icon

Aké to je byť jedináčikom?

11. nov 2020

Chcem sa opytat tuto otazku preto, lebo moje dieta bude vyrastat samo. Ja som este chcela dieta, ale moj muz uz nechce. Ja mam surodencov a neviem si predstavit ake to je nemat brata, alebo sestru. Ani v okoli nemame male deti. Jedine sadnut do auta a stretnut sa niekde s kamoskou alebo ihrisko. A teraz momentalne obmadzujem kamosky, lebo som opatrna. Citim sa taka sama a mam pocit ze moje dieta bude citit samotu duplom. S kym sa bude hrat, rozpravat si doverne veci, hasterit sa a proste mat partaka? Neviem. Mozno ma niekto z vas potesi, ze prehanam😊

tt247
11. nov 2020

Ja som jedináčik a úplne v pohodičke. Detstvo som mala pekné, dospievanie tiež a ani v dospelosti mi súrodenec absolútne nechýba. Som samostatná a žiadna ujma ani krivda sa mi ako jedináčikovi neudiala. Práve naopak. Ako poznám svoju povahu, skôr by mi súrodenec liezol na nervy. Plus v mojom okolí spolu súrodenci vôbec nevychádzajú. Obrovské rozdiely v povahách aj v zmýšľaní. Doslova si nemajú čo povedať. Takže si nemysli, že súrodenci sú zákonite parťáci. Tak ako môžu byť, tak aj nemusia.

robin30
11. nov 2020

Tie ktore pisete,ze vam surodenec nechybal,ono nemoze vam chybat nieco co ste nikdy nemali a nepoznali.

tt247
11. nov 2020

@robin30 Skôr ide o to, že som sa nikdy necítila sama alebo smutne ako jedináčik. Necítila som sa ukrátená a ani som súrodencov nikdy nikomu nezávidela. Zbytočne chytáš za slovíčka.

anickaaa6aaa
11. nov 2020

Ja mam sice dvoch bratov ale veľký vekovy rozdiel.. 13r a 17r takze som bola skoro ako jedinacik. Nechcela som nikdy surodenca skoro rovesníka. Vyhovovalo mi to tak. Mala som svoj klud a tak.. Co mi na vyske na intraku aj vadilo ked sme boli na izbe 3 😅 mam len jedno dieta a neolanujem na to nic menit.aj ked su tam aj ine dôvody. Mozno som aj sebecka ale syn ma 8r a uz to je partak. Nechcela by som zas rodit, vstávať v noci, byt obmedzená.. Syn je zatiaľ ok. Ma kamosov a ti mu vraj stacia.

katrin21
11. nov 2020

Nuz..je to blbe... jeden znamy je jedinacik, rodicia mu zomreli po 30tke a on si ucedomil ,ze je uplne sam...skoro v 40tke mal prve dieta,sa im nedalo skor a velmi chceli druhe, ale potratila... bol z toho nestastny,lebo vie,ake to je..a deti jeho dcery nebudu mat bratrancov a sesternice a ak su nedajboze zoberu tiez jedinacika,tak fakt ziadna rodina sirsia..

A nevesaj hlavu, ci bude alebo nebude same..mozno to este pride a aj muz zmeni nazor... ja mam rozdiel medzi detmi 15r😉😉😉

jaja20
11. nov 2020

@robin30 Tak potom nie je čo riešiť...😉

dupinka
11. nov 2020

Vždy bude väčší strach rodičov o to jedno dieťa. Tak ako vždy bude súperenie medzi deťmi, porovnávanie...Nikdy nie je nič dokonalé. Ale toto je vec, ktorú máte mať vyriešené na začiatku. Aby sa predišlo sklamaniu, nedorozumeniam, hádkam, smútku, prehováraniu. Ale za mňa súrodenca určite. Najkrajší dar ktorý môžeš dieťaťu dať. Dajú si navzájom veľmi veľa.

