icon

Aké to je byť jedináčikom?

11. nov 2020

Chcem sa opytat tuto otazku preto, lebo moje dieta bude vyrastat samo. Ja som este chcela dieta, ale moj muz uz nechce. Ja mam surodencov a neviem si predstavit ake to je nemat brata, alebo sestru. Ani v okoli nemame male deti. Jedine sadnut do auta a stretnut sa niekde s kamoskou alebo ihrisko. A teraz momentalne obmadzujem kamosky, lebo som opatrna. Citim sa taka sama a mam pocit ze moje dieta bude citit samotu duplom. S kym sa bude hrat, rozpravat si doverne veci, hasterit sa a proste mat partaka? Neviem. Mozno ma niekto z vas potesi, ze prehanam😊

jaja20
11. nov 2020

Ja som zo 4 detí a už v detstve som vedela,že budem chcieť maximálne 1 dieťa a to aj mám. Poctivo som sa chránila antikoncepciou,aby to tak aj zostalo 🙂 Argument,že treba aspoň dve deti,aby sa mohli spolu hrať,neberiem,lebo na hranie stačia kľudne spolužiaci,kamaráti,susedovie deti,rodičia alebo starkí. Často sa aj stáva,že si súrodenci spolu nerozumejú a počúvať tie hádky alebo robiť sudcu medzi nimi,to nie je nič pre mňa...Takisto neverím,že rodičia s viacerými deťmi nerobia medzi nimi rozdiely a majú ich rovnako radi,to sú len také reči a ja osobne by som sa cítila veľmi zle,keby som vedela,že napr.dcéru mám radšej než syna...Aj z materiálnej stránky je ľahšie mať jedno dieťa a dať mu všetko,čo potrebuje,lebo v tejto dobe to nie je sranda,sociálne a pracovné istoty nula bodov... To je môj názor,ale samozrejme,rešpektujem aj opačný... Je to proste o tom,na čo sa človek cíti.

autor
11. nov 2020

@lolita555 no vies ked ja som s nim o tom hovorila, ale nechcem byt dotierava, ked niekolko krat povedal ze jedno mu staci. On to nechape, lebo pre neho sa. Zivote nic nemeni. Do prace chodi nadalej, atd. A ani by som ho nezatazovala. Nie lenivy, ani nic take, len ma akoze bolehlav z prace. Vselijak som vysvetlovala, nepomohlo.

heleninamama
11. nov 2020

@1angelika Práveže nároky boli vždy vysoké. A s odstupom času vidím, že to malo zmysel. A upinať sa na mňa matka snaží, ale ja som nepolapiteľná. Vždy som bola individualistka. 😂 Tak má aspoň moju dcéru.

beruska.jk
11. nov 2020

Bola som jedináčik do 10 rokov. Naši nechceli viac detí. Tak strašne som túžila po surodencovi, že som ich presvedčila. Narodili sa dvojičky, chlapci😆 Žijú v zahraničí (oni bývajú spolu, ešte nemajú rodiny) , ale sme v kontakte skoro denne a máme sa veľmi radi.
Môj manžel tiež nechcel druhé dieťa, dcérku som si doslova vybojovala po 4 rokoch. Teraz ju zbožňuje, to by si mala vidieť tú lásku 😁

maryetta
11. nov 2020

Nechcem ti nejako “prikladat”. Moj manzel je jedinacik a sam vravel ze mu surodenec chybal. Ked sme sa dali dokopy tak vzdy prizvukoval ze chce mat viac deti.
Tak zatial sme na cisle tri 🙂

lucia147852
11. nov 2020

Ja som jedináčik a teda rozmaznavat má nikto nerozmaznavál. V detstve mi však súrodenec chýbal. Resp sestra 🙈 v dospelosti mi to je viac menej jedno. Nechýba mi súrodenec. Poznám kopec súrodencov čo s v dospelosti nevedia ani prísť na meno 🤷🏽‍♀️

asia83
11. nov 2020

@stary_ujco Má pravdu, vôbec nepreháňa. Matky jedináčikov sa utešujú, že je to super byť sám. No pre ne určite, ale pre to dieťa nie. Stále sám. Doma, zo školy domov, ráno, večer, v noci, stále SÁM. Bez rovesníka. No depresia.

