icon

Ako riešiť bitky medzi súrodencami?

17. júl 2025

Mam dvojcata, 5 rocne a ide o to ze dcera bije syna. Zasahujete vzdy? Napr sa hraju, pohadaju sa ved ako surodenci a syn vzdy dobehne ze ho dcera udrela. Ja nemam chut ani cas riesit taketo malickosti. Len kamosky vravia ze treba to riesit ze sa nechava bit od dievcata.

viestta
17. júl 2025

uplne zle "nachava sa bit od dievcata", uplne zle. V prvom rade sestra nema co bit nikoho, ani vlastneho brata ani cudzie dieta. Takze ak ho bije, treba zakrocit a vysvetlit, ze toto je nepripustne. Posadit na stolicku a nebude sa hrat, pretoze prekrocila hranice. Pretoze bitka je nasilie a konflikty sa riesia inac ako bitkou.
Synovi vysvetlit, ze nikto ho nesmie bit, ani kamarat ani vlastne sestra. Pretoze bitka je nasilie a konflikty sa riesia inac. Naucit ich riesit konflikty inac ako bitkou.

gribka1
17. júl 2025

A kto má podľa teba vysvetliť dcére, že nemá biť brata?

bolarazjedna
17. júl 2025

Tebe sa to nechce riešiť.... Ale rodičovstvo je aj o tom.... Jasne, časom deti sa majú medzi sebou riešiť veci samostatné, ale očividne to este nedokážu. Bitka nie je riešenie. A to, že "syn sa necháva bit od dcery".... Akože on je obeť a ešte on je ten "zlý", lebo sa nechá.... Tak má capnut sestru? To by bolo správne, problém by s tým bol vyriešený?
Čo chceš dosiahnuť? Predpokladám, aby sa nebili, ale dokázali riešiť konflikty inak, ako bitkou. Aby to dokázali, musíš im pomôcť aj ty. Zrejme syn je úplne iná povaha, ako dcéra a preto majú takú dynamiku vzťahu....
Podľa mňa pomôže rázne odsúdiť bitku (nikoho nebije e), zakaždým sa porozprávať s dcérou (po ukludnení sa emócií) , nielen o tom, že nikoho nebijeme, ale aj o tom, prečo brata zbila, čo bol dôvod - už to je fajn, keď to vie pomenovať ) a postupne ju naučiť, ako to riešiť inak, ponúknuť jej alternatívy....
Je to práca na dlhe roky, ale verím, že sa oplatí.... Keď budeš mat postoj, mňa to nebaví furt to riešiť, tak sa nič nezmení, ani za 10rokov.

anjelicek26
17. júl 2025

Kto to ma riesit, ked nie ty? Deti v skolkarskom veku neriesia taketo veci sami, riesi to rodic a v skolke ucitelka. Vysvetluje a zasahuje. Nevedia ovladat svoje emocie, ty ich to este len UCIS. Akceptovat, ze jedno dieta je bite druhym, lebo sa ti "nechce"..udriet nie je malickost... tvoj syn bude v skolke robit to iste, lebo mu to prijde "normalne", este budes z neho robit toho zleho potom, ze? Pritom je nauceny tak, lebo mama nezasahovala...

lienka.7
17. júl 2025

@anonym_autor ty si pritom a vidíš co predtým robí brat sestre?

anonym_44d8ee
17. júl 2025

@anonym_autor preto sa to deje, lebo sa ti to nechce riešiť. 5 ročná už má dávno vedieť, že konflikt sa nerieši bitkou a má mať dávno vyskúšané, že môže urobiť čokoľvek, ale následky si ponesie ona. Syn ťa musí zbožňovať, keď ho sestra otĺka a tebe sa to nechce riešiť. Keby nasledoval po každom údere trest a následne ste sa o tom rozprávali, už by to bola dávno minulosť. Má 5 rokov, nie dva

crazy_cat_lady
17. júl 2025

Toto je dufam vymyslena tema, nemozes byt taka hlupa... Nemam chut ani cas to riesit..🤦 esteze mas cas to capnut sem

mdse
17. júl 2025

Podľa mňa rodič musí a má zasahovať, predsa vychovávaš. Lebo medzi deťmi sa to zvrhne na zákon džungle, "silnejší vyhráva" a to je zle. Neznášam tú teóriu, že "deti si to poriešia medzi sebou". Nie, deti vytlčú slabších a menších, deti treba učiť slušnosti a láskavosti odmala.

autor
17. júl 2025
@gribka1

A kto má podľa teba vysvetliť dcére, že nemá biť brata?

