icon

6-ročný vekový rozdiel medzi súrodencami a moja vlastná skúsenosť

Dnes o 08:04

Ahojte, viem že témy na vekový rozdiel tu sú, ale skôr ide o môj vnútorný boj s tým. Už nič nenarobím, taký vekový rozdiel medzi deťmi budem mať. Mám taký aj ja so sestrou a z môjho pohľadu to bolo veľmi zlé. Od jej puberty ma odstrkávala, vo všetkom som sa jej musela prispôsobiť, aj neskôr v skorej dospelosti, ak som s ňou chcela mať vzťah, na ktorom mi veľmi záležalo, lebo bola mojím vzorom. Bolo mi to prirodzené, lebo iné som nepoznala. Vždy som sa jej snažila vyhovieť, udržiavať vzťah, aj keď sme bývali ďaleko od seba keď odišla na VŠ a ja následne inde. Už som sa chystala za ňou presťahovať na opačný koniec Slovenska, aj keď ja som študovala v BA, mala som tam kamarátov, zvykla som si tam, ona bola v KE a chcela som ísť za ňou...zastavilo ma jedine že som si našla priateľa a ostala som na západe. Potom sa to stále vyostrovalo, už sme mali aj deti a ja som sa stále musela prispôsobiť jej, keď sme niekam spoločne išli, mali sme úplne rovnako staré deti a ona bola vždy tá, čo nemôže niečo, lebo je tehotná/lebo má dieťa, buď sa prispsobim ja, alebo sa ani neuvidíme, alebo budeme mať aktivity aké určí ona, čo jej dieťa umožní, čo chce ona..až to prerástlo do jedného konfliktu kde špinavo zaútočila na môj zdravotný problém a odvtedy nekomunikujeme. Snaha bola, ale všetkému som bola podľa nej na chybe ja a už nemám ani záujem, totálne mi zburala ideály ktoré som o nej mala. Samozrejme že ma ale mrzí, že je to sestra a nevidela som ju roky, nenapíšeme si, nebavíme sa. Mám strach, že moji synovia dopadnú rovnako. Že starší bude využívat svoju pozíciu vzoru, zvykne si na to že je obdivovaný mladším a mladší bude trpieť. Neviem ako sa tomu vyhnúť. Neviem či chybu urobili rodičia, ja, alebo sestra.

sara07
Dnes o 08:08

v tvojich synoch bude tvoja genetika a manželova nie sestrina
nemusí sa to vôbec opakovat, máš dost času naučit ich aby sa spravali inak k sebe
tvoj hlavny problém bol v tom že si nepostavila , rodičia nezasiahli a prispôsobovala si sa k všetkému ,ona si na manipulovanie proste zvykla
porozpravaj sa s manželom a skuste to spolu ...

anonym_638596
Dnes o 08:08

Pozri sa, to ze si sa sestre vzdy prisposobovala - nemusela si. Bola to Tvoja volba. Ja mam so surodencami o 6 rokov mladsimi vyborny vztah teraz. Jasne, ked sme boli decka, prisposobovali sa mi 🤣 ako dospelaci uz nie, samozrejme.
Jasne ze pre 10rocneho bude 4 rocny maly, a detto pre 16rocneho bude 10rocny otravny. Ale to neznamena, ze celkovo nemozu mat dobry vztah. Nemas sancu teraz riesit kto a aku bude mat poziciu, ak starsi ma 6 rokov a mladsi je v bruchu. Proste systematicky pracuj od narodenia na dobrych vztahoch v rodine a ver, ze to bude dobre. Drzim palce.

anonym_736b39
Dnes o 08:13

@anonym_autor nie, nemusela si sa prispôsobiť. Robila si to dobrovoľne preto, lebo si chcela nasilu udržiavať dobré vzťahy, o ktoré sestra až tak nestála. Nie všetky malé vekové rozdiely majú dobré vzťahy, a nie všetky veľké vekové rozdiely majú zlé vzťahy. Ty si tá, ktorá môže regulovať budúce súrodenecké vzťahy a zasiahnuť.

