Ako ste prežili prvý rok s dvoma deťmi?
Ahojte,
Mam doma 8mesacne babo a 3,5 rocneho ziveho syna. Je to masaker, obzvlast teraz v zime ked je 3mesiace prakticky furt doma.ond novembra stale chory,tyzden skolka 3tyzdne doma. psychicky som uz rozpoltena z toho mnozstva cinnosti co stale odsavat,prebalovat,davat pozor aby babo nezjedlo nieco,aby starsi mu neublizil lebo strasne ziarli a chce mladsieho vratit do bruska a pod, 1000x dvihat babo,nosit v nosici, pripravovať obed,ranajky,prikrm,prezliect po pokakani,do toho sa snazit venovat starsiemu aby nebol ukrateny, snazim sa nepustat rozpravky aby bol min screen time ale to sa neda pri dvoch ,ako to robite prosim? Aj ako uspavate mladsie ked mate doma starsie? akoze to je brutal ,vedela som ze to bude tazke ale toto? A k tomu dusivy kasel , striedavo kazdy mesiac,v noci nespim lebo odsvame s muzom jednemu druhemu,striedame sa... A do toho ma uz krize bolia, cize aj fyzicky zacinam byt odpalena a pritom cvicim jogu,je to tak tazke ze nechapem ako to dali tie minule generacie.
Prosim povedzte mi vas pribeh,tie co mate 2deti a najlepsie zive;) lebo to pochopia asi len tie,bez urazky;).
Chcem vediet ze to raz prejde a ze raz bude dobre...lento tento rok je masaker...
Dakujem z akazdy zdielany pribeh
@novyzivot123 máš môj obdiv💪, ja som to nezažila, mám medzi všetkými deťmi veľké vekové rozdiely. Drž sa a prajem veľa síl❤️
@novyzivot123 no ine nam nezostava, mam rozdiel 16m takze ziadna skolka, ziadne baby (nebyvaju tu), den noc deti, teraz su zdravi takze je to pohodinda (oproti tomu ked su chore). U nas to v 8m zacinalo byt lepsie a lepsie, sedi, zaujima sa, pozoruje toho starsieho, musela som ho naucit zaspavat sameho, “starsi” ma telku dovolenu hodinu denne ked mensi spi, to je moj cas na cvicenie. Blbe je ze sa im momentalne striedaju spank takze dostat sa von sama s nimi je vyzva. V mojich ociach uz mat 3,5 rocneho musi byt lahke😂
mala som v podstate rovnaky vekovy rozdiel, v tom case sme stavali dom, cize manzel vecne tam...rada by som ta povzbudila, ale psychicky som na tom nebola uplne dobre. moja mama mi vobec nechodila nijak pomahat, svokra detta lebo u nej kariera a opatrovanie otca. aj mi je to luto, ze som to obdobie len "prezila" lebo deti uz viac nebudu take male. z niecoho musis polavit, proste musis - ja by som povedala menej upratovat a nemat vycitky ak aj kupis detom nejake prikrmy alebo aj hotove jedla (robene pre deti). ano, u nas moraxella takmer celu skolku, takze tento kolotoc sme mali tiez. neviem co viac poradit. je to len obdobie, takze ano u nas isiel macko usko a vcielka maja dost casto, nemam z toho vycitky. ta skolka je viac za trest, ja som ju tam niekedy nedala aj ked uz bola zdrava lebo som potrebovala mat doma veci jednoduchsie. za 2 mesiace uz je jar, budete chodit von, ono sa to zlepsi, ale teraz je toho urcite vela. drzim palce, nie si v tom sama. a ako to robili nasi rodicia? mali svojich rodicov, co chodili pomahat - aspon takto to bolo u mna a manzela v rodine. 80% casu manzel travil so star.rodicmi, ja som mala aj tetu a krstnu, mali velku pomoc v nich, ale zial uz zabudli, a preto im nepride, ze mladym by sa asi zisla pomoc (obe mamy na dochodku...)
