icon

5 ročná žiarli na súrodenca, ktorý sa ešte len narodí

19. sep 2020

Som v 7mom mesiaci a 5 rocna dcera o nicom nerozprava iba o tom ze ona to male nebude mat rada ze preco bude mat surodenca jednoducho uz trz ziarli a to drobec ani nie je na svete. Nevraviac o tom ze muz sa nesmie ku mne ani priblizit teda napr dat mi pusu objat ma lebo neskutocne sceny robi ... napr muz ma objime a da pusu a mala je hned pri nas a nechce sa tulit ako ze vsetci ale muza odstrkuje. Skusali sme po dobrom pytali sme sa jej preco to robi tak ona nevie. Skusali sme "po zlom" ked sme si ju nevsimali ale raz muz na nu "vyskocil" ze nech prestane lebo bude zle. svagrina vravi ze sme ju rozmaznali tak preto je taka ... ze muz nema autoritu preto si mala dovoluje ze ona by ju vytrieskala a bol by pokoj

majah212
19. sep 2020

@robin30 dobrú noc prajem aj tebe. Psychologovia /psychiatri by vedeli rozprávať o výchove rodičov.starych rodičov a aký to má vplyv na sucasnost. Vidim,že odborná debata konci tam kde človek vytiahne "zdravý"rozum a ten práve vravi,že je to normálne -ziarlit u deti.

luuubik
19. sep 2020

Zasa sa mi rozum zastavuje nad "modernou" vychovou, ktora produkuje malych rozmaznanych, nevychovanych spratkov. Akoze 5 rokov nie su 2 alebo 3 roky - tu uz mala slecna nie je taka mala, aby nepochopila, ze svet sa netoci iba okolo nej. Rozbije od zurivosti sklo na dverach? Odhliadnuc od toho, ze sa mohol kvoli malej madam niekto skatedo zranit, by som nove sklo /alebo aspon nejaku jeho cast zaplatila z jej vreckoveho pripadne uspor z prasiatka - ak daco take ma. Bez bitky, bez cirkusu, avsak dosledne - v duchu jednoducheho pravidla, ze kazdy cin - aj ten zly, ma svoj prirodzeny dosledok. Robit sceny, ked sa ku mne muz priblizi? Ze ma soky z toho, ze zrazu tu nebude mama uz len pre nu? A co, doteraz si bola jej otrokom? Je rozmaznana. Moje dieta bolo naucene, ze nie je stredom vesmiru (aj ked ho najviac v celom vesmire lubim) este predtym ako sme vobec nad surodencom prenho uvazovali. Znamena to, ze muselo pockat a hrat sa same, ked mala mama inu dolezitu pracu, ze som mu odmala vsetepovala uctu k ludom a to, ze vsetci ludia su dolezity a ze proste budeme pekne zdravit staru susedu, aj ked sa mojmu dietatu nepacila, ze nebudeme sacat a bit ine dieta na ihrisku, aj ked nam obsadilo nasu oblubenu hojdacku, na ktoru sme sa tesili - ze to skratka musime akceptovat a pockat, kym sa dohojda, lebo nie je vsetko vzdy okamzite poriesene tak, ako si to mi prave zelame... To su len chlacholive reci, ze rozmaznana nie je, ktore sa dobre citaju, lebo vas ako rodicov stavaju do lepsieho svetla, ale darmo sa utesujes, prepac, toto za mna nie su vobec primerane reakcie.

autor
20. sep 2020

@robin30 no tak Tvoje dieťa je také moja malá je iná. To ju mám nútiť sa tešiť? Lebo Tvoja 4 ročná sa chváli? Neviem možno ako sa drobec narodí malá žiarliť prestane. Možno jej ide o to že ... keď niekto príde tak sa pýtajú na malé a ona sa cíti že sa jej nik nevenuje teda 5 rokov sa točilo všetko okolo nej a zrazu bum ... k odborníkovi určite s ňou nepôjdem kvôli tomuto. Je možné že jej niekto niečo povedal a preto sa tak správa. Keď sme samé doma alebo je s mužom je všetko ok hráme sa atď akonáhle sme všetci doma koniec ... a nepochválili sme ju za rozbitie skla. To už je opravené a keď muž na ňu kričal zľakla sa. Spravím nasledovné a to že si malú posadím a skúsim sa s ňou porozprávať keďže pred tým ako som otehotnela tak malá súrodenca chcela

autor
20. sep 2020

@luuubik vreckové nemá. Úctu k starším atď ju učíme od mala. A akým otrokom?

