3,5 ročný syn nechce žiadneho súrodenca

30. dec 2021

Ahojte, neviem či sa s tým niekto stretol. Máme syna (3 roky aj 7 mesiacov).
S manželom by sme chceli druhé bábätko. Nedávno sme spomenuli aj pred synom či by chcel bračeka alebo sestričku.
Jeho reakcia nás ale poriadne prekvapila. ,,Mamina, ja nechcem nikoho, chcem iba aby sme boli mamina, tatino a ja."
Povedali sme si, že asi ho to len prekvapilo, viac sme s ním túto tému neriešili, až keď sa nám podarí druhé, povieme že o chvíľu príde na svet.
No on to asi nevie spracovať. Pred pár dňami sme boli na prechádzke, s ničoho nič začali padať slzy a hovorí, mamina ja nechcem doma bábätko.
Dneska ráno to isté, hral sa v obývačke, za chvíľu slzy a tá istá veta.

Rozhodli by ste sa počkať s tým aspoň pár mesiacov kým ho to neprejde alebo čo vôbec robiť?
Keď som sa ho opýtala prečo nechce, tak mi nevie povedať. Pýtam sa či preto že bábätko bude plakať, či kvôli tomu že bude brať hračky. Na všetko odpovedal nie.

patus_2
30. dec 2021

Ja si myslím, že je malý nato, aby vám "riadil život". Veď 4-rocne deti nemajú ustálený názor, raz chcú niečo, inokedy nechcú, niekedy chcú niečo celkom iné. Ja by som sa neriadila tým, čo povie male ani nie 4 ročné dieťa v tak dôležitej otázke. Dôležité je to, čo cítiš ty a tvoj manžel.

pribinak
30. dec 2021

Nikde nie je napísané že zostanes tehotná na 1. sup. A rozhodne by som sa neriadila názorom 4 ročného dieťaťa
Take malé dieťa nedokáže reálne zhodnotiť ci chce alebo nechce súrodenca

kittykat22
30. dec 2021

moja kamaratka ma takto 2 deti a prvorodeny syn chcel vratit sestru do porodnice. Nikdy ho to nepreslo. Dnes ma dievcatko 9 a on 12 a nenavidi ju cele tie roky. Robi jej zle cele tie roky. By som povedala ze ju skutocne vnutorne uplne nenavidi. Nemyslim si ze to niekedy prejde. Predtym ako domov donesies surodenca by som ti doporucila to so synom vyriesit. Aby z toho ze mate druhe dieta nebolo doma peklo.

karhu
30. dec 2021

este dobre, ze ste sa pytali🙈 ..predstav si, ze by si uz bola tehtona a syn povie na babatko nie, musela by si ist na potrat..
od dnes kazde dalsie vazne zivotne rozhodntie robte podla vole syna

kiwi3
30. dec 2021

och, nevies ho pochopit? to je smutne. boji sa, ze uz nebude jedinym stredobodom a ze ho uz nebudes mat rada tak, ako teraz. ubezpecte ho, ze budete lubit rovnako ako doteraz.
ale samozrejme, ci mat druhe, je rozhodnutie len vas rodicov. tak male dieta to nemoze vediet ani racionalne zhodnotit.

simca06022011
30. dec 2021

Nie, nečakala by som a zariadila sa podľa seba a nie podľa dieťaťa.

negymama
30. dec 2021

v tomto veku dieta moze kompetentne rozhodovat o veciach typu... ci si vezme na ihrisko bicyklik alebo kolobezku, alebo oblecie do skolky tricko so spidermanom alebo dinosaurom.

urcite nie vo veciach o pocte deti, byvani, praci, peniazoch atd. Maleho vsak mozte citlivo pripravit na surodenca, davat pozitivne priklady v detskom aj neskorsom veku - co mu moze priniest brat ci sestra.

zuzubb007
30. dec 2021

No to si hadam nedate skakat po hlave synom, ktory sa Vas snazi len terorizovat, zariadila by som sa po svojom a sup isla na druhe, ked Vam povie ako 5 rocny mama vyskoc z okna vyskocis?

nikyball
30. dec 2021

A keď vám zákaze sexovať prestanete? 🤣 Čo ak nabudúce povie,že chce byť len on a tatino? Odsťahujes sa? 🤣 Kde je tá hranica dokedy vám malý môže riadiť život?

michaela789
30. dec 2021

Súhlasím s babami. To kde sme, aby deti rozkazovali. Mám syna presne v tom veku a ani mi nenapadlo s ním riešiť, či budeme mať ďalšie dieťa.
Ostala som tehotná, po kontrole u gyňoša si ho otec posadil na koleno, oznámil, že mama má v brušku bábätko a dovi. 😅 Reagoval radostne. Ale aj keby sa o zem hodil v tej chvíli, tak ako čo 😅 by som si mala dať dieťa vziať? Nech sa len pekne synator naučí, že na svete nie je sám.. A nikdy ani nebude. Keď s vami takto točí v 3 rokoch tak neviem, puberta tras sa.

