icon

Ako riešiť spravodlivosť medzi súrodencami?

natalka81
Včera o 08:04

Ahojte, pomôžte mi vidieť iný názor na spor medzi mojimi deťmi - a samozrejme aj medzi nami rodičmi. Nevieme to vyriesit a už pár dní sa všetci trápime.
Moje dcéry 12 a 6 rokov. Staršia dostala na narodeniny kartovu hru, s ktoru sa cela rodina denne hrávame. Je naozaj super. Najcastejsie sa hrávali oni dve - sestry. Berieme do úvahy že karty sa denným hraním prirozdenie opotrebujú. Nie veľmi, ale už nikdy nebudú ako nové. Staršia dcéra sa raz zdula, že jej karty sa ničia, mladšia si neumyje ruky ked sa s nimi hrá, a karty skryla tak, že sme ich nevedeli nájst. A už sme sa s nimi prestali celá rodina hrať. V staršej sa prejavilo jej sebectvo, vraj su to jej karty. Tak sme to raz cestou v aute riesili vsetci spolocne, hovorila som detom ze taketo spravenie nie je v poriadku, s kartami sa hrame cela rodina, budeme na nich davat pozor. Odrazu zasiahol moj muz a povedal, ze nic sa nedeje, on kupi mladsej taky isty balicek kariet a budeme sa hrat dalej.
No a mne akoby dal facku. Absolute som nesuhlasila s takouto vychovou, a uz vobec nie s tymto riesenim. Ziadne ponaucenie, ziadna zodpovednost, ziadne dosledky. Dorazne som ho poziadala aby nekupoval dalsi balicek kariet. Samozrejme ze ho kupil a na druhy den priniesol domov. Deti znova stastne ze sa mozu hrat, a starsia ma stale odlozene svoje karty v bezpeci a vysmiata sa hra s novymi.
Povedala som, ze sa mi takéto riesenie absolutne nepaci a zakazala som starsej hrat sa s nami s vysvetlenim, ze ona sama sa rozhodla ze svoje karty pred nami skryje, nechce aby sme sa ich dotykali, preto trvam na tom, aby bolo tak ako sa ona rozhodla.
V tejto situacii tazko dcera napraví svoje rozhodnutie, ked uz su doma dalsie karty, a je to pre nu naozaj neprijemna situacia. Muz na mna vybehol a vykrical sa na mna pred detmi ze som k dcere prilis kruta a robim to naschval. No nie, ja svoje deti vychovavam aby boli spravodlive, zodpovedne a spravali sa ferovo k sebe navzajom.
Moje riesenie situacie je nasledovne: druhy nový balik kariet odniest napriklad k babke alebo ho predat na vinted. Proste aby isiel z domu preč. Starsia dcera si prizna pred nami svoju chybu a napraví správanie. Budeme sa dalej hrat s jej kartami vsetci spolocne.
Moj muz absolutne nesuhlasi, trva na svojom lahostajnom (ne)resení situácie.

Mamky, pomozte mi. Viem ze je to vela citania aj pisania 🙂 ale rada privitam inteligentne nazory, ktoré nam pomozu

Strana
z12
anonym_a5aa86
Včera o 21:49

Podla toho co pises. Nedokazes.

huxy
Včera o 21:51
@natalka81

@huxy ako vieš ze to nedokážem?

@natalka81 podľa tvojich príspevkov predsa

negymama
Včera o 21:53

sakra, to je dilema, ako co bolo skor, vajce ci sliepka?
boli skor autorkina nespokojnost s reakciami na jej temu,
alebo nespokojnost prispievateliek na autorkine reakcie na ich reacie. 😅

vyzivna tema

earlgrey
Včera o 21:55
@negymama

sakra, to je dilema, ako co bolo skor, vajce ci sliepka?
boli skor autorkina nespokojnost s reakciami na jej temu,
alebo nespokojnost prispievateliek na autorkine reakcie na ich reacie. 😅

vyzivna tema

bzusines
Včera o 21:56

@natalka81 kriste pane, sú rodiny kde rodičia riešia čo budú deti jesť. Ty si tie karty nalep na čelo a otrieskaj si hlavu o stenu a keď dostaneš rozum, poďakuj za rodinu a za zdravé deti a za rozumného manžela ktorého máš!

