Ako riešiť spravodlivosť medzi súrodencami?
Ahojte, pomôžte mi vidieť iný názor na spor medzi mojimi deťmi - a samozrejme aj medzi nami rodičmi. Nevieme to vyriesit a už pár dní sa všetci trápime.
Moje dcéry 12 a 6 rokov. Staršia dostala na narodeniny kartovu hru, s ktoru sa cela rodina denne hrávame. Je naozaj super. Najcastejsie sa hrávali oni dve - sestry. Berieme do úvahy že karty sa denným hraním prirozdenie opotrebujú. Nie veľmi, ale už nikdy nebudú ako nové. Staršia dcéra sa raz zdula, že jej karty sa ničia, mladšia si neumyje ruky ked sa s nimi hrá, a karty skryla tak, že sme ich nevedeli nájst. A už sme sa s nimi prestali celá rodina hrať. V staršej sa prejavilo jej sebectvo, vraj su to jej karty. Tak sme to raz cestou v aute riesili vsetci spolocne, hovorila som detom ze taketo spravenie nie je v poriadku, s kartami sa hrame cela rodina, budeme na nich davat pozor. Odrazu zasiahol moj muz a povedal, ze nic sa nedeje, on kupi mladsej taky isty balicek kariet a budeme sa hrat dalej.
No a mne akoby dal facku. Absolute som nesuhlasila s takouto vychovou, a uz vobec nie s tymto riesenim. Ziadne ponaucenie, ziadna zodpovednost, ziadne dosledky. Dorazne som ho poziadala aby nekupoval dalsi balicek kariet. Samozrejme ze ho kupil a na druhy den priniesol domov. Deti znova stastne ze sa mozu hrat, a starsia ma stale odlozene svoje karty v bezpeci a vysmiata sa hra s novymi.
Povedala som, ze sa mi takéto riesenie absolutne nepaci a zakazala som starsej hrat sa s nami s vysvetlenim, ze ona sama sa rozhodla ze svoje karty pred nami skryje, nechce aby sme sa ich dotykali, preto trvam na tom, aby bolo tak ako sa ona rozhodla.
V tejto situacii tazko dcera napraví svoje rozhodnutie, ked uz su doma dalsie karty, a je to pre nu naozaj neprijemna situacia. Muz na mna vybehol a vykrical sa na mna pred detmi ze som k dcere prilis kruta a robim to naschval. No nie, ja svoje deti vychovavam aby boli spravodlive, zodpovedne a spravali sa ferovo k sebe navzajom.
Moje riesenie situacie je nasledovne: druhy nový balik kariet odniest napriklad k babke alebo ho predat na vinted. Proste aby isiel z domu preč. Starsia dcera si prizna pred nami svoju chybu a napraví správanie. Budeme sa dalej hrat s jej kartami vsetci spolocne.
Moj muz absolutne nesuhlasi, trva na svojom lahostajnom (ne)resení situácie.
Mamky, pomozte mi. Viem ze je to vela citania aj pisania 🙂 ale rada privitam inteligentne nazory, ktoré nam pomozu
.. a nesuhlasim s riesenim tvojho manzela. Uz som ti pisal vyssie, ze robite tu istu chybu 2x. Ale zbytocne sa v tom teraz vrtas. Urob z toho dolezitu lekciu pre obe deti, ale aj pre seba s manzelom a .. move on. Nikto nie je dokonaly. A nie je hanba - ani pred detmi si priznat chybu.
Takze zhrnutie mile dokonale mamky:
- radili ste mi nieco, co sa neda zmenit. Dcera si darcek zelala, tak ho dostala. Nabuduce jej nebudem škrtať zo zoznamu spolocensku hru, ked si ju vybrala. Mame tradiciu, ze dostane aj darcek osobny, aj splocensku hru podla vlastneho vyberu. Takze toto nezmenite. A nebola chyba kupovat jej karty.
- Nikto nenapisal, co mam urobit teraz. Vsetci pisete co som mala spravit vtedy! Nemam stroj casu, takze vase rady su bezpredmetne.
