icon

Ako vyriešiť každodenné hádky súrodencov?

Včera o 12:01

Zienky poprosim radu navod, lebo uz to nedavam. Ako urobit z mojich deti ak nie najlepsich tak aspon kamosov. Dcera 13, o 4 mesiace 14 rokov, syn 9. Ona tvrdohlava, sefka, on este viac. Nie je dna coby sa nehadali. Mozno ani hodiny ked su doma spolu- maju spolocnu detsku. Neustale hadky - kto je koho papierik na zemi, kto ma vylozit mycku, kto povysaval o meter viac, kto nechal otvorenu skrinu, kto si zobral jednu zuavcku bez dovolenia, kto komu pokrcil deku na posteli. NESKUTOCNE UNAVNE. A pocujem len si normalny, ty si ozaj debil, a ty si trapna, ides mi na nervy, prestaaaaaaaan, vypadni, daj mi pokoj, tebe sibe a pod. A potom vecer ked zaspavaju sa rozpravaju ako najlepsi kamosi. Ale ja to uz nedavam tieto ich hadky. Minule som sa uz pred nimi rozplakala, pomohlo asi na dva dni...ziadna empatia. Jeden druhemu neustupia ani za svet. Pracujem v skole a riesim deti cely den a tie vlastne by som najradsej na mesiac poslala do teplych kraji. Snazim sa s nimi aj viac rozpravat ale momentalne je stav deti :ja 10:0. A ano aj v rodine ucitela mozu byt deti ktore sa neustale hadaju🙂

anjelicek26
Včera o 12:12

Tak sama vies, cim to je, pomaly 14 rocna pubertiacka a 9 rocny chlapec si proste pojdu v jednej izbe na malom priestore na nervy... najdi sposob, ako im dat osobitne izby a priestor si zaliezt a mat chvilu klud...

katarinaba
Včera o 12:15

Ale ved to su uplne normalne deti. Filtruj. Nic ine ti neostava. Ja mam dvoch chalanov, 17 a 11, kazdy ma svoju izbu, ale ked sa stretnu v "spolocnych" priestoroch - no amen tma. A ked im poviem, aby prestali, tak obaja svorne tvrdia, ze oni sa hraju a patri to k tomu vsetkemu. Ked nieco niektrory potrebuje, druhy nevaha a pomoze. A tiez, ked sa potrebuju porozpravat - su nerozlucni kamarati. Zdrave deti, podla mna. Nechapem, preco places.

autor
Včera o 12:17
@anjelicek26

Tak sama vies, cim to je, pomaly 14 rocna pubertiacka a 9 rocny chlapec si proste pojdu v jednej izbe na malom priestore na nervy... najdi sposob, ako im dat osobitne izby a priestor si zaliezt a mat chvilu klud...

@anjelicek26 prepac, nehodlam kupovat vacsi byt, nemam na to prostriedky ani zivotnu situaciu momentalne

viestta
Včera o 12:21

Asi ta nepotesim ale treba to len nejako ustat, je to obdobie a nepomoze ani keby mali kazdy svoju izbu. My s bratom sme mali a teda bolo obdobie, ked sa nam mama vyhrazala, ze ked neprestaneme tak nas studenou vodou ukludni. A to sme sa boli schopni postekat aj o to, ze ten druhy vo svojej izbe suchoce. Pamatam sa, ze zaznela vyhrazka, ze kto najblizsiu pol hodinu otori usta, tak nosi smeti cely mesiac. Samozrejme v tom momente sme sa pohadali, koho je to vina a mesiac sme chodili pekne obidvaja spolu s kosom a este kontrolovala ci ho aj obaja drzime Vo vytahu sme sa zakazdym pohadali, az to dopadlo tak, ze sme tam ten kos vykydli a potom sme pekne krasne v druznej spolupraci vytah upratovali. Dnes ked sa s bratom zideme, tak len zo smiechom spominame, ze co sme dokazali.

