icon

Ako riešiť spravodlivosť medzi súrodencami?

natalka81
Včera o 08:04

Ahojte, pomôžte mi vidieť iný názor na spor medzi mojimi deťmi - a samozrejme aj medzi nami rodičmi. Nevieme to vyriesit a už pár dní sa všetci trápime.
Moje dcéry 12 a 6 rokov. Staršia dostala na narodeniny kartovu hru, s ktoru sa cela rodina denne hrávame. Je naozaj super. Najcastejsie sa hrávali oni dve - sestry. Berieme do úvahy že karty sa denným hraním prirozdenie opotrebujú. Nie veľmi, ale už nikdy nebudú ako nové. Staršia dcéra sa raz zdula, že jej karty sa ničia, mladšia si neumyje ruky ked sa s nimi hrá, a karty skryla tak, že sme ich nevedeli nájst. A už sme sa s nimi prestali celá rodina hrať. V staršej sa prejavilo jej sebectvo, vraj su to jej karty. Tak sme to raz cestou v aute riesili vsetci spolocne, hovorila som detom ze taketo spravenie nie je v poriadku, s kartami sa hrame cela rodina, budeme na nich davat pozor. Odrazu zasiahol moj muz a povedal, ze nic sa nedeje, on kupi mladsej taky isty balicek kariet a budeme sa hrat dalej.
No a mne akoby dal facku. Absolute som nesuhlasila s takouto vychovou, a uz vobec nie s tymto riesenim. Ziadne ponaucenie, ziadna zodpovednost, ziadne dosledky. Dorazne som ho poziadala aby nekupoval dalsi balicek kariet. Samozrejme ze ho kupil a na druhy den priniesol domov. Deti znova stastne ze sa mozu hrat, a starsia ma stale odlozene svoje karty v bezpeci a vysmiata sa hra s novymi.
Povedala som, ze sa mi takéto riesenie absolutne nepaci a zakazala som starsej hrat sa s nami s vysvetlenim, ze ona sama sa rozhodla ze svoje karty pred nami skryje, nechce aby sme sa ich dotykali, preto trvam na tom, aby bolo tak ako sa ona rozhodla.
V tejto situacii tazko dcera napraví svoje rozhodnutie, ked uz su doma dalsie karty, a je to pre nu naozaj neprijemna situacia. Muz na mna vybehol a vykrical sa na mna pred detmi ze som k dcere prilis kruta a robim to naschval. No nie, ja svoje deti vychovavam aby boli spravodlive, zodpovedne a spravali sa ferovo k sebe navzajom.
Moje riesenie situacie je nasledovne: druhy nový balik kariet odniest napriklad k babke alebo ho predat na vinted. Proste aby isiel z domu preč. Starsia dcera si prizna pred nami svoju chybu a napraví správanie. Budeme sa dalej hrat s jej kartami vsetci spolocne.
Moj muz absolutne nesuhlasi, trva na svojom lahostajnom (ne)resení situácie.

Mamky, pomozte mi. Viem ze je to vela citania aj pisania 🙂 ale rada privitam inteligentne nazory, ktoré nam pomozu

Strana
z13
huxy
Dnes o 06:43
@natalka81

@luizina pre mladšiu kupil druhe karty moj muz. Len tak. A potom ma to nasralo, ze prečo pred deťmi takto podkopava moju autoritu. Načo je toto dobré ?
...a potom to už išlo.

@natalka81 ty ako matka si sa mala staršej dcére ospravedlniť, že si ju chcela vyčleniť zo spoločnej hry s kartami, ktoré nedostala na narodeniny. Ospravedlniť sa, že chapeš, že svoj dar nechce nechať znićiť mladšou,.ešte nezodpovednou sestrou. Mala si zobrať nové karty, dať ich staršej dcére a tie poskodené (zaspinené a zohnuté) zobrať, a mať ich ako rodinné. A mladšej to vysvetliť, že ona narodeniny nemala, a karty sú spoločné a s nimi sa hrať.
Ideš stále svoje, svoju dcéru nechápeś a dosť jej tým ubližuješ.