nikyball
20. sep 2020

@majah212 ziarlivost u detí normálna je, čo však normálne nie je, je to, ako ju prejavuje táto malá. Treba jej ukázať, že tie prejavy sú cez.
Psychológovia sami priznávajú , že vplyv dnešných rodičov na deti je horší , rovnako aj deti sú nezvladatelne ,povedzme si úprimne , kto za to môže keď nie rodič. (Články si dohladaj).
Buď bude prísnejšia a bude to riešiť aj ona , nielen muž a svagrina , alebo to nechá tak , a keď mala začne chodiť do školy a vyvádzať tam, predpokladám , že sa bude vyhovárať ako väčšina takýchto matiek na ADHD.

majah212
20. sep 2020

@nikyball ty bývaš konkrétne v tejto rodine,keď z jedného opisu situácie vieš vydedukovať,že dieťa je rozmaznané a že rodičia majú zlý štýl výchovy?to by si nedovolil ziadny odborník,ale tu už sa vyslovuju zavery apod. (Nič nie je horšie ako zlý úsudok,vytvorený len na základe strohých info, prečítaj si niečo o tom ). Deti nie sú zle,sú rovnako "zle"ako deti iných generácií len sa to prejavuje inak,pozri čo vyrástlo z tych deti rodičov,starých rodičov a pod.a čo máme v spoločnosti. Ano,výchova je dôležitá, rešpektujúca výchova (ale to je dlhá téma,ktorá sa nedá vtesnat do pár riadkov).

nikyball
20. sep 2020

@majah212 nebývam ale dedukujem z opisu jej vlastnej matky. keby to bolo milé dievčatko nepovie jej to ešte aj svagrina a jej matka by to nemusela riešiť tu. Alebo tebe sa zdá normálne aby decko takto vyvadzalo? Majú sa rodičia rozviesť,matka izolovať od ľudí, nenarodené bábätko dať prec, aby mala prestala vyvádzať a rozbijat dvere? Skús jej teda poradiť niečo lepšie ako my čo robíme unáhlené závery.. a prosím len nie to, že to má nechať tak, lebo kým to tak budú nechávať tak mala im zdemoluje celý dom.

dkethe
20. sep 2020

Skus knizku aha rodicovstvi-sourozenci. 5 rocna je dost velka na taketo sceny, podla mna nieco robis zle v tej komunikacii... Ked jej vadi ze ti muz dava pusu, je to cudne, moje deti sa vtedy tesia ze sa lubime. Mojkate ju dostatocne?

majah212
20. sep 2020

@nikyball ja som poradila vyssie,, a myslis tu svagrinu, ktora nadava vlastnemu dietatu, ze je sproste? ,, lenze dedukcia moze byt aj milna, pokial mas nedostatocne info a to nedostatocne info je.... Vies problem vychadza aj z toho, ze kazda jedna mame inu mieru tolerancie - teda to, co vlastnemu dietatu tolerujeme (teraz nemyslim rozbijanie dveri). Ale radit matke, aby zbila svoje dieta je cez ciaru (bitka deti je zlyhanie rodicov a ich pohodlnost, riesit situaciu konstruktivne a s "noblesou", je to narocne,pretoze rodicia si prinasaju do vztahu k detom casto stereotypy, s ktorymi sa stretli u svojich rodicov, a ti zas u svojich rodicov atd. atd.) . zhodneme sa, ze sa nezhodneme, ale kazda konstruktivna debata obohati obe strany, aspon myslim 🙂 prajem pekny den

nikyball
20. sep 2020

@majah212 áno len ešte pripominam, tiež som v mojom prvom komentári napísala ,že s bitkou nesúhlasím. Ahoj a pekný deň aj tebe

autor
20. sep 2020

@nikyball ADHD? to urcite nie v skolke problem nie je. Urcite kvoli tomu sa nerozvedieme lebo mala nechce aby sme si pusu dali ci objali. Dom urcite nezdemoluje prepana 😀
@majah212 No tu sa nosi mat super dieta kt poslucha atd ... samozrejme dieta za rozbitie skla nechvalime preboha.