zuzkaa1991
Dnes o 08:18

@anonym_autor ja mam taky rozdiel dcera 7.5r.mala ked sa malá narodila nechcela som mat mensi rozdiel skor druhe dieta aj pocas tehu chapala.ked.som musela lezat aj teraz chape ze viac okolo babatka plus viem ich nechat spolu a ist.nieco robit postrazi malu pohraje.sa s nou momentálne ma.5m

autor
Dnes o 08:24

Ja viem že som nemusela, ale vyrástla som v tom, prišlo mi to prirodzené, normálne, až keď sme prestali komunikovať som zistila že to bola chyba, ale dlho mi viac záležalo na vzťahu, na sestre, než na sebe. Možno keby som sa nesnažila, náš vzťah by skončil oveľa skôr, ale určite by ma to stále mrzelo. Neviem ako pristupovať k deťom, či sa tomu dá vyhnúť. Naši rodičia veľmi nezasahovali a ja som mala za vzor skôr sestru než mamu alebo otca. Veľká chyba, ona bola nevyzretá, síce staršia, ale stále len dieťa, alebo neskúsený mladý človek. Nemala ma formovať ona. Určité záleží aj od povahy dieťaťa, ale straší ma ten rovnaký rozdiel, že starší bude mať na vrch, bude si to dokazovať.

autor
Dnes o 08:27
@zuzkaa1991

@anonym_autor ja mam taky rozdiel dcera 7.5r.mala ked sa malá narodila nechcela som mat mensi rozdiel skor druhe dieta aj pocas tehu chapala.ked.som musela lezat aj teraz chape ze viac okolo babatka plus viem ich nechat spolu a ist.nieco robit postrazi malu pohraje.sa s nou momentálne ma.5m

@zuzkaa1991 toto je určite fajn, náš syn je veľmi láskavý, priateľský, extrémne spoločenský, dobrosrdečný. Z tohto hľadiska sa teším, že bude určite k bratovi veľmi dobrý, aj k cudzím malým deťom je. Toleruje keď mu niečo berú, dáva na ne pozor. Ale neviem aká bola moja sestra, možno ako malá tiež nebola iná. Možno to začalo až v puberte.

doriiis
Dnes o 08:28

Autorka. Medzi mnou a sestrou je presne taký istý vekový rozdiel ako medzi mojimi deťmi.
Nespájaj si vekový rozdiel s ( ne) funkčnými vzťahmi. Keď k tomu budeš pristupovať tak, ako k tomu pristupujes teraz tak budeš čo? Žiť v strachu, alebo neustále dohliadať na svoje deti, aby neboli ako vy?
Chybu ste spravili v minulosti úplne všetci. Počnúc tvojimi rodičmi, ktorí nevychovavali poriadne ani jednu z vás, cez tvoju sestru, ktorá si neuvedomila, že je toxická a aj ty, ktorá si people pleaser a robíš mnoho krát to, čo nechceš, len aby dobre bolo. Ako dieťa si to nemohla chápať a nevedela si čo iné robiť. Tu mali zasiahnuť rodičia. Zlyhali na plnej čiare. Ale uz keď si dospelá, je to len na tebe, či budeš stále iba obeť a druhá alebo či konečne začneš byť taká, aká chceš byť.
A tak isto výchova tvojich detí. Pouc sa z chýb a zlyhaní tvojich rodičov a rob to inak, ako to robili oni

autor
Dnes o 08:30
@anonym_638596

Pozri sa, to ze si sa sestre vzdy prisposobovala - nemusela si. Bola to Tvoja volba. Ja mam so surodencami o 6 rokov mladsimi vyborny vztah teraz. Jasne, ked sme boli decka, prisposobovali sa mi 🤣 ako dospelaci uz nie, samozrejme.
Jasne ze pre 10rocneho bude 4 rocny maly, a detto pre 16rocneho bude 10rocny otravny. Ale to neznamena, ze celkovo nemozu mat dobry vztah. Nemas sancu teraz riesit kto a aku bude mat poziciu, ak starsi ma 6 rokov a mladsi je v bruchu. Proste systematicky pracuj od narodenia na dobrych vztahoch v rodine a ver, ze to bude dobre. Drzim palce.

