icon

Ako riešiť spravodlivosť medzi súrodencami?

natalka81
Včera o 08:04

Ahojte, pomôžte mi vidieť iný názor na spor medzi mojimi deťmi - a samozrejme aj medzi nami rodičmi. Nevieme to vyriesit a už pár dní sa všetci trápime.
Moje dcéry 12 a 6 rokov. Staršia dostala na narodeniny kartovu hru, s ktoru sa cela rodina denne hrávame. Je naozaj super. Najcastejsie sa hrávali oni dve - sestry. Berieme do úvahy že karty sa denným hraním prirozdenie opotrebujú. Nie veľmi, ale už nikdy nebudú ako nové. Staršia dcéra sa raz zdula, že jej karty sa ničia, mladšia si neumyje ruky ked sa s nimi hrá, a karty skryla tak, že sme ich nevedeli nájst. A už sme sa s nimi prestali celá rodina hrať. V staršej sa prejavilo jej sebectvo, vraj su to jej karty. Tak sme to raz cestou v aute riesili vsetci spolocne, hovorila som detom ze taketo spravenie nie je v poriadku, s kartami sa hrame cela rodina, budeme na nich davat pozor. Odrazu zasiahol moj muz a povedal, ze nic sa nedeje, on kupi mladsej taky isty balicek kariet a budeme sa hrat dalej.
No a mne akoby dal facku. Absolute som nesuhlasila s takouto vychovou, a uz vobec nie s tymto riesenim. Ziadne ponaucenie, ziadna zodpovednost, ziadne dosledky. Dorazne som ho poziadala aby nekupoval dalsi balicek kariet. Samozrejme ze ho kupil a na druhy den priniesol domov. Deti znova stastne ze sa mozu hrat, a starsia ma stale odlozene svoje karty v bezpeci a vysmiata sa hra s novymi.
Povedala som, ze sa mi takéto riesenie absolutne nepaci a zakazala som starsej hrat sa s nami s vysvetlenim, ze ona sama sa rozhodla ze svoje karty pred nami skryje, nechce aby sme sa ich dotykali, preto trvam na tom, aby bolo tak ako sa ona rozhodla.
V tejto situacii tazko dcera napraví svoje rozhodnutie, ked uz su doma dalsie karty, a je to pre nu naozaj neprijemna situacia. Muz na mna vybehol a vykrical sa na mna pred detmi ze som k dcere prilis kruta a robim to naschval. No nie, ja svoje deti vychovavam aby boli spravodlive, zodpovedne a spravali sa ferovo k sebe navzajom.
Moje riesenie situacie je nasledovne: druhy nový balik kariet odniest napriklad k babke alebo ho predat na vinted. Proste aby isiel z domu preč. Starsia dcera si prizna pred nami svoju chybu a napraví správanie. Budeme sa dalej hrat s jej kartami vsetci spolocne.
Moj muz absolutne nesuhlasi, trva na svojom lahostajnom (ne)resení situácie.

Mamky, pomozte mi. Viem ze je to vela citania aj pisania 🙂 ale rada privitam inteligentne nazory, ktoré nam pomozu

Strana
z14
ponozkazt
Dnes o 12:34

@natalka81 tak ja som na tvojej strane. A úprimne ta chápem, 12r určite nie je dieťa. Uplatňujeme doma veľmi podobnú výchovu. Riešenie u nás by bolo rovnako podobne, nové karty by šli z domu preč. Ale možno by som mladšej dcéra dala inú, obdobnú hru a teda nech o nej rozhodne sama.

biba_18
Dnes o 12:39

@ponozkazt aj by si vyčlenila staršiu zo spoločného hrania druhými kartami?

huxy
Dnes o 12:45
@ponozkazt

@natalka81 tak ja som na tvojej strane. A úprimne ta chápem, 12r určite nie je dieťa. Uplatňujeme doma veľmi podobnú výchovu. Riešenie u nás by bolo rovnako podobne, nové karty by šli z domu preč. Ale možno by som mladšej dcéra dala inú, obdobnú hru a teda nech o nej rozhodne sama.

@ponozkazt 12-ročná nie je dieťa??? Ja mám takmer 15-ročnú a stále je to dieťa. A má právo na tie pocity, alé má a to bez ohľadu veku. Ja som si vždy dávala pozor na veci, už od detstva. Bola som nahnevaná, ak mi niekto iný moju vec zničil či poškodil. A dodnes to tak mám, že si na veci dávam pozor, vážim si ich.

