rodičia hovorili, ze to je blbosť, len som si nedala povedať. Ale čo už, žiť sa musí aj tak, niečo si nájdeš a štúdium ber ako koníček, ktorému si sa mohla roky venovať vďaka podpore rodičov. Nástup do reality je náročný, ale dá sa zvládnuť. Dôležité je niečo si nájsť a začať fungovať. Keď sa ti začne dariť, ten smútok nad zlým výberom školy časom pominie.
dejiny umenia? Neter študovala muzeologiu. To je podobná blbosť.
@anonym_autor tak prave veda v medicine a zdravotka mi pride uplne najviac uplatnitelna. Ved oslov farmafirmy, vsetky biotech firmy, v dnesnom svete to nie je mozne, ze nenajdes pracu v tejto alebo blizkej oblasti, len na slovensku to nebude.
Este si mlada, este stale mozes vsetko.
tiez si myslim, ze v zahranici, ak uz nie u nas by si nasla. otazka je, ako si na tom s jazykmi.
tak ja uz neviem, ked chce niekto humanitne odbory, tak vsetci kricia, ze do mekaca tak akurat bude vhodny , ze treba STEM, a tu ho mas, stem a ani tam niet roboty. kdesi som citala absolventa mat fyzu, ze si nevie najst robotu.
tak ja neviem uz
@anonym_autor a toto si zistila až dnes, keď si šla na Phd tak si o tomto nevedela?
Ľudia v mojom okolí stíhali aj popri práci.
@anonym_e1a4f9 Vedela som to uz vtedy, avsak PhD bola vtedy platena pozicia pre moj obor, nic ine nebolo, a hovorila som si, ze teraz budem mat aspon 4 roky prijem a to aj tak bolo.
no ak si isla studovat PhD preco si uz pocas studia nepraxovala a nerobila. Povacsine ak ides na PhD tak predpokladas, ze zostaves vo vede. preco si si nehladala pracu uz pocas studia....
cele zle nastavenie. ci muchy žerte ma a lutujte.
za cele toto si mozes len a len sama. predpokldam, ze si o tom vedela, ale aj tak si isla robit PhD, vsak su to este dalsie 3 roky "k dobru", no nie su, ak si s tym odborom nevies najst pracu.....
a za mna vobec si si neznicila zivot, len si premrhala prilezitost studovat nieco, co by Ta bavilo..... takto musis rozmyslat, co dalej. mohla si mat uz vystudovane uplne nieco ineho....
ked si po roku prace nic lespieho nenasla, tak treba zmenit miesto prace, dist do ineho mesta, inej oblasti, do zahranicia...... vsak nepredpokladam, ze mas viac ako 30 rokov, dokelu, vsak este len zacinas zit...... si strasne pesimisticky naladena......
a tvoja poznamka, ze v nemecku mas 2500-3000 eur v cistom a 2/3 das za zivot, no a co? stale Ti tretina zostava...... si myslis, ze na SK je to lepsie?
mas uplne zle nastavenie
@lucik194 Pretoze som mala fulltime plne fundovanu PhD poziciu v zahranici.
@lucik194 Pretoze som mala fulltime plne fundovanu PhD poziciu v zahranici.
@anonym_autor ak si bola vonku, nehladala si tam?
@anonym_autor ak si bola vonku, nehladala si tam?
@anonym_9e4d67 Ja som stale vonku. Preto vravim, ze poznam podmienky.
Nemyslela som naklady na studium ako take, ale skor naklady na zivot, kedze by som nemohla pracovat na plny uvazok.
@anonym_autor prečo nie? Ja som zvládla bc. informatiku popri fulltime a 2 deťoch. Aktuálne stále s 2 deťmi a full time prácou sa idem hlásiť na MBA štúdium, a zvažujem aj vš v inom odbore.
tiez si myslim, ze v zahranici, ak uz nie u nas by si nasla. otazka je, ako si na tom s jazykmi.
tak ja uz neviem, ked chce niekto humanitne odbory, tak vsetci kricia, ze do mekaca tak akurat bude vhodny , ze treba STEM, a tu ho mas, stem a ani tam niet roboty. kdesi som citala absolventa mat fyzu, ze si nevie najst robotu.
tak ja neviem uz
@anonym_9e4d67 Ja so v zahranici, a mam anglictinu, nemcinu a francuzstinu. Preto som si nasla poziciu inde, lebo aspon toto viem.
Známej dcéra študovala réžiu, chvíľu sa existenčne trápila,teraz je finančnou poradkyňou
a iny stat? ako dlho hladas? musis mat aj nejake kontakty, nikde nic? urcite si si zivot studiom neznicila. len to nejde tak rychlo
@anonym_autor ja ale stále nevidím dôvod ísť na polovičný úväzok 🙄🤷🏼♀️. Je tu xy žien, čo to dali, ty si sa tu len prišla utvrdiť v tom, že si sa zle rozhodla a koniec. Nehladáš možnosť ako by to šlo.

Mame ta lutovat alebo preco to pises sem ? To si nevies s Phd zariadit zivot tak, aby si bola spokojna ?