beruska.jk
11. nov 2020

Ak nie si sama stotožnená s 1 dieťaťom, skús ešte manžela presvedčiť. U nás to bol veľký problém, manžel nechcel o tom ani počuť, ani sa o tom baviť... dnes neľutujem, že som neustúpila a presvedčila som ho. Nie som typ, ktorý si presadzuje svoju vôľu za každú cenu, ale toto bola pre mňa dôležitá a zásadná vec v živote.

autor
11. nov 2020

@beruska.jk ved toto ze sa trapim koli tomu, ale uz som prestala s presviedcanim. Uz mam aj antikoncepciu, takze obrazne povedane, nehoda nehrozi. Iba 1% sanca je 😉
Ked ten moj vravel, ze zase plac po nociach, malo miesta v dome, co ked by nebolo zdrave, co ked to a co ked tamto.

lenka_da
11. nov 2020

vyrastala som sama, lebo súrodenci boli oooveľa starší. Bolo mi smutno, veľmi som chcela mať parťáka. A to som vyrastala na dedine, kopec kamošov... lenže večer som bola vždy sama, aj keď pršalo a kamoši nešli von alebo keď boli na prázdninách...

biancaprincipesssa
11. nov 2020

Ahoj, ja lenže vôbec nemusíš byt absolutne smutná 🙂 ja som jedináčik a nikdy mi súrodenec nechýbal 🙂 detstvo som si užila s rodicmi a kamaratmi a v dospelosti mám okolo seba jednak rodinu a kamarátov takze nepociťujem, že by mi niekedy niečo chýbalo. Tak len že hlavu hore 🙂 fakt mi ani len nikdy nenapadlo smútiť že som bola sama 🙂

tinapa
11. nov 2020

Skús muža presvedčiť rozumnými argumentami..Ja mám syna, je jedináčik, má 7 a je to hlavne teraz, keď sme stále doma, a cez víkendy, veru zlé.. Chce kamaráta na hranie a nemá. Keby mal brata, sestru, bolo by to iné, krajšie..často je veru aj smutný. Nie je to najlepšie a aj ľutujem, že nemám ešte jedno.

simca06022011
11. nov 2020

a ja ta chapem a uplne s tebou suhlasim. Je to smutne a aj keby bol rozdiel vekovy vacsi, aj tak to dieta nie je same... Ja mam surodencov, pre mna to byt doma sam je na nervy... a to som introvert. S chlapom sa vadime hadam kazdy tyzden kvoli dalsiemu dietatu. On je jedinacik. a poznacilo ho to, aj ked si neprizna. Je sam, doslova. Okremt oho ze je rozmaznavany a o mamicku sa nemusel delit s nikym nema jediny argument dalsi na to, aby dieta vyrastalo same. A je ine mat kamaratov a ine mat surodencov. Aj teraz od marca vidim, ten dopad na malu, lebo v podstate ked tak si zavola s tou jednou kamoskou zo skoly a inak je 80% dna sama. Proste cele na figu. Malemu dietatu je to jedno... aj susedia co maju po dve a viac deti to maju super, deti sa prebavia, prehraju, aj vacsie baby daju viac na seba pozor, kedze ostavaju same doma... nejake surodenecke zvady byvaju, ved normlane to je.. ale myslim, ze to deita to aj nauci nejak sa dohodnut, prisposobit... co napr. mojmu chlapovi chyba :D bud je ako on chce, alebo si bude dupat nohou v obyvacke a nebude nijako inak. Aj teraz jemu nema kto pomoct, my sa so surodencami nejak vzdy dohodneme, aj ked sa povadime pekne po "bratsko-sestersky" ked treba... to ci sa deti vadia kvoli peniazom, majetkom a somarinam v dospelosti, maju bohuzial na svedomi rodicia a nie tie deti. jednak vychovou, a na druhej strane nespravodlivym rozdelovanim, ze jedneho uprednostnuju pred druhym atd.

h2
11. nov 2020

@asia83 Matky jedináčikov sa utešujú? Prečo by to robili? Možno tie, ktoré viac detí nemôžu mať, hoci by chceli. Ale žena, ktorá sa sama rozhodla mať iba jedno dieťa, sa nemá prečo utešovať. Môj syn nie je sám. Keď nebola korona, stále bol s kamošmi, buď boli u nás, alebo on u nich, 3x do týždňa bol na tréningu. Práve teraz je doma "sám", napriek tomu živo diskutuje s kamošmi cez Skype. Myslíš, že ak by mal povedzme o 3-4 roky mladšieho brata, hral by sa s ním s vláčikmi? (Nehovoriac o tom, že by to nemusel byť brat a vláčiky, ale sestra a bábiky! 😂). Ani keby mal staršieho, nemyslím si, že by sa spolu práve teraz hrali. A večer a v noci sme s ním my, rodičia. Máme čas sa mu venovať, na rozdiel od situácie, keby sme ich mali povedzme 5. Môj syn je šťastný a spokojný. Aká depresia? Z čoho?