Uprimne? Vobec si napamatam🙈. Medzi 1a 2 dietatom mam rozdiel 5 rokov- to bola pohoda a medzi 2-3 iba 22 nesiacov plus prvy syn nastupoval do 1. Triedy. Fakt neviem ako som toto prezila. Prvy syn - ani som nevedela ze ho mam. 2 dcera bola zlaticko kym sa nenarodila jej sestrs- strasne ziarlila+ separacna uzkost+ neskutocna tvrdohlavost a energia. No prezili sme, dufam, ze bez ujmy- uvidim co mi budu vycitat ked pridu do puberty🤣🤣. Ale keby sa ma niekto opyta v ktorom mesiaci zacali deti stvornozkovat, sediet, chodit- viem iba zhruba moja svagrina vie presne na den kedy jej dieta povedali prve slovo, prvy krat si sadlo ci urobilo prvy krok- povie to presne na mesiac tyzden a rok. Npr. Prvy krok urobil- ako 12m3t a 2 dni🙉 ja poviem okolo 1 roka🤣
Ja mám rozdiel dva roky. Staršie nastúpilo do škôlky až keď mal skoro 4 roky. Väčšinou na nich sama. Starší od malička dodnes každú chvíľu chorý. Bolo to ťažšie, ale čo už. Teraz sa spolu síce zahrajú, ale aj sa bijú, robia si zle🥴 no čo, potom príde škola, puberta😀
toto nech je výstraha pre tie, čo uvažujú nad deťmi s malým vekovým rozdielom
@novyzivot123 mame to podobne hoc dve deti sú už podstatne staršie ale je to neskutočne vyčerpávajúce a ťažké .Ber to tak ze za chvíľku bude vonku teplo budete chodiť možno na záhradku kde dáš bazénik na zmrzlinu alebo na krátky výlet (kde je rodič rovnako vyflusnuty) ale počasie robí svoje a do toho choroby .Doma máme dvojmesačné bábätko a za tieto dva mesiace staršie deti boli 4 x choré;( Ale nebojsa nie si sama bude lepšie a ani malý nebude navždy aj keď si ja niekedy želám lebo je to aj pekne obdobie .
@belllinka s malým vekovým rozdielom ? Niekedy lepšie malý vekový rozdiel ako veľký a to ja mam deti s 8 ročným odstupom .Ty tiež vieš povzbudiť ako tŕň v zadku
vydrž, veľa robí i toto počasie. aj ja mám podobný vekový rozdiel, do toho staršia s PAS. toto obdobie bol boj o prežitie :D Mentálne som sa nastavila, že musím prežiť deň a večer odfajkla. v marci bude lepšie, menej chorôb, počasie krajšie, psychicky ťa to posilní. Ešte taká vec, mama, súrodenci ti nevedia trošku pomôcť. aspoň, keď si kávu s niekým nad 18 rokov vypiješ 🙂
Snaz sa polavit z nicoho. Objednaj si jedlo, upratuj menej, zavolaj tvoje kamaratky! Akonahle ste viac na tych detoch je lahsie. Existuje nejaky klub u vas pre mamicky? Aj tam mozes ist s nosicom, dieta sa pohra s ostatnymi ty mas pokoj zatial.
@slavka1988 prečo by som ju mala povzbudzovať? Veď čo chcela, to má, iba som varovala ostatné 🙂
@novyzivot123 my mame 2r rozdiely a pri 3 to bolo lahsie ako pri 2, kedy jeden aj druhy chceli mna 🤦♀️ a tovnako starsi ziarlil...akesi superenie trva dodnes, hoci vedia byt aj partaci...13r, 11r.
To uspavanie a budenie...kedy vedel aj naschval zobudit maleho, bol masaker. Prvy siel do skolky az ako 4r presne kvoli chorobam, tak boli 1r a 3r spolu doma. Tazke to bolo prvy rok, kedy to bolo stale o uspavani raz jeden, potom druhy 🤦♀️. Uz ked mali obaja 1 spanok na obed, tak to bolo ovela lepsie.
3.5r kludne moze fiha tralala, spievankovo...moji na tom ficali v takom veku.
Neskusala si starsieho zapojit o starostlivost s mensim? Doniest plienku, doniest mu hracku aby si sa mu Ty mohla venovat? Ked sa da, maleho daj manzelovi a venuj sa starsiemu.
Ako to zvladali niekedy? Dieta sa dalo do postielky a malo spat. Manzelova teta mala 4deti za 5r a vecer ich davala postupne spat a ziadne uspavanie...poplakali a spali...tak ich naucila. Manzel chodil na tyzdnovky, takze bola na ne tyzden sama.