Vlastne odkial mate ze sme to nechali tak ze sme nechali malu aby nam skakala po hlave? Urcite po hlave nam neskace ...

@dkethe Jasne ze ju mojkame stale 🥰

majah212
20. sep 2020

*oprava mylna

marca12
20. sep 2020

@robin30 jezisi,ale kazde dieta je ine,kedy si to uz ty dokonala matka uvedomis?

autor
20. sep 2020

@marca12 ona asi nikdy. Jej dieya je super lebo sa tesi a rozprava v skolke ...

nikyball
20. sep 2020

...z tvojho príspevku je jasné, že vám po hlave skáče a čím ďalej čítam tvoje odpovede mi pride, že nakoniec doma máte bezproblémového anjelika 🤣🤣🤣

petronela1985
20. sep 2020

Poradiť neviem, moja je jedináčik, má 5 rokov a tvrdí, že súrodenca si neprosí. Ale chcem napísať tym maminam, ktoré radia dieťa biť. Mňa rodičia bili, trieskali za každu blbosť. A to som bola relatívne dobré dieťa, jednotkar, nerebelovala som počas puberty atď. Pamätám si dôvod výchovnej - keď som našla odvahu sa pýtat prečo - aby si nevyšla z cviku. Otec nežije už, ale v dôsledku toho ako sa ku mne choval, nechýba mi, neplačem keď si na neho raspomeniem a tak. S mamou sa nestýkam cez 10 rokov a nemienim na tom nič meniť. Prerušila som akýkoľvek kontakt. Nie, nechýba mi. Tak ma tá ich "výchova" poznačila. Takže prosím vás v mene detí, neviete ako sa k vašej výchovnej raz postavia. Aby ste nedopadli ako moja mama, ktorá svoju vnučku ešte nevidela a ani vidieť nebude. A nie som nevďačná, každý musí brať zodpovednosť za svoje konanie. Ja som sa rozhodla, že nechcem aby ju moja dcéra poznala. Aby mi ju trieskala? No to iste...

autor
20. sep 2020

@nikyball no tak mi napíš ako nám skáče po hlave? Problém máme a veru veľký ale rozmaznaná v tom zmysle nie je. Skôr sa prikláňam k tomu že nevie čo a ako. Chodievali k nám deti nebol nikdy problém aj malé bábätká a pohoda.
@petronela1985 Takto kvôli tomu ju neplánujem určite biť

nikyball
20. sep 2020

Citujem teba, napriklad: Nevraviac o tom ze muz sa nesmie ku mne ani priblizit teda napr dat mi pusu objat ma lebo neskutocne sceny robi.

Čo má čo ona robiť scény. Už pri prvej scéne si ju mala usmerniť. Zobrať ju medzi vás a keby nepomohlo , nech sa aj na hlavu postaví , nechat ju vykričať sa a vysvetliť jej to keď sa ukľudní.

autor
20. sep 2020

@nikyball a nakoniec za tym nebola rozmaznanost ale pocit ze ju rodicia nebudeme uz lubit ked sa male narodi ... normalne som sa jej spytala preco sa tak sprava muz nebol doma a povedala mi to. Takze ani strieskat ju netrebalo

nikyball
20. sep 2020

Super. Tak hádam už budete mať po probléme a dovolí vam sa ľúbiť

stanislavicenka
20. sep 2020

Niektore ste tu take sproste?
Moderna vychova, rozmaznane dieta?
Vidiet, ze kopa z vas vychovava deti v zmysle hesla, aj man bill a som tu🤦.
A preto to take vyzera.
Dieta nie he pes, aby na slovo posluchalo.
Take, ako to turn pisala jedna mamina, ze bola bita, a ako to vyzera s ich vztahom. Moji rodicia ma tiez bili, ja dam obcas tiez po zadku, lebo tiez some iba clovek, ale ak kricim, ci mam zly den, nezahovafam to. Netvrxim,ze preto, ze som dospela, musim mate vzdy pravdu.
Moje deti k rodicom mojim tiez necgodia, sestra ich dava, a Mona mamina ich bije, ako Nas. Ale sestre to asi nevadi.
Mila autorka, pekne len sa rozpravat s dcerou, rozmaznana nie je. Bodka