bjnr
Včera o 21:57

vy zastupujete princíp následkov a zodpovednosti, váš manžel princíp okamžitej pohody a vyhnutia sa konfliktu...problém nie je v tom, že máte iný názor, ale v tom, že ste sa obaja zacyklili v dokazovaní toho, čia cesta je „správnejšia“...vaša snaha o „ponaučenie“ sa zmenila na kontrolu a snahu zlomiť dcéru k priznaniu chyby, zatiaľ čo manželov krok bol pasívne agresívnym podkopaním vašej autority...výsledkom je, že v dome máte namiesto spoločnej hry napätie, ktoré by sa dalo krájať...vaša dcéra teraz nezažíva „lekciu zo zodpovednosti“, ale lekciu z toho, ako vyzerá rodičovská koalícia v rozklade....skúsme sa na to pozrieť bez emócií..tie karty boli darček pre 12-ročnú dcéru...sú jej...v tomto veku je prirodzené, že si stráži svoje hranice a majetok...ak sa rozhodla, že ich nechce nechať ničiť, je to legitímne rozhodnutie majiteľa, nie nevyhnutne sebectvo...prestaňte trestať dcéru za to, že váš manžel zlyhal v komunikácii s vami...tým, že jej zakazujete hrať sa s novými kartami, ju len vháňate do opozície a potvrdzujete manželovo tvrdenie, že ste „krutá“...týmto ju nič nenaučíte, len v nej vypestujete odpor...akceptujte nové karty...sú už v dome...bojovať proti nim je pálenie energie s nulovým ziskom...ich odnesenie k babke by bolo len demonštráciou vašej moci, nie výchovným momentom...oddelte témy..vyriešte si s manželom v súkromí to, že vás „fackuje“ svojimi rozhodnutiami pred deťmi...to je jadro problému, nie karty...vráťte dcére slobodu..povedzte jej: sú to tvoje karty, máš právo ich schovať...mrzí ma však, že sme sa kvôli tomu prestali hrať ako rodina...ocko kúpil nové, aby sme mohli pokračovať...k sa niekedy rozhodneš vytiahnuť tie svoje, budeme radi, ale rešpektujem tvoje hranice...
týmto krokom vezmete vietor z plachiet konfliktu a prenesiete zodpovednosť na ňu bez toho, aby ste ju do niečoho tlačili...
čo je pre vás v tejto chvíli dôležitejšie: mať doma porazenú dcéru, ktorá uzná vašu pravdu alebo obnoviť pocit bezpečia a dôvery vo vašej rodine? ...

negymama
Včera o 22:04
@bjnr

vy zastupujete princíp následkov a zodpovednosti, váš manžel princíp okamžitej pohody a vyhnutia sa konfliktu...problém nie je v tom, že máte iný názor, ale v tom, že ste sa obaja zacyklili v dokazovaní toho, čia cesta je „správnejšia“...vaša snaha o „ponaučenie“ sa zmenila na kontrolu a snahu zlomiť dcéru k priznaniu chyby, zatiaľ čo manželov krok bol pasívne agresívnym podkopaním vašej autority...výsledkom je, že v dome máte namiesto spoločnej hry napätie, ktoré by sa dalo krájať...vaša dcéra teraz nezažíva „lekciu zo zodpovednosti“, ale lekciu z toho, ako vyzerá rodičovská koalícia v rozklade....skúsme sa na to pozrieť bez emócií..tie karty boli darček pre 12-ročnú dcéru...sú jej...v tomto veku je prirodzené, že si stráži svoje hranice a majetok...ak sa rozhodla, že ich nechce nechať ničiť, je to legitímne rozhodnutie majiteľa, nie nevyhnutne sebectvo...prestaňte trestať dcéru za to, že váš manžel zlyhal v komunikácii s vami...tým, že jej zakazujete hrať sa s novými kartami, ju len vháňate do opozície a potvrdzujete manželovo tvrdenie, že ste „krutá“...týmto ju nič nenaučíte, len v nej vypestujete odpor...akceptujte nové karty...sú už v dome...bojovať proti nim je pálenie energie s nulovým ziskom...ich odnesenie k babke by bolo len demonštráciou vašej moci, nie výchovným momentom...oddelte témy..vyriešte si s manželom v súkromí to, že vás „fackuje“ svojimi rozhodnutiami pred deťmi...to je jadro problému, nie karty...vráťte dcére slobodu..povedzte jej: sú to tvoje karty, máš právo ich schovať...mrzí ma však, že sme sa kvôli tomu prestali hrať ako rodina...ocko kúpil nové, aby sme mohli pokračovať...k sa niekedy rozhodneš vytiahnuť tie svoje, budeme radi, ale rešpektujem tvoje hranice...
týmto krokom vezmete vietor z plachiet konfliktu a prenesiete zodpovednosť na ňu bez toho, aby ste ju do niečoho tlačili...
čo je pre vás v tejto chvíli dôležitejšie: mať doma porazenú dcéru, ktorá uzná vašu pravdu alebo obnoviť pocit bezpečia a dôvery vo vašej rodine? ...