sabinka022
11. nov 2020

Ahoj. Ja mam brata aj sestru a som za to velmi vdacna ❤ Mame sa velmi radi, detstvo bolo aj vdaka nim krasne. Aj ked kazdy zijeme v inom meste,aj tak sa snazime stretavat casto a ked sa to neda(napr teraz kvoli covidu),tak si volame a takmer denne piseme. Vsetci 3 mame vysoke skoly a uspesnu karieru. Rodicia sa o nas starali bez rozdielu. A ten pocit,ked sa cez sviatky stretneme vsetci spolu je super. Samozrejme neplati,ze surodenec je automaticky kamarat. A tak isto neplati,ze jedinacik musi byt nestastny. Je tam straasne moc premennych,ktore casto neovplyvnis. Za mna vsak 2-3 deti ideal. Rozhodnite sa tak ako to citite. Drzim palce.

harmona
11. nov 2020

Mat surodencov je to najviac. Aspon teda podla mna neviem si predstavit, zeby som bola sama. Pretoze nech sa stane cokolvek tak sme tu vzdy jeden pre druheho 🙂

lenka1993
11. nov 2020

V detstve som to tak nebrala. Ale teraz keď som dospela a už nemám otca len mamu tak to vnímam dosť. Že som sama. Ako jasne mám manžela a dve deti. Ale keď vyrastú a odídu za svojim a nedajbože by sme sa rozišli tak ostanem samucicka sama. Ja som určite za dve deti.

misana84
11. nov 2020

@lenka1993 nerozumiem Vasmu prispevku...ved aj keby ste mali surodenca on tiež by mal vlastnu rodinu a tiež by nebol nesmrtelny...ved mate deti aj ked si založia rodiny, budete mat vnucata....mate rodinu, nie ste sama a ani nebudete

lenka1993
11. nov 2020

@misana84 áno. Ale súrodenec je niečo iné. Si jedináčik ? Ak nie nikdy nepochopíš 😀

misana84
11. nov 2020

@lenka1993 ano som

lenka1993
11. nov 2020

@misana84 tak potom neviem čo si na tom nechápala. Že keď máš súrodenca máš sa komu vyrozprávať, má ti kto pomôcť, máš kde hlavu skloniť. Sú veci ktoré dieťaťu nepovieš ani v dospelosti. Od ktorého pomoc nebudeš chcieť.

zuzuliennka1
11. nov 2020

@denden77 a mozem sa opytat prosim - ako si to vnimala ako starsia (a ako zena duplom), ze si nemala sestru? “spriaznenu dusu”? a hnevala si sa niekedy na rodicov, ze si sama? proste trpela si tym nejako?

zuzuliennka1
11. nov 2020

@robin30 ved prave 🙂 tak ani nemozu vediet, ci by so surodencami boli stastnejsi, ked to nezazili...

jajka257
11. nov 2020

Pozri. Ja som jedinacik, manžel je jedinacik, dcera je jedinacik. A ani jeden z nás nepostradal, ze by nám chýbali súrodenci. Riešiš blbosti.

jajka257
11. nov 2020

@robin30 a ti, ktorí súrodencov mali, môžu písať o tom akú smutný život žije jedinacik? Ved nemáte o tom ani potuchy. Takže tak. 🤣🤣🤣🤣

jajka257
11. nov 2020

@robin30 a ti, ktorí súrodencov mali, môžu písať o tom akú smutný život žije jedinacik? Ved nemáte o tom ani potuchy. Takže tak. 🤣🤣🤣🤣

alja20
11. nov 2020

@1angelika presne a pravdivo tiez som a chyba mi surodenec a malemu tiez konecne po dlhom case sa nam podarilo tehu tak uz onedlho nebude jedinacik som tym nesmierne stastna❤

jaja20
11. nov 2020

@zuzuliennka1 Alebo aj nie... všetko je 50:50...

robin30
11. nov 2020

@jajka257 adresuj to tym,ktorí to pisali nie mne ja mam brata a som stastna,ze som nevyrastala sama.
@zuzuliennka1 ved jasne,ze nemozu to vediet ale tu nemozes nic napisat aby sa do teba stado nepustilo.
@tt247 nechytam nikoho za nic pisem holy fakt.