bagre
30. dec 2021

nuž prepáč, ale to sú tie typické hlúpe vety ktoré sa dávajú deťom... a máš výsledok.
To, že asi väčšina detí musí reálne nejako spracovať príchod súrodenca je vec jedna, druhá je, že ste zbytočne vyrobili problém dopredu a naozaj neviem ako idete riešiť ďalej. Lebo ste zatiahli dieťa do niečoho, čo má byť len o vás dvoch. Vy chcete dieťa. A bodka. Teraz sa budete neustále k tomu vracať, alebo ho presviedčať aké to bude super? To bude ešte väčšia sprostosť. Alebo to nebudete riešiť vôbec a keď bude po prvom trimestri tak mu to poviete.. A do budúcna sa treba poučiť.

ciusinka
30. dec 2021

Pozri, je to na vas, mozes uplne ignorovat jeho pocity a nenechat si kecat do zivota od maleho dietata, ako ti tu vacsina zien radi, ale potom bud pripravena aj na to, ze to tvojho syna mozno nikdy neprejde a bude svojho surodenca odmietat, mozno aj nenavidiet, pretoze aj to sa moze uplne v klude stat..Mam kolegynu, ktora ma syna a ked mal 3, narodila sa mu sestra, ten maly je na tu malu uplne alergicky, robi jej zle, naschval ju budi, trieska dvermi, aby ju zobudil, v tom lepsom pripade ju totalne ignoruje..Takze je len na tebe a tvojom muzovi, ako sa k tomu postavite a ci to najprv so synom skusite nejako poriesit alebo si rovno urobite podla seba..V kazdom pripade, nie vzdy plati to, co tu X zien stale omiela, ze najlepsia vec, ktoru svojmu dietatu mozes dat, je surodenec..To ani nahodou nemusi tak byt..

bimbambim
30. dec 2021

Mňa ani nenapadlo sa syna pýtať či chce chce súrodenca .Proste sa mu narodila sestra a hotovo.To akoby si sa ty spýtala svojej mami či môžeš mať dieťa

0silvia0
30. dec 2021

nuz, kym sa babo podari a narodi, maly bude mat aj 5 rokov... skoda ze ste si nerozmysleli mensi vekovy rozdiel, mohlo to byt bez tychto reci, 2-2,5 rocne deti povacsine toto este neriesia...
Ale zivot nie je vzdy taky aky si predstavujeme, takze mlady muz bude musiet spracovat aj tuto pre neho nepravost🤭

veroniq85
30. dec 2021

Ano ani moj starsi syn nechcel surodenca. Ale nam sa ani nedarili 2,5 roka cize mam rozdiel medzi 1. a 2. skoro 5 rokov. Starsieho sme sa na nazor nikdy nepytali ale samozrejme otazky okolia boli vzdy a jeho odpoved bola vzdy nie (ale teda nikdy kvoli tomu neplakal). Aj ked som po 2x IVF opat otehotnela nejako sme ho tym nezatazovali. Raz som mu potom ukazala 4D video babatka kde ho bolo pekne vidiet a hybal sa (teda nebol to len flak na fotke) a uplne zmenil spravanie. Odvtedy sa zacala velmi o neho zaujimat a stal sa z neho skvely velky brat i ked 5 rokov rozdiel je trochu citit pri ich spolocnom nazivani. Ale teraz zase dostava otazku od okolia ci nahodou nechce este sestru😊 a odpoved je stale nie

lucilaines
30. dec 2021

Riesenie nie je cakat kym si syn rozmysli, leboto nemusi byt nikdy, zvlast ked zisti, ze to na vas funguje. Riesenie je pochopit ho a pracovat s nim. Moj syn mal necele 3 roky ked sa narodil mladsi brat. Tiez mal poznamky a nechcel. Ale treba to dieta chapat, on je malicky, ste jeho cely svet, nema sajnu cosi ma pod tym predstavit, ze pride babatko. Taz som citala dobre prirovnanie, ze to dieta sa citi tak, ako keby k tebe domov prisla nova zena tvojho muza , ze teraz bude s vami zit. V prvom rade sa ho nepytaj na zvolenie a oznam mu to, ked budes realne tehotna. A celych 9 mesiacov s nim pracuj, citajte knizky, maximalne sa mu venuj, vyberajte spolu veci, meno a stokrat denne ho ubezpecuj ze stale ho budes lubit. Moj syn je teraz vo veku tvojho a uz pyta ze by este aj sestricku prijal.