@bjnr velmi krasne si to napisala, zhrnula si to , co sme mnohe nedokazali tak jasne a pekne napisat, len dufam ze autorka zas tu podanu ruku nezahodi v mene svojho ega.

ono v principe obe metody nie su zle, umenie je vediet kedy ich pouzit. kedy ist za pohodou, kedy za dosledkami a zodpovednostou.

v nasej rodine si tu druhu moznost vyhradzujeme na zavazne porusenia pravidiel, za nieco, co vazne ublizi nejakemu clenovi/clenom rodiny.
nie pre malichernosti typu, odlozene karticky.

anonym_cec7d1
Včera o 22:15
@bzusines

@natalka81 kriste pane, sú rodiny kde rodičia riešia čo budú deti jesť. Ty si tie karty nalep na čelo a otrieskaj si hlavu o stenu a keď dostaneš rozum, poďakuj za rodinu a za zdravé deti a za rozumného manžela ktorého máš!

@bzusines Presne. Keď bude mať ozajstné problémy, tak sa zblázni. Toto je ako na rodičku počúvať premotivované matky.

anonym_6bca2c
Včera o 22:22

@natalka81 ku kartám sa ti uz vyjadrili, vacsinovo, ze bola chyba dávať dcére ako dar niečo, co nebude patriť len jej. Ty si konštruktívnu kritiku ani rady neprijala, namiesto toho tu len prskas okolo seba. Tvoja voľba. Mne len neda nenapísat, ze si pre mna prave vstúpila do rebríčka top 3 najneprijemnejsich a najnesympatickejsich žien na mk. A ako matka robiť taketo rozdiely medzi detmi? Celé zle. Teda, ty 12 ročnú uz ani nemáš za dieťa.

natalka81
autor
Včera o 22:29
@bjnr

@bjnr škoda ze až po 12 stranách čítam toto, mohol prísť takýto komentár skôr.
Situácia je teraz taka ze ocinko tuto našu vojnu s kartami vytrvalo ignoruje a nezapaja sa absolútne.
Staršia dcéra si vybrala tieto karty na narodky aby sme sa mohli hrať všetci, cize darček pre ňu a zaroven pre rodinu.
Dnes mi povedala ze karty boli nielen spinave ale aj ohnuté, co som nevedela. Preto ich vyčistila, narovnala a odlozila.
S novými sa uz hráme a dávame pozor.
Starý balík kariet sme oznacili a bude slúžiť na výlety, do školy, k babke a podobne
Nový balík kariet patrí staršej, lebo mladšej je to jedno. Ona je spokojná ked sa moze s nami hrať.

natalka81
autor
Včera o 22:55
@anonym_6bca2c

@natalka81 ku kartám sa ti uz vyjadrili, vacsinovo, ze bola chyba dávať dcére ako dar niečo, co nebude patriť len jej. Ty si konštruktívnu kritiku ani rady neprijala, namiesto toho tu len prskas okolo seba. Tvoja voľba. Mne len neda nenapísat, ze si pre mna prave vstúpila do rebríčka top 3 najneprijemnejsich a najnesympatickejsich žien na mk. A ako matka robiť taketo rozdiely medzi detmi? Celé zle. Teda, ty 12 ročnú uz ani nemáš za dieťa.