betulinka1
Včera o 12:34

@anonym_autor podla mna je to normalne. Poznam aj take deti co sa bijú ale ked krici rodic alebo je krivda v skole, tak sa zomknu ako svorka, ktora zabije spolu nepriateľa. Ako mlada som strazila cele leta 3 deti mojej tety. Akoze bolo obdobie, ked sme ich museli detil. Dvaja u mna, jeden u babky. Inak to bolo zivot ohrozujúce. Na ich vztahu to nic nezmenilo. Maju uz svoje rodiny a drzia spolu. Takze ti radim aby si to pustila. Sem tam si ich posadila, vyčistila zaludok, ze ako sa to správajú k sebe. Ale inak by som ich nechala a nerobila rozhodcu. Uzamykatelne sufliky, aby si mohli pred sebou zamknut sukromie. To bude menej hádok, kto co zobral. Ked sa hádajú o meter koberca, tak by som dala kazdemu povysavat celu izbu este raz 🤣🤣🤣 a ako bonus pridala kazdemu obyvacku jeden v pondelok a druhy v piatok. Skus to brat s humorom. To prejde. A sem tam by som ich nahrala ako hucia po sebe, ze potom ukazes ich detom alebo frajerke a frajerovi. Iba Akoze samozrejme. Skusila by som na nich nejake vtipne hlásky a vtipne riesenia. Kludne sa porad s AI. Chapem, ze si unavena zo svojej prace. Ale proste aby si to prezila, Skus si pripravit par riešení vopred. Tak ako dokazu pubertaci velmi vtipne argumentovať na nas rodicov, tak proste treba s nimi hrat tu hru. Napriklad. To je moja cast izby a to je moja. No deti moje, vsetko co je tu je mna a otca. Nic tu nie je vase. Takze sa ukludnime. Takto som ukoncila buchanie dverami. Ked s protestom trepli dvere predo mnou. A nabehla som ako orkán, ze s mojimi dverami nebudes buchat inak ich dam prec. Moje dvere, moj dom. Buchat si vo svojej domacnosti potom. A moji vedia, ze ja sa nevyhrážam. Ja uz ked pride moj mod orkán, vedia, ze ja plním svoje slova 🤣🤣🤣. Uz rok si ziadny z nich netrúfol dverami buchnúť 😉.

marhulka13
Včera o 12:36

@anonym_autor tak napr.u nás nepomohli ani oddelené izby. Vzdy si nájdu dôvod do seba zaparat. Ja to mám opačne , 15 ročný syn, 12 ročná dcéra a vkuse sa hádajú. Ale zas vedia držať aj spolu, hlavne proti mne 😁 ja už to fakt vypúšťam
Úlohy majú rozdelené, ale aj tam sa zvyknú rafnut

valikadzm
Včera o 12:36

@anonym_autor
Ahoj. Domáce práce im rozdel, nech je každý zodpovedný za svoju prácu. Ak práce striedať, tak po mesiaci. A veľa filtrovať, ignorovať. Je to ťažké a vyčerpávajúce, keď sa takto správajú... Ja som moji deťom izbu rozdelila a každý si gazduje na svojej polovici. No chápem, že nie v každom byte je to možné.
A tiež tresty... Telefón a domáce väzenie sú super pomocníci.
Držím palce.

anjelicek26
Včera o 12:38
@anonym_autor

@anjelicek26 prepac, nehodlam kupovat vacsi byt, nemam na to prostriedky ani zivotnu situaciu momentalne

@anonym_autor tak to nechaj tak, ale proste to neprospieva tomu, ked dievca v tom veku nema vlastny priestor, kde moze byt len ona sama... ono takmer kazda izba umoznuje predelit zony alebo dat priecku alebo nieco, nech maju trochu kludu...skus nad tym porozmyslat... inak ako baby pisu, hadky su normalne, aj kazdodenne, proste si idu na city a kazdy chce mat vlastnu pravdu 🙄 Nepripustaj si to tak, surodenci v krasnej kazdodennej harmonii je mozne len pri asbsolutnej charakterovej zhode, co nemas takmer nikdy....