veronicka88
Dnes o 06:49

Nepraktizujem na svojich deťoch psychické vydieranie. Rozprávame sa (mám také isté staré deti).ak svoju vec chce starší odložiť akceptujem to ale nerobím z toho novelu na A4🤷súrodenci sa učia aj takýmito zabo mysimi vojnami.su to len karty pre pána Jána 🫣🫣🫣

blondi2
Dnes o 06:50

@natalka81 aké sú to karty, prosím ta?

oskvarka
Dnes o 06:56
@lienka.7

@oskvarka a mňa mrzí, ze vždy sa musi nájsť niekto typu teba a pliesť tu stále nejaké hejtovanie a pod. To už aby clovek ani nemohol vyjadriť svoj názor, lebo komu sa náhodou nepáči, hneď začne s hejtovanim a podobne.
Ešte sa mi paci, keď niekto na niekto reaguje a ten druhy ho obviní potom zo stalkovania.

@lienka.7 podľa mňa diskusie nie sú na to aby niekto na ne písal svoj emocionálne negatívne hodnotenie/nazor prepleteny výkričníkmi veľkými písmenami a vetami chod sa liečiť alebo je mi teba zle alebo je mi ta ľúto alebo si uboha to podľa mňa nie je vyjadrenie názoru takým spôsobom že to má nejako pomôcť (ak je diskusia založená na to že mám takúto situáciu prosím si názor tak ako takéto vety pomáhajú tomu človeku?) na cudzieho človeka ktorého ani nepoznáme ani do súkromnej správy nie to ešte na verejne fórum ale očividne máme na to iný názor. Pisatelka reagovala na dcéru v emóciách nemá z toho dobrý pocit popísala situáciu vecsina tiež vidí keď to číta že nastala chyba keďže sa konalo pod emóciami. Ale mu tu píšeme na verejne formlum mali by sme mať svoje emócie pod kontrolou či ?

anonym_2466cc
Dnes o 07:04
@blondi2

@natalka81 aké sú to karty, prosím ta?

annie6
Dnes o 07:35

Prvé karty by som nechala nech si s nimi dcéra robí čo chce - ak sa bude chcieť hrať s rodinou,ok,ak nie-bude ich mať schované....druhé karty by boli rodinné buď doma alebo by išli k babke a hotovo. A ano,aj u nás sa spoločenské hry niekedy kúpia ako darček pre jedného a hráme sa všetci (dcéra má tiež karty lebo chcela a keď sa jej niečo nepáčilo,zbalila si ich a hotovo- ale nekupovali sme nové!buď sa hráme alebo nie🤷🏻‍♀️). Kľudne vyhlas nové karty,že sú pre všetkých a dcére staršej povedz,že so svojím darom si môže robiť ako uzná za vhodné (vidíš,že už aj sama prišla nato aká to bola blbosť a kupovali sa ďalšie) a už by som to ďalej neriešila

wayway
Dnes o 07:37

Starsia dcera mala dostat novy balik, kedze sa spolocnym pouzivanim opotreboval ten jej. Nie je sebecka, len ty jej nicis hranice. Je to JEJ vec a darcek pre nu a nik si nanho nema co narokovat a toboz nie nicit (zapackanymi ruckami). Je pekne sa podelit, ale aj to je na nej. Ak si chcela karty pre celu rodinu, mal to byt darcek pre celu rodinu. Podla mna si k nej kruta. A tiez robis hysak z malej veci.

biba_18
Dnes o 07:39

@oskvarka lenže autorka v tejto diskusii už tiež nepíše pod emóciami, má rovnako času na odpovede ako my - a stále trvá na riešení ktoré urobila podľa teba v návale emócií - z toho vyplýva že to nie je o emóciách, ale o jej nastavení… v celej tejto diskusii obhajuje svoje riešenie, a ona to chce tak, ona to bude robiť tak, jej nevadí to čo dcére, jej nevadí že jej ničia veci a jej dcéra bude rovnaká a basta…

kalma
Dnes o 07:44
@biba_18

@oskvarka lenže autorka v tejto diskusii už tiež nepíše pod emóciami, má rovnako času na odpovede ako my - a stále trvá na riešení ktoré urobila podľa teba v návale emócií - z toho vyplýva že to nie je o emóciách, ale o jej nastavení… v celej tejto diskusii obhajuje svoje riešenie, a ona to chce tak, ona to bude robiť tak, jej nevadí to čo dcére, jej nevadí že jej ničia veci a jej dcéra bude rovnaká a basta…