- respektujeme sukromie aj osobny priestor starsej dcery, ale chcem ju zároveň naucit ze zijeme v rodine, mame medzi sebou nejake interakcie a vztahy a pravidlá. A naozaj v rodine je uplne namieste zahrat si spolocensku hru so svojou sestrou, mamou, ockom.
- podla mna naozaj nieje spravne ucit deti, ze vsetky jej veci su iba jej a moze si s nimi robit co chce. Tu je namieste urcit si "osobné veci" a "spoločné veci". (Kupila som cely tanierovy servis, tak teraz su to moje taniere a vy si jedzte pre mna za mna z coho chcete! Lak na vlasy je moj, opovaz sa dotknut sa ho!)
Podelit sa s laskou so svojou sestrou a zahrat si s nou karty, je vo výchove lepsie, ako suhlasit s tym, ze si karty odlozi a nebude sa hrat nikto.
- s muzom niesme vo vychove jednotni, on dovoli kazdej vsetko a zahrna ich darcekmi, s tym asi nespravim nic.
- ktore z vas maju sestru? neboli ste si v detstve blizke? nepoziciavali ste si oblecenie ci kozmetiku, knihy?
- keby som si o sebe myslela ze som uzasna a dokonala, nepytala by som od vas radu.
- nechcela som aby ste ma zmenili. chcela som iny pohlad na situaciu, ktora u nas vznikla
Keď píšeš, že je to hra pre všetkých tak ste to mali kúpiť pre všetkých a nie dat dcére ako jej darček na narodeniny. Aj mne bolo ľúto, keď som bola v jej veku a mladší člen rodiny mi kazil veci na ktorých mi záležalo. Tvoja logika typu ,,ved je to hra pre všetkých.. sama sa hrať nemôže.." je fakt mimo chápania 12r dieťaťa prepáč, nemyslim to v zlom. Napr ja keď som bola sama doma, bežne som sa hrávala aj človeče s plyšakmi, síce nie už ako 12 ročná ale tvoja chce možno ukázať karty kamarátkam a hrať s nimi a fujky omastené karty nosiť nebude, s tým sa nie je čo chváliť. Ale to už je neskoro chápem ... všetci robíme chyby.
Ospravedlnila by som sa jej nejakým štýlom a vysvetlila jej ako som to myslela, už je veľká a pochopi to. A nebude žiadne dieťa zdute. Pripadne jej kúpila jej nový balíček súkromný, ktorý bude mať len pre seba a tie použité budú rodinné a na hentie zvyšné balíky povedz, že keď budu mať svoje detičky tak sa tiež budú s nimi hrať.
Alebo veď, karty nie sú jediná vec na svete ktorá robi rodinu rodinoi. Nájdite si inú hru a na karty sa rýchlo zabudne.
- radili ste mi nieco, co sa neda zmenit. Dcera si darcek zelala, tak ho dostala. Nabuduce jej nebudem škrtať zo zoznamu spolocensku hru, ked si ju vybrala. Mame tradiciu, ze dostane aj darcek osobny, aj splocensku hru podla vlastneho vyberu. Takze toto nezmenite. A nebola chyba kupovat jej karty.
- Nikto nenapisal, co mam urobit teraz. Vsetci pisete co som mala spravit vtedy! Nemam stroj casu, takze vase rady su bezpredmetne.
- respektujeme sukromie aj osobny priestor starsej dcery, ale chcem ju zároveň naucit ze zijeme v rodine, mame medzi sebou nejake interakcie a vztahy a pravidlá. A naozaj v rodine je uplne namieste zahrat si spolocensku hru so svojou sestrou, mamou, ockom.
- podla mna naozaj nieje spravne ucit deti, ze vsetky jej veci su iba jej a moze si s nimi robit co chce. Tu je namieste urcit si "osobné veci" a "spoločné veci". (Kupila som cely tanierovy servis, tak teraz su to moje taniere a vy si jedzte pre mna za mna z coho chcete! Lak na vlasy je moj, opovaz sa dotknut sa ho!)