@anonym_6bca2c je uplne v poriadku ze som ti neympticka, ani mne nieje každý sympatický.
Nebola chyba dat jej darček aký si sama vybrala, a urobíme to znova.
A rozdielne sa správať k deťom? Podla mna je to prirodzené. Nikto sa nespráva rovnako k dvom ľuďom. Ani žiadna matka sa nechova ku každému dieťaťu rovnako. Ty áno? Máš aspoň 2 deti ku ktorým sa správaš uplne identický? Podľa mna to je nemožné

aleveddobre
Včera o 22:59

Ak ste jej tú hru dali ako darček, rak by ste to rak mali brať. Je to jej darček, nie vec všetkých. Ak ste chceli niečo s čím sa budete hrať všetci mali ste to za tým účelom aj kúpiť. Ak je to jej darček, mala by ona do istej miery rozhodovať, ako sa s tým naloží. Podlana nie je v poriadku zas s niekoho darom zaobchádzať ako by patril všetkým. Lebo potom podľa tejto logiky by malo byť úplne v pohode, ak si vaša staršia dcéra bude využívať niečo, čo ste ako dar dostali zas Vy. Snáď sa nebudete rozčuľovať, keď si vezme Vašu kabelku alebo niečo iné, čo ste dostali. Hádam nebudete sa tak sebecký správať.

anonym_6bca2c
Včera o 23:02
@natalka81

@anonym_6bca2c je uplne v poriadku ze som ti neympticka, ani mne nieje každý sympatický.
Nebola chyba dat jej darček aký si sama vybrala, a urobíme to znova.
A rozdielne sa správať k deťom? Podla mna je to prirodzené. Nikto sa nespráva rovnako k dvom ľuďom. Ani žiadna matka sa nechova ku každému dieťaťu rovnako. Ty áno? Máš aspoň 2 deti ku ktorým sa správaš uplne identický? Podľa mna to je nemožné

@natalka81 problém nieje zohľadniť vek a mentálnu kapacitu ked pristupujeme ku deťom. Alebo teda komukoľvek, vo všeobecnosti. Problém je mat dvojaký standard.
Pokojne si ďalej zi vo svojej ilúzii. Pýtala si sa na názory, chcela si byt virtuálne potlapkana po pleci aka si ty zasadova matka a manželka. Nevyšlo. Nevadí. Tvoja zmeskana sanca, tvoja rodina.

patricek22
Včera o 23:08

1. je pekné že sa snažíš vychovať dcéry spravodlivo, fakt pekná myšlienka a veľmi dobra... len že tvoj prístup k tomu skôr nefunguje, len to vytvára nepokoje ale k tomu sa ešte vyjadrím

2. dúfam že si sa ponaučila že nikdy nemáš kupovať darček na narodeniny pre (jednu osobu) spoločenskú hru...to je darček pre vás všetkých nie len pre jednu osobu ... pretože jedna osoba nedokáže hrať spoločenské hry ...

3. mladšej dcére povedz jemne, hlavne v kľude že nech si umýva ruky predtým než pôjde hrať ... no stress proste choď snou k umývadlu a umy si snou
staršia dcéra - dostala to ona na narodeniny má právo si to zobrať schovať, keď jej to niekto ničí aj keď nie úmyselne... Tým že si staršia dcéra ochránila tie karty znamená že sa jej darček páčil a že ma z toho vážne radosť ...

4. podľa mňa trosku máš pomýlené čo to vlastne znamená byť spravodlivý ... znamená to ze pôjdeš tak isto na mladšiu a aj na staršiu dcéru, že nebudeš robiť rozdiely .... to že si niekto ochráni svoj darček od teba ktorý sa jej páči neznamená že je lakoma alebo čo ... proste nechce aby sa to ponicilo .... ako fakt toto riešiť 😅 si mala kúpiť ďalšie karty hru hoci čo niečo iné čo nemáte doma

5. predstav si žeby si dostala svadobný dar a teraz tvoje deti by to chceli tiež a chytali by ti to so špinavými rukami ... určite by si si to ochránila tak isto ako tvoja dcéra ... aj v tomto kontexte ti to pripadá ako lakomost?

6. čo urobiť teraz? no nič kúpiš druhú hru a nabudúce nebudeš na narodeniny dávať spoločenské hry ... vybavene

natalka81
autor
Včera o 23:13

Do kelu este som to tu nenapísala, ale mne naozaj nevadí ked si niekto vezme moju vec. V práci moj hrnček.
Doma moje topánky. Mikinu si oblečie. Zje mi jogurt. Nevadí mi to.
Vadí mi ked to nevrati na miesto.

natalka81
autor
Včera o 23:23
@patricek22

1. je pekné že sa snažíš vychovať dcéry spravodlivo, fakt pekná myšlienka a veľmi dobra... len že tvoj prístup k tomu skôr nefunguje, len to vytvára nepokoje ale k tomu sa ešte vyjadrím

2. dúfam že si sa ponaučila že nikdy nemáš kupovať darček na narodeniny pre (jednu osobu) spoločenskú hru...to je darček pre vás všetkých nie len pre jednu osobu ... pretože jedna osoba nedokáže hrať spoločenské hry ...