@anonym_638596 tak voľba, vieš keď staršia sestra, tvoj vzor niečo zavelí, ty máš 15, ona je dospelá, to nebola vedomá voľba, ja som iné nepoznala. Ja som chcela aby ma akceptovala, aby ma mala rada a nevedela som, že si škodím a podporujem ju v nezdravom surodeneckom vzťahu. To že sa tebe súrodenci neprispôsobovali možno je aj vďaka tomu, že si to od nich nevyžadovala a už si ich brala ako dospelých a snažila si sa o dobrý vzťah aj ty, nie len oni

domak2
Dnes o 08:35
@anonym_autor

@anonym_638596 tak voľba, vieš keď staršia sestra, tvoj vzor niečo zavelí, ty máš 15, ona je dospelá, to nebola vedomá voľba, ja som iné nepoznala. Ja som chcela aby ma akceptovala, aby ma mala rada a nevedela som, že si škodím a podporujem ju v nezdravom surodeneckom vzťahu. To že sa tebe súrodenci neprispôsobovali možno je aj vďaka tomu, že si to od nich nevyžadovala a už si ich brala ako dospelých a snažila si sa o dobrý vzťah aj ty, nie len oni

@anonym_autor ja mam s bratom tiez 6 ročný rozdiel, tiež som si ho dlho idealizovala, jasne ze mal ine záujmy ked mal 16 a ja 10, ale teraz sme dospeli a rozumieme si super, skôr sa mi zdá ze on sa v tých 16 zasekol 😅

autor
Dnes o 08:36
@doriiis

Autorka. Medzi mnou a sestrou je presne taký istý vekový rozdiel ako medzi mojimi deťmi.
Nespájaj si vekový rozdiel s ( ne) funkčnými vzťahmi. Keď k tomu budeš pristupovať tak, ako k tomu pristupujes teraz tak budeš čo? Žiť v strachu, alebo neustále dohliadať na svoje deti, aby neboli ako vy?
Chybu ste spravili v minulosti úplne všetci. Počnúc tvojimi rodičmi, ktorí nevychovavali poriadne ani jednu z vás, cez tvoju sestru, ktorá si neuvedomila, že je toxická a aj ty, ktorá si people pleaser a robíš mnoho krát to, čo nechceš, len aby dobre bolo. Ako dieťa si to nemohla chápať a nevedela si čo iné robiť. Tu mali zasiahnuť rodičia. Zlyhali na plnej čiare. Ale uz keď si dospelá, je to len na tebe, či budeš stále iba obeť a druhá alebo či konečne začneš byť taká, aká chceš byť.
A tak isto výchova tvojich detí. Pouc sa z chýb a zlyhaní tvojich rodičov a rob to inak, ako to robili oni

@doriiis nepíšeš aký vekový rozdiel. Lebo 2-3 roky, to sú si ľudia blízki mentálne ešte. 6 je už u mladých ľudí dosť výrazne, aj u detí. Veľké zmeny, stredná škola, puberta, vysoká, práca, deti (ona mala dieťa relatívne neskoro čiže v tomto som ju "dobehla"). Áno moji rodičia zlyhávali neraz..ona je toxická..ja som sa snažila prispôsobiť len jej, iným v živote nie. Mali sme sesternicu v jej veku a vždy ju mala radšej, boli si bližšie. Mňa to mrzelo. Takže ten vekový rozdiel neviem nevnímať tak, že to bola výrazná príčina...pretože rovesníčku sesternicu akceptovala a nedovolila si k nej toľko čo ku mne.