@biba_18 mne to cele pride ze autorka len chcela pocut aky je jej muz chuj a ako rozhadal celu rodinu.

wayway
Dnes o 07:45
@natalka81

@bjnr škoda ze až po 12 stranách čítam toto, mohol prísť takýto komentár skôr.
Situácia je teraz taka ze ocinko tuto našu vojnu s kartami vytrvalo ignoruje a nezapaja sa absolútne.
Staršia dcéra si vybrala tieto karty na narodky aby sme sa mohli hrať všetci, cize darček pre ňu a zaroven pre rodinu.
Dnes mi povedala ze karty boli nielen spinave ale aj ohnuté, co som nevedela. Preto ich vyčistila, narovnala a odlozila.
S novými sa uz hráme a dávame pozor.
Starý balík kariet sme oznacili a bude slúžiť na výlety, do školy, k babke a podobne
Nový balík kariet patrí staršej, lebo mladšej je to jedno. Ona je spokojná ked sa moze s nami hrať.

@natalka81mam pocit, ze @bjnr zvykne davat odpovede od chatgpt a chatgpt vzdy nahrava osobe ktora pise (teda asi copy paste prispevku v prvej osobe do chatpt). Manzel je vykresleny pasivno-agresivne, podla mna sa zachoval spravne. Mozno si to mal s tebou vyjasnit v sukromi, ale mozno aj bolo dobre, ze dcera pocula, ze sa jej otec zastal a pomenoval tvoje spravanie. Ja byt dcerou citim sa zmatena a nepochopena. Stieras hranice autonomie dietata a robis z nej sebecku, lebo si chce uchranit svojj vec. Okej nech cela tvoja sirsia rodina pouziva vase auto a nech sa opotrebuje, budes s tym ok?

earlgrey
Dnes o 07:45
@biba_18

@biba_18 Ja si myslím, že problém je úplne niekde inde. A to je jej manžel. Možno majú nejakú krízu. Lebo DÔRAZNE požiadala manžela, aby nekupoval ďalší balíček a on si aj tak urobil po svojom. Ak by medzi nimi bol rešpekt a úcta, tak manžel by sa k nej aj takto správal. Ale keď dokáže byť taká krutá k 12 ročnému dieťaťu, nechcem si ani predstaviť aká krutá dokáže byť k manželovi. A tým, že ju manžel nerešpektoval, odniesla si to staršia dcéra, čo je podľa mňa úplny primitivizmus z jej strany. Trestať dieťa za nezhody rodičov je asi to najhoršie, čo môže byť. A ešte sama sa prizná, že robí rozdiely medzi deťmi 🤦‍♀️.

earlgrey
Dnes o 07:47
@wayway

@natalka81mam pocit, ze @bjnr zvykne davat odpovede od chatgpt a chatgpt vzdy nahrava osobe ktora pise (teda asi copy paste prispevku v prvej osobe do chatpt). Manzel je vykresleny pasivno-agresivne, podla mna sa zachoval spravne. Mozno si to mal s tebou vyjasnit v sukromi, ale mozno aj bolo dobre, ze dcera pocula, ze sa jej otec zastal a pomenoval tvoje spravanie. Ja byt dcerou citim sa zmatena a nepochopena. Stieras hranice autonomie dietata a robis z nej sebecku, lebo si chce uchranit svojj vec. Okej nech cela tvoja sirsia rodina pouziva vase auto a nech sa opotrebuje, budes s tym ok?