3. mladšej dcére povedz jemne, hlavne v kľude že nech si umýva ruky predtým než pôjde hrať ... no stress proste choď snou k umývadlu a umy si snou
staršia dcéra - dostala to ona na narodeniny má právo si to zobrať schovať, keď jej to niekto ničí aj keď nie úmyselne... Tým že si staršia dcéra ochránila tie karty znamená že sa jej darček páčil a že ma z toho vážne radosť ...

4. podľa mňa trosku máš pomýlené čo to vlastne znamená byť spravodlivý ... znamená to ze pôjdeš tak isto na mladšiu a aj na staršiu dcéru, že nebudeš robiť rozdiely .... to že si niekto ochráni svoj darček od teba ktorý sa jej páči neznamená že je lakoma alebo čo ... proste nechce aby sa to ponicilo .... ako fakt toto riešiť 😅 si mala kúpiť ďalšie karty hru hoci čo niečo iné čo nemáte doma

5. predstav si žeby si dostala svadobný dar a teraz tvoje deti by to chceli tiež a chytali by ti to so špinavými rukami ... určite by si si to ochránila tak isto ako tvoja dcéra ... aj v tomto kontexte ti to pripadá ako lakomost?

6. čo urobiť teraz? no nič kúpiš druhú hru a nabudúce nebudeš na narodeniny dávať spoločenské hry ... vybavene

@patricek22 ked si uvedomím ze vsetky spoločenské hry co mame doma dostal niekto u nás na narodky, tak teraz je to ťažko zmenit. My si radi navzájom kupuje me spoločenské hry

zuzanka.zuzu
Včera o 23:31
@natalka81

@lizatko1009 tak mi porad ako sa zachovat dalej s tym prvym balikom kariet, aj s tym novym. aby to bolo poucne spravodlive a take normalne. Lebo kupit dalsie karty aby si neznicila tie prvé je podla mna somarina

@natalka81 prečo tak strašne chceš aby "výsledok" tejto situácie bolo niečo poučné a spravodlivé? 🙈 načo vôbec nejaký výsledok? 🙈 toto je totálny bizar 😀 normálne som si musela prečítať celých 12 strán aby som vedela ako to pokračuje.... sú to posr*té karty 🙈

no ale keďže ty potrebuješ výsledok tak aby to nebolo že tu len hejtujem a neporadím (hlavne keď som to už celé prečítala ) - moja rada znie aby si sa ospravedlnila. nie porozprávala. nie vyjasnila. normálne povedz dcére PREPÁČ a ten moment zavri zobák. žiadne "ale...." pretože to, že ty túto situáciu vnímaš nejako, neznamená, že dcéra ju nevníma inak - chápeš ako to myslím? ani jeden pohľad nemusí byť zlý. ale dcéra môže mať podobný ako 99% žien čo ti tu napísali a teda úplne iný ako ty 🤷 LENŽE ty si mama, ty si dospelá, ty ju teraz obijmeš, ospravedlníš sa a budeš ticho. žiadny výsledok netreba 🙈 prehltni všetko čo treba, kľudne aj celú "seba" (niečo ako náš zákazník má vždy pravdu, alebo šéf má vždy pravdu... ani jedného nejdeš presviedčať že nemá)