Veľmi "spravodlivé" dávať mladšej dcére niečo, keď ona sviatok nemala.

vespertine
Dnes o 12:50

Ja ťa ale musím pochváliť za to, že tu konečne niekto nepíše ako anonym (resp. rovno admin). Ja si myslím, že podobné situácie sa dejú denne v rodinách s viac ako jedným dieťaťom a s oboma rodičmi. Skrátka zladiť predstavy a osobnosti 4 ľudí. Ja si nemyslím, že existuje jedna pravda, jedno správne riešenie. Dôležitá je vaša komunikácia doma, vedieť veci pomenovať, čo sa stalo a prečo, aj pred deťmi, nech si z toho vezmú nejaké možné riešenie konfliktov do budúcna. A od seba nečakať dokonalosť, deti si do dospelosti odnesú z našej výchovy nejaké mini traumy, aj keby sme sa na hlavu postavili. Dôležité je, že to nie sú maxi traumy 🙂

beronsche
Dnes o 13:32
@ponozkazt

@ponozkazt "úprimne ta chápem, 12r určite nie je dieťa"
Waw.. to nemyslíš vážne..
Vieš o tom, že mozog dozrieva do cca 25r?
12r nie je malé dieťa, ale vždy to dieťa je. To zahŕňa aj nezrelu nervovu sústavu a stále sa vyvíjajúci mozog..
**
Hrozne veľa ľudí nemá ani páru o vyvinovej psychológii - a to ani na úrovni bežneho všeobecného rozhladu a potom ma od detí nereálne očakávania.

biba_18
Dnes o 13:57

@beronsche autorka s mužom reagujú prvou signálnou ale od 12- ročného nedieťaťa žiada aby sa správalo “správne” 😏

beronsche
Dnes o 13:58
@biba_18

@beronsche autorka s mužom reagujú prvou signálnou ale od 12- ročného nedieťaťa žiada aby sa správalo “správne” 😏

@biba_18 presne.. Toto je ale veľmi častý jav..

sasa1310
Dnes o 13:58
@ponozkazt

@ponozkazt a čo je 12 ročné, keď nie dieťa? Veď to nie je ani tínedžer

oskvarka
Dnes o 14:12
@tetapetra

@oskvarka čiže, ak to správne chápem,podľa teba je hejt to,že 99% s autorkou nesúhlasí. Máme ju azda za to,potlapkat po plecia a povedať, wauu takto sa to robí do psej matere! Takto sa deptaju decká! A dáme si ruku na to. Ok

@tetapetra napísať niekomu nesúhlasím s tým ako si to vyriešila ja verím že by som to urobila inak a to je takto aj keď chápem že v tej chvíli by som bola v emóciách tak asi ako si bola ty. Na základe toho čo píšeš by som teraz asi skúsila spraviť toto. Želám veľa zdaru. Hmm 🤔

rivini
Dnes o 14:13

@natalka81 riesis taku absolutnu hlupost. Suhlasim s muzom-mate ako rodina spolocne karty a co spravi dcera so svojim darcekom, je jej vec. Ja mam len 4-rocne dieta a ked povie, ze darcek bol jeho a nechce sa teraz delit, respektujem to. Podla mna mas na dceru egoisticke naroky ty. Ak by ti niekto kupil na narodky vonavku a kazdy den si ju na seba striekal, tiez by sa ti to nepacilo.

oskvarka
Dnes o 14:22
@lienka.7

@oskvarka pisatelka podľa teba z toho nema teda dobrý pocit, ale súčasne ma problém si priznať co i len malinký podiel viny a ide stále ďalej len to svoje.
Typické pre diskusiu tu, keď autorka nedostane odpovede, aké očakávala. A samozrejme ostatne, za to, ze nesúhlasíme s jej názorom tak ju hejtujeme🤦‍♀️ Akoze fakt sa tu niektoré uvedomte už. A ked neviete zniesť normálnu kritiku, tak tu potom nezakladajte diskusie. Vec vybavená
A ano, je mi ľúto osoby, ktorá si nevie priznať svoju vinu, nevie komunikovať s mužom a robia si napriek, a trestá za to dieta, ktoré si len bráni svoje. Mala by navštíviť odborníka, ktorý jej vysvetli co a ako. Ergo sa liečiť. Lebo ma v sebe evidentne nejakú nespracovanu traumu z detstva, ktorú teraz prenáša na svoju dcéru.