doriiis
Dnes o 08:39
@anonym_autor

@doriiis nepíšeš aký vekový rozdiel. Lebo 2-3 roky, to sú si ľudia blízki mentálne ešte. 6 je už u mladých ľudí dosť výrazne, aj u detí. Veľké zmeny, stredná škola, puberta, vysoká, práca, deti (ona mala dieťa relatívne neskoro čiže v tomto som ju "dobehla"). Áno moji rodičia zlyhávali neraz..ona je toxická..ja som sa snažila prispôsobiť len jej, iným v živote nie. Mali sme sesternicu v jej veku a vždy ju mala radšej, boli si bližšie. Mňa to mrzelo. Takže ten vekový rozdiel neviem nevnímať tak, že to bola výrazná príčina...pretože rovesníčku sesternicu akceptovala a nedovolila si k nej toľko čo ku mne.

@anonym_autor ... 5,5 roka. A nie, nie je v tom žiaden rozdiel či je rozdiel medzi súrodencami 3 roky alebo 5.VSETKO je o výchove a osobnostiach. Tento váš toxický vzťah nemá s vekovým rozdielom nič spoločné. To len ty si si to tak zafixovala

doriiis
Dnes o 08:40

Jednoducho sa prenes cez to, že máš nahovno sestru a že si celý život slúžila iba jej, prestaň to robiť a zmeň to.

anonym_fe411d
Dnes o 08:42

Ja som o 5 rokov mladšia, sestru som ale nikdy ako svoj veľký vzor nevnímala. Možno ako úplne malé dieťa, že som po nej opakovala všetko, ale keď už prichádzala puberta a vlastné názory na svet, mali sme úplne rozlišné štýly, záľuby. Dospievali sme ako samostatné jednotky, v dospelosti už má každá svoj vlastný život a ani by mi nenapadlo sa jej v niečom prispôsobovať. Dnes máme neutrálny dobrý rodinný vzťah. Záleží určite od povahy jedného aj druhého súrodenca viac ako od vekového rozdielu. V rodine máme aj minimálny rozdiel, vyrastali skoro ako dvojičky a dnes si nevedia prísť na meno lebo majetky.

la_dolce_vita
Dnes o 08:44

Moj o 7 rokov starsi prvy syn bol mladsiemu najskor ochranca a teraz v dospelosti vychadzaju velmi dobre. Tiez mam sestru starsiu o 6 rokov a nikdy som to nevnimala ako nejaky problem. Ide najma o povahu si myslim.

autor
Dnes o 08:48
@doriiis

Jednoducho sa prenes cez to, že máš nahovno sestru a že si celý život slúžila iba jej, prestaň to robiť a zmeň to.

@doriiis to je už asi 6 rokov minulosť, ale poznačená tým som

autor
Dnes o 08:48
@la_dolce_vita

Moj o 7 rokov starsi prvy syn bol mladsiemu najskor ochranca a teraz v dospelosti vychadzaju velmi dobre. Tiez mam sestru starsiu o 6 rokov a nikdy som to nevnimala ako nejaky problem. Ide najma o povahu si myslim.

@la_dolce_vita to ma upokojuje ♥️

anonym_bb3f6a
Dnes o 09:17

@anonym_autor toto je také plakanie nad rozliatym mliekom… načo? Však tvoji synovia to môžu mať úplne inak… a keby aj nie, už s tým nič neurobíš, tak prečo sa tým trápiš?

dagas
Dnes o 09:30

@anonym_autor ale toto nieje kvôli vekovému rozdielu. Medzi mnou a bratom je tiez 6 rokov. Ja som staršia. Samozrejme že keď som bola v puberte on bol malý protivák robili sme si zle,vadili sme sa. Teraz,po pár rokoch by sme jeden za druhého dali ruku do ohňa...Moje deti sú od seba 5 a pol roka. Zatiaľ sú malé ale už teraz vidím ako sa veľmi ľúbia. Aj keď teda syn je taký že nemá rád objať alebo pusu keď mu dáva dcéra
Musí on sam za ňou prísť že chce..ale už od malinkého malinka vidím ako sa vždy na ňu teší,bláznia sa spolu.Keď príde dcéra zo školy tak rovno ide za ním.Za mňa je to takto fajn

zuzkaa1991
Dnes o 09:53
@anonym_autor

@zuzkaa1991 toto je určite fajn, náš syn je veľmi láskavý, priateľský, extrémne spoločenský, dobrosrdečný. Z tohto hľadiska sa teším, že bude určite k bratovi veľmi dobrý, aj k cudzím malým deťom je. Toleruje keď mu niečo berú, dáva na ne pozor. Ale neviem aká bola moja sestra, možno ako malá tiež nebola iná. Možno to začalo až v puberte.