zara3
Dnes o 03:01

Prepacte zeny, ale neda mi to
@autorka - Som mama 4 deti, s vetsim vekovym rozdielom. Mam 2 male 2 a 3 rocne a 2 velke 11 a 12 rocne. Ako rodic sa snazim vytvorit medzi detmi vzajomnu lasku, respekt, sucit, odpustenie, pochopenie sa, ochranovanie sa, obetovanie sa pre druheho, pomahanie si a nesebeckost, uprimnost a cestnost.
Ty si urobila chybu, ze si dietatu dala spolocensku hru, ktoru jej beriete. Ako ostatne zeny tu povedali, ona ma mat darcek pre seba a tu hru ste mali kupit pre vas vsetkych.
Ku veci. Ako sa tvoja dcera chova, to ma aj od vas. Deti su nasim zrkadlom.
Mne sa nepaci, ze si schovava svoje karty a tiez sa mi nepaci, ze ste kupili nove druhej dcere. Viem, ako to tvoj manzel mysli, chapem.
Ale tvoja dcera moze byt v buducnosti sebecka. Ked bude dospela, nebude sa delit a nebude ju zaujimat, ako sa jej mladsia sestra a aj vy citite - aj v zivotnich situaciach. Ked sa boji, ze jej to mladsia sestra znici a nedeli sa, aj ked vie, ze ste smutni a este sa jej aj doprosujete. Nie. Ja by som jej v buducnosti kupila nieco len pre nu a nieco ine pre mladsiu. Mladsia uz je dost velka na to, aby si vazila veci vokol seba a uvedomila si, ze to nepatri len jej a aj keby. Moja dcera bude mat 13, ale nikdy si neschovala nic pred mladsimi surodencami. Nikdy nic pred sebou doma neschovavame a ked to niektori surodenec znici, povie sa mu a vysvetli. Sebectvo a schovavanie veci pred sebou nepodporujem. Ja mam tiez veci pre seba, ale moja dcera pride a vezme si. Starsi syn zbiera futbalove karty, raz mu ich mladsi brat pokrcil. Mrzelo ho to, ano aj mna, ale pochopil, ze aj on raz bol maly a robil to iste. Doteraz su tie karty nadosah a nikto mu ich uz nenici.
A tiez. Nerobim rozdiely medzi mladsimi a starsimi surodencami. Ked bozkam jednoho, tak aj toho najstarsieho. Ano ten najmladsi je moje lepidlo, ale vsetci surodenci chapu a tiez ho mojkaju, lebo vedia, ze su lubeni tak isto, ako ten najmladsi. Kazdy suredenec mysli na toho druheho aj s tym najposlednejsim keksikom. A dokonca ti starsi kupuju sladkosti aj tym mladsim so svojeho vreckoveho po skole. Chcem len povedat, ze je treba byt fer a aj ten nastarsi surodenec ma city rovnake ako ten najmladsi, to iste ako bolest v srdci.
Kde je spravedlnost, tam je aj laska a objatie.

zara3
Dnes o 03:06
@natalka81

@lizatko1009 tak mi porad ako sa zachovat dalej s tym prvym balikom kariet, aj s tym novym. aby to bolo poucne spravodlive a take normalne. Lebo kupit dalsie karty aby si neznicila tie prvé je podla mna somarina

@natalka81 zober karty obidvom. Kup im nieco len pre nich a karty nechajte vam vsetkym. Ponaucenie pre nich a aj pre vas do buducnosti. Ked nechas karty starsej, podporujes ju v sebeckosti a ked mladsej, podporis ju v tom, ze ked znici, dostane nove.

zara3
Dnes o 03:10
@zuzanka.zuzu

@natalka81 prečo tak strašne chceš aby "výsledok" tejto situácie bolo niečo poučné a spravodlivé? 🙈 načo vôbec nejaký výsledok? 🙈 toto je totálny bizar 😀 normálne som si musela prečítať celých 12 strán aby som vedela ako to pokračuje.... sú to posr*té karty 🙈

no ale keďže ty potrebuješ výsledok tak aby to nebolo že tu len hejtujem a neporadím (hlavne keď som to už celé prečítala ) - moja rada znie aby si sa ospravedlnila. nie porozprávala. nie vyjasnila. normálne povedz dcére PREPÁČ a ten moment zavri zobák. žiadne "ale...." pretože to, že ty túto situáciu vnímaš nejako, neznamená, že dcéra ju nevníma inak - chápeš ako to myslím? ani jeden pohľad nemusí byť zlý. ale dcéra môže mať podobný ako 99% žien čo ti tu napísali a teda úplne iný ako ty 🤷 LENŽE ty si mama, ty si dospelá, ty ju teraz obijmeš, ospravedlníš sa a budeš ticho. žiadny výsledok netreba 🙈 prehltni všetko čo treba, kľudne aj celú "seba" (niečo ako náš zákazník má vždy pravdu, alebo šéf má vždy pravdu... ani jedného nejdeš presviedčať že nemá)

@zuzanka.zuzu tu sa musi ospravedlnit aj dcera. Nemoze mat celu rodinu v pate. A mama sa musi ospravedlnit len za to, ako sa potom zachovala. Ale odstrkanim dcery, sa dcera moze izolovat a takto to zacina. Potom @autorka moze plakat, ked jej bude 15 16 rokov.
Chapem dceru, ale jej chovanie nepodporujem.

Strana
z12