anonym_0e94fe
Včera o 12:40
@anonym_autor

@anonym_autor u nás pomohol väčší byt a každý svoju izbu

viestta
Včera o 12:45
@betulinka1

@anonym_autor podla mna je to normalne. Poznam aj take deti co sa bijú ale ked krici rodic alebo je krivda v skole, tak sa zomknu ako svorka, ktora zabije spolu nepriateľa. Ako mlada som strazila cele leta 3 deti mojej tety. Akoze bolo obdobie, ked sme ich museli detil. Dvaja u mna, jeden u babky. Inak to bolo zivot ohrozujúce. Na ich vztahu to nic nezmenilo. Maju uz svoje rodiny a drzia spolu. Takze ti radim aby si to pustila. Sem tam si ich posadila, vyčistila zaludok, ze ako sa to správajú k sebe. Ale inak by som ich nechala a nerobila rozhodcu. Uzamykatelne sufliky, aby si mohli pred sebou zamknut sukromie. To bude menej hádok, kto co zobral. Ked sa hádajú o meter koberca, tak by som dala kazdemu povysavat celu izbu este raz 🤣🤣🤣 a ako bonus pridala kazdemu obyvacku jeden v pondelok a druhy v piatok. Skus to brat s humorom. To prejde. A sem tam by som ich nahrala ako hucia po sebe, ze potom ukazes ich detom alebo frajerke a frajerovi. Iba Akoze samozrejme. Skusila by som na nich nejake vtipne hlásky a vtipne riesenia. Kludne sa porad s AI. Chapem, ze si unavena zo svojej prace. Ale proste aby si to prezila, Skus si pripravit par riešení vopred. Tak ako dokazu pubertaci velmi vtipne argumentovať na nas rodicov, tak proste treba s nimi hrat tu hru. Napriklad. To je moja cast izby a to je moja. No deti moje, vsetko co je tu je mna a otca. Nic tu nie je vase. Takze sa ukludnime. Takto som ukoncila buchanie dverami. Ked s protestom trepli dvere predo mnou. A nabehla som ako orkán, ze s mojimi dverami nebudes buchat inak ich dam prec. Moje dvere, moj dom. Buchat si vo svojej domacnosti potom. A moji vedia, ze ja sa nevyhrážam. Ja uz ked pride moj mod orkán, vedia, ze ja plním svoje slova 🤣🤣🤣. Uz rok si ziadny z nich netrúfol dverami buchnúť 😉.

@betulinka1 presne, mod orkan to u nas zaberalo. Raz sa stalo, ze som remcala kde mam cosi a niekto mi to vyhodil, skryl... Mama nabehla ku mne a vyhadzala mi celu skrinu, lebo moje (nase) upratovanie znamenalo natlacit bordel hlava nehlava do skrine a zavriet dvere. Kym vybrala zakrutu na chodbe bracho uz mal svoju skrinu vyhadzanu a skladal kominky ako najaty.
Napriek takym zazitkom nemam pocit, ze sme cele detstvo stravili v hadkach s bratom a ani to, ze mama po nas vkuse hucala, ale teda pravidla u nas boli

lubina
Včera o 12:46

Dievca v tomto veku by malo mat trosku sukromia. Ked budu starsi, tak sa to trosku ukludni, ale teraz je ona dospievajuca osobka a syn je este stale dieta...to proste prinasa hadky. Mala som starsieho brata a tiez sme sa v kuse hadali. Ked sme boli starsi, tak to prestalo....

euka210
Včera o 12:46

@anonym_autor aj ja to mam takto...3ch 14,12,10r. A hadaju sa presne o tychto somarinach, takze chapem. Je to na nervy. 14r ma vlastnu izbu, tak uz je v nej zatvoreny, ale ked nieco maju robit, tak s 12r je to boj. A tovnako dohovorit im do duse pochopil tak citlivejsi starsi, mladsi nic. Treba to len prijat a obrnit sa ako sa len da. Alebo na hodinu kazdy do inej miestnosti nech je pokoj.

biba_18
Včera o 12:48

jedného dať do decáku alebo terminálne odstrániť. nič iné nepomôže ...

musia z toho vyrásť. ja som od brata staršia o 4 roky - mydlili sme pokiaľ on už nebol dostatočne veľký aby ma prebil alebo ja dostatočne veľká aby ma nebavilo sa s ním doťahovať. a to sme mali každý sám izbu 😒 v staršom veku to bolo fakt o rozbitých hlavách a porezaných rukách od skla - ani to nám nezabránilo. až to ako som napísala - vyrástli sme ...

januska12323
Včera o 13:05

Izbu rozdeliť ako sa dá, každý vlastnú posteľ, šuflíky, časť skrine a za to svoje bude aj zodpovedný. Na domáce práce jasné pravidlá a keď sa chcú aj tak hádať nech sa hádajú jedine by som netolerovala nadávky predomnou. Väčšina súrodencov si týmto prejde.

cimage
Včera o 13:05

Ja mam dcery 7 a 4r a to iste. Co bude v puberte? Stale si nieco beru, robia si naprieky. Su aj chvile ked sa krasne hraju, ale tie hadky o blbosti ma vytacaju. Mam chut tie prkotiny vyhadzat, ale aj tak si najdu ine co im bude vadit. Ja som mala so starsim brachom to iste a preslo to ked isiel na strednu. Potom nas vztah zmenil a boli sme kamosi. Tiez sme mali jednu izbu, ako aj vsetci nasi kamosi.

jaskolka
Včera o 15:13

Jedine rozdeliť izbu,a vydržať. Je to obdobie, manžel je z troch bratov, narodili sa s odstupom 2 rokov a tiež často spomína,ako sa išli "pozabíjať"doma. Ako rástli, menilo sa to, najhoršie bolo v ich puberte,keď mali 16,14 a 12,to svokra,inak kľudná povaha, kričala denne na nich,že ich zatvorí do stodoly,alebo pošle spať do lesa 😀😀😀
Najstarší brat z trucu vraj aj v tej stodole párkrát v lete spal.