@slavka1988 Aj ja mam velky vekovy rozdiel- 11r. a je to super. Nic, co pise autorka hore nezazivam. Starsi mi vie pomoct, postrazit, uzivam si to 🤩 A presne kvoli tomu, co je popisovane vyssie by som do maleho rozdielu za ziadnych okolnosti nesla. Sama s bratom mam 2r. rozdiel a bolo to strasne. Mama doteraz hovori, ze si to obdobie vobec nepamata, taka bola znicena. A teda kamarati s bratom nie sme, ani v detsvte, ani teraz. To len na margo toho, ze si ludia zvyknu mysliet, ze maly rozdiel automaticky rovna sa surodenecka laska. Nic take. Takze @belllinka len vystriha ostatne, a teda dobre robi 😃 Cest vynimkam.
ahoj, jasné časom to bude lepšie uvidíš. ja mam 2 roky rozdiel medzi deťmi, ked sa mladsi narodil, starsi este nechodil do skolky tak som ich mala doma nonstop spolu. a do toho muž pracuje v zahraničí takze 10 dní bol preč a potom 4 dni doma. ale zvládla som aj ked bol to niekedy masaker. ked som mladsieho uspavala tak starsiemu som pustila rozpravky zatial. inak sa nedalo. kazdopadne teraz ma starsi 7 a mladsi 5 a je to uz viac menej pohoda.
@novyzivot123 predchádzajúce generácie nemali také ako my teraz.....stále je to o postoji voči zivotu.....nie je to ľahké....a každá sme zažili podobne.....ono spomaliť tempo....nájsť si svoj klud...je dôležité......obdobie prejde......bude lepsie.....vždy pokiaľ sa nejedná o zivot....zvládne clovek....treba mať menšie nároky......povedať si....ok, ale den si urobím oddychový, podľa toho čo máš rada...ci s hudbou....alebo bez hudby prebalujes plienku....atd..vela síl prajem.....ono je to iba obdobie....o rok bude zase inak
Jj, toto treba len prezit, byt na seba laskava, dobre sa najest a ked bude teplejsie, pojdete von, to mlady aj zabudne, ze babo existuje a babo uz tiez bude take ze posedi pri nejakej hracke. Za mna je obdobie 7-12 mesiacov najnarocnejsie pri akejkolvek surodeneckej konstelacii. Spanky na prd, kozmicke prikrmy, pada, vsetko taha, nechodi... achchch
Mám tri deti, tvoj rozdiel som mala medzi druhým a tretím dieťaťom. Naše deti majú 13,8 a 5 rokov. Ako som prežila? Absolútne neviem. Miestami to bol masaker, iné dni boli fajn. Miestami sa mi chcelo revať. Osobne by som nikdy nechcela tri deti, keby na to nemám vhodného partnera. Tri deti sme chceli, ale šli sme do toho s tým, že rodičia sme obaja. U nás nikdy nefungovalo také, že muž od vidím do nevidím v práci a ja sama okolo detí. Vždy mi pomáhal, je veľmi starostlivý otec, takže som v tom celom nebola sama. Brala som to deň po dni a veľmi mi pomáhalo, že som už mala dve deti, takže som mala skúsenosti a vedela som, že všetko, čo momentálne zažívam pri bábätku o pár mesiacov skončí. Lebo … s malými deťmi sú dni nekonečné, ale roky bežia veľmi rýchlo.
Neporadim len ak pomoze povzbudenie-nie si v tom sama. Teraz je to narocne obdobie chorob. Mame 4 deti. A od novembra sme na tom tak ze vzdy su minimalne 2 chore. Dnes konecne isli vsetky do skoly/skolky. Tak som zvedava na ako dlho... to ale najmensej idu zubky.
Vzdy nieco. Je to narocne. Ale poviem si-je to len obdobie.
@novyzivot123 ahoj. Napíšem ti, že ťa úplne chápem. Zažívala som niečo podobné, bola Corona, takže aj od izolovaná od všetkého. Keď sú choroby v škôlke, nedala by som ho hneď tam. Na jar to bude lepšie. Lebo choré deti je tiež masaker. Moji majú 5 a 7 a je to lepšie. Aj u vás za take 2 roky už bude i dosť lepšie. Potom začneš pracovať a to tiež nie je jednoduché. Ja musím meniť prácu teraz a mám des z toho, že nebudem mať HO, manžel nemôže a teda ako budem riešiť choroby....už teraz má to trápi. Takže stále bude dačo....posielam ti objatie, skús si veci uľahčiť ako už písali ostatné ...rozprávka v telke, nevarit a neupratovat furt. Radšej si aj ty ľahni, aj keď na 20min. Držím palce. A teraz vidím, že som v tom nebola sama....❤️
Mam 3 deti s rozdielom cca 2 roky. Najhoršie to bolo asi ked a narodilo tretie, ktoré bolo večne uplakane, takze skoro stale na rukách. Druhé bolo v tom čase extrémne náročné, nervózne, uplakane az agresivne (casom sme zistili, ze malo chronicku unavu). Ja si ani nepamätám ako som to zvládla prvý rok tretej, ale viem, že som bola na pokraji zrútenia a bola som veľmi nervózna. Ale vždy keď manžel koncil v práci ja som bola iba s malou, on s ďalšími dvoma. A vždy keď sa dalo sme chodili vonku. Ale áno choroby bolo masaker najmä s treťou, lebo ta keď bola chorá, tak vždy 40tky teploty.