90909
11. nov 2020

@lenka1993 No ako takto. Podla ma si to nesmierne idealizujes. Moja babina je zo 4 deti. Sama mala tri. A o tu pomoc a vyrozpravanie sa stara najviac jedna dcera s rodinou. Aj jej surodenci zavolaju raz za rok, aj to je vela. Aj to v jej veku je zazrak, ze este ziju.

lenka1993
11. nov 2020

@90909 môj manžel je zo 4 súrodencov, otec a mama z troch obaja. A tá súdržnosť akú majú je neskutočná. Pravidelne si telefonujú, navštevujú sa, pomáhajú si. Takze asi tiež ide o to aká je výchova a rodina 🙂. Ja by smotana mala súrodenca. No žiaľ.

jajka257
11. nov 2020

@robin30 však adresujem. Ty si písala, že jedinacikovi nemoze chýbať súrodenec, lebo ho nikdy nemal a ja ti píšem, že ty nemôžeš súdiť pocity jedinacika, lebo si ich nikdy nezažila a nepocitila😉

stanulienkat
11. nov 2020

Som jedinacik a bolo mi super. Ani teraz mi nikto nechyba. Skor okolo seba vidim vela surodencov,ktori si nepridu na meno, citia krivdy z detstva,ze rodicia uprednostnovali druheho surodenca. To su len zbozne priania rodicov,ze si budu deti neskor oporou.

tt247
11. nov 2020

@robin30 Ale prosím ťa. Určite poznáš moje pocity lepšie ako ja sama. Zbožnujem ľudí, ktorí si myslia, že ich názor je ten jediný správny. A dokonca ho vyhlásia za holý fakt. 🙄 To je akoby niekto, kto v živote nebol pri mori povedal, že jemu dovolenka pri mori nechýba. Ale podľa teba to povedať nemôže, lebo to nikdy nezažil. Podľa mňa to povedať môže, lebo napríklad ten človek nemá rád teplo a bojí sa vody. Alebo ak by žena povedala, že jej materstvo nechýba. Podľa teba to povedať nemôže, lebo to nezažila, podľa mňa môže, lebo napríklad detský plač ju privádza na psychiatriu a zbožňuje svoju kariéru aj svoj život taký, aký je. To potom ani nikto, kto drogy nikdy neskúsil, nemôže podľa teba povedat, že mu nechýbajú k životu. Lebo veď ich predsa neskúsil. Ľudia sú rôzni, predstav si. Ale ty pokojne ďalej škatuľkuj a rozprávaj mi o tom, ako čo cítim. Ja som tu prišla autorku povzbudiť nič viac. Mne je ako jedinacikovi fajn. A fakt mi súrodenec nechýba. Ale pokojne namiesto “nechýba” použi nejaké synonymum.

90909
11. nov 2020

@lenka1993 Tak je super. Ale z pozorovania okolia si nemyslím, ze je to bezne. Ja napríklad o súrodencovi nesnívam. Je to pre mna jednoducho fiktivna postava. Neviem ani koho si by som si mala predstavovať. Sestru, brata, aku by mali povahu? Je to pre mna take moc abstraktné.

robin30
11. nov 2020

@tt247 tvojou optikou je to tak mojou inak.A stale budem tvrdit,ze ti nemoze chybat nieco co si nikdy nemal a nepoznal.

tt247
11. nov 2020

@robin30 V pohode, nezhodneme sa. Zbytočne sa hádať a vytvárať trenice. Mojím úmyslom bolo aj tak len povzbudiť autorku. Pekný večer.