Podelit sa s laskou so svojou sestrou a zahrat si s nou karty, je vo výchove lepsie, ako suhlasit s tym, ze si karty odlozi a nebude sa hrat nikto.
- s muzom niesme vo vychove jednotni, on dovoli kazdej vsetko a zahrna ich darcekmi, s tym asi nespravim nic.
- ktore z vas maju sestru? neboli ste si v detstve blizke? nepoziciavali ste si oblecenie ci kozmetiku, knihy?
- keby som si o sebe myslela ze som uzasna a dokonala, nepytala by som od vas radu.
- nechcela som aby ste ma zmenili. chcela som iny pohlad na situaciu, ktora u nas vznikla
@natalka81 ja som s tebou suhlasila a euka tiež
@natalka81 xy rad si tu mala co urobit nasledne aj do buducna. Uz je na tebe ako sa rozhodnes a ako si pisala, to sa my uz nedozvieme
@natalka81 ja som toho nazoru, ze ani jeden z vas neriesil situaciu spravne. Tvoj muz nemal kupovat nove karty a ty si sa voci starsej zachovala naozaj zle. Kupili ste jej ako dar karty, to je ok ale preco rozhodujes ty, kedy sa s nimi budete hrat a kto sa s nimi moze hrat. Su to jej karty, jej darcek, tak ju nechaj rozhodovat o nich. Ak si ich schova a nebude sa s nimi nikto hrat, tak ok. Ked sa s nimi bude hrat sama tak ok. Nemusis mat strach, raz ich vytiahne a bude sa chciet s vami zahrat. A uplne ma dorazilo, ze si ma dcera priznat chybu? A aku? Trosku prehodnot svoj postoj k nej. Z nicoho si spravila kovbojku. Do buducna kupuj spolocenske hry s dovetkom, ze su spolocne a nepatria nikomu.
@0kristina0 opravim ta, ja som jej neprikazala aby karty vybrala a nenutila som ju aby sme sa s nimi hrali. az ked prisiel novy balik kariet, tak sme riesili problem.. neviem to dobre popisat ani vysvetlit, hej ja vidim ze som reagovala zle, dokelu, a preto som tu na MK ale vidim ze sa citim este horsie ako predtym, lebo na MK su take mudre psdychologičky a odbornicky na vychovu ze to svet nevidel 🙂 a maju super vztahy a dokonale deti
A teraz ako z toho von?
@natalka81 a ano mam sestru, ktora mi vzdy veci brala bez opytania, znicila, nevratila. Akokolvek som si na ne mohla davat pozor bolo mi to prd platne. Mama sa vzdy postavila na jej stranu a zo mna bola histerka, co si prehnane strazi svoje veci. Cuduj sa ci nie, v sucasnosti sa nebavime a ja to ani jednej nezabudnem. Takze si sama volis, ake vztahy s dcerami budes mat
@natalka81 písali ti viacerí čo máš robiť, len ty evidentne nečítaš poriadne. Radili ti kúpiť jej miesto kariet dodatočne iný darček, dať staršej tie nové kúpené karty (keď ich chce mať pre seba) a tie opotrebované používať ako spoločný majetok.
A áno, mám sestry a vždy sme rešpektovali majetok toho druhého, nikdy som si nebrala nič bez opýtania a oni tiež nie.
@natalka81 ja som s tebou suhlasila a euka tiež
@karolinakr ja viem, zabudla som vam dat srdiecka za to
@natalka81 My si kupujeme spoločenské hry pre celú rodinu. Nikdy nie niekomu zvlášť. Navrhujem zakúpiť ešte jedny karty, spoločné pre celú rodinu. A s tými, čo majú dievčatá nech si naložia ako chcú.
a hlavne ju nezabudni aj nabudúce vyčleniť z hier s vašimi spoločnými kartami ...
ona svoje karty schovala a nehral s nimi nikto... s novými hráte všetci okrem nej ... 😒
@natalka81 písali ti viacerí čo máš robiť, len ty evidentne nečítaš poriadne. Radili ti kúpiť jej miesto kariet dodatočne iný darček, dať staršej tie nové kúpené karty (keď ich chce mať pre seba) a tie opotrebované používať ako spoločný majetok.