90909
11. nov 2020

@h2 to by aj mňa zaujímalo, že aká depresia. A to som odrastený jedináčik

majah212
11. nov 2020

moj muz je jedinacik a sam povedal, ze m ucasto bolo smutno, preto nikdy nechcel jedno dieta (aktualne cakam 3 a tym by sme to ukoncili ;)... Ak ti niekto pise, ze sa surodenci zeru, tak je to dosledok vychovy a vztahov v ktorych vyrastali, zial kedysi rodicia, ich rodicia preferovali ine pristupy k vychove, k detom atd. a to sa odraza na tych vztahoch medzi surodencami. ja som raz citala od niekoho citat, ze najlepsie co mozes dat svojmu dietatu je surodenec (samozrejme v ramci moznosti)

littlefiona
11. nov 2020

Ahoj, ja som z troch detí a vzťahy máme dobré a viem, že keď tu raz budeme sami, tak sa mám na koho obrátiť, zdvôriť a požiadať o pomoc. Na druhej strane, nikdy nemáš záruku, že to takto bude aj medzi tvojimi deťmi, keby si ich mala viac, poznám, veľa príkladov, kedy to medzi súrodencami nefunguje. Ja by som tiež chcela mať aspoň dve deti, bohužiaľ kvôli môjmu veku budem rada, ak bude jedno. Utešujem sa tým, že bude mať nevlastného súrodenca, partner má dieťa z predošlého manželstva.

jaja20
11. nov 2020

@beruska.jk Len vieš,zase niekoho nasilu "znásilňovať" a vnucovať mu svoju vôľu nie je bohviečo...Potom tu čítame rôzne diskusie o tom, že manžel/partner ma opustil a nechal samu s deťmi... Takéto zásadné veci by sa mali vydiskutovať už pred vstupom do manželstva.

stary_ujco
11. nov 2020

@asia83 a multimatky sa utesuju, ze sice deti ako smeti, ale aspoň sa maju s kym hrať. A potom s kym hadat na dedicstve... Aj tak to pri počte deti dopadne tak, že ich bude toľko koľko chce matka a nie toľko koľko chcú ostatné deti.

mirkava
11. nov 2020

Ahoj 😉. Môj drobec bude asi tiez jedinacik. Snazime sa o druhe, ale kedze mame uz po 40tke tak sa nam to uz asi nepodari. Nevadi, musime brat zivot tak ako ide. Verim, ze nebude sam, je velmi spoločenský a lahko si najde kamaratov.

mirkava
11. nov 2020

@biancaprincipesssa to je pekne😉. Aj ja mam jedinacika. Ma 6 rokov a on ani nikdy nechcel surodenca. My sme chceli, no nepodarilo sa.

misana84
11. nov 2020

ja som jedinacik aj moj manžel...ciže moje dieta nebude mat ani bratrancov, sesternice a druhe dieta už nechceme...a ake to je? normalne...ved bude mat kamaratov....je vela pripadov ked sa surodenci nerozpravaju a nie su v kontakte....neboj sa prežije to

heleninamama
11. nov 2020

@asia83 Nepoznám jedináčikovskú depresiu, to skôr deprimované deti (malé aj dospelé) z viacdetných rodín. A neznášam frázu, že súrodenec je to najlepšie, čo možno dieťaťu dať. Súrodenca chce zvyčajne matka (ako aj tu) a nie chúďa decko, to ani netuší, čo sa mu udeje. A potom si už musí len zvyknúť. A často príde súrodenec skôr než rozum, takže dieťa nemá na túto vec nielen dosah, ale ani nemá možnosť uvedomiť si to a porovnať, ako mu bolo samotnému dobre.