@wayway aj mne to príde ako chatgpt 😁

tetapetra
Dnes o 07:50
@oskvarka

@lienka.7 podľa mňa diskusie nie sú na to aby niekto na ne písal svoj emocionálne negatívne hodnotenie/nazor prepleteny výkričníkmi veľkými písmenami a vetami chod sa liečiť alebo je mi teba zle alebo je mi ta ľúto alebo si uboha to podľa mňa nie je vyjadrenie názoru takým spôsobom že to má nejako pomôcť (ak je diskusia založená na to že mám takúto situáciu prosím si názor tak ako takéto vety pomáhajú tomu človeku?) na cudzieho človeka ktorého ani nepoznáme ani do súkromnej správy nie to ešte na verejne fórum ale očividne máme na to iný názor. Pisatelka reagovala na dcéru v emóciách nemá z toho dobrý pocit popísala situáciu vecsina tiež vidí keď to číta že nastala chyba keďže sa konalo pod emóciami. Ale mu tu píšeme na verejne formlum mali by sme mať svoje emócie pod kontrolou či ?

@oskvarka čiže, ak to správne chápem,podľa teba je hejt to,že 99% s autorkou nesúhlasí. Máme ju azda za to,potlapkat po plecia a povedať, wauu takto sa to robí do psej matere! Takto sa deptaju decká! A dáme si ruku na to. Ok

andreatytler
Dnes o 07:56

@natalka81 Mna by najviac trapilo ze uz nikdy by som sa nedokazala z tej hry tesit tak ako pred touto vojnou.
Neries inych vo svojej rodine. Najviac ti pomoze ak sa zacnes pozerat v prvom rade na seba. O co mi vlastne ide? Co ma na tomto najviac stve? Preco ma to stve? Co som urobila zle a ako sa z tohto mozem poucit do buducna?
My rodicia sa niekedy tak upneme na vychovu ze ideme za tym hlava nehlava. Aj mne sa to stava. Su momenty kedy ma doslova chyti strach z toho ze ak nebudem tu urcitu situaciu riesit, tak vyrastie z mojho dietatat zly cloveka a to neexistuje aby som to dopustila a tak urputne vychovavam.

tyriss
Dnes o 08:18
@natalka81

@tatiana288 ako sa dokaze dcera s kartami hrat sama? ako by si to vyriesila?

@natalka81 je to uplne jedno ci si z nich bude stavat domcek alebo na nich pozerat. Je to darcek pre nu.

carrot_apple
Dnes o 08:19

@natalka81 ja som vždy nechávala takéto spory na deti, nech sa oni dohodnú k spokojnosti oboch, aj keď sa mi to nepáčilo ako sa dohodli, časom ako sa to uložilo a oni videli výsledok, kt. sa im nepáčil, sa to vyriešilo samo.

lienka.7
Dnes o 08:36
@oskvarka

@oskvarka pisatelka podľa teba z toho nema teda dobrý pocit, ale súčasne ma problém si priznať co i len malinký podiel viny a ide stále ďalej len to svoje.
Typické pre diskusiu tu, keď autorka nedostane odpovede, aké očakávala. A samozrejme ostatne, za to, ze nesúhlasíme s jej názorom tak ju hejtujeme🤦‍♀️ Akoze fakt sa tu niektoré uvedomte už. A ked neviete zniesť normálnu kritiku, tak tu potom nezakladajte diskusie. Vec vybavená
A ano, je mi ľúto osoby, ktorá si nevie priznať svoju vinu, nevie komunikovať s mužom a robia si napriek, a trestá za to dieta, ktoré si len bráni svoje. Mala by navštíviť odborníka, ktorý jej vysvetli co a ako. Ergo sa liečiť. Lebo ma v sebe evidentne nejakú nespracovanu traumu z detstva, ktorú teraz prenáša na svoju dcéru.

dkethe
Dnes o 09:14

tip do buducna, spolocne darceky a spolocenske hry davame na spolocne sviatky, nie jednotlive narodeniny.
s hrami chodim aj mimo sviatkov.

bg92
Dnes o 09:56

joj toto je katastrofa idem rychlo vypnut upozornenia na tuto temu

luizina
Dnes o 09:59
@natalka81

@luizina pre mladšiu kupil druhe karty moj muz. Len tak. A potom ma to nasralo, ze prečo pred deťmi takto podkopava moju autoritu. Načo je toto dobré ?
...a potom to už išlo.