@anonym_autor moj nazor je ze zaklad je to ako rodicia vedy deti k vztahom 🙂

anonym_291925
Dnes o 09:58

@anonym_autor manzel ma s bratom 6 rokov (je starsi), vidia sa par krat za rok kvoli vzdialenosti a vtedy spolu vychadzaju, inak si nepisu, nevolaju.. je to takto v poriadku, su tu pre seba keby nieco ale maju svoje zivoty, mozno je to ine ako ked ide o dievcata - sestry

zuzuliatko18
Dnes o 11:24

Podla mna si nadobudla nespravny dojem o zlych vztahoch z dovodu vekoveho rozdielu. Podla mna vacsi problem robia skor povahove rozdiely.
Je mozne ze deti s vacsim vekovym rozdielom nebudu mat k sebe tak blizko, pretoze napr. Starsi ide do skoly a mensie novorodenec, no je to dost aj o povahe, Aku maju.
My budeme mat tiez 6.5 rocny vekovym rozdiel, maleho prvaka a novorodenca. Ale syn je velmi starostlivy, po babatku v rodine tuzil uz dlhe roky. Cakame na koniec prveho trimestra, aby sme mu oznamili novinky.

domculik
Dnes o 11:28
@anonym_autor

@anonym_autor Toto je o povahe. Sestra je zrejme tazsia povaha, co ako vravis, tvoj starsi syn nie je, takze ziadne obavy 🍀🤗

bluka2
Dnes o 11:29

Podla mna ste so sestrou mohli mat rovnaky problem, aj ked by ste mali len 3r. vekovy rozdiel. Niekto bude vzdy starsi a o krom popredu, zalizi ako sa k tomu ako rodicia postavite, od povahy deti, mozno aj od pohlavi. Nerob si dopredu starosti, pozri najprv ako to pojde

simca06022011
Dnes o 11:30

@anonym_autor prisli porovnavas co ste mali so sestrou, toto su tvoje deti..
To ze v dospelosti riesis fixaciu a stahovanie sa za sestrou aj ked okolo nej si nemala zazemie, mi skor pride zvlastnost v tebe. Trosku... Je to prirodzene, ze ak nie je vztah medzi detmi a rodicia k tomu nevedu, tak sa cesty rozidu, je prirodzene ze surodenci byvaju na inych miestach, aj v inych statoch..
ja mam xy prikladov, ked je to inak = ze proste rodziely aj 8-10rocne a deti spolu drzia.. my sme napr so surodencami vychadzaali a aj vychadzame.. su medzi nami rozdiely 4 a 14 rokov... (mam dvoch)... je normlane, ze v puberte jedneho najstarsi odide z domu atd..
ak sa deti maju vadit = budu sa aj ked je medzi nimi rok rozdiel..

anonym_bc1af3
Dnes o 11:34

ocividne mas so sestrou issue a z nejakeho dovodu si sa na nu chorobne naviazala. Vobec nespominas rodicov, akoby si vyrastala len s nou, je to cele cudne. S vekovym rozdielom tvojich deti to nema nic spolocne.

anonym_02beff
Dnes o 11:42
@anonym_autor

@anonym_autor To nie je o veku, skor o povahach a pripadne vedeni rodicov ..Svokra mala o 3 roku mladsiu sestru a nevychadzali dobre. Ja mam o 4,5 roka mladsiu a vzdy sme mali dobry vztah... Moj otec ma o 8 rokov mladsieho brata a tiez vychadzaju skvele.