lamar11
11. nov 2020

Kľudne môžeš byť osamela aj ked mas surodenca,nie v každej rodine sú vzťahy ideálne..ja mam surodenca ale naozaj mi nikto v živote tak neublizoval ako on,radšej som mohla byť sama o traumu menej. Tiež mam jedine dieťa,jasné ze je veselšie tam kde je viac deti,ale surodenec nie je záruka na šťastný,a spoločenský život,bude mať raz vlastnú rodinu a ta je najviac.

miadi
11. nov 2020

Hah tak Ja som mala prve v 33 a citim sa rovnako ako v 25 fyzicky len skusenejšia🤣 asi kazdy starneme inak. Ja budem este do 40 kojit ak maly bude chciet kludne .Aj porod posledny bol lahši. Je to zvlastne ale paradoxne je materstvo lahsie ked je tych deti viac ako ked je len 1. Ked u vas o tomto rozhoduje muž tak ti neostava ine ako sa stym zmierit a vraviet si ze je to super aj pre vaše dieta. Lebo žit treba bez lutovania veci ktore si neurobila

marygk
11. nov 2020

Som jedináčik a je to úplne v pohode. Súrodenca som nikdy nechcela. Otec chcel viac detí, ale s mamu, ktorá je tiež jedináčik sme otca prehlasovali. A súrodenec sa nekonal, nikdy mi nechýbal. Nikdy mi nebolo smutno. Muž má brata staršieho o 2 roky a spolu sa hrávali len keď nemali na výber z iných detí. Sú rozdielne osobnosti. A keď to sledujem, nie sú jediný. Takých súrodencov skutočných parťákov do života, keď si pomáhajú aj po smrti rodičov je veľmi málo. Tých čo sa hádajú o kus poľa, takých poznám viac.

silceb
11. nov 2020

Môj dedko bol jedináčik a trpel cely život.

Bratrancova nastavujúca je tiež jedináčik, má starších rodičov a teraz chce mat 3 deti a čím skôr tým lepšie.

Mamina kolegyňa má 1 dcéru, teraz ju vydávala, žijú od seba cca 200 km a je nešťastná, lebo zostala sama. Aj keď bude mat vnúčatá, budú ďaleko.

Môj muž je zo 4 deti a so svojimi súrodencami nemal spoločne od malička nič. Nerozumeli si a ani teraz nie sú v nejakom blízkom vzťahu.

Ja mám mladšieho brata o 6 rokov. Väčšinu času som ho mala na starosti, no mame výborný vzťah a čím sme starší, tým sme si bližší.

Ja mám 3 ročného syna a aj s mužom od začiatku plánujeme mat 3 deti. Je ťažké povedať čo je najlepšie, každá rodina funguje úplne inak. No ja ako matka by som nechcela mat iba 1 dieťa a keby muž nechcel? Neviem. Aj tak od malinká si ho vybabre viac tá žena ako muž. A rodina je rodina, kamaráti budú vždy a budú sa aj meniť, ale keď je ozaj zle, skutočne zle, iba rodina ti je na blízku a pre svojho syna chcem aby takú osobu mal.

liusa82
11. nov 2020

Ja som jedináčik a teda neľutujem.Na hašterenie a hranie som mala vždy kamošov vonku a sesternice a bratrancov.Ale to ticho a že ma nikto neotravoval zo súrodencov ked som došla domov bolo na nezaplatenie.Odmalička som zvyknutá všetko si vybaviť sama.Rodičia mi nikdy nestáli za riťou.Plus samozrejme výhoda dedenia aj ked niekto nemá túto tému rád.

marlent
11. nov 2020

Jezis podla mna najlepsia vec na svete uprimne...
Tak ako baby ti tu pisu ze ake je uzasne mat surodenca no neviem..ja som jedinacik a podla mna je to super...
V detstve som mala vsetku pozornost rodicov ja naucila som sa zabavat aj sama...
Ziadne delenie sladkosti oblecenia hraciek.
Puberta parada mam mamu ktorej som sa mohla zdoverovat s prvym zalubenim prvym sexom prvym strachom ze som asi v tom..
Moj manzel ma brata absolutne ale absolutne spolu nevychadzaju...
Podla mna uprimne byt jedinacik je naozaj super.. 🙂

ndrag
11. nov 2020

Ja pochadzam z velkej rodiny a som za malu rodinu, ak moje dieta bude chciet v buducnosti velku rodinu, nech si ju spravi samo.