luuubik
20. sep 2020

@stanislavicenka fuha, tak ty uz len mas co rozpravat o spravnej vychove, ked sa odvazis nazyvat diskutujuce, ktore maju iny nazor, sprostymi. Krasna vizitka tvojej vlastnej inteligencie a vychovy 👏
Byt vo vychove dosledny a nevychovat rozmaznanca zdaleka neznamena mlatit decko hlava - nehlava, to si prosim ta, kde citala? Si predstav, ze sa da vychovat dieta aj tak, aby z neho nebol maly sebec a ziarlivec, ale citliva a slusna bytost. A da sa to dosiahnut (vo vacsine pripadov, aj ked nie uplne vzdy, zial) aj bez vychovnej po zadku, su aj ine moznosti. Nie, dieta nemusi posluchat na slovo, ale nemoze mat ani rodica v pazi a spravat sa k nemu ako k poddanemu, ktory je povinny podriadit svoj dospely zivot napadom dietata... Nie, ze opakujem a vysvetlujem nieco x krat a nulovy efekt, kedy je ta hranica, ze to este stale treba riesit dohovorom? Ty proste ides do absurdneho extremu, ze vsetci, ktori povazuju vystupy maleho diktatora za rozmaznanost, su necitlivi a maju z deti boxovacie vaky. Tu ide len o to, aby dieta poznalo iste hranice, aj keby to malo byt za cenu trestu - ktory nikto nevravi, ze musi byt fyzicky (ak mala nepochopi pekne slovo - co by uz v tomto veku mala, ak je psychicky o.k.).
Aby tu potom maminka nezakladala o par mesiacov temu: nemozem nechat dceru samu v izbe s novorodencom, lebo sa bojim, ze mu ublizi. Ale kazdy ma zrejme hranicu normalnosti inde, ak je pre teba to, co zakladatelkina dcera robi v poriadku, tak uz je asi kazda debata s tebou zbytocna 😉

autor
20. sep 2020

@stanislavicenka písala som vyššie že bol rozhovor a malá sa bojí že ju už nebudeme ľúbiť keď sa malé narodí. Jasné že má hranice preto toto chovanie nechápeme ... no dnes to bolo lepšie uvidíme ako to bude ďalej

stanislavicenka
20. sep 2020

@luuubik nabuduce citaj s porozumenim. Evidentne ti to robi problem😊

nevenka
21. sep 2020

Super, teraz ju o tej Vasej laske treba stale uistovat, skusila by som knizku 5 jazykov lasky pre deti, zistit, ako ona ma najradsej, ked jej prejavujete lasku. Niektore dieta potrebuje fyzicke dotyky, ine slova uistenia, pochvalu...toto mozno aj bez knizky samozrejme viete, ale dost je napomocna ta kniha. Urcite to zvladnete...🙏❤

autor
21. sep 2020

@nevenka dosť pomáha keď ju mojkáme a napr večer si s ňou idem ľahnúť teda čo som si všimla 🥰

1katus1
21. sep 2020

Ako si jej oznámila že bude mať súrodenca? Hľadaj na tom pre ňu len výhody. Ja mám rovnaký rozdiel medzi deťmi ako ty a dcérka svojho bračeka moc ľúbi . Ak chodíš do práce budeš doma to je výhoda aj pre dcéru, ak je malá v škôlke daj ju len do 12tej bude s tebou viac. Ja som mala dcérku doma a až keď mal syn rok 8sla do škôlky . Tak nemala dôvod žiarlit.
To že žiarli na manžela je normálne skús objať ju a potom nech vás obijme manžel ona časom pochopí že patríte k sebe všetci. U nás to zabralo

autor
21. sep 2020

@1katus1 práveže normálne že budeme mať bábo a že bude veľká sestra. Pozrela na nás chvíľu sa aj tešila a ptm otočenie o 180°. Do škôlky som rozmýšľala aj ja že tak spravím ...

1katus1
21. sep 2020

Keď tak otočila nemohol jej niekto niečo nahovoriť že ju budeš mať menej rada alebo niečo podobné ? Neotocila sa len tak. Prípadne keď kupuješ niečo pre bábo vždy kúp niečo aj dcérke stačí drobnosť by sa necítila odstrcena

autor
21. sep 2020

@1katus1 drobcovi nakupujeme máločo hoc bude druhé chlapček dosť vecí máme neutrálnych takže. ..momentálne riešime kočík tak sa jej spýtam ktorý sa jej páči z favoritov a ten vyberieme 🤔