A áno, mám sestry a vždy sme rešpektovali majetok toho druhého, nikdy som si nebrala nič bez opýtania a oni tiež nie.
@anonym_2466cc karty niesu ani spinave ani opotrebovane, nic im nieje su ako nove. chapes, tie nove su uplne uplne zbytocne
@karolinakr neviem o čom je reč, ale ďakujem za úprimnosť
@natalka81 Ak reálne mladšia staršej karty poškodila nečudujem sa že staršia skrýva ich pred ňou. Ako ty keby máš napríklad 2-3 ročné dieťa a poškodí ti na klávesnici na notebooku nejaké 2-3 písmená nebudeš notebook skrývať nech ti vytrhá celú klávesnicu a nebudeš mať žiaden notebook? Podľa mňa riešením je nedávať takéto darčeky pre celú rodinu ako AKOZE osobný darček na sviatky, staršej môžeš kúpiť značkovú mikinu, voňavku a také čo bude jej osobné, mladšej napríklad hračky čo už staršiu nebavia. Takéto hry pre celú rodinu kupovať iba ak ako darček pod stromček pre celú rodinu, nie osobne pre niekoho.
@anonym_2466cc karty niesu ani spinave ani opotrebovane, nic im nieje su ako nove. chapes, tie nove su uplne uplne zbytocne
@natalka81 písala si toto: karty sa denným hraním prirozdenie opotrebujú. Nie veľmi, ale už nikdy nebudú ako nové.
Predpokladala som, že majú známky používania a ona nechce aby sa jej úplne zničili. Už máte tie nové kúpené, tak nech si ich schová a používajte pôvodné. Prečo nemôže mať vzťah k svojim veciam? Karty sú jej a chce si ich ochrániť ako svoj majetok a mať ich pre seba. Sú jej obľúbenou vecou, ty vôbec nerešpektuješ jej názory. Veď sa jej na to spýtaj, na jej pocity, keď sa hráte s jej darčekom, čo to s ňou robí, prečo ju to hnevá. Ja som mala vzťah k svojim knihám, čítala som haldy kníh a dostávala som ich ja ako darčeky. Keby môj darček (knihu) napríklad bez dovolenia zobrala moja sestra alebo mama a požičala kamarátke, kolegyni, bola by som nasratá veľmi veľmi moc. Deti si robia k hračkám, knihám osobné vzťahy. A nevyrástla som ako lakomec, len si vážim svoje veci. A viem, že niektorí ľudia si svoje veci vážiť nedokážu, prečo človek, ktorý si chráni svoj majetok horší ako ten, čo mu to je jedno?
@natalka81 Ak reálne mladšia staršej karty poškodila nečudujem sa že staršia skrýva ich pred ňou. Ako ty keby máš napríklad 2-3 ročné dieťa a poškodí ti na klávesnici na notebooku nejaké 2-3 písmená nebudeš notebook skrývať nech ti vytrhá celú klávesnicu a nebudeš mať žiaden notebook? Podľa mňa riešením je nedávať takéto darčeky pre celú rodinu ako AKOZE osobný darček na sviatky, staršej môžeš kúpiť značkovú mikinu, voňavku a také čo bude jej osobné, mladšej napríklad hračky čo už staršiu nebavia. Takéto hry pre celú rodinu kupovať iba ak ako darček pod stromček pre celú rodinu, nie osobne pre niekoho.
@marsmykkok neprehanaj, karty niesu ani spinave ani poskodene. a notebook malym detom nedovolim ani ja
@natalka81 písala si toto: karty sa denným hraním prirozdenie opotrebujú. Nie veľmi, ale už nikdy nebudú ako nové.
