Ako riešiť žiarlivosť staršieho dieťaťa na súrodenca?
Ahojte, dievčata tie ktore mate medzi detmi rozdiel 3-4 roky popripade teraz cakate druhe, ako to bralo starsie dieta? Myslim na ziarlivost. Na syna sme dlho cakali, mame ho z ivf. Stale som chcela dve deti, s malym rozdielom ale ako sa narodil maly ma to nejak preslo. Milujem cas straveny s nim, ze sa mu viem na 100%venovat ale… postavili sme si dom a pred mesiacom sme sedeli na dvore a najek sme sa zacali o tom bavit ze skoda ze sme nemali dom ked bol syn babo, ovela by to bolo lahsie a nejak sme prisli k tomu ze by sme mohli skusit druhe. Tak som volala do car a v piatok by sme uz mali mat vklad. Posledne dni som zacala citat prispevky ako pisu mamicky aky zly je maly vekovy rozdiel, ze nemaju cas na starsie a je tam aj ziarlivost. Vcera sme boli na navsteve u rodiny a maju chlapceka 8mesacneho. Cely cas sa na neho tesil, aj mu ukazoval hracky ale hned ako som ho chytila alebo manzel nromalne zacal panikarit ze ho mame dat dole… Teraz som normalne na vazkach ci ist na vklad… Viem ze sa to nemusi podari ale ked ano bojim sa ze to bude velmi zle znasat.
Zabudle som napisat ze syncek bude mat na jesen tri roky.
@anonym_autor neviem prečo panikaris, syn si zvykne a mať súrodenca je to najlepšie, čo môžeš pre neho spraviť. A 4 roky rozdiel nie je ani náhodou malý vekový rozdiel ...
3 roky je fajn vekový rozdiel... Nerobila by som paniku kvôli tomu 🙂
@anonym_autor to mas tak...
Ja mam 10 ročný rozdiel... Dvoch jedinacikov.. Ľúbia sa... Ale su skôr samé ako s niekym.... Nie je to sranda. Najlepšie čo môžeš spraviť je mat to druhe dietatko teraz.... Budú mať 4 a 7 a budú sa spolu hrať.... Aj vo vode na dovci aj na kupku aj všade... Jasne ze sa po hádajú raz za čas, ale mozno aj nie.... Ale budú dvaja. Nic horšie ako jedináčik nie je. Pretoze mas len rodičov a nikoho iného na svete... Nečítaj a riad sa srdcom. Najúžasnejšie je dat dietatu súrodenca. Ja som to bohužiaľ mala takto...sem tam ma boli z toho srdce... Ale inak sa nedalo. Vrátiť čas a môcť inak mala by som po sebe deti....
Panikáril lebo je zvyknutý mať vás len pre seba. Keď budeš tehotná budeš mať na prípravu cca 8 mesiacov, zvykne si.
Sorry ale ešte ani tehotná nie si. Keď budeš, budeš mat dostatok času na prípravu staršieho na príchod súrodenca
A určitá miera žiarlivosti je úplne normálna. Skôr je na počudovanie totálna ignorancia príchodu niekoho nového
A že žiarlil na bábätko? Však ro je pre neho úplne nová situácia, je maly a tak zareagoval úplne prirodzee
Niekedy bábätko staršiemu súrodencovi prinesie darček 😊😊😊 nejaké autíčko či malé lego. Aby bol ten príchod pre staršieho súrodenca prijateľnejši
@anonym_autor toto ani nerieš veľa deti nemusi mat super vzťahy v detstve a v dospelosti su nerozlucní alebo v detstve sa milujú a potom si nevedia prísť na meno....no dôležité je to ak ste sa rozhodli pre dieťa tak hlavne v tom vidieť aj výhodu nech budú mať akýkoľvek vzťah bude na nich ci si nájdu cestu k sebe alebo nie...ale aspoň budú mať tú možnosť...ako nemať 🙂 a ze uchrániť dieťa pred žiarlivosťou?no ved to je základ výchovy učiť aby nebol žiarlivý a je jedno ci na súrodenca manžela alebo hocikoho🙂
@anonym_autor keď máš k tomu takýto prístup, tak pre syna bude súrodenec ideálnym riešením. Nerob závery z jednej návštevy, hádam sa tvoje dieťa stretáva aj s inými deťmi na ihrisku, v detskom kútiku a pod. Aj keď ho budeš na súrodenca pripravovať, žiarliť môže a naopak, nemusí vôbec, bude predsa len už o pár mesiacov starší.
Asi by som to neriesila skor, nez dieta realne bude. A
Ad2, 4 roky nepokladam za maly vekovy rozdiel.
Nestresuj sa niecom co ani nijak realne nemusi nastat. Vela stastia.
A ked mám dať príklad, medzi mnou a bratom je 7 rokov rozdiel a ako dieťa sme sa bili robili zle ja princeznicka co všetko mu mohla brať lebo on starší a má mať rozum 😅a teraz by som dala pre neho všetko a on pre mňa
My máme 3 roky rozdiel a syn vôbec neziarli. To ale neznamená že aj tvoj nebude 🤣 len teda chcem tým povedať že nie každé dieťa žiarli.
Maly vekovy rozdiel je 1-2roky. 3 rocnenu a 4 rocnemu uz vela veci vysvetlis.
My sme mali rozdiel 21 mesiacov a to syn este ani nerozpraval, ked sa dcera narodila. Ale totalna laska, ziarlivost uplne minimalna, ale on bol taky samotarik samostatny od babatka.
Potom sme mali tretie, ked mali 5 a 7 rokov a to uz bola velka laska a starostlivost. No a o 2 roky pribudla este dalsia sestricka a tam ta ziarlivost u toho druheho syna bola vacsia. Teraz ma najmladsia 2,5 roka a starsi 4,5 roka a pekne sa zahraju spolu. Biju sa, hasteria, naucil ju zalovat. No ale to k detstvu patri. Teraz boli starsi traja sami u starkych, ja s manzelom a najmladsou sme boli u druhych starkych a je to neskutocne divne mat len 1 dieta. Je ticho a ovela viac nas potrebuje, ako animatorov. Ked su vsetci surodenci spolu, niekedy o nich "ani neviem". Hlavne dcera 10 rocna tym mladsim vymysli hru a krasne sa hraju. Ak ma naladu. Uz to bude coraz horsie, ked ju to prestane bavit 😆.
Za mna, tie 4 roky cca, to este mate dobry rozdiel. Tych 5 rokov, to uz je dost. Usudzujem podla toho, ze dcera ma 10 a syn 4,5 a starsi syn bude mat 12 a to je uz totalny nezaujem o maleho brata, jeho uz zaujimaju ine veci a kedze on je vedec, tak mu to neskutocne pali a maly brat je "hlupy" a zabavat ho, hrat sa s nim, ho nikdy az tak nebavilo, este tak skladat lego, to jedine. Takze zavisi aj od pohlavia, povahy. Ale pri rozdieli do 4 rokov sa este aj pohraju spolu.

Zabudle som napisat ze syncek bude mat na jesen tri roky.