mony232
30. dec 2021

No samozrejme sprav tak ako uznate s mužom za vhodne,ale.Je tu jedno ALE. Určite maj poriešene oddelené izby,nech ma každý vlastnú.A to stoho dôvodu aby súrodencovi nerobil zo života peklo.Niektore deti vedia byt pekne zákerné ak nieje po ich.Lebo keď ich po čase dáš do jednej izbe ešte len uvidíš čo je "zábava"

cimage
30. dec 2021

Mozno videl v rodine, alebo u kamaratov male dieta a ako sa rodicia o neho staraju a nechce byt na vedlajsej kolaji. Mne syn povedal, ze nechce brata, lebo mu bude brat hracky. Ma sestru a ta mu berie auta, vlaky, dinosaury. Babiky ju vobec nezaujimaju. A keby to bol brat, tak co urobime? Nechame ho v nemocnici?
Ja by som sa sustredila na to ako to citite vy. Ak mate tuzbu po dalsom dietati, tak sa tomu venovat a ostatne sa poriesi. Popripade zajst k psychologicke s malym na par sedeni a poradi vam co a ako.

evkamotka
30. dec 2021

Kým sa vám podarí, kým sa narodí a potom ešte celý prvý rok sa ho babo bude ledva týkať. Súdim podľa našej skúsenosti. Plus starší bude aj tak v škôlke a škole, cez deň to vnímať nebude. Práveže budeš mať aspoň cez RD aj na staršieho viac čas (vieš ho ľahko nechať doma cez skolkarske sople, karantény, prázdniny, chodiť po neho poobede už skoro zo škôlky, prvý až druhý ročník v škole ho zobrať už na obed a úlohy neriešiť po práci po veceroch...samé plusy)

mimka1402
30. dec 2021

Skoro žiadne dieťa nechce sa deliť o pozornosť rodiča.😀 Takže ma táto odpoveď ani neprekvapuje. Dieťaťa by som sa nepýtala, ale ho na to pripravovala ukazovala mu tie pozitívne veci o súrodencoch. To ohľadom nenávisti co tu niekto písal mali rodičia riešiť už aj s psychológom. Ak dieťa nenávidí niekoho bez nejakej vážnej príčiny je zrelé na odborníka.

patinqaa
30. dec 2021

Je to VAŠE rozhodnutie, nie rozhodnutie 4 ročného prcka 😇

lesana25
30. dec 2021

A načo sa ho také somariny vôbec pýtate? Také decko nechce nič, ale vlastne chce všetko, nevie sa v tomto ešte orientovať.
Mne zase dcéra často spomína že by chcela domov bábätko. Podľa tejto logiky by som sa asi mala hneď nechať poskákať.

mauduska
30. dec 2021

@mony232 deti by mali mať spoločnú izbu, aby sa naučili riešiť konflikty a pod. To že sa správajú otrasne nie je ich chyba, deti len kopírujú vlastnych rodičov.

danieli
30. dec 2021

Mas asi obavy co ide synovi v hlavke ked sa tak rozplace uz pri spomienke babatka v dome, ja by som zavolala psychologicke a ako mama sa sla opytat ako toto poriesit, aky strach za tym odmietanim moze byt, aby som s tym vedela pracovat a syna pripravit na prichod surodenca, ako aj moj syn tvrdi, ze jeho detstvo skoncilo ked mal 3 a pol a doniesli sme domov sestru, ale to je nas domaci humor a realita vsednych dni, ze jednoducho sestra musi byt😊

tncka
30. dec 2021

Na blbu otazku blba odpoved🤭🤣Naco si mu to vobec vesala na nos dopredy? Keby uz si bola tehotna tak jasne ze ho treba pripravit al etoto bolo uplne odveci a zbytocne. Potrebovali ste povolenie?🤣🤣

adik64
30. dec 2021

Ktore su tie pozitivne veci o surodencoch? Ja mam brata, obaja sme uz dospeli a ziadne pozitiva som doteraz nenasla 🤷‍♀️

123andy123
30. dec 2021

Nehnevaj sa ale ja sa musim smiat. To vazne v tvojej rodine sefuje 3 rocne dieta? To sa mu budes podriadovat aby jeho velicenstvo bolo spokojne :D

lukina20
30. dec 2021

treba sa so synom rozpravat, urcite mu treba vysvetlit, ze ho budete lubit stale rovnako a viac, ze nebude na vedlajsej kolaji, ze s babatkom sa neskor bude moct hrat a pod... inak ja mam kamosku z detstva a s jej mamou mame vsetky kamosky super vztah a ona sama nam povedala, ze ked bude na ceste druhe babo treba prvorodene viac zapajat do chodu domacnosti nech pomaha a vzdy mu dat najavo aky je dolezity, ze bez neho by si starostlivost o tak male babo urcite nezvladla a ako uzasne pomaha a pod.

pribinak
30. dec 2021

@adik64 tak nemôžeš na základe vášho prípade generalizovať.
Ja sa stretávam so sestrou veľmi často, strážime si deti, berieme si ich na prázdniny, chodíme spolu na chatu.
Muž sa tiež veľmi často stretáva s bratom a tiež chodíme spolu s mojou sestrou na chatu, výlety, po synovcovi, sme mali kopec oblečenia, hračiek, športových veci.

Ak máš súrodenca, tak sa naucis deliť o veci,

0silvia0
30. dec 2021

@adik64 ja mam 2 sestry a kopec pozitiv👍