Čím sú ale starší, tým je to lepšie a v čom vidím veľmi veľkú výhodu je to ze si spolu neskutočne rozumejú, sú ako taká malá partia. A aj preto som chcela malý vekový rozdiel, lebo ja nie som taká detská duša a chcela som aby moje deti mali to hravé detstvo a pri väčšom vekovom rozdiele je to skôr také dospelacke, ak teda rodicia nie sú tie hravé detské duše.
@novyzivot123 ahoj, ja ta chcem povzbudit, samozrejme, ze to prejde a prajem vela sil zvladnut toto narocne obdobie... ja som mala narocne obdobie pri oboch detoch do roka, mala som velke problemy s deficitom spanku, naozaj pre mna to bolo nieco co ani opisat neviem, ako strasne som sa citila,doslova somnou triaslo od unavy a to len preto, ze som sa nevedela vyspat / dospat....
a moj pribeh? ... pri prvom synovi mi hned na zaciatku nabehla poporodna depresia, to bola chutovka hned na zaciatku, ked odznela syn mal 4 mesiace a takmer 6 mesiacov ked som si povedala, ok uz som konecne mama...do roka sme to potom uz nejak polepili, v 14 mesiacoch som ho odstavila od kojenia a moj zivot bol odrazu ako zazrak, unava presla, dieta zacalo spat celu noc a ja som myslela, ze som sa zblaznim od radosti ... tam uz mozem povedat , ze som si konecne zacala " uzivat svoje dieta" tam uz bol partak...on dokonca mal prvy sopel ked mal 18 mesiacov, do vtedy nebol ani chory, ani odsavacku hlienov som nemala...on vlastne bol uzastne decko, okrem toho nespania a nevyspatej mami sme ani choroby nepoznali...a do 3 rokov to bolo skvele uz....
druhy syn sa narodil ked mal starsi 3 roky a mesiac ( takmer po 3 rokoch presne), tam uz pripravena na cely masaker (dat to odzaciatku) som chodila k psychologicke este pocas tehotenstva, na telefone som ju mala hned v den porodu....a poporodna depresia sa nedostavila. Ked mal mensi 5 mesiacov, starsi mal 3,5 roka a siel do skolky, tam viac nebol ako bol, pamatam sa na november ...tak v ten mesiac tam bol 3 dni, december az februar velmi podobne a v marci vsetko zavreli pre koronu... syn mal 4 roky a mensi takmer rok.... boli sme doma a vyslovene zavrety, nikam sa nesmelo ( ok ,ja som bola ta hrozna matka co deti brala von aj tak a bolo mi milo jedno, aky nazor mali vsetci dookola, dokonca nie raz som stretla policajnu hliadku a tvarili sa, ze nas nevidia radsej) doma by som sa asi zblaznila zavreta s nimi, unavena pri tom mensom z nocneho kojenia a vstavania.....a na pocudovanie ani ja a ani deti neboli za cele " korona obdobie" chore- co nechapem doteraz( nevadi), do skolky nastupil syn opat ked mal 4,5 roka a druhy mal v tom case 1,5 roka a od tohoto obdobia som sa z materskej tesila a velmi si ju uzila - hodnotim ako krasne obdobie a to syn chodil len na 4 hodiny ( lebo on nikdy nechcel spat na obed a celkovo on vela spanku nepotreboval a nechcela som ho trapit v skolke, tak chodil len do 12:00 a ani tam nechcel jest - to ma doteraz, nechce jest ani v skole) po obede uz sa decka spolu napodiv prebavili a dni ubehli. Dnes maju takmer 9 a 6, lubim ich ako kone, ale prvy rok zivota oboch svojich deti by som oznacila ako velmi tazky, teda pre mna toto miminkove obdobie bola velka skuska( prave pre ten deficit spanku, to som ja nedavala)...tolko v skratke k tomu ako som to zvladla / nezvladla ja .... 😉 neboj das aj ty a o rok, dva, desat budes len spominat 😀 prajem krasny den....