@natalka81 ok, nastval ta muz, to este viem pochopit, ale jedine co si na to mala povedat je to, ze uz ked si kupil druhe, tak budu spolocne a budu v skrinke s ostatnaymi spolocenskymi hrami. Nechapem kto prisiel s tym, ze maju patrit mladsej (uplne nepravom), ked ze nemala ziadny sviatok a len preto, ze starsia si svoj darcek schovala. Na chovani starsej nevidim naozaj nic zle, zle si urobila ty, ze v navale hnevu (asi na muza) , si jej zakazala sa hrat s vami a s druhymi kartami. Ruku na srdce, urobila nieco ona zle? Nie, neurobila. S muzom, ked tak velmi chces, si si to mala vysvetlit mimo deti a trvat na tom, ze teda ten druhy balicek, ked uz ho kupil, bude patrit všetkým, rozhodne vsak nie mladsej dcere. Uff, uz jasnejsie to naozaj neviem napisat a hadam to konecne uvidis aj s ineho pohladu.

dahra
Dnes o 10:03

@natalka81 - spravodlivosť bez lásky je krutá. Učí, že podstatnejšie ako vzťahy a človek je dodržanie pravidiel.

beronsche
Dnes o 10:22
@natalka81

Do kelu este som to tu nenapísala, ale mne naozaj nevadí ked si niekto vezme moju vec. V práci moj hrnček.
Doma moje topánky. Mikinu si oblečie. Zje mi jogurt. Nevadí mi to.
Vadí mi ked to nevrati na miesto.

@natalka81 a čo ak tú, tvojmu srdcu drahú vec, niekto, hoci nechtiac, zničí?
Nie hrnček, jogurt, mikinu.
Niečo, na čom ti úprimne zalezi..
Ale, možno len nemáš nič, čo má pre teba vysokú emočnú hodnotu (čo je ok) a tak sa nevieš vcítiť do pocitov malého dievčatka.

Ospravedlnila si sa jej?
Nikde to nespomínas..

oskvarka
Dnes o 10:45
@biba_18

@biba_18 alebo je pod tlakom hejtu stále v emóciách..nemôžeme vedieť. Rovnako ako chápem že niekto naozaj v emóciách reagovať môže aj tu na fóre jednoducho sa to stane a je to tam. Ako keď vynadas alebo odsúdia kamošku lebo tá niečo nasralo a potom ta to mrzí lebo ona asi chcela skor si len vyliať srdce a nie odpalit. Ja si len nemyslím že je to správne. Ale jasné všetci sme len ľudia ...alebo napíšem niečo čím som si istá a zrazu mi iný vysvetlia že sa mýlim. Ja som len utopista a chcela by som aby ľudia komunikovali viac slušne. Lebo nik ma nevidí a papier znesie všetko. Nezdá sa ti že väčšinu veci čo tu je by osobne nikto dotyčnej nepovedal.

maminkadeticiek
Dnes o 11:08

Zo srdca ti gratulujem,ze toto je to,co trapi tvoju rodinu a co musite riesit.Ste stastni,bud za to vdacna 😊

anonym_401b7f
Dnes o 11:14

CHYBA nastala hned na zaciatku.
Je to jej darcek. Je uplne jedno co konkretne to je = ONA MA PRAVI ROZHODOVAT ci pozicia alebo nie.
Poucenie pre vas, spolocneske hry sa kupuju do domacnosti bezne, nie ako dar.
Je na mieste ospravedlnit sa dcere a uz to viac nerozoberat.

jazzy03
Dnes o 11:41

@natalka81 ku kartam uz nic nepisem😄
ale priprav sa na pubertu, tam deti mozu vystrojit veci a ani nevedia preco - ako v tom filme Inside out 2. A ked je rodic nepripraveny a ocakava od dietata, ze sa bude spravat ako vyzrety dospely s emociami pod kontrolou, tak peklo zacina v rodine.
Alebo mozes pozriet do seba. V niecom si sa zasekla akoby. Mas nerealne ocakavania od starsej dcery a v puberte to mozes este viac vyhrotit.

Inac by som neverila, ze je mozne 13 stran diskusie o kartach a spravodlivosti… najprv som si myslela, ze isto vymyslena tema😅

Strana
z13