@gribka1 odpoved vraj su to deti a ze je normalne ze sa pobiju. Ked boli mensi som to riesila

autor
17. júl 2025
@lienka.7

@anonym_autor ty si pritom a vidíš co predtým robí brat sestre?

@lienka.7 ved toto ze nie. Ale furt je to o tom ze vraj ona zacala.

viestta
17. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a napadlo ti niekedy posadit ich pred seba a "vysetrit" co sa stalo? Nech kazdy povie co sa stalo. Ci ani na to nemas cas? Kedy ich chces vychovavat? Ked budu mat 15?

isis234
17. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor postav ich do pozoru a nech povedia po jednom, ako ten konflikt začal. Musíš im vysvetliť, že bitkou sa nič nevyrieši. Ak sa na niečo hnevajú, majú ti to povedať. Ty ich usmerniť. Vysvetliť.
Naši chlapci mali obdobie, že sa občas pobili tak, až bol plač. Zakázali sme im rozprávky. Veľmi dobre si rozmysleli,, či sa budú biť. Prestalo to.

anonym_0370d3
17. júl 2025

Hádky neriešim, ale nedovolím, aby si fyzicky navzájom ubližovali 🙂 . Ale vďaka tvojmu príspevku chápem, prečo sa v synovej triede riešilo, že dievčatá šikanujú chlapcov 🙈

anonym_44d8ee
17. júl 2025
@anonym_autor

@gribka1 odpoved vraj su to deti a ze je normalne ze sa pobiju. Ked boli mensi som to riesila

@anonym_autor v sobotu ráno navar na dva dni niečo, čo sa varí viac menej samé a od detí sa nepohni. A budeš vidieť a vedieť, kto koho provokoval a riešiť to okamžite. Keď pár krát dcéra zistí, že po každom fyzickom útoku na brata nasleduje trest (samozrejme, že nie telesný), tak s tým prestane. Ale ponechať ich svojmu osudu bolo veľmi zlé rozhodnutie. Do škôlky nechodia?

januska12323
17. júl 2025

5 ročné dieťa má dosť rozumu aby chápalo čo môže a nemôže robiť. Ak to nechápe nebude sa hrať ale tebe pomáhať.

gribka1
17. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor To je hlúposť takto na to pozerať. Porieš to medzi nimi a popritom ich vychováš. Nie je normálne, že sa pobijú. Akoby som sa vrátila 50 rokov dozadu.

1sally12
20. júl 2025

Tebe sa nechce riešiť takéto maličkosti? Fakt maličkosti? 🤦‍♀️

autor
20. júl 2025
@1sally12

Tebe sa nechce riešiť takéto maličkosti? Fakt maličkosti? 🤦‍♀️

@1sally12 ved ako decka sme sa aj my bili a rodicia to neriesili

kkatkka07
20. júl 2025

Ak by sa vám nedarilo vo vašich ťažkostiach posunúť môžete skúsiť aj online poradňu, ak by ste potrebovali. Síce je to platené avšak cena je prijateľná. Union poisťovňa dáva aj zľavu.
Aktuálne som úplne novou členkou mojra online psychologickej poradne, predtým som viedla aj poradňu psychológie tu na modrom koníku a v oblasti psychológie pracujem už viac ako 10 rokov. Termíny sú dostupné aj vo večerných hodinách. Pridávam linky:
https://mojra.sk/psychologicka-poradna/psycholo...

https://www.union.sk/zlava-na-online-konzultaci...