Predpokladala som, že majú známky používania a ona nechce aby sa jej úplne zničili. Už máte tie nové kúpené, tak nech si ich schová a používajte pôvodné. Prečo nemôže mať vzťah k svojim veciam? Karty sú jej a chce si ich ochrániť ako svoj majetok a mať ich pre seba. Sú jej obľúbenou vecou, ty vôbec nerešpektuješ jej názory. Veď sa jej na to spýtaj, na jej pocity, keď sa hráte s jej darčekom, čo to s ňou robí, prečo ju to hnevá. Ja som mala vzťah k svojim knihám, čítala som haldy kníh a dostávala som ich ja ako darčeky. Keby môj darček (knihu) napríklad bez dovolenia zobrala moja sestra alebo mama a požičala kamarátke, kolegyni, bola by som nasratá veľmi veľmi moc. Deti si robia k hračkám, knihám osobné vzťahy. A nevyrástla som ako lakomec, len si vážim svoje veci. A viem, že niektorí ľudia si svoje veci vážiť nedokážu, prečo človek, ktorý si chráni svoj majetok horší ako ten, čo mu to je jedno?
@anonym_2466cc starsia dcera sa rada s kartami hrala, aj kazdy den sa hrali spolu, to som pisala tiez. jej osobne veci vsetci respektujeme, s tymto problem nemame, nepoziciava si gumky sponky celenky, kazda ma svoje aj farbicky papiere, vsetko je dvojmo. karty niesu zniceneani poskodene ani spinave ani nic im nieje.
svoje karty pouzivat nedovolila, ale hrat sa s nasimi chcela. nevidelo sa mi to uz spravne ani spravodlive
@marsmykkok neprehanaj, karty niesu ani spinave ani poskodene. a notebook malym detom nedovolim ani ja
@natalka81 A teda vysvetlíš mi prečo dávaš staršej na narodeniny darček čo nie je pre ňu ale pre celú rodinu? To ako keby tebe dal niekto na narodeniny vodovodnú batériu napríklad, však potrebujete stará tečie, ale používať to budú všetci a nie je to osobný darček pre teba...
@karolinakr a dobre vieš, že toto nie je náš štýl. Prečo by sme ktorákoľvek niečo takéto písali.
Toto sklamalo aj mňa. Že máš o nás takúto mienku
Z komara somara.
Riesis aj to ze mladsia si neumyla ruky a nezaobchadzala s „majetkom“ starsej dcery s respektom?
Teba neserie vychovny element voci starsej dcere ale to, ze ta muz obisiel. Ale s tym starsia dcera nic nema.
Uplne jednoduche riesenie do buducna: za par supov kupit plastove obaly a karty do nich. Mame to na mnohych kartovych hrach a nic sa nenici.
Najdolezitejsia otazka: aka je to hra?
@anonym_e1ebc3 - prosím, aké sú to plastové obaly na karty? 🙏 Kde sa dajú kúpiť?
@natalka81 A teda vysvetlíš mi prečo dávaš staršej na narodeniny darček čo nie je pre ňu ale pre celú rodinu? To ako keby tebe dal niekto na narodeniny vodovodnú batériu napríklad, však potrebujete stará tečie, ale používať to budú všetci a nie je to osobný darček pre teba...
@marsmykkok napisala som to uz parkrat. Lebo si to dcera zelala, vyslovene si vybrala tieto karty. a odkedy ich dostala, hrala sa s nimi a s nami a so sestrou takmer denne
@natalka81 My si kupujeme spoločenské hry pre celú rodinu. Nikdy nie niekomu zvlášť. Navrhujem zakúpiť ešte jedny karty, spoločné pre celú rodinu. A s tými, čo majú dievčatá nech si naložia ako chcú.
@anonym_5e5b00 takze budeme mat 3 balenia rovnakych kariet? preco? co tym deti naucis?