betulinka1
Včera o 17:58
@viestta

@betulinka1 presne, mod orkan to u nas zaberalo. Raz sa stalo, ze som remcala kde mam cosi a niekto mi to vyhodil, skryl... Mama nabehla ku mne a vyhadzala mi celu skrinu, lebo moje (nase) upratovanie znamenalo natlacit bordel hlava nehlava do skrine a zavriet dvere. Kym vybrala zakrutu na chodbe bracho uz mal svoju skrinu vyhadzanu a skladal kominky ako najaty.
Napriek takym zazitkom nemam pocit, ze sme cele detstvo stravili v hadkach s bratom a ani to, ze mama po nas vkuse hucala, ale teda pravidla u nas boli

@viestta podla mna ani u autorky to tiez nie je stale, Ved pisala, ze vecer si kecajú. Ja mam stastie, ze moj muz detom zakázal hadat sa o mala. Ked sa hádali o hracku, zobral ju a bolo. To mali 3 roky. A pochopili to rychlo. Hracky si nebrali a pekne cakali, kto si prvy zobral, ten sa aj mal pravo dohrat. A teda teraz v puberte je to bez hádok medzi nimi. Hádajú sa iba s nami, nechcem ísť von, nechcem sa učiť, nechcem si upratat izbu, nechcem vysávať… ha mama co spravis, ked poviem NIe 🤣🤣🤣 a ja do vyvrtky....naucila som sa reagovat nejako vtipne…. Nie nemusis, ked nechces. Ani mne sa nechce ta odviest na klzisko, navarit, vyprat veci, odviest ta skoly, zaplatit kruzok… ale vyhrava nechce sa mi zapnúť wifi… to je vitazna hláska… radsej keby sa hádali medzi sebou 🙈 orkán mod som uz pouzila na skrine asi pred dvoma rokmi. Od vtedy im odmietam skladať co i len jednu ponožku. Zo susicky si to pekne musia skladať a ja iba raz za cas kontrolujem skrinu. Ked su na lyžovačke alebo prec ma par dni, tam pekne maju kopu pradla na posteli a ked pridu, pekne si skladajú 😉 Ked je pohadzane, skrinu bez slov vyhadzujem. Uz nekricim, iba sa zasmejem, ze takto nie, lebo nevesta sa bude na mna hnevat….

viestta
Včera o 18:04
@betulinka1

@viestta podla mna ani u autorky to tiez nie je stale, Ved pisala, ze vecer si kecajú. Ja mam stastie, ze moj muz detom zakázal hadat sa o mala. Ked sa hádali o hracku, zobral ju a bolo. To mali 3 roky. A pochopili to rychlo. Hracky si nebrali a pekne cakali, kto si prvy zobral, ten sa aj mal pravo dohrat. A teda teraz v puberte je to bez hádok medzi nimi. Hádajú sa iba s nami, nechcem ísť von, nechcem sa učiť, nechcem si upratat izbu, nechcem vysávať… ha mama co spravis, ked poviem NIe 🤣🤣🤣 a ja do vyvrtky....naucila som sa reagovat nejako vtipne…. Nie nemusis, ked nechces. Ani mne sa nechce ta odviest na klzisko, navarit, vyprat veci, odviest ta skoly, zaplatit kruzok… ale vyhrava nechce sa mi zapnúť wifi… to je vitazna hláska… radsej keby sa hádali medzi sebou 🙈 orkán mod som uz pouzila na skrine asi pred dvoma rokmi. Od vtedy im odmietam skladať co i len jednu ponožku. Zo susicky si to pekne musia skladať a ja iba raz za cas kontrolujem skrinu. Ked su na lyžovačke alebo prec ma par dni, tam pekne maju kopu pradla na posteli a ked pridu, pekne si skladajú 😉 Ked je pohadzane, skrinu bez slov vyhadzujem. Uz nekricim, iba sa zasmejem, ze takto nie, lebo nevesta sa bude na mna hnevat….

@betulinka1 zas ani my sme sa (asi) v kuse nehasterili, ale ked sa to dialo "so svedkami", tak vzdy sa nasiel recept ako to utat bez toho aby v kuse hukala. Mama bola schopna rozpocitat lentilky kazdemu rovnako, alebo pisat mena na jogurty. Dokonca aj taniere a pribory na umyvanie a kym jeden umyval, druhy tam musel stat. Verim, ze chodila ohucana z roboty a nepotrebova este doma pocuvat ako sa natahujeme.