@lienka.7 vidím že sa nezhodneme v Tom čo je to objektívna kritika ... Ja to vnímam tak že väčšina ľudí na koníku nevie rozoznať objektívnu kritiku (aj keď neviem čomu mala v tomto prípade tá objektívna kritika byť prospešná pre diskusiu a pomoc pri riešení) od hejtu. Ale samozrejme že je to len môj názor a v očiach iných sa môžem mýliť

rivini
Dnes o 14:29
@natalka81

@sasa1310 niesu karty iba jej. ona si ich želala na narodky pretoze sa s nimi hrava u kamosky, a chcela ich aj pre nas mat doma. s kartami sa hravame denne, kym ich neskryla

@natalka81 ako to, ze „nie su karty iba jej?“ tak bud ich dostala ako darcek, alebo je to rodinny darcek. Mne je tvojej dcery tiez dost luto. Ako dieta som si tiez casto priala spolocenske hry a rodicia mi nikdy nepovedali, co mam s nimi robit. Ak som chcela, hrali sme vsetci. Ak som si ich schovala, boli schovane. Nikdy mi nevraveli, ako mam nakladat s vlastnym darcekom. A je uplne jedno, ze he to soolocenska hra. Je to od teda emocne totalne nezrele. A vobec nevidim problem v tom, mat druhy balicek kariet ako „rodinnu hru“. Starsia si so svojimi moze robit co chce, aj ich zahrabat pod zem ak sa jej zachce.

rivini
Dnes o 14:31
@wayway

Starsia dcera mala dostat novy balik, kedze sa spolocnym pouzivanim opotreboval ten jej. Nie je sebecka, len ty jej nicis hranice. Je to JEJ vec a darcek pre nu a nik si nanho nema co narokovat a toboz nie nicit (zapackanymi ruckami). Je pekne sa podelit, ale aj to je na nej. Ak si chcela karty pre celu rodinu, mal to byt darcek pre celu rodinu. Podla mna si k nej kruta. A tiez robis hysak z malej veci.

@wayway krasne napisane, nevedela som to takto sformulovat-presne, nici dcere hranice a to este v tak krehkom teenie veku. Maximalne si tymto pokazia vztah a este pre taku hlupost…

tetapetra
Dnes o 14:37
@oskvarka

@tetapetra napísať niekomu nesúhlasím s tým ako si to vyriešila ja verím že by som to urobila inak a to je takto aj keď chápem že v tej chvíli by som bola v emóciách tak asi ako si bola ty. Na základe toho čo píšeš by som teraz asi skúsila spraviť toto. Želám veľa zdaru. Hmm 🤔

@oskvarka prosím ťa, prelož to. Nedokážem to prečítať

pehavcek
Dnes o 14:40

@natalka81 robis z komara somara. Vyrabas zbytocne dusno. Dcera dostala darcek a nema pravo o nom rozhodovat. Spolocensku hru ste si mali dat ako spolocny darcek. Ked su jej, ma na to pravo. Mimochodom 12 rokov je citlivy vek, puberta, hormony a ty ju sekas za rozhodnutie setrit si nieco co je jej. Vsetci ste sa hrali s jej kartami ale ona sa nemoze hrat so setrinymi. Cize jej darcek ste pouzivali a nicili vsetci a teraz po nej chces aby sa bud s vami nehrala alebo pristupila na to, ze dalej budete denne pouzivat nieco co dostala ona. Preco ste jej tie karty davali ked evidentne nie su jej?

pimpa12
Dnes o 14:44

@natalka81 karty, ktoré má staršia sú jej. Za mňa má plné právo určiť kto a za akých podmienok sa s nimi bude hrať. V kľude si ich napríklad môže zobrať ku kamoške a hrať iba s ňou a bude to v poriadku. Je to jej majetok. Moje deti si navzájom rešpektujú čo je koho. A nikdy by si nič nezobrali bez opytania. Aj odmietnutie požičať hračku, hru sa rešpektuje. Ak muž kúpil druhý balíček mladšej dcére, tiež môže určiť kto sa s ním bude hrať. Ak ho kúpil ako spoločný (čo je pri spoločenských hrách bežné) tak o jeho užívaní rozhodujete spoločne.

Strana
z14