Aj my si kupujeme spolocenske hry pre celu rodinu. nielen pre 1 osobu
@marsmykkok napisala som to uz parkrat. Lebo si to dcera zelala, vyslovene si vybrala tieto karty. a odkedy ich dostala, hrala sa s nimi a s nami a so sestrou takmer denne
@natalka81 nevidím nič zlé na tom, že svoje karty používať nedovolila (povedala si dosť, lebo sa mi celkom zničia), ale hrať sa chcela s vašimi. Brala to tak, že moje ste už opotrebili dosť, už ich chcem mať pre seba, sú predsa moje. Ja ju úplne chápem, rozumiem jej správaniu. Mne by na jej mieste tiež trhalo žily, keby som bola nútená dať môj darček do spoločného keď som si ho želala ja ako darček k narodeninám.
@anonym_5e5b00 takze budeme mat 3 balenia rovnakych kariet? preco? co tym deti naucis?
@natalka81 Aspoň vidíš, že spoločenské hry sa kupujú do celej rodiny a nie pre jednotlivca, ako darček. Je to fakt somarina a musíš to konečne uznať. Zaveďte to aj vo vašej rodine a bude to všetko OK, na poriadku a nikto sa už nebude hádať.
@natalka81 Tak ak si ich želala, treba rešpektovať že sú len jej a ak sestra jej ich opotrebúva má právo nedeliť sa s nimi. Proste je len veľká detailistka na veci a veci si šetrí čo je len dobré, ja som napríklad podobná aj oblečenie a tak, dávam si pozor ako ho periem a tak a som rada ak mi veci vydržia ako nové dlho. Ono to v konečnom dôsledku do života nie je zlá vlastnosť vážiť si a šetriť si veci... Ale teda ak sa kúpili spoločné do rodiny nevidím dôvod prečo by si mala dcéru staršiu trestať a nedovoliť jej sa hrať so spoločnými spolu s Vami...
@natalka81 Preco sa teraz ona nesmie hrat s vasimi spolocnymi kartami.
@natalka81 nevidím nič zlé na tom, že svoje karty používať nedovolila (povedala si dosť, lebo sa mi celkom zničia), ale hrať sa chcela s vašimi. Brala to tak, že moje ste už opotrebili dosť, už ich chcem mať pre seba, sú predsa moje. Ja ju úplne chápem, rozumiem jej správaniu. Mne by na jej mieste tiež trhalo žily, keby som bola nútená dať môj darček do spoločného keď som si ho želala ja ako darček k narodeninám.
@anonym_2466cc ked to takto napises, a islo by napriklad o nieco osobne, je to uplne prirozdene ze sa nechcem delit s nikym aby ste mi tu vec neznicili.
Lenze dcera si karty zelala aby sme sa s nimi hrali vsetci, a odrazu sa zdula. no nič, teraz mame dalsie karty 🙂
@anonym_2466cc ked to takto napises, a islo by napriklad o nieco osobne, je to uplne prirozdene ze sa nechcem delit s nikym aby ste mi tu vec neznicili.
Lenze dcera si karty zelala aby sme sa s nimi hrali vsetci, a odrazu sa zdula. no nič, teraz mame dalsie karty 🙂
@natalka81 zdula sa preto, že si uvedomila, že sa jej karty začínajú ničiť, sama si to napísala: staršia dcéra sa raz zdula, že jej karty sa ničia.
Je to decko, keď si ich želala, nemyslela na to, že karty sa aj používaním ničia. Zistila to až po každodennom používaní, mala právo sa ohradiť. Opakujem, ja na tom jej správaní nevidím nič zlé. Ona je staršia dcéra, sestra, nemôžeš od nej čakať, aby sa správala ako matka k mladšej sestre. Tá mladšia berie karty ako NEJAKE KARTY, staršia ako MOJE KARTY
@natalka81 Preco sa teraz ona nesmie hrat s vasimi spolocnymi kartami.
@anonym_a5aa86 lebo ju chce mama potrestat. Ked sa starsia nepodvoli prikazom bude odstrcena. Klasicka gestapacka vychova