@novyzivot123 mam 1rocneho,2rocnu (rozdiel 14m) a 6 rocnu..uprimne,prvy rok to bol taky masaker ze som bola na pokraji zrutenia..prostredna je mega zivel,neustale vrieska za vsetko,najmensi maval koliky a bol hrozny nespavec,a najstarsia do toho sa citila odstrcena..manzel bol napomocny ako len mohol ale teda bolo to mega tazke..uz to zacina byt lepsie,prostredna chodi do takych rodinnych jasli-maly kolektiv a je velmi spokojna.ja sa mozem aj domacnosti trochu venovat aj ist von.ale ked su vsdtci chori,tak je to horor,a chodi mi vtedy mama pomahat lebo neviem sa pokrajat 😏 sama von so vsetkymi ist neviem,takze cez vikendy chodi von so starsimi manzel, kym krpec doma spi a ja zatial robim co sa da(varim,uoratujem atd)
@belllinka
Rodičovstvo je absolútne neprenosná skúsenosť. Vplýva na to straaaaašne veľa faktorov. Sú ľudia s deťmi s malým vekovým rozdielom a sú úplne OK. Poznám ženy, ktoré nezvládajú JEDNO úplne zdravé a v pohode dieťa. Kamoška má 5 detí a je úplne v klídku, deti majú spolu krásny vzťah. Jasné, majú aj horšie obdobia, ale všeobecne, keď má mať niekto veľa detí, tak nech ich majú takíto ľudia. Švagriná mala dvojičky. To bol extrémny masaker a nedokážeš to nijako ovplyvniť. Ženy často netušia, do čoho idú, lebo na instagrame ti nikto neukáže realitu … a tam malý vekový rozdiel vyzerá ako skvelý cute nápad. Každopádne, veľmi záleží na konkrétnych ľuďoch a okolnostiach a nedá sa všeobecne povedať, že mať deti s malým vekovým rozdielom je iba šialenstvo.
@belllinka
No a teraz si predstav, koľko žien má deti s malým vekovým rozdielom a sú ok, len o tom nevieš, lebo tvoja vzorka sú vyčerpané ženy na modrom koňovi. Ja som ešte nevidela, aby tu niektorá písala, “mám deti s malým vekovým rozdielom a je to úplne skvelé” … lebo také veci nemáš potrebu nikde vypisovať.
Medzi mojimi je rozdiel 19 mesiacov... nie je to žiadna prechádzka ružovou záhradou...prvý ma 2 a pol a mladší za 9 dní 1 rok .je to MASAKER ..každá co chce druhé dieťa, odporúčam aby to prvé už bolo škôlkar.. na obedny spanok som ich naučila zaspávať rovnako .aj keď mladší je kojeni ,čiže tie spanky nie sú kto vie aké. Ale aspoň vtedy si oddýchnem hodinku ..jhaj a najlepsia vec .sú to ranné vtáčatá. Vstávame každý deň o 5tej .starší ma teraz obdobie ze nedovolí sa mladšiemu s ničím hrať. Takže cely deň len striehnem aby mu niečo nespravil ,keďže už chodí popri nábytku. Takže nám ostáva len vydržať. Prežili to iný, prežijeme aj my .aj keď je to veľmi psychicky ťažké. Je nás viac ,neboj 😆
mne sa prave zda, ze ten vekovy rozdiel mas vacsi ako by bolo ziaduce - lebo ten 3,5 rocny ti nosi choroby a preto je to tazsie
ja mam rozdiel rok, dva roky boli tazke, ale lepsie sme mali to nastavenie, boli obaja na podobnej urovni - aj su dodnes
ale k veci
vydrz este rok a bude ovela lepsie - dobre si je ich rozdelit, jeden rodic, jedno dieta - mozno aj v noci, lepsie bude spat aspon ten jeden par
teraz este par mesiacov a ten 8 mesacny uz bude spat len raz denne, ten starsi bude zas o volaco vacsi atd, pomale krocky to budu, ale pojde to smerom k lepsiemu
nezufaj, ak sa da, pytaj si pomoc - s varenim, kocikovanim, atd
podla mna si za chvilu z najhorsieho vonku

Toto si ukladam a ukazem chlapovi, ak nebodaj zacne spekulovat nad dalsim 😊😅