icon

Zvládnem štúdium rádiologickej techniky bez zdravotníckej školy?

lleami3
Včera o 12:14

Ahojte 😊 Chcela by som sa vás opýtať na skúsenosti so štúdiom rádiologickej techniky.

Mám 20 rokov a v júni 2025 som ukončila strednú školu s maturitou. Vyštudovala som pedagogickú školu, ale už dlhšie ma veľmi láka zdravotníctvo a medicína. Je to môj veľký sen.
Pôvodne som chcela ísť študovať fyzioterapiu, nad ktorou som premýšľala už minulý rok. Bohužiaľ som mala úraz kolena a odvtedy mám problémy, ktoré sú, žiaľ, trvalé, takže fyzioterapia pre mňa pravdepodobne nebude vhodná. Preto teraz rozmýšľam nad rádiologickou technikou.
Úprimne však mám z vysokej školy trochu strach. Najväčšiu obavu mám z fyziky, pretože tej som nikdy poriadne nerozumela, už na základnej škole som s ňou mala problém. 😅
Preto by som sa chcela opýtať, či je tu niekto, kto išiel študovať rádiologickú techniku z pedagogickej školy alebo z úplne inej strednej školy než zdravotníckej, a napriek tomu to zvládol. Dá sa podľa vás učivo dobehnúť aj bez zdravotníckeho základu? Zaujímalo by ma tiež, aké sú prijímačky na rádiologickú techniku z akých predmetov sú, čo približne obsahujú, či je tam fyzika, biológia alebo chémia a ako ste sa na ne pripravovali. Ak máte niekto skúsenosti s prijímačkami, budem veľmi rada, ak napíšete, čo sa oplatí učiť a na čo sa pripraviť.
Mám ešte jednu obavu, a tou je prax v nemocnici a odbery. Od malička som mala veľký problém s krvou a odbermi a viackrát som aj odpadla. Teraz už mi odbery ani pohľad na ne nerobia až taký problém ako kedysi a postupne sa to zlepšuje. Preto by ma zaujímalo, či mal niekto podobný problém a časom ho prekonal, prípadne či máte nejaké rady, ako zvládnuť nemocničnú prax.
A ešte by som bola veľmi rada, keby sa ozval niekto, kto sa tiež chystá študovať rádiologickú techniku alebo podobný odbor. Prijímačky budem robiť najbližší termín, takže mám ešte dosť času sa pripraviť a rada by som spoznala niekoho, kto sa na ne tiež chystá. 😊

Budem vďačná za každú skúsenosť, radu alebo povzbudenie. ❤️ Ďakujem! 🙏

anonym_6c08ee
Včera o 14:19

išla z gymnázia, bez problémov.

taktotedanie
Dnes o 03:44

@lleami3 ja poznam jednu co sla dokonca z